Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 2.07.2020 o 13:07, Schranz1985 napisał:

Kto już jest zdecydowany na xh90 łapka w górę.
Pokażmy ilu nas jest.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Ja czekam na swoj 65 cali. Niby mam go dostac w polowie lipca 

Opublikowano
9 godzin temu, Schranz1985 napisał:

Chodzi mi bardziej ze jednak LG dba o klienta.
Sporo reklamacji robi na zasadzie good will .
A xiaomi? Nie wiadomo.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Lg nie jest tez takie wspianialomyslne, użytkownik polygami walczy z nimi już prawie miesiąc i tyle widział tv

Opublikowano

Oprócz niego ktoś walczy? Tutaj ktoś wałczył? Wszystko łykasz co czytasz w necie? Na nikogo ktoś miał problem z Oledem? Marbel siedzi tu i tu, zarobił nowy model jeszcze :D 

Może koleś coś źle zrobił przy zgłaszaniu i stąd się całość przeciąga... To tak jak filmiki na YT. Sebix z Karyna biedni, policjant jednego położył na glebę i dramat. Ale nikt nie odpalił kamerki 5 min wcześniej. 

Opublikowano (edytowane)

LG do telewizorów z tego roku dodało FreeSync Premium, a co za tym idzie LFC (Low Framerate Compensation). Funkcja pewnie pomocna na next genach (30 fps). Szkoda, że ich LCD są na IPSach. 

Edytowane przez Aleks
Opublikowano

Może ktoś coś doradzi bo przymierzam się do zakupu nowego telewizora ale nie bardzo wiem na co się zdecydować. Z racji małej ilości miejsca w grę wchodzi tylko 43" maks 49". Niby jest spory wybór ale wymyśliłem sobie że musi być matryca minimum 100Hz i tu się zaczyna problem bo 43" znalazłem raptem jeden 49 jest więcej ale nie bardzo wiem co wybrać. 

Czy w ogóle w kwocie do 3500 kupię coś sensownego? 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, BRY@N napisał:

Może ktoś coś doradzi bo przymierzam się do zakupu nowego telewizora ale nie bardzo wiem na co się zdecydować. Z racji małej ilości miejsca w grę wchodzi tylko 43" maks 49". Niby jest spory wybór ale wymyśliłem sobie że musi być matryca minimum 100Hz i tu się zaczyna problem bo 43" znalazłem raptem jeden 49 jest więcej ale nie bardzo wiem co wybrać. 

Czy w ogóle w kwocie do 3500 kupię coś sensownego? 

z 49" do tej kwoty 100/120hz kupisz: LG 49SM8600, 2 modele Sony z 2019r czyli model 49XG83, 49XG9005 (który wydaje się najbardziej konkretny bo jest FALD'em) oraz nowy model na 2020 Sony 49XH8505 (podswietlenie Edge). Samsungi Qledy ponizej 55" nie maja 100/120hz matrycy, tegoroczne Philipsy zadne nie maja matryc powyzej 50hz

LG SM8600 jest w bardzo aktrakcyjnej cenie, ale Soniacze będą przede wszystkim miały znacznie wyzszy HDR. Na twoim miejscu szukałbym XG9005 ale jezeli go nie znajdziesz to XH8505

Edytowane przez Redmitsu
  • Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, Redmitsu napisał:

z 49" do tej kwoty 100/120hz kupisz: LG 49SM8600, 2 modele Sony z 2019r czyli model 49XG83, 49XG9005 (który wydaje się najbardziej konkretny bo jest FALD'em) oraz nowy model na 2020 Sony 49XH8505 (podswietlenie Edge). Samsungi Qledy ponizej 55" nie maja 100/120hz matrycy, tegoroczne Philipsy zadne nie maja matryc powyzej 50hz

LG SM8600 jest w bardzo aktrakcyjnej cenie, ale Soniacze będą przede wszystkim miały znacznie wyzszy HDR. Na twoim miejscu szukałbym XG9005 ale jezeli go nie znajdziesz to XH8505

Super dzięki za taką konkretną odpowiedź :thumbsup:

Opublikowano

Sony XH90 - istotne - lepszy kontrast od XH95, ale słabszy HDR. Nie dostał jeszcze firmware do gier i piszą też że eARC jeszcze nie działa, co dziwne bo do tego wystarczy hdmi 2.0b, widać nie odblokowali tego nawet jeszcze?   I wydawało mi się, że w innym review HDR pisali że mocniej świeci hmm

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900h

Opublikowano (edytowane)

Nawet nie wiadomo czy i kiedy firmware tego telewizora dostanie taki upgrade z eARC, ale spodziewałbym się raczej dopiero w okolicy premiery PS5. I dopiero wtedy będą opinie czy rzeczywiście warto kupić XH90 czy może wejdzie już jakiś inny TV pod konsole. 

A wczoraj obejrzałem Greyhound w :mog: 4k na swoim XH95 :fsg:.

Jakbym miał dziś w sklepie wybierać pomiędzy XH90 (65 cali za 6499) a XH95 (65 cali za 7999) to wiedząc o nich to co już wiem kupiłbym XH95 drugi raz. 

Edytowane przez u55r
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, u55r napisał:

A wczoraj obejrzałem Greyhound w :mog: 4k na swoim XH95 :fsg:.

Dolby Vision? Jak dla mnie format klasę lub dwie wyżej niż standardowy HDR, aż smuteczek że w gierkach nikt z tego nie korzysta. :(

Edytowane przez Paolo de Vesir
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

Dolby Vision? Jak dla mnie format klasę lub dwie wyżej niż standardowy HDR, aż smuteczek że w gierkach nikt z tego nie korzysta. :(

A na czym porównujesz? że aż klase wyżej piszesz. Do czego się odnosisz

@u55r XH95 sieciówki euro i ME zrobiły nową cene 6999. A możesz napisać jak wrażenia z HDR przy filmach? oglądałem coś w pełnym UHD z płyty, czy raczej sam netflix/apple ?
bo tam już jest blisko 1000nitów, gdy XH90 ma niecałe 600.

W tym roku już nie wejdzie nowy model Sony, dopiero 2021 lato.

Edytowane przez Fanek
Opublikowano

Przecież netflix ma tak padake jakość, że tam czasami zachacza o HBO, bitrate przy covidzie do tego nie przekracza 12mb przy 4k, a przeważnie jest 6-8mb.

Obczaj jak HDR10 świeci na filmach UHD płytowych. DV z płyty przyznam nie widziałem.

• Lubię! 1
Opublikowano

Teraz jest w 4K coś koło 15mb bitratu - dalej mało.

Taki Dark na netflixie mimo że nie ma HDR/DV to czasem wygląda lepiej niż materiały co mają. 

Wczoraj obejrzałem UHD Alien Covenant na B9, idealny film pod OLEDa, dużo kosmosu, czerni, światełek komputerów, lamp, latarek itp niestety film slaby :/

Opublikowano
36 minut temu, Fanek napisał:

Obczaj jak HDR10 świeci na filmach UHD płytowych. DV z płyty przyznam nie widziałem.

To jak zobaczysz to pogadamy zamiast się rzucać. Poza tym nie wiem jak jest z Dark, ale np. takie Stranger Things 3 czy 4. sezon 13 powodów wygląda obłędnie.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

To jak zobaczysz to pogadamy zamiast się rzucać. Poza tym nie wiem jak jest z Dark, ale np. takie Stranger Things 3 czy 4. sezon 13 powodów wygląda obłędnie.

Ja mówie o DV z płyt UHD, a nie DV z gów.nianego netflixa.

edit: True, amazon ma najwyższy bitrate z tych gigantów vod, nawet wyższy od apple.

Edytowane przez Fanek