Sedrak 769 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 39 minutes ago, Ukukuki said: Może ktoś polecić monitor ultrawide ~34 cali w okolicach 5 tysięcy? Monitory OLED dalej nie mają racji bytu do PC? https://eu.aoc.com/pl/gaming-monitors/ag352ucg/ Coś takiego? Jest to model sprzed dwóch lat, ale podobno daje radę no i powinna duża reszta Ci zostać w kieszeni 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 W zeszłym roku oledy były najtańsze w murzyński piątek, więc w tym będzie podobnie. Cytuj
iluck85 2 909 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 https://hdtvpolska.com/najtanszy-oled-na-rynku-hitowy-telewizor-lg-oled-b9-z-hdmi-2-1-wrocila-duza-promocja-jak-skorzystac/?fbclid=IwAR0eHdAbgcRUTeLgOsfsFuAY3JPC1o6h8TKRTzbFqU2toIRVHcEWEKMiv-k Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 (edytowane) Plama na oledzie od słońca, screen z innego forum, gość się skumał że na tą część ekranu w ciągu dnia słońce mu pada co myślicie? na avs forum też są takie przypadki od słońca Edytowane 26 września 2020 przez Fanek Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 To normalne przecie. Na oledzie nie wolno grać, nie wolno oglądać filmów z pasami i napisami, nie wolno oglądać kanałów info, a w dzień trza go nakrywać workiem po kartoflach by komórki organiczne się od słońca nie zdegradowały. 1 7 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 (edytowane) Potem w internecie i tak się dowiesz, że źle użytkowałeś. Na pepperze przeczytałem, że jak masz taki tv, to nie chce się oglądać kablówki. Beka, wcale nie chodzi o to, że martwi się o wypalone logo. Nawet tutaj jakieś pier.dolenia o Ferrari i wiejskich drogach były pisane xddd Edytowane 26 września 2020 przez 20inchDT Cytuj
LiŚciu 1 330 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 13 godzin temu, blantman napisał: Z tego korzystałem. Tam masz paczkę pod 4k https://www.google.com/amp/s/hdtvpolska.com/jak-sprawdzic-tv-przed-zakupem-poradnik-najwazniejsze-cechy-oraz-czy-jest-nowy/amp/ Pościągałem te filmy. Ciekaw byłem. Te kolorowe plansze i biała wygląda ok. Zero bad pikseli po ponad roku więc spoko. Z kolei pisali że test bandingu jest dla odważnych bo zawsze się coś znajdzie. I żaden z tycch filmów nie pokazywał różnic w obrazie, wszystko było idealnie czarne. Pytanie czy coś źle robie w tym teście? Powinny być jakoś inaczej ustawienia wprowadzone w obrazie? Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 1 godzinę temu, ListuniO napisał: Pościągałem te filmy. Ciekaw byłem. Te kolorowe plansze i biała wygląda ok. Zero bad pikseli po ponad roku więc spoko. Z kolei pisali że test bandingu jest dla odważnych bo zawsze się coś znajdzie. I żaden z tycch filmów nie pokazywał różnic w obrazie, wszystko było idealnie czarne. Pytanie czy coś źle robie w tym teście? Powinny być jakoś inaczej ustawienia wprowadzone w obrazie? To sprawdź jak taki odważny i jak git to olej sprawę @Patrickowieszales go? Bo nawet w instrukcji pisze że podstawka wzmacnia dźwięk a bez niej jest płytszy. Sam wieszałem i dźwięk ok z tv ale i tak z soundbara lepszy. Cytuj
LiŚciu 1 330 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 Jest GIT - idealnie czarny. THX Kiedyś pisałem do tych ze skalibruj.tv i pytałem właśnie o to czy zmiana poziomu czerni ma wpływ na kalibracje i gość powiedział że można dowolnie ten parametr zmniejszać lub zwiększać przy OLED żeby właśnie otrzymać smołe. Cytuj
malin1976 110 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 (edytowane) Hdtv Polska podaje że w Sony Centre można kupić 65xh9005 za 4999 . To tylko utwierdza mnie w przekonaniu że niedługo ten tv będzie w podobnej cenie wszędzie . Model 55 cali też pewnie do 3500 niedługo dobije . Te telewizory są po prostu pod te ceny wręcz skrojone hehe Edytowane 26 września 2020 przez malin1976 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 (edytowane) Już go można było kupić za ok. 3800. Jestem pewien, że 55" spadnie poniżej 3500. Nie na darmo go tak okroili względem xf90 i reklamują jako tv do konsol. Edytowane 26 września 2020 przez 20inchDT Cytuj
Starh 3 170 Opublikowano 26 września 2020 Opublikowano 26 września 2020 Gdyby nie te hdmi 2.1 to.m nadal xF byłby dużo lepszym wyborem. Cytuj
MarekCol 366 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 (edytowane) 15 godzin temu, Fanek napisał: Plama na oledzie od słońca, screen z innego forum, gość się skumał że na tą część ekranu w ciągu dnia słońce mu pada co myślicie? na avs forum też są takie przypadki od słońca Niestety potwierdzam. Posiadam oleda B6 55 cali, czyli jedną z pierwszych wersji. Zauważyłem, że coś nie gra podczas grania w MGS5 w starym mieszkaniu. Słońce podczas popołudniowych godzin padało w ten sposób, że światło słoneczne tworzyło taki trójkąt w lewym dolnym rogu ekranu i ku mojemu zdziwieniu ten właśnie trójkąt wypalił się na matrycy. Nie było to trwałe uszkodzenie, czyszczenie matrycy tzn. to godzinne odświeżanie pikseli wyeliminowało ten problem, ale trochę mnie to zaniepokoiło. Po jakimś czasie znowu to samo. Znowu czyszczenie matrycy. Rozwiązaniem się okazało kupno domu, gdzie TV stoi teraz w zacienionym miejscu w salonie, światło słoneczne mu nie grozi. Póki co wszystko ok. Sporo testów matrycy zrobiłem pod kątem wypaleń (chodzi o plansze testowe na YouTube) i nic dramatycznie złego nie zauważam do dziś, a mój model ma jakieś 4 lata chyba już. Także jednym ze skuteczniejszych rozwiązań jest kupno nowego domu. Edytowane 27 września 2020 przez MarekCol 1 2 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 125 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 22 godziny temu, second napisał: jak sie sprawują w naswietlonych pomieszczeniach? Jak w każdych innych warunkach: ZA(pipi)IŚCIE. Cytuj
LiŚciu 1 330 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 22 godziny temu, second napisał: Pytanie do użytkowników oledow: jak sie sprawują w naswietlonych pomieszczeniach? Jak zapytałem w sklepie, to sprzedawca mi powiedział, że nie wolno ich nawet trzymać w oświetlonym salonie, bo się matrycą od słońca wypala Ja nie mam żadnych takich akcji. W dzień jest jasno i nawet przez pół godziny promienie padają prosto jna matryce. Cytuj
milupl 622 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 (edytowane) 23 godziny temu, second napisał: Pytanie do użytkowników oledow: jak sie sprawują w naswietlonych pomieszczeniach? Jak zapytałem w sklepie, to sprzedawca mi powiedział, że nie wolno ich nawet trzymać w oświetlonym salonie, bo się matrycą od słońca wypala Ja mam okno od południowej strony i jak na razie zero problemów, ale wiadomo, że rolety to podstawa. 21 godzin temu, 20inchDT napisał: Nawet tutaj jakieś pier.dolenia o Ferrari i wiejskich drogach były pisane xddd Tu tylko bluber, tak że 6 godzin temu, MarekCol napisał: Także jednym ze skuteczniejszych rozwiązań jest kupno nowego domu. W sumie logiczne, żeby mi się oled nie wypalił kupię nowy dom. Że też wcześniej o tym nie pomyślałem Ps. W sumie ten sposób z workiem od ziemniaków też niczego sobie, muszę spróbować. Edytowane 27 września 2020 przez milupl Cytuj
grabipl 150 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 A nie taniej kupić rolety? Cytuj
Koleś88 335 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 A nie taniej kupić rolety? Trzeba wtedy mierzyć okna itp. Nie daj Boże źle wymierzysz, a tak kupujesz dom i masz z bani. Cytuj
Patricko 1 404 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 Wniosek? Oled nie dla biedaków z bloków. Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 Aby mieć oleda podsumuje ostatnie strony jakie kryteria trzeba spełnić: Kupić dom Mieć pokój zaciemniony non stop i broń boże bez słońca padającego na ten delikatny tv Nastawić się że tv za 7 k posłuży tylko 2 lata bo potem na 100% wypalenie Czyli w skrócie trzeba nie szanować pieniędzy Zakaz oglądania telewizji (a już szczególnie TVN 24 i TVP info) Zakaz oglądania filmów i seriali z napisami Najlepiej też nie grać Wtedy i tylko wtedy jak spełnisz te warunki oled jest dla ciebie. 2 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 Dzięki oledom mamy tylu fanów usuwaniu HUD w grach. Cytuj
grabipl 150 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 Śmieszne, ale mam "schize" po tym co tu czytam w temacie i kiedy mam konsole odpaloną a mam iść szamać albo zostawić na jakiś czas włączony tv to zarzucam youtube, albo jakiś film byle obraz nie był statyczny No ale koniec końców w czepku jestem urodzony bo słonko napier.. mi czasem ładnie w tv a i platynka zaraz wpadnie w wiedzminie, ba! nawet dark souls nie wypalił mi obrazu no jestem zawiedziony Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 A nie masz tam np opcji wygaszenia ekranu? Cytuj
grabipl 150 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 No jest(przy wszystkim innym), ale o ile sie nie myle to obraz mocno sie ściemnia kiedy mam załączoną konsole Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 27 września 2020 Opublikowano 27 września 2020 Nie chodzi mi o to samoistne przyciemnienie po 5 minutach, ale o wyłączenie ekranu. TV normalnie chodzi itp, ale po prostu nie świeci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi