Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Teraz, balon napisał: Myślę, że to dlatego, że balon jest już dużym chłopcem i nie ma tendencji do podkręcania. Różnica na korzyść oled w czerni jest, tak jak na XH90 jest dobra czerń, a jak na led b.dobra co piszą w każdym (ofc kupionym) teście. Najgorsze, że w scenach np. z takiej ad astry w kosmosie to tam na Led gówno widać. Albo wszystko rozświetlone do granic możliwości. Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 2 minuty temu, lpcl napisał: Najgorsze, że w scenach np. z takiej ad astry w kosmosie to tam na Led gówno widać. Albo wszystko rozświetlone do granic możliwości. Tak w led starej generacji. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 5 minut temu, balon napisał: Tak w led starej generacji. Jakoś na porównaniach chińczyka to w nowych widać, że też tak jest. A sam mam też xe93, czyli pewnie lepszy tv od tego xh90 i za wesoło tam nie jest. Nie wiem jak 100 stref chcesz pokonać 8 mln? Ale skoro jest ok, to spoko. Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Okey widocznie mój wzrok jest tak samo przekupionych jak wszystkich serwisów które testowały XH90 i bardzo chwaliły czerń (nie wiem co masz za tv i nie czytałem jego recenzji oraz opinii odnośnie czerni), zapewne testy był żle wykonywane i nierzetelne. Na tym chyba zakończą na dziś tę pasjonująca rozmowę, że czarne to szare, a białe to białe. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 (edytowane) 19 minut temu, balon napisał: Okey widocznie mój wzrok jest tak samo przekupionych jak wszystkich serwisów które testowały XH90 i bardzo chwaliły czerń (nie wiem co masz za tv i nie czytałem jego recenzji oraz opinii odnośnie czerni), zapewne testy był żle wykonywane i nierzetelne. Na tym chyba zakończą na dziś tę pasjonująca rozmowę, że czarne to szare, a białe to białe. pomogę, miłej lektury https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e Poza tym c9. Mnie też na początku w gierkach wydawało się, że oled to taki se, bo ten xe to świeci jak szalony. Ale po jakimś czasie jak teraz patrzę na te rozjaśnione sceny to daj spokój, nie ma odwrotu. Edytowane 21 stycznia 2021 przez lpcl Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 8 minut temu, lpcl napisał: omogę, miłej lektury https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x930e Great TV for movies. Very deep and uniform blacks and the good local dimming gives the X930E a very good picture with a lot of depth. No ale zapewno przekupiony tekst albo się nie znają, powinno być deep gray... Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Teraz, balon napisał: Great TV for movies. Very deep and uniform blacks and the good local dimming gives the X930E a very good picture with a lot of depth. No ale zapewno przekupiony tekst albo się nie znają... No to ci piszę, że mam go i bez porównania do oleda. Jw. Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Czyli w tym teście piszą nieprawdę i czerni nie ma głębokiej? Ogólnie to nie ma czerni tylko szaty tak? Bo ja się do tego odnoszę, a nie gdzie jest lepiej bo wiadomo że w tym aspekcie na oled. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 (edytowane) 8 minut temu, balon napisał: Czyli w tym teście piszą nieprawdę i czerni nie ma głębokiej? Ogólnie w ogóle nie ma czerni tylko szaty tak? Bo ja się do tego odnoszę, a nie gdzie jest lepiej bo wiadomo że w tym aspekcie na oled. Są ale jak w gierkach masz mocno rozjaśnione jasne elementy i w tle czarny to jest lipa jak w każdym led. Na czarny to nie wygląda wtedy. Balon jak kiedyś kupisz oleda i poużytkujesz przez miesiąc to będziesz wiedział o co chodzi. Tak to jak rozmowa że ślepym o kolorach. Bez urazy. Dla mnie jak byłem przyzwyczajony do led to też na początku wydawało mi się, że wtopiona kasa w c9. Ale teraz jak spojrzę na te czernie Leda to naprawdę nie wygląda już tak czarno. Zaczniesz wtedy zwracać uwagę na te strefy i pomyślisz, cholera na oledzie to by wyglądało tak i tak. Trudno to potem już cofnąć. Edytowane 21 stycznia 2021 przez lpcl Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 5 minut temu, lpcl napisał: Są ale jak w gierkach masz mocno rozjaśnione jasne elementy i w tle czarny to jest lipa jak w każdym led. Na czarny to nie wygląda wtedy. Balon jak kiedyś kupisz oleda i poużytkujesz przez miesiąc to będziesz wiedział o co chodzi. Tak to jak rozmowa że ślepym o kolorach. Bez urazy. Dla mnie jak byłem przyzwyczajony do led to też na początku wydawało mi się, że wtopiona kasa w c9. Ale teraz jak spojrzę na te czernie Leda to naprawdę nie wygląda już tak czarno. Niestety nigdy nie kupię oled, jestem zrażony wypaleniami znajomych + za dużo osób katuje go u mnie w domu. Mam nadzieję, że za ok 4 lata będzie jakaś nowa technologia w spoko cenach. Cytuj
Donatello1991 1 419 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Ja na początku zbytnio nawet się nie podniecałem swoim B8. Od kupiłem bardziej tv 4k do nowszych konsol i filmów. Dopiero po dłuższym użytkowaniu zagłębiłem się w temat bardziej, bo obraz po prostu robił coraz większy efekt WOW. Często widuje Ledy, czy to w sklepach czy u znajomych i nie wyobrażam sobie powrotu do takiego TV. Może i nawet jest w tym prawda, że trzeba umieć używać OLED. Ja tak robiłem przez ponad rok od premiery. Cackałem się z nim dużó. huhałem dmuchałem, byle coś się nie pojawiło, a i tak wyskoczył banding. Nie duży, ale był widoczny. Od premiery PS5 katuje go masakrycznie. Gram ile mam czasu. I co? Banding spierniczył. Ustawiam, bawię się, uzyskuję maximum z TV i jest to TV fenomenalny. Nawet w jednej chwili chciałem już kupić XH90, bo za dużo czytałem, plansz sprawdzałem. Teraz sobie myślę, że nieźle by mnie w tedy porąbało wymieniać go na jakikolwiek inny TV. Jedyne co mi siedzi w głowie to to, że za 2-3 lata wymienie sobie na nowszy model. Może to już nastąpi na jesień, ale tak jak piszę. Tylko i wyłącznie OLED. Nie chcę znać inne telewizory. Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 (edytowane) 29 minut temu, balon napisał: Niestety nigdy nie kupię oled, jestem zrażony wypaleniami znajomych + za dużo osób go katuje. Mam nadzieję, że za ok 4 lata będzie jakaś nowa technologia w spoko cenach. A tak patrząc nawet po przykładach z forumka to u easiego ten oled tak ok. 3 lata wytrzymał, np. Paolo też już ma chyba ponad trzy i żadnych problemów. Więc nawet te 3 lata to jednak sporo. Więc martwić się tym co za 3 lata będzie to gruba przesada. No chyba, że tv dzieciom chcesz w spadku przekazać to wtedy ok. Edytowane 21 stycznia 2021 przez lpcl Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 13 minut temu, lpcl napisał: No chyba, że tv dzieciom chcesz w spadku przekazać to wtedy ok. No KS właśnie oddałem synowi. Śmiga jak głupi Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 8 minut temu, balon napisał: No KS właśnie oddałem synowi. Śmiga jak głupi Dlatego oled nie jest tutaj rekomendowany. Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 No wiem dlatego nie wziąłem Oleda mimo, że ma lepszy obraz. To był świadomy wybór pod moje potrzeby i użytkowanie TV:) Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 17 minut temu, balon napisał: No wiem dlatego nie wziąłem Oleda mimo, że ma lepszy obraz. To był świadomy wybór pod moje potrzeby i użytkowanie TV:) Tutaj masz rację jak się nie stawia jeden koło drugiego to nie boli różnica ale już wypalenia jak u mnie bolą no ale co poradzisz? Coś za coś. Zreszta prawda jest taka że po pewnym czasie się nie zwraca na to uwagi jaka jest czerń czy ile ma klatek obraz a liczą się gierki. Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Mi OLEDy na też bardzo się podobają, ale rozbraja mnie jak z lekkością każdy pisze, że swój TV co 3 lata będzie wymieniał, który kosztuje 5000 czy 6000 zł. Nie zaglądam nikomu w kieszeń, ale mi by było szkoda $$. No nic może za rok albo dwa coś się zmieni w tym aspekcie. A na razie 1 Cytuj
Smiti 313 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Bez przesady, koszt oleda jest porównywalny z ceną topowego telefonu, który większość z nas zmienia co dwa lata... Jeśli ktoś pisze o dobrej czerni na LCD to pokażcie jak wyglądają napisy na czarnych pasach w dolby vision... Bo u znajomych na naprawdę topowych LCD w cenie porównywalnej z oledem wtedy cały czar pryska. Albo rozjaśnia cały obraz albo robi się szare halo dookoła napisów. Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 44 minuty temu, Smiti napisał: Jeśli ktoś pisze o dobrej czerni na LCD to pokażcie jak wyglądają napisy na czarnych pasach w dolby vision... Bo u znajomych na naprawdę topowych LCD w cenie porównywalnej z oledem wtedy cały czar pryska. Albo rozjaśnia cały obraz albo robi się szare halo dookoła napisów. Myślę, że to zależy w dużej części od rodzaju podświetlania. Cały ekran mi się delikatnie rozjaśniał przy podświetlaniu krawędziowymi w KS. Natomiast w strefowym HX90 rozjaśnia mi się delikatnie tylko w koło napisów, ale naprawdę o wiele mniej niż w KS. No i jest na to recepta, inny kolor napisów niż biały (np. szary) i nie ma już w ogóle tego problemu. Aaaaa no i jest to znamienne dla białych napisów w Netflix, w Amazon Prime w materiałach z DV już nie mam tego nawet przy białych napisach, choć i tak jak zawsze preferuję szare. Naprawdę, choć może trudno w to niektórym uwierzyć, ale TV Led też się jeszcze rozwijają i polepszają niektóre swoje bolączki. Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 19 minutes ago, balon said: Naprawdę, choć może trudno w to niektórym uwierzyć, ale TV Led też się jeszcze rozwijają i polepszają niektóre swoje bolączki. I w cenie 55 OLEDa masz 65 LCD. Co jest dla mnie dość istotne. Cytuj
S_600 252 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Jprdl znowu mi namieszli w głowie. To jaki Oled brać, b9 , c9 czy może bx. 55 cali do 4 tys Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 W dniu 19.01.2021 o 15:06, S_600 napisał: Bierz sonke ale ten model Sony KD-55XH9096. Tzw mesjasz gejmingu. Broń Boże oleda nie bierz. Kobieta zmienną jest 1 Cytuj
easye 3 358 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Godzinę temu, Smiti napisał: Jeśli ktoś pisze o dobrej czerni na LCD to pokażcie jak wyglądają napisy na czarnych pasach w dolby vision... Bo u znajomych na naprawdę topowych LCD w cenie porównywalnej z oledem wtedy cały czar pryska. Albo rozjaśnia cały obraz albo robi się szare halo dookoła napisów. Za to na oledzie te napisy to zazwyczaj najasniejsze punkty w DV, przez co czytanie ich często jest mega męczące. Na LCD masz rozjaśnianie punktowe o którym piszesz, ale ja na oledzie mialem skolei banding który dzielił mi telewizor na 2 części i wqrwialo mnie to jeszcze mocniej niz teraz rozjaśnianie scen LCD. Nie ma idealnej technologi, kazda ma swoje minusy. Cytuj
Paolo de Vesir 9 104 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Słodki jezusie, ale ty musiałeś mieć kasztana. U mnie też widać lekki banding na planszach testowych, ale w grze jest O B Ł Ę D. Cytuj
easye 3 358 Opublikowano 21 stycznia 2021 Opublikowano 21 stycznia 2021 Nie wiem ile raz mam Ci to chlopie napisać, u mnie banding największy pojawił się po 27m użytkowania. To jest właśnie kolejny minus oleda, nie znasz dnia ani godziny, kiedy będzie po matrycy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi