easye 3 377 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 (edytowane) Ja miałem 6tke, ale 7demki 2 znajomych są już tak samo wypalone. Gorszy jest też pojawiający się z czasem Banding, którego nawet na materiałach SDR widać. 8mek nie widzialem na oczy, ale liczenie że coś się w tym aspekcie zmieniło to zwykła naiwność. Edytowane 16 maja 2020 przez easye Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 Patrząc po testach Rtings rzeczywiście widać, że telewizory te najgorzej znoszą oglądanie wiadomości przez długi czas. Pomiary po 2 latach na C7 (posiadam B8), gdzie TV działa 20h na dobę nastrajają mnie optymistycznie co do grania w gierki. TV nie oglądam, jestem kontent. https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test Cytuj
MaZZeo 14 186 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 (edytowane) O jezu temat wałkowany tutaj od dwóch lat, oglądasz dużo telewizji (co samo w sobie oznacza ze masz w dupie jakość) i kanałów informacyjnych - nie bierz OLEDa i tyle bo jest prawdopodobieństwo wypalenia większe niż przy innym użytkowaniu. U mnie półtora roku i dalej nic nie ma. Brat kupił Samsunga 65 półkę niżej niż QLEDy za mniejsze pieniądze niż ja kupiłem B855, telewizor spoko ale widzę od razu ze kolory i oczywiście czerń to inna półka, ale u niego proporcje telewizji do grania to 90:10, u mnie na odwrót. Edytowane 16 maja 2020 przez MaZZeo 2 Cytuj
Faka 3 994 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 Zastanawiam się tylko jak często ludzie używają opcji czyszczenia pikseli. Nie raz u mnie były jakieś tam wypalenia, jakiś radar z gry czy napisy, na noc włączyłem czyszczenie i na drugi dzień już tego nie miałem, a mam po gwarancji telewizor. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 5 minut temu, Faka napisał: Zastanawiam się tylko jak często ludzie używają opcji czyszczenia pikseli. Nie raz u mnie były jakieś tam wypalenia, jakiś radar z gry czy napisy, na noc włączyłem czyszczenie i na drugi dzień już tego nie miałem, a mam po gwarancji telewizor. Nie wypalenia a powidoki. Wypalenia Ci nie zejdą po czyszczeniu. Ja w moim C9 włączam raz-dwa razy w miesiącu. Miałem B7 i logo TVN24 się wypaliło i te paski info. Teraz jestem trochę przeczulony jak żona puści to i nie ogląda... Za to LG mi zrobiło upgrade do C9 więc jestem mega zadowolony. Myślę czy do drugiego pokoju nie wziąć za jakieś pół roku tego 48" OLEDa jak będzie fajna cena. Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 Teraz, marbel007 napisał: Za to LG mi zrobiło upgrade do C9 więc jestem mega zadowolony. Coś mi świta ta historia. Przytoczysz co to było? BTW Ty jesteś marbel z forum Neo+? Cytuj
Faka 3 994 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 Fakt, powidoki, masz rację. W sumie aż tak dużo tv nie używam poza graniem i oglądaniem netflix. Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał: Coś mi świta ta historia. Przytoczysz co to było? BTW Ty jesteś marbel z forum Neo+? Tak to ja Po wymianie matrycy B7 po wypaleniach pojawił mi się hot piksel (zielony) i po ponownym zgłoszeniu LG zdecydowało mi się dać C9 - wówczas premierowy model. Byłem w szoku, bo ja dałem za tv jakoś 5,6k rok wcześniej a tu mi dają model wyższy i 2 lata młodszy warty ok 10k wówczas! Kocham LG od wtedy 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 Kurcze, czyta człowiek takie historie i aż liczy, że w jego TVku coś się wykasztani. BTW tu Maka z N+, jeśli kojarzysz. Cytuj
dawdi17 57 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 A ja właśnie C9 zamówiłem. Sprawdzę na własne oczy jak to jest z tymi wypaleniami. Nie chce mi się wierzyć w te wszystkie historie. Większość to pewnie wynik nieprawidłowego użytkowania. Obym miał rację 1 Cytuj
marbel007 857 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 4 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Kurcze, czyta człowiek takie historie i aż liczy, że w jego TVku coś się wykasztani. BTW tu Maka z N+, jeśli kojarzysz. Pewnie że kojarzę bo czasem wrzucasz takie same posty tu i tam @dawdi17 Winszować dobrego zakupu, obyś wiedział jak prawidłowo używać tv Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 16 maja 2020 Opublikowano 16 maja 2020 10 godzin temu, MaZZeo napisał: O jezu temat wałkowany tutaj od dwóch lat, oglądasz dużo telewizji (co samo w sobie oznacza ze masz w dupie jakość) i kanałów informacyjnych - nie bierz OLEDa i tyle bo jest prawdopodobieństwo wypalenia większe niż przy innym użytkowaniu. U mnie półtora roku i dalej nic nie ma. o jezu chyba nikt na forum o gierkach nie pisał był o wypaleniu oledow bo ogląda wiadomości przecież gierki maja pełno statycznych hudow (odkryłem Amerykę) i wiadome ze w tym przypadku jest największa szansa na wypalenie. Ziomek od lg mówił mi ze już w b8 poprawili matryce i dali większy czerwony pixel by zmniejszyć wypalenia i faktycznie na rtings widać to na focie z matrycami. Pomimo wszystko wiadome ze wypalen nie pozbiedziemy się na 100% powiększeniem czerwonej diody dlatego pytam czy są tutaj użytkownicy oledow, którzy może czegoś takiego doświadczyli. Zreszta z tym netflix u znajomej w b7 to nie pierwszy przypadek, bo na rtings jakiś ziomek pisał o podobnym problemie właśnie z netflixem. Co ciekawe, na sklepie mamy lg c9 i zauważyliśmy zjawisko zmiany struktury matrycy od światła. W prawym górnym rogu mamy wywieszona na nim duża zawieszkę z cena i po zdjęciu jej widać na wyłączonym ekranie ze ona się odbiła na matrycy w postaci cienia od cenowki. Brzmi to może skomplikowanie ale nie wiem jak inaczej to opisac. zreszta serwisant który był u mojej znajomej obejrzeć ta b7 stwierdził ze tv był wystawiony za mocno na światło słoneczne a ta nasza c9 tez jest postawiona wprost do okien Cytuj
Ins 5 757 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 (edytowane) W dniu 16.05.2020 o 00:57, Redmitsu napisał: Stoję o krok od zamówienia oleda b9 ale znajoma która ma b7 po niecałych 2 latach ma wypalenie loga netflix. Tutaj jest trochę posiadaczy oledow, czy ktoś mógłby podzielić się jak tam z wypaleniami w waszych przypadkach? Mam plazmę ponad 5 lat i praktycznie żadnych wypalen ale widzę ze oledy maja większa tendencje nie tyle co do wypalen typowych statycznych napisów co zostawiania różnych powidokow czy plam W moim przypadku było odwrotnie. Miałem topową plazmę ( Panasonic GT60, jedynie VT60 i ZT60 było troszkę lepszym wyborem) i wypalenie pojawiło się po miesiącu użytkowania, całkowicie z mojej winy, zostawiłem na całą noc Comedy Central i logo mi się wypaliło. Oczywiście nie było to widoczne przy normalnym użytkowaniu, widoczne jedynie na statycznym niebieskim tle. Na forum zresztą to opisywałem i wrzucałem fotki. W przypadku oleda tak na dobrą sprawę mam wy(pipi)ane. Oglądam i gram w co popadnie nie przejmując się niczym. Mam 65B7 od lutego 2018 i zero wypaleń. Jedyne powidoki jakie stwierdziłem to podczas długiego loadingu w AC Odyssey. Jasny punkt przez kilkadziesiąt sekund robi swoje ale znika u mnie po mniej niż minucie. Oczywiście wszystko zależne jest od matrycy na jaką się trafi, ale zasada jest prosta - jeżeli oglądasz dużo programów informacyjnych to jesteś narażony na wypalenia. Ja mam wprawdzie tysiące godzin w Rocket League w HDR gdzie statyczny HUD jest oczoyebny, ale jak widać po forum oglądanie TVN24 jest bardziej ryzykowne. No i teraz sedno. Netflix u mnie jest tym co jest non stop używane. Nie ma żadnego śladu. W sumie nawet nie wiem jak logo mogłoby się wypalić skoro jest ono przez dwie sekundy na ekranie podczas włączania. Zapytaj znajomej czy nie wyłącza telewizora z prądu na noc. Edytowane 17 maja 2020 przez Ins Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 LG ma opcje odświeżania pixeli. Tą odpalaną manualnie, która trwa najdłużej i w trakcie leci biały pasek przez cały ekran. Działa najlepiej. Skąd wiem? Otóż po dwóch aktualizacjach w moim miedelu B7 zawiesił się pixel, który świecił na biało i tylko to oczyszczanie go "odwiesilo" Ekran odświeżam w ten sposób średnio raz w miesiącu i po ponad dwóch latach mój B7 ma zero wypaleń. Gram dużo, oglądam też sporo filmów, seriali i sportu. Od grudnia mam 150h w najnowszym Call of Duty w R6 grubo ponad 200 i nie wypalił mi się HUD gry. Co do tego logo N, ciężko mi w niego uwierzyć, ponieważ w momencie pauzy, albo statycznego ekranu telewizor bardzo szybko uruchamia wygaszacz ekranu. Nie licząc trybu gry, ponieważ w nim zamiast wygaszacza, obraz stopniwo się ściemnia. 1 Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Dokładnie chodzi o napis netflix w prawym dolnym rogu który jest na stałe przymocowany na stronie głównej z wyborem filmów Cytuj
bartiz 1 619 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 No ale po czasie on się może wypalić. Pamiętajcie że wypalenia w oledach nie robią się przez jedną dłuższą sesje ze statycznym obiektem tylko jest to łączny czas wyświetlania danego obiektu. Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 (edytowane) 58 minut temu, Redmitsu napisał: Dokładnie chodzi o napis netflix w prawym dolnym rogu który jest na stałe przymocowany na stronie głównej z wyborem filmów Właśnie sprawdziłem. Zakładając, że 'koleżanka' włącza Netflix, po czym wychodzi do kuchni albo do łazienki na godzinę zostawiając uruchomimy telewozor. Netflix odpala jakiś trailer, trailer trwa około 1 minuty. Zajawka się kończy i po ok 30 sekundach włącza się wygaszacz ekranu. Nie ma takiej opcji, że to logo jest dłużej niż 2 minuty bez przerwy, jeśli Netflix jest 'bez opieki'. Załóżmy też, że 'kolezanka' jest zyebana i przez 30 minut dziennie wybiera co chce obejrzeć, co daje 3.5h tygodniowo. To i tak mniej niż moje statystyki w CoD czy R6, a przypomnę, że jak żadnych wypaleń nie mam. Fake news i tyle. Edytowane 17 maja 2020 przez Hubert249 Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 (edytowane) 24 minuty temu, Hubert249 napisał: Właśnie sprawdziłem. Zakładając, że 'koleżanka' włącza Netflix, po czym wychodzi do kuchni albo do łazienki na godzinę zostawiając uruchomimy telewozor. Netflix odpala jakiś trailer, trailer trwa około 1 minuty. Zajawka się kończy i po ok 30 sekundach włącza się wygaszacz ekranu. Nie ma takiej opcji, że to logo jest dłużej niż 2 minuty bez przerwy, jeśli Netflix jest 'bez opieki'. Załóżmy też, że 'kolezanka' jest zyebana i przez 30 minut dziennie wybiera co chce obejrzeć, co daje 3.5h tygodniowo. To i tak mniej niż moje statystyki w CoD czy R6, a przypomnę, że jak żadnych wypaleń nie mam. Fake news i tyle. Bitch please https://imgur.com/6MkJBH0 https://imgur.com/qDsv1JG Edytowane 17 maja 2020 przez Redmitsu Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Ehh czyli oled fałszywy mesjasz. To manualne odswiezanie to nie jest czasem overkill? Cos mi po glowie chodzi, ze nie powinno sie tego robic. Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Teraz, 20inchDT napisał: Ehh czyli oled fałszywy mesjasz. To manualne odswiezanie to nie jest czasem overkill? Cos mi po glowie chodzi, ze nie powinno sie tego robic. A o wypalaniach słyszałeś? Podobno wypala sie pasek TVN24 i logo N. Ja pyerdole, przerąbane mówię ci. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 Rzeczywiście przerabane jak telewizor za kilka tysiecy trzeba niańczyć jak noworodka. Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 5 minut temu, easye napisał: Ile Hubert masz Oleda? Ponad 2 lata. Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 26 minut temu, 20inchDT napisał: Rzeczywiście przerabane jak telewizor za kilka tysiecy trzeba niańczyć jak noworodka. No kurde przerąbana akcja. Kliknkąć pilotem w menu jedną opcję. Chyba mylisz WebOS z DOS w którym trzeba ręcznie wklepywać skomplikowane komendy. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 17 maja 2020 Opublikowano 17 maja 2020 (edytowane) 21 minut temu, Hubert249 napisał: Ponad 2 lata. u mnie 1 wypalenia były widoczne po 26 miesiącach (minimalne), a później nie mam pojęcia dlaczego tak szybko poszły nagle pasy kolejne, ale po 28-30 miesiącach można było złamać telewizor w pół. Dzisiaj upływają 3 lata i obecnie na ekranie już jest wszystko widoczne na każdym materiale... (manta.jpg) Edytowane 17 maja 2020 przez easye 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi