Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 U mnie już po 2-ch latach coś takiego się pojawiło. Pewnie od oglądania napisów z netflix/hbo go. Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Jak często robisz gruntowne czyszczenie? 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 112 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 To nie są odbicia zasłonietych okien? Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 12 minut temu, Soul napisał: Jak często robisz gruntowne czyszczenie? To są po prostu ujowe telewizory i tyle z tych oledów. Gruntowne, no na pewno nie tak, żebym miał je codziennie robić. Ale tak czy siak robiłem ręczne odświeżanie pikseli od czasu do czasu, a mimo to i tak później pojawią Ci się wypalenia, czy inne dziadostwo na matrycy. U mnie to już musiało dziwnym trafem po 2-ch latach i po skończeniu gwarancji xd Cytuj
Square 8 569 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Tu o te paski na dole chodzi tylko, gdzie są napisy. Pytanie czy przeszkadza Ci to w codziennym korzystaniu, bo jak jakbym coś takiego zrobił na swojej 8 letniej plazmie to niektórzy by tu chyba zawałów podostawali, a w codziennym użytkowaniu praktycznie w ogóle tego nie odczuwam. 1 Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Pytam bo wypada je robić raz na miecha raz na dwa wszystko zależy jak często korzystasz z TV. 2 Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 (edytowane) 5 minut temu, Square napisał: Tu o te paski na dole chodzi tylko, gdzie są napisy. Pytanie czy przeszkadza Ci to w codziennym korzystaniu, bo jak jakbym coś takiego zrobił na swojej 8 letniej plazmie to niektórzy by tu chyba zawałów podostawali, a w codziennym użytkowaniu praktycznie w ogóle tego nie odczuwam. Póki, co to mam na to wyyebkę, ale sam fakt świadomości jest, że w najbliższym czasie może pojawić już więcej takiego dziadostwa i oled po 2-ch latach można się spodziewać wypaleń. Wiem jedno, że następnym telewizor to już będzie lcd z topowej górki. Nie wiem @Soul raz w miesiącu sobie zapodawałem ręczne czyszczenie. Edytowane 16 czerwca 2020 przez Faka 1 Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Teraz, Faka napisał: Póki, co to mam na to wy(pipi)kę, ale sam fakt świadomości jest, że w najbliższym czasie może pojawić już więcej takiego dziadostwa i oled po 2-ch latach można się spodziewać wypaleń. Wiem jedno, że następnym telewizor to już będzie lcd z topowej górki. Nie wiem @Soul raz w miesiącu sobie zapodawałem ręczne czyszczenie. Nawet te z topowej półki mogę Ci nie przekonać do siebie Raz na miecha to w sumie OK, nie powinno nic być to jest seria B? 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 112 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 6 minut temu, Faka napisał: Wiem jedno, że następnym telewizor to już będzie lcd z topowej górki. Nikt nikogo do niczego nie namawia, ale sama popularność OLEDów na forum tłumaczy, że jednak jakość obrazu oferowana przez te wyświetlacze jest absolutnie topowa. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Ręczne czyszczenie powinno być używane TYLKO w razie problemów (image retention/stuck pixels), to nie jest mechanizm do częstego używania (nieprzypadkowo automatycznie jest uruchamiany po 2000 godzin dopiero). Wypalenia będą w OLEDach, bo no - to materia organiczna, z czasem zużywa się (przy czym okres życia jest długi - "wypalenia" to nierównomierna ich degradacja). Oczywiście warto stosować się do zaleceń producentów: czyli po skończeniu oglądania/grania TV na standby i nieodłączanie z prądu, unikanie statycznych obrazów. Oprócz tego warto nie przesadzać z jasnością w trybie SDR, odpowiednio kalibrować HDR (w przypadku gier). Ostatecznie część osób będzie miała większy problem z wadami OLED, a część nie, życie. 1 Cytuj
iluck85 2 886 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 W tv za 10k i więcej bym się w(pipi)il. W tv do 5k miałbym w dupie takie rzeczy. 3 lata jak mi pociągnie bez udziwnień to będę zadowolony. Technologicznie odczuwalny skok będzie w świecie tv. Faka ma 3 letni tv, a oni wydali 3 model już. 1 Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Yebac biede.10k na tv co 3 lata?Jeszcze jak.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Chyba telewizor chcą mi popsuć No typowy mail jak do debila. Cytuj
bocieque 123 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Tak z ciekawości jakie napisy miałeś ustawione w aplikacjach. Domyślne, białe czy szare/przeźroczyste? Cytuj
_Red_ 12 019 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 (edytowane) "Niewlasciwe uzywanie sprzętu" 2020 rok i można nieprawidłowo używać TV oglądając go Je.bany support LG (jak i każdy inny, który tylko wkleja frazesy). Edytowane 16 czerwca 2020 przez _Red_ Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 6 minut temu, bocieque napisał: Tak z ciekawości jakie napisy miałeś ustawione w aplikacjach. Domyślne, białe czy szare/przeźroczyste? Napisy mam ustawione na czerwony kolor, także tego, nawet i napisy mogą wam zrobić wypalenie xd Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Drobna sugestia dla posiadaczy oledow. Nie odpalajcie plansz testowych XD Cytuj
Mantis 1 123 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Myślałem nad zakupem tv 55 cali do ps3/wii u/x360 i switcha, a jak wyjdzie nowa generacja, to pod moje obecne 65 cali ona trafi, a ps4 pro i xox pod ten właśnie tv. Obecnie mam konkursowy Samsung Q90r i super mi się podoba. Ale czas zabawy z nim minął i trzeba go oddać. A nie chce mi się teraz wracać do starego tv crt 42 cale z 2012 roku. Myślsłem by właśnie ten konkursowy tv zakupić, ale obecnie w marketach gdzie jest za 5999 zł, go nie mają. Inne są jakoś mało znane. A i trochę za dużo mi się to wydaje. Najlepszym teoretycznie wyborem jest LG C9, ale mam zamiar na tym tv ostro grać i nie chcę ciągle martwić się, czy coś się czasami nie wypali. Ostatecznie szukając nie za drogiego tv Led, ale mającego dobry HDR, bliski wyboru jestem Sony kd-55xg9505. Czerń nie jest najlepsza, ale do przebolenia. Hdr posiada wysoki. Jedynie zaintrygowało mnie przy rozmowie ze sprzedawcom, że jego zdaniem jedynie model 75 cali posiada powłokę do poprawy kątów. Stąd chcę zapytać, czy ktoś to potwierdzi? Oraz, czy 55 cali to na pewno matryca VA? Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 22 minuty temu, Faka napisał: Napisy mam ustawione na czerwony kolor, także tego, nawet i napisy mogą wam zrobić wypalenie xd Co? xD Czerwony jak i żółty kolor najszybciej się wypala w OLED’ach. Sorry, ale z(pipi)ałeś konkretnie 1 1 Cytuj
Square 8 569 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 W ogóle czerwone napisy to chyba strasznie niewygodne do czytania. Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 (edytowane) No mi najlepiej się ogląda na czerwonym, dlatego, że nie jest oczoyebne i nie raziło tak w oczy jak inne kolory. Zwłaszcza jak już Ci puszcza film w dolby Vision. Edytowane 16 czerwca 2020 przez Faka Cytuj
iluck85 2 886 Opublikowano 16 czerwca 2020 Opublikowano 16 czerwca 2020 Sony kupiłem 16 listopada 2016. Wg poradników na necie jak odczytać ilość godzin na chodzie, to mój chodził 1162h. Instrukcja LG ma wzmiankę, ze grubsze odświeżenie pikseli trwa ponad godzinę i odpala się po 2000h. Ja tego nie ujrzę chyba. A po 4h pracy w trybie standy tez sie odpali ta funkcja, ale chyba skrócona wersja. Do tego zalecają włączyć tryb eko, nizsze podświetlenie i luminacja logo na wysoki. Tyle z zaleceń LG. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi