Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet jakiś bardziej widoczny banding nie podlega gwarancji? W sensie jakby się mocno pogorszyło? No nic, sprawdzi się wieczorem, ale dużo się ograło już gier i tylko to sea of thieves w nocy jak się człowiek przygląda, więc tragedii nie ma i tak.

Opublikowano
10 minut temu, Moldar napisał:

Nawet jakiś bardziej widoczny banding nie podlega gwarancji? W sensie jakby się mocno pogorszyło? No nic, sprawdzi się wieczorem, ale dużo się ograło już gier i tylko to sea of thieves w nocy jak się człowiek przygląda, więc tragedii nie ma i tak.

Nawet, ja mam grubą czarną krechę przez cały ekran... Taka cecha technologii... Jak masz duży banding wymieniaj już, albo naucz się żyć z brzydkimi "szarościami".

Opublikowano
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Nie zawsze. Moja obecna sztuka nie ma nic na 5%. Nie wiem czy istnieje druga taka :P Ale za to mój pierwszy oled był jednym wielkim bandingiem, nawet na 40%, 2 kolejne były lepsze, ale dalej mocno średnie pod tym względem. Dlatego jak wiele razy pisałem, to jest loteria. 

Z tym znikaniem, to zależy jaki jest ten banding. Czy kreski są grube i ciemne czy nie, takie z reguły się nie zmieniają. Ale takie delikatne często po jakimś czasie są niewidoczne. Ale jak widzisz w menu xbox to jest już średnio...

Dostałeś już ten tv czy nadal czekasz? 

Opublikowano
29 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Czekam @lpcl

No to jakiś wyjątek w takim razie z tym g1 65 był, że tak szybko go dostarczyli. 

Opublikowano (edytowane)

Obawiam się, że to może jeszcze długo potrwać. 

Tydzień temu gadałem z gościem który ostatnio pomagał mi ogarnąć reklamację w centrali LG, ma kilka salonów rtv. Mówił że C i G 77 idą jak głupie. Wyprzedał całą swoją pulę, a kolejne dostawy to początek kwietnia. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano
5 minut temu, Moldar napisał:

Pomęczę ostatni raz :)

Journey 

W journey widać poziome pasy u góry i po środku.

Oraz legendarne 5%

BAF11755-1CEE-47A2-B635-459B81AFDD38.jpeg

ile tv ma godzin? Wrzuć po refreshu pikseli - ale jak to już po odświeżaniu to wymieniaj. 

Opublikowano (edytowane)

Poziome pasy na jasnym tle to jeszcze co innego, pionowe na szarosciach to vertical banding 

https://www.avsforum.com/threads/oled-screen-uniformity-discussion-banding-and-vignetting.2896737/page-543#post-60385810

Tu jest o tym grid pattern czyli szachownica widoczna w jasnych scenach 

Edit: odświeżanie robi się samo po 4h, ile TV ma już godzin mniej więcej? Ale to nie zniknie i tak

Edytowane przez bartiz
Opublikowano

Jak jest przed pierwszym odświeżaniem to może zniknąć. Ale obstawiam ze prawa strona zostanie z takim gównem. Generlanie co odświeżanie to banding będzie się zmieniał, grunt żeby nie było aż tak ciemnych miejsc jak po prawej 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Najgorsze co można zrobić to zostawić tv z matrycą która irytuje. Szachownica to najgorsze gówno, lubi się nasilać. Najczęściej widoczna na białym, ale też i na szarym. Odpal cod w misji ze śniegiem i poruszaj gałką. 

5% masz w miarę spoko, więc luz. Gorzej z poziomymi... 

Opublikowano

Jak ci nie przeszkadza to pierdol to i się ciesz tv. A nie pytasz na forum i oglądasz plansze testowe :) 

Nie włączaj tez jednolitego białego tła i nie szukaj posteringu i nie zastanawiaj się czemu odbicia są różowe ;) 

• Plusik 1
Opublikowano

Kurde pipi, wykrakalem chyba dzisiaj. Machłem właśnie po robocie testa i na dole pionowy pasek jakiś zaczyna się pojawiac przy 5%. Na reszty plansz w tym kolorkowych zero zmian. Co sądzicie? Sry za jakość zdjęcia. Btw na żywo nie widać tego prawie wcale ale jednak. 

IMG_20210329_191023.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Co to za poziomy pas na dole? 

No właśnie dunno, z dwa miesiące temu jeszcze go nie było. Poza tym paskiem żadnych zmian...sproboje cyknąć zaraz jeszcze jakąś fotkę. 

Edytowane przez Rash
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Ins napisał:

Jak mają się czarne pasy wypalić skoro tam pixele są wyłączone?

No wypala się tam gdzie film, ale wygląda jak by się wypaliło czarne, bo robi się jaśniejsze w miejscach pasów. Tak bywało na wcześniejszych generacjach oled, myślałem, że ten problem już nie istnieje.