Paolo de Vesir 9 130 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 B8 - mam. Akurat całkiem dobrze, bo kot mi zrobił wżłobienie w ekranie. Cytuj
Square 8 609 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 A co taka dodatkowa gwarancja dokładnie obejmuje i jaki jest koszt? Cytuj
benito82pl 198 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 Moim zdaniem warto ponieważ po kilku latach będą wypalenia. Wtedy wymienia Ci na nowy tv bo matryc do obecnych juz nie będzie. Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 Też nie brałem. Gdyby to była przedłużona gwarancja producenta to spoko, a jakieś ubezpieczenie? W życiu. Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 22 maja 2020 Opublikowano 22 maja 2020 Ja tez nie wziąłem ale niektóre ubezpieczenia w jednym z elektromarketu gwarantują naprawę bądź wymianę sprzętu przez wypalenie ale nie chciałbym tutaj robić reklamy Cytuj
milupl 621 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 18 godzin temu, 20inchDT napisał: Pytanie do tych, którzy kupili oledy - braliscie tez rozszerzone gwarancje sklepu? B8, nie wziąłem. Już nie pamiętam na ile lat była gwarancja, ale pamiętam że musiałbym dołożyć 1,5 k. Cytuj
Il Brutto 1 625 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 Powoli sie rozgladam za nowym tv pod PS5, chcialem kupic projektor ale poczytalem i to jeszcze nie jest ten czas. Ostatnio sie natknalem na telewizory LG NanoCell. Czy ktos moze powiedziec cos wiecej? Recenzje na necie maja obiecujace ale nie wiem co o tym sadzic, nigdy wczesniej nie slyszalem o tej technologii. Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 No i 55" LG Oledzik B9 w domku <3 Przede wszystkim tak jak pisałem dostałem model na 2020 czyli B9SLA, ktory jak widac jest przygotowany na euro. Na kartonie wielkie hasło "football mode" i faktycznie w sofcie to dodali, nie wiem jak z poprzednimi modelami B9 Najwazniejsze zmiany z poczciwej plazmy Samsunga PS51E550 pomijając design to powłoka ekranu, ktora jest czarno-fioletowa a nie szara, ktora radzi sobie lepiej z odbiciami, chociaz wciaz mamy do czynienia z powloka lustrzana wiec mocne swiatlo typu zarowka i tak elegancko pieknie sie odbija. Pomimo jestem zadowolony bo to był jeden z aspektow na ktorym bardzo mi zalezalo, bo ogladanie siebie podczas porannego grania no nie było zbytnio przyjemne. Jasnosc ekranu oczywiscie rowniez poprawa, kolory sa zywsze i HDR sprawdzony narazie na filmach z netflixa - sprawdza się "ładnie", natomiast super wow jeszcze nie uświadczyłem, jak sprawdze jakas gierke to moze bedzie lepiej natomiast nie wiem czy na zwykłej slimce da rade wyciagnac wszystko z oleda pomijajac rozdzialke oczywiscie. Czern wiadome bajeczka, chociaz tutaj musze zauwazyc fakt ze w filmach w ciemnych scenach faktycznie czasem za duzo szczegolow znika, w plazmie mialem do wyboru poziom czerni i moglem gdzies to wysrodkowac, bede musial jeszcze poszukac jakis setupow pod oleda zeby rowniez to gdzies wysrodkowac. Ogolnie jestem zadowolony z zakupu, 4K robi roznice i wszystko jest wyrazniejsze i ostrzejsze. Pomimo to musze uchylic czola plazmom, bo ostatnie modele ktore powstaly to wciaz swietne telewizory i robiac slepe testy w ciemnych pomieszczeniach utarły by nosa wszystkim ledom poza jakimis high endowymi modelami. 7 Cytuj
Faka 3 993 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 W dzień to się pewnie nie da grać, dużo światła i mocno Ci odbija wszystko na TV. Chyba, że masz rolety za oknami to ok. Cytuj
Sedrak 780 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 A są w ogóle TV z matowym ekranem? Ja w ciągu dnia jak świeci słońce to w ogóle grać nie mogę , bo widzę tylko siebie (ekran LCD) Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 @Faka Mam u gory 2 okna dachowe (ktore widac w odbijanym ekranie ) na jednym mam rolete zaciemniajaca na drugim brak bo okno robi za swietlik i jest 5m nad głowa, wiec stwierdziłem ze tak zostawie bo za droga zabawa by bawic sie w elektryke. Na plazmie dalo się grac, wiec tutaj napewno bedzie jeszcze lepiej. Oczywiscie tytuły najlepiej zeby nie były specjalnie mroczne, bo na plazmie to troszke doskwierało bo jednak "swietlikowe" okno troche w tym mi przeszkadzało. @SetoPL Samsung mocno poszedł w antyrefleksy ale dopiero od modelu Q80R/Q90R, w tych modelach praktycznie nic sie nie odbija. Natomiast jak kupiłbyś LED'a ktory ma choletnie wysoka jasnosc no to tez nie powinno byc problemu z odbijaniem światła i bedzie dalo sie elegancko pograc. Cytuj
Sedrak 780 Opublikowano 23 maja 2020 Opublikowano 23 maja 2020 (edytowane) 10 minut temu, Redmitsu napisał: @Faka Mam u gory 2 okna dachowe (ktore widac w odbijanym ekranie ) na jednym mam rolete zaciemniajaca na drugim brak bo okno robi za swietlik i jest 5m nad głowa, wiec stwierdziłem ze tak zostawie bo za droga zabawa by bawic sie w elektryke. Na plazmie dalo się grac, wiec tutaj napewno bedzie jeszcze lepiej. Oczywiscie tytuły najlepiej zeby nie były specjalnie mroczne, bo na plazmie to troszke doskwierało bo jednak "swietlikowe" okno troche w tym mi przeszkadzało. @SetoPL Samsung mocno poszedł w antyrefleksy ale dopiero od modelu Q80R/Q90R, w tych modelach praktycznie nic sie nie odbija. Natomiast jak kupiłbyś LED'a ktory ma choletnie wysoka jasnosc no to tez nie powinno byc problemu z odbijaniem światła i bedzie dalo sie elegancko pograc. Ja mam stary w805c i właśnie jest dość ciemny. To chyba jego największą wada. I jak to w końcu jest z tymi B9. One nadają się pod nową generację czy C9 Edytowane 23 maja 2020 przez SetoPL Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 Czytając porównania, to b9 ma mniejszą jasność i gorsze przejscia tonalne. Będzie to pewno widoczne na tłach typu niebo, gdzie zamiast płynnie przechodzącego koloru będzie widać takie jakby pasy. W starym TV mnie to wkurza i dlatego nie kupiłem b9, no a że c9 skończyły się szybciej niż oczekiwałem, to zostałem z ręką w nocniku. Teraz jeszcze downgorad serii CX (ogólnie gorsza jakość, bugi i kastracja z hdmi 2.1), więc chyba całkiem na to pałe wyłożę i kolejną generację przejadę na starym LCD 1080p. Co nowsze TV, to gorsze. Jakość topowych CRT i plazm, gdzie za konkretny pieniądz dostawaliśmy sprzet z najwyższej półki już chyba nie wroci. Cytuj
mobie 9 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 2 godziny temu, Michał102 napisał: Czytając porównania, to b9 ma mniejszą jasność i gorsze przejscia tonalne. Będzie to pewno widoczne na tłach typu niebo, gdzie zamiast płynnie przechodzącego koloru będzie widać takie jakby pasy. W starym TV mnie to wkurza i dlatego nie kupiłem b9, no a że c9 skończyły się szybciej niż oczekiwałem, to zostałem z ręką w nocniku. Teraz jeszcze downgorad serii CX (ogólnie gorsza jakość, bugi i kastracja z hdmi 2.1), więc chyba całkiem na to pałe wyłożę i kolejną generację przejadę na starym LCD 1080p. Co nowsze TV, to gorsze. Jakość topowych CRT i plazm, gdzie za konkretny pieniądz dostawaliśmy sprzet z najwyższej półki już chyba nie wroci. LG nigdy nie był marką premium, topowe CRT czy plazmy to marki Panasonic Loewe czy Pioneer. Tak samo jest z oledami . Panasonic GZ 2000 mimo że matryca od LG to parametry zdecydowanie lepsze od LG c9 czy e9 i jakość premium. Matryce wyselekcjonowane itd.. 1 Cytuj
Sedrak 780 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 A co sądzicie o LG SE8600? W porównaniu np. do Q70? Coraz bardziej przemawiają do mnie jednak telewizory ze średniej półki i zastanawiam się czy w końcu nie szarpnąć czegoś czekając na nową generację. Cytuj
mobie 9 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 5 minut temu, SetoPL napisał: A co sądzicie o LG SE8600? W porównaniu np. do Q70? Coraz bardziej przemawiają do mnie jednak telewizory ze średniej półki i zastanawiam się czy w końcu nie szarpnąć czegoś czekając na nową generację. Jeżeli Lg se i sm są podobne to samsung dosłownie miażdży "koreańskiego brata" https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q70r-vs-lg-sm8600/782/805 1 Cytuj
Sedrak 780 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 (edytowane) Faktycznie inna półka. Już prędzej LG SM 9000/9010, ale nawet tutaj Szajsung wygrywa. Tylko matryca IPS na plus LG Edytowane 24 maja 2020 przez SetoPL Cytuj
Hubert249 4 279 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 (edytowane) W dniu 22.05.2020 o 17:58, benito82pl napisał: Moim zdaniem warto ponieważ po kilku latach będą wypalenia. Wtedy wymienia Ci na nowy tv bo matryc do obecnych juz nie będzie. XD dostaniesz bon. Oczywiście odpowiednio pomnieszony. Edytowane 24 maja 2020 przez Hubert249 Cytuj
benito82pl 198 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 Niedoprecyzowałem odp. Chodziło mi o gwarancję producenta a takowa lg ma w swojej ofercie. Cytuj
Sedrak 780 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 Dobra to inna rozkmina co lepsze. Qr70 65" czy C9 55" do oglądania z bliska czyli 1.5m lub daleka około 3m lub więcej ( długość pokoju dziennego) Cytuj
Redmitsu 985 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 @Hubert249 nie wprowadzaj ludzi w błąd @SetoPL do 1,5m 55” b9/c9 do około 3m lepszy obraz zapewni ci wciąż oled ale rozmiar ma znaczenie (thats what she said) wiec musisz wybrać na czym ci będzie bardziej zależało Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 24 maja 2020 Opublikowano 24 maja 2020 7 godzin temu, mobie napisał: Matryce wyselekcjonowane itd.. Skąd takie info? Cytuj
nikt 42 Opublikowano 25 maja 2020 Opublikowano 25 maja 2020 Kumpela praująca w LG i twierdziła że od C8/C9 w górę są matryce przebrane. Chodzi przede wszystkim o banding. Reszta ląduje w serii B. Pewnie tak samo gdy sprzedają to przebierając matryce dla firm trzecich. Cytuj
bartiz 1 619 Opublikowano 25 maja 2020 Opublikowano 25 maja 2020 Dobrze wiedzieć że wsadzają matryce z C9 do B9 i sprzedają 2 koła taniej 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi