Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, jakiś solidny TV-k pod giereczki puszczane w full HD? Tak ze 2-3 modele bym poprosił. Koniecznie 55 cali. Nie chcę pakować się z w wyświetlaniem w 4K bo ten TV ma być podpięty pod kompa, na którym i tak puszczam wszystko w 1080p. Coś solidnego, sprawdzonego, cieszącego się dobrymi opiniami. Będę wielce zobowiązany.

Coś mi się obiło o uszy że Samsung UE55RU8002 jest więcej niż spoko, zweryfikuje ktoś?

Opublikowano

3000-4000PLN, więcej mi się nie uśmiecha zdecydowanie. 

KD-55XF9005 - ponoć też bardzo rozsądny wybór (info z wczoraj). Ale może ktoś bardziej rozeznany niż ja (a o to nie trudno, nie śledzę rynku TV kompletnie) niech zabierze głos :)

Opublikowano
W dniu 23.03.2020 o 13:20, Bielik napisał:

Ale co tam chcesz skalibrować ustawieniami z internetu jak każda matryca ma praktycznie inne ustawienia.

Do filmów i szeroko pojętej tv tryb technicolor + jakieś tam swoje usprawnienia według własnego widzimisię.

Do gier tryb... gra.

Każdą matrycę się nieco inaczej kalibruje, nie ma uniwersalnych ustawień.

Opublikowano
37 minut temu, Redmitsu napisał:

zobacz na czym bardziej ci zależy

W dużej mierze na tym by podziałał przez kilka dobrych lat... wiem że to zgadywanaka obecnie (ponoć, tak słyszałem), ale mam jednak pierdolca na tym punkcie i spory bagaż złych doświadczeń z elektroniką niestety. Mówisz, że to podobna półka i dowolny z nich będzie OK? Sorry za durne pytani, ale naprawdę nie znam się na tym, a z drugiej strony boję się wybecelować ~3600zł w coś kiepskiego.

Opublikowano
1 minutę temu, Amer napisał:

W dużej mierze na tym by podziałał przez kilka dobrych lat... wiem że to zgadywanaka obecnie (ponoć, tak słyszałem), ale mam jednak (pipi)ca na tym punkcie i spory bagaż złych doświadczeń z elektroniką niestety. Mówisz, że to podobna półka i dowolny z nich będzie OK? Sorry za durne pytani, ale naprawdę nie znam się na tym, a z drugiej strony boję się wybecelować ~3600zł w coś kiepskiego.

Wysłałem ci linka do porownania tych dwoch modeli (jest to bardzo rzetelna stronka z dokladnymi testami) i w tej cenie uwazam ze to sa 2 najlepsze telewizory ledowe. Pozniej tylko ich wyzsze odpowiedniki ale duzo one super nie zyskuja porownujac do wzrostu ceny. Pracuje w sklepie z elektroniką i mam do czynienia z tymi modelami na codzień, jezeli masz jakis market otwarty to podjedz i zobacz sobie jak swieca te tv'ki. Co do awaryjnosci to nie wypowiem się, to jest jak wrozenie z fusow, obie marki sa solidne ale kazdemu wtopy sie zdarzają.

Ja osobiscie bym wybral raczej Samsunga ale to z racji lepszej czerni i systemu tizen, android lubi czasem zawieche złapać a tego bym nie zniósł.  

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Amer napisał:

W dużej mierze na tym by podziałał przez kilka dobrych lat... wiem że to zgadywanaka obecnie (ponoć, tak słyszałem), ale mam jednak (pipi)ca na tym punkcie i spory bagaż złych doświadczeń z elektroniką niestety. Mówisz, że to podobna półka i dowolny z nich będzie OK? Sorry za durne pytani, ale naprawdę nie znam się na tym, a z drugiej strony boję się wybecelować ~3600zł w coś kiepskiego.

Na ten moment za tę cenę to Q70, ale niestety bez HDMI 2.1. Pomyśl też o tym LG SM9800, który proponuje @benito82pl, nie masz ryzyka, że to OLED, który się wypali.

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q70r-vs-lg-sm9500/782/838

Bezpośrednie porównanie. Samsung z VA z lepszą czernią, ale gorszymi kątami widzenia, LG z IPS'em, więc ze słabą czernią, ale bardzo dobrymi kątami widzenia no i z HDMI 2.1.

Edytowane przez MYSZa7
  • Plusik 1
Opublikowano

Ale napotykam wadę, która opisywali juz inni. Po wyłączeniu TV kilkanascie sekund później coś go triggeruje i włącza się z powrotem.

Albo pilot wysyla sygnal, albo konsola go wzbudza w jakis sposob, albo łapie cos z wifi. Kij wie. Dzieje się to rzadko i nie próbowałem tego debuggowac poprzez wyjecie baterii z pilota i odpięcie wszystkich sprzętów.

Opublikowano
16 minut temu, _Red_ napisał:

Ale napotykam wadę, która opisywali juz inni. Po wyłączeniu TV kilkanascie sekund później coś go triggeruje i włącza się z powrotem.

Albo pilot wysyla sygnal, albo konsola go wzbudza w jakis sposob, albo łapie cos z wifi. Kij wie. Dzieje się to rzadko i nie próbowałem tego debuggowac poprzez wyjecie baterii z pilota i odpięcie wszystkich sprzętów.

Sprawdzałeś ustawienia podane na tej stronie?

https://us.community.samsung.com/t5/Qled-and-Frame/Samsung-Q70R-TV-turns-on-by-itself/td-p/827155

1 minutę temu, Amer napisał:

Red, w jakim modelu?

Q70

Opublikowano

Zgadza się, mam Q70.

Porady czytalem i stosowalem wszystkie:

- unplugg

- software update

- anynet+ wylaczony (a ponoc wtedy jeden pilot nie będzie sterowal kilkoma devicami, a i tak uzywam samsungowego do zmiany kanalow dekodera kablówki)

- power on mobile wyłączone

Zauwazylem, że w momencie gdy tv się włącza ponownie to na pilocie mruga lampka tak jakby to on dawał mu sygnal. Stad hipoteza, że to on trigeruje włączenie. Pobawie się kiedyś z wyciągnięciem baterii, ale to się dzieje na tyle rzadko i niekonsekwentnie, że musialbym w ogole zrezygnowac z pilota na parę tygodni :f

Opublikowano

U mnie w Samsungu z 2017 też czasem pilot wariuje (już ten nowy, minimalistyczny). Czerwona dioda na pilocie miga, a TV lubi się od razu wyłączyć po włączeniu. Niemniej nie jest to dla mnie szczególny problem, zwykle za drugim razem jest już normalnie, a przede wszystkim TV migdy się sam nie wyłączył już w trakcie gry czy filmu.

I nich nikt nie traktuje tego posta jako argumentu przeciw wyborowi Samsunga, ogólnie jestem bardzo zadowolony.