Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam. Sam tak gram. A juz wisieńką na torcie jest jak sama gra wypuszcza 60fpsow to wtedy nie widac nawet artefaktów przy upłynniaczu. Po ostatniej dużej aktualce moj XE90 znów mnie pozytywnie zaskoczyl. Kurde w lipcu pyknie 3 lata jak posiadam tę bestie i nie moge narzekać. 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Game Motion Plus, który jest tylko w Samsungach, polega na tym, że jest stworzony do gier i nieznacznie zwiększa input laga, w Twoim przypadku jest to znacznie większa różnica.

Edytowane przez MYSZa7
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, MYSZa7 napisał:

z 15 ms robi 21 ms? praktycznie nie odczuwasz różnicy

@II KoBik II ale Ty grasz na zwykłym upłynniaczu 

W Q90r robi 38 ms. Ja w plaźmie miałem 80 ms i grałem na niej 9 lat . Specjalnie nie odczuwałem problemów . 

Edytowane przez mobie
Opublikowano

Kobik - po kiego włączasz upłynniacz w grach które lecą w 60 fpsach?

Opublikowano

Tzn wiem z doświadczenia że widać różnicę między 144 a 60 schodząc w dół ale sam się zastanawiam ile sam TV jest w stanie dodać do 60 klatek :philosoraptor:

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy oprócz C9 i holendarnie drogie Qleda Q90 są jakieś inne tv z hdmi 2.1?

Z Sony coś już jest?

mowa o rozsądnych cenach

Opublikowano
45 minut temu, Moldar napisał:

90ms, nie wyobrażam sobie.

Upłynniacze spoko, no ale samsung ma to ogarnięte póki co najlepiej, bo tylko 20ms jakoś.

Nie wiem skąd te dane wziąłeś ale na rings podają tak:

1080p @ 60 Hz 

14.7 ms
1080p @ 60 Hz Outside Game Mode 

77.2 ms
1440p @ 60 Hz 

14.6 ms
4k @ 60 Hz 

14.7 ms
4k @ 60 Hz + 10 bit HDR 

14.6 ms
4k @ 60 Hz @ 4:4:4 

14.5 ms
4k @ 60 Hz Outside Game Mode 

57.1 ms
4k @ 60 Hz With Interpolation 

21.2 ms
8k @ 60 Hz 

N/A
1080p @ 120 Hz 

6.0 ms
1440p @ 120 Hz 

6.1 ms
4k @ 120 Hz 

7.1 ms
1080p with Variable Refresh Rate 

5.9 ms
1440p with VRR 

6.1 ms
4k with VRR 

14.1 ms
8k with VRR 

N/A
Auto Low Latency Mode (ALLM) 

Yes
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie HDR w TV. Czy uważacie że warto "wymuszać" w TV HDR.

W ustawieniach HDR mam opcje automat, HDR10 i HLG. Jak gra posiada HDR to mam na automat i wtedy jest super. Natomiast jak mam podłączonego Switch to te gry HDR nie obsługują jednak przełączenie z automat na hdr10 daje wyraźnie lepszy efekt. W pierwszym momencie wszystko jest przejaskrawiione ale jak się poustawia kontrast i inne suwaaki oraz zmniejszy nasycenie to jest spoko. Powrót z ustawienie na automat pokazuje wiellką różniće in minus. 

Moje pytanie jest czy takie wymuszanie HDR w treściach które nie mają zaimplementowanego HDR ma sens (bo jak wyżej pisałem trzeba to poustawiać i dopasować)?

Opublikowano

Jeszcze jakieś modele Panasonica.

Swoja droga ciagle zapominam że IPSy mają obecnie strefyvwygaszania, ten LG np ma aż 50, więc czerń też na pewno została znacznie poprawiona.

Opublikowano
Godzinę temu, mobie napisał:

Nie wiem skąd te dane wziąłeś ale na rings podają tak:

1080p @ 60 Hz 

14.7 ms
1080p @ 60 Hz Outside Game Mode 

77.2 ms
1440p @ 60 Hz 

14.6 ms
4k @ 60 Hz 

14.7 ms
4k @ 60 Hz + 10 bit HDR 

14.6 ms
4k @ 60 Hz @ 4:4:4 

14.5 ms
4k @ 60 Hz Outside Game Mode 

57.1 ms
4k @ 60 Hz With Interpolation 

21.2 ms
8k @ 60 Hz 

N/A
1080p @ 120 Hz 

6.0 ms
1440p @ 120 Hz 

6.1 ms
4k @ 120 Hz 

7.1 ms
1080p with Variable Refresh Rate 

5.9 ms
1440p with VRR 

6.1 ms
4k with VRR 

14.1 ms
8k with VRR 

N/A
Auto Low Latency Mode (ALLM) 

Yes

a gdzie tutaj jest podany Input Lag  z Game Motion Plus?

Opublikowano
1 godzinę temu, ListuniO napisał:

Mam pytanie odnośnie HDR w TV. Czy uważacie że warto "wymuszać" w TV HDR.

W ustawieniach HDR mam opcje automat, HDR10 i HLG. Jak gra posiada HDR to mam na automat i wtedy jest super. Natomiast jak mam podłączonego Switch to te gry HDR nie obsługują jednak przełączenie z automat na hdr10 daje wyraźnie lepszy efekt. W pierwszym momencie wszystko jest przejaskrawiione ale jak się poustawia kontrast i inne suwaaki oraz zmniejszy nasycenie to jest spoko. Powrót z ustawienie na automat pokazuje wiellką różniće in minus. 

Moje pytanie jest czy takie wymuszanie HDR w treściach które nie mają zaimplementowanego HDR ma sens (bo jak wyżej pisałem trzeba to poustawiać i dopasować)?

Jeżeli taki efekt Ci się podoba a dodatkowo nie tracisz na jakości obrazu w grach na Switcha to dlaczego nie? Mam dwa tviki z poszerzonym gamutem i qleda z dobrym HDRem i sam mam ustawiony osobno tryb pod Switcha, który różni się drastycznie od Prosiaka i XoX (nie wiem jak na innych tvikach ale przynajmniej na Samsungu każdy port HDMI można ustawić z osobna pod własne widzimisię).