Fanek 669 Opublikowano 12 stycznia 2021 Opublikowano 12 stycznia 2021 A data modeli na 2021 w sklepach jest znana? czy przypuszczalnie jak w tamtym roku czerwiec? Cytuj
elvis004 312 Opublikowano 12 stycznia 2021 Opublikowano 12 stycznia 2021 Już gdzieś było pisane, ze ten update z VRR i ALLM dla tv na wiosnę ale bez konkretnych dat. Tak jak piszecie jak ogarną na konsole to pewnie i na tv wyjdzie.Przed premierą PS5 tez pokazali ze nie umiejo w marketing. A data modeli na 2021 w sklepach jest znana? czy przypuszczalnie jak w tamtym roku czerwiec?XH w US były jakoś chyba w kwietniu/maju u nas w PL chyba czerwiec. Wiec pewnie podobnie będzie z XJ. 1 Cytuj
Mike 97 Opublikowano 12 stycznia 2021 Opublikowano 12 stycznia 2021 (edytowane) 31,5" monitor OLED 4k do zastosowań profesjonalnych https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1610378125 Tegoroczne telewizory Sony powyżej X80J dostaną kodek AV1 dla 4k. Może Sony w marketing nie umie, ale w kodeki umie. https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1610437984 Edytowane 12 stycznia 2021 przez Mike Cytuj
Mike 97 Opublikowano 12 stycznia 2021 Opublikowano 12 stycznia 2021 Kuźwa, w linku masz napisane: Cytat In response to the problematic roll-out of HEVC, companies like Amazon, Apple, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, and Netflix formed the Alliance for Open Media, which developed AV1 as an open, royalty-free video format/codec for SD, HD, 4K, HDR, and 8K streaming. 1 Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 13 stycznia 2021 Opublikowano 13 stycznia 2021 Ciekawe jakie parametry będzie miał x90j ile stref podświetlenia i ile nitów jasności sdr/hdr.No i cena, ja jako bidok pewnie i tak będę czekał do listopada.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Fanek 669 Opublikowano 13 stycznia 2021 Opublikowano 13 stycznia 2021 9 godzin temu, Schranz1985 napisał: Ciekawe jakie parametry będzie miał x90j ile stref podświetlenia i ile nitów jasności sdr/hdr. No i cena, ja jako bidok pewnie i tak będę czekał do listopada. Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Do listopada to bardzo dużo czekania co, widze że w SonyCenter jest też cena 3599, może jednak brać XH90 w tym miesiącu.. Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 13 stycznia 2021 Opublikowano 13 stycznia 2021 Nie pierdol fanek, i tak kazdy wie, ze nie wezmiesz za tyle. 1 Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 13 stycznia 2021 Opublikowano 13 stycznia 2021 Jakbym wiedział ze ogarną ten vrr na 100% to może bym brał za 3.5 .Ale tak to mi to ryba, poczekamy zobaczymy.I tak gram tylko w rocket league praktycznie.120 fps i vrr to mus.Poza tym jak się okaże że nie ogarną to możliwe że ludzie będą się pozbywać tego tv na olx i może jakaś cebula wpadnie.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Ale RR to pewnie chodzi w stałych 120, wiec VRR tam Ci do niczego potrzebne nie będzie. Najbardziej się przyda np. w zle zoptymalizowanej grze, ktora z 60 fpsow spadałaby do 50. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Kupując teraz telewizor musowo trzeba myśleć już pod kątem nowych konsol, a skoro tak, to VRR jest koniecznością. Chyba nie sądzicie, że nowe gry będą trzymały stałe 60 klatek? Ja to się nawet obawiam, że wraz z kilkoma nowymi efektami graficznymi powrócimy do szarej konsolowej rzeczywistości i 30 fps... chociaż wtedy nam ten VRR i tak nic już nie da, bo to bodaj działa od 40 klatek w górę, więc dropów w okolicy 30 nie wyrówna. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 7 minut temu, Michał102 napisał: Kupując teraz telewizor musowo trzeba myśleć już pod kątem nowych konsol, a skoro tak, to VRR jest koniecznością. Chyba nie sądzicie, że nowe gry będą trzymały stałe 60 klatek? Ja to się nawet obawiam, że wraz z kilkoma nowymi efektami graficznymi powrócimy do szarej konsolowej rzeczywistości i 30 fps... chociaż wtedy nam ten VRR i tak nic już nie da, bo to bodaj działa od 40 klatek w górę, więc dropów w okolicy 30 nie wyrówna. Może nie będzie tak źle, jeszcze gry nie zaczęły w pełni korzystać z nowych konsol np. z vrs, a może pojawi się też jakaś rekonstrukcja obrazu za jakiś czas. Cytuj
easye 3 390 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 14 minut temu, Michał102 napisał: Kupując teraz telewizor musowo trzeba myśleć już pod kątem nowych konsol, a skoro tak, to VRR jest koniecznością. Chyba nie sądzicie, że nowe gry będą trzymały stałe 60 klatek? Ja to się nawet obawiam, że wraz z kilkoma nowymi efektami graficznymi powrócimy do szarej konsolowej rzeczywistości i 30 fps... chociaż wtedy nam ten VRR i tak nic już nie da, bo to bodaj działa od 40 klatek w górę, więc dropów w okolicy 30 nie wyrówna. No to na pewno, zwlaszca ze dopiero co wyszła 1 generacja RTXow 30XX i konsole już są dużo z tyłu. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 18 minut temu, Michał102 napisał: Ja to się nawet obawiam, że wraz z kilkoma nowymi efektami graficznymi powrócimy do szarej konsolowej rzeczywistości i 30 fps. No ale ktoś myślał inaczej? W gierkach singlowych nastawionych na grafikę zawsze producenci będą celować w 30 klatek i tak żyłować sprzęt aby nie spadać poniżej. Grafika najlepiej sprzedaje gierki niestety. Nawet jak dojdzie DLSS znany z PC to i tak będą żyłować gierkę do 30 klatek. Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Vrr to mus przecież ta generacja jest obliczona na 7/8 lat.Oczywiście że będą problemy i to pewnie juz za 3/4 lata .Juz na start trzeba wybierac RT/60fpsPamiętam jak days gone działał u kumpla na fat.Taki vrr pewnie by mocno poprawił sytuację.Tak ostatnio zerkałem na olx i znalazłem samsunga 2018r sk9500.I tak czytam ze high end najwyższy model itd.Patrzę a tam matryca ips z kontrastem 1000-1.I to był ich najlepszy led? Ciekawe jak on się sprawdza, bo hdr/sdr ladnie ponoć świeci.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Ja nie jestem tego w stanie zrozumieć, bo te 30 klatek, to są ładne, ale na statycznym screenie Poruszasz kamerą, szarpanie wszystko rozmarze i wuj z tej wyczesanej grafiki. Teraz to doskonale widać gdy mamy więcej gier z możliwością przełączania klatkarzu. Kiedyś wyboru nie było i człowiek się do rozmazanego gówna przyzwyczaił i nie zwracał tak na to uwagi. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 No też bym wolał żeby standardem było 40-60 klatek ale sobie możemy chcieć. Większości nie przeszkadza 30 klatek więc twórcy wolą się spełniać ze strony artystyczniej W tej generacji mamy jeszcze problem z parciem na 4K na co nowe konsole nie są gotowe co nawet widać po niektórych portach z poprzedniej generacji. Problemem tego rynku jest jeden standard dla TV. Gdyby była np seria dla graczy z 1440P to była by bajka. A tak gierki nigdy nie nadążą za filmami które wymagają dużo mniej mocy do wygenerowania obrazu 4k. Przez to tracimy też na jakości obrazu, jeśli obraz nie jest wyświetlany w natywnej rozdziałce matrycy albo w odpowiedniej skali to też lipa. Także szykujcie się na dynamiczną rozdzielczość przez cała generację. A za 3 lata pewnie dostaniemy wersje PRO obecnych konsol. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 (edytowane) 32 minuty temu, Schranz1985 napisał: Vrr to mus przecież ta generacja jest obliczona na 7/8 lat. Oczywiście że będą problemy i to pewnie juz za 3/4 lata . Juz na start trzeba wybierac RT/60fps Pamiętam jak days gone działał u kumpla na fat. Taki vrr pewnie by mocno poprawił sytuację. Tak ostatnio zerkałem na olx i znalazłem samsunga 2018r sk9500. I tak czytam ze high end najwyższy model itd. Patrzę a tam matryca ips z kontrastem 1000-1. I to był ich najlepszy led? Ciekawe jak on się sprawdza, bo hdr/sdr ladnie ponoć świeci. Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Przy 30 to vrr niewiele ci da, bo tak od 40-60 działa, więc jakby co to lepiej jakby celowali w latające 60, niż 30. A z tymi 8 latami to chyba nie wierzycie, że nie wyjdą wersję pro za jakieś 3 lata (ja tam się piszę na to jakby co, o ile nie kopnę w kalendarz do tego czasu). Edytowane 14 stycznia 2021 przez lpcl Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Wiadomo że wyjdą, postęp technologiczny jest nie do zatrzymania.Ja pewnie też kupię "pro".Jednak jak się spędza +- 100h msc na giereczkach i gra w nowe gierki to imo warto.Co innego niedzielniaki grające w fife czy tam 3/4 gierki rocznie bo hajp mocno.Tym bardziej że to kwestia sprzedania starej i dołożenia strzelam 1000zl.Za komfort na następne 3/4 lata, mozna psioczyc ale i tak wielu kupi.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Problem w tym, że wersje Pro znowu pewno będą celować w próbę wyświetlenia czegokolwiek w 8k i z wydajności znowu będzie dupa, ale za to na pudełku fajnie będzie wyglądał napis "super hiper mega ultra hd 8k" i janusz to kupi. Już teraz coraz więcej jest telewizorów 8k, a z każdym rokiem będzie tego przybywało, bo jakoś trzeba nowe TV sprzedawać. Producenci wolą iść w puste cyferki zamiast poprawiać jakość w tym co mamy obecnie, więc dalej będą nam serwować bandingi, kludingi i cały ten syf, no ale super rozdziałka będzie. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 6 minut temu, Michał102 napisał: Problem w tym, że wersje Pro znowu pewno będą celować w próbę wyświetlenia czegokolwiek w 8k i z wydajności znowu będzie dupa, ale za to na pudełku fajnie będzie wyglądał napis "super hiper mega ultra hd 8k" i janusz to kupi. Już teraz coraz więcej jest telewizorów 8k, a z każdym rokiem będzie tego przybywało, bo jakoś trzeba nowe TV sprzedawać. Producenci wolą iść w puste cyferki zamiast poprawiać jakość w tym co mamy obecnie, więc dalej będą nam serwować bandingi, kludingi i cały ten syf, no ale super rozdziałka będzie. Te też mają takie napisy o 8k ale nikt tego nie bierze na poważnie. Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Nie wiadomo czy wersje pro jesli wyjdą poradzą sobie z nowymi grami w natywnym 4k w 60 klatkach a wy zaczynacie dyskusję o 8K ;p 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Ale my wiemy, że sobie nie poradzą. Problem jest w tym, że producenci konsol i TV wolą wciskać na siłę nowe technologie zamiast dopracować to co jest. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 Z tym 8k to w ogóle tylko jakieś kobyły tam wchodzą w grę, nie wydaje mi się, że te 80 cali będzie w jakiejś rozsądnej cenie. Jak teraz tv 4k w takich rozmiarach do tanich nie należą. Cytuj
S_600 252 Opublikowano 14 stycznia 2021 Opublikowano 14 stycznia 2021 To w końcu soniacz czy lg, zastanówcie się bo w lutym kupuje tv, a czytając komenty czuje się jak sędzia na meczu tenisa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi