Soban 4 057 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Z tym monitorem to jedyne wymaganie by działało i nie wypalało, więc to niewiele xd Pracuje tak od 1,5 roku z kanapy i jest git Ogólnie to jest problem kupić coś co nie jest C1, bo każdy inny lcd ma wady - sony brak vrr, samsungi te mini led mają ipsa poza modelami za 8k+ pln(a na usa te tańsze mają VA...) i 1 port hdmi 2.1. Nie wiem czy się nie przemęczyć do końca roku i jednak uwierzyć w sonke i ten vrr podobno w grudniu i wtedy kupić jeśli dodadzą. Albo poczekać aż samsung QN91A spadnie do jakiś ludzkich pieniędzy i przeboleć to jedno hdmi 2.1. LG OLEDY też mają problem z tym odbijaniem jak Bisoner pisał, bo w sobote za dnia cisnęliśmy u ziomka w rock banda i się wszystko w tym tv odbijało jak w lustrze i jest to wkurwiające bardziej niż zakładałem po reckach w necie. Wieczorem ten CX petarda, ale za dnia to kapiszon gorszy niż średniopółkowe lcd przez odbijanie i niższą jasność. 1 1 Cytuj
Sedrak 769 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Ale czy brak tego VRR to aż taki problem? Te sonki to na prawdę dobre TV. Ja kupiłem zeszłoroczny xh95 bez VRR i bez HDMI 2.1 i jestem zadowolony. Cytuj
Soban 4 057 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 To jest dobre pytanie w sumie. Ktoś na forumku ma tv z vrr i series x? Jest zauważalna równica po włączeniu/wyłączeniu vrr. Na tych gównianych filmikach w jakości yt to ciężko cokolwiek powiedzieć. Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Nawet nie wiem jak to wyłączyć, flight simulator z tego mocno korzysta. 1 Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 58 minut temu, Soban napisał: To jest dobre pytanie w sumie. Ktoś na forumku ma tv z vrr i series x? Jest zauważalna równica po włączeniu/wyłączeniu vrr. Na tych gównianych filmikach w jakości yt to ciężko cokolwiek powiedzieć. Oj jest tak samo jak na pc z gsync. Różnica znaczna. Np AC valhalla płynne a tu dużej ilości osób na Xbox rwało. Ogólnie zapominasz o czymś takim jak skaczące klatki. 1 1 Cytuj
Marcin_wawa 449 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 19 godzin temu, Moldar napisał: No dlatego napisałem, że chodzi mi o filmy na płytach, wszelkie serwisy idzie dostosować, tych na płytach nie, co mnie mocno frustruje. Z poprzedniego posta wynikało, że obwiniasz wydawców filmów, a ja próbowałem zauważyć, że zapewne istnieje odtwarzacz blu ray, który ma te funkcje, w sensie dostosowanie jasności, czy koloru napisów. Nie wiem na czym odtwarzasz ale po krótkim researchu np taki panasonic UB820 potrafi zmienić jasność napisów i ich kolor. Ponoć wszystkie panasoniki z serii UB to potrafią. Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 13 września 2021 Opublikowano 13 września 2021 Tak wiem o tym sprzęcie, jednak kilka urządzeń na dziesiątki dostępnych nie załatwia sprawy i z tego co czytałem, można tylko przyciemnić je trochę No ale pomaga. Z nowych konsol np. niestety żadna tego nie potrafi. Cytuj
Marcin_wawa 449 Opublikowano 14 września 2021 Opublikowano 14 września 2021 Sorry, że się przypierdalam ale napisałeś, że: Cytat nie widzę niestety ratunku. To ci znalazłem ratunek. Tak czułem, że cały czas odnosisz się do playera w konsoli. Oczekiwanie, żeby one robiły coś więcej niż odtworzenie filmu i napisów, to wielka naiwność. Chcąc kolekcjonować filmy na płytach od razu zaiwestowałbym w porządny sprzęt do tego stworzony. Tym bardziej posiadając oleda i dobry sprzęt audio. Cytuj
Wooyek 1 130 Opublikowano 14 września 2021 Opublikowano 14 września 2021 (edytowane) 23 godziny temu, Marcin_wawa napisał: Ponoć wszystkie panasoniki z serii UB to potrafią. No ja mam Panasonica UB450 i nie da ustawić się jasności czy koloru napisów. Edytowane 14 września 2021 przez Wooyek Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 14 września 2021 Opublikowano 14 września 2021 Ale to imo żaden ratunek, ot sobie na to narzekam i nie widzę aby podeszli do tego tematu jakoś mocno, prócz Panasonica, jest wiele więcej odtwarzaczy na rynku, ale po co, kiedy mam obie konsole. Cytuj
Soban 4 057 Opublikowano 22 września 2021 Opublikowano 22 września 2021 (edytowane) Jak to jest z gwarancją na oledy lg? Brał ktoś tą rozszerzoną na 5 lat w elektromarketach, bo zastanawiam się czy obejmuje ona wypalanie oleda? 2 lata to obstawiam standardowa lg, ale wedlug info w necie to migają się od wymian przez wypalenie, bo niby są jakieś zapiski w gwarze, że tego nie obejmuje. Przejrzałem milion recenzji ledów od wszystkich producentów i każdy ma jakieś wady(brak vrr w sony, czy pchanie ipsa do lg nano, a samsungi te dobre mini ledy to drozsze niz C1 w 65 calach, a te tansze mini ledy w europie sa na ips a nie va jak w stanach). Bronię się przed oledem, ze względu na profil użytkowania z kompem, ale no ten C1 to petarda totalna do gier i filmów. Edytowane 22 września 2021 przez Soban Cytuj
Soban 4 057 Opublikowano 22 września 2021 Opublikowano 22 września 2021 a1 ma 60hz wiec troche bez sensu jak ktos planuje grac Cytuj
Soban 4 057 Opublikowano 22 września 2021 Opublikowano 22 września 2021 7 minut temu, areka napisał: W sumie i tak nie będę grał w gry które będą wyciągały więcej niż 60Hz więc miałbym to w dupie ogólnie. A w indyki które będą w 120 mogę grać w 60. Poza tym jakieś wady? https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-c1-oled-vs-lg-a1-oled/21421/21674?usage=11&threshold=0.10 tu masz różnice z c1 wypisane dla każdego typu użytkowania Cytuj
Paolo de Vesir 9 127 Opublikowano 22 września 2021 Opublikowano 22 września 2021 37 minut temu, Soban napisał: Jak to jest z gwarancją na oledy lg? Brał ktoś tą rozszerzoną na 5 lat w elektromarketach, bo zastanawiam się czy obejmuje ona wypalanie oleda Ja brałem, też przymierzam się do wymiany ekranu (a może i telewizora? ). Tylko u mnie jest wżłobienie w matrycy zrobione przez kotkę (nic przeszkadzającego, wręcz niezauważalne, ale jest). Nie wiem jednak czy wypalenie kwalifikuje się pod coś takiego - poniekąd nie jest to wada fabryczna ani uszkodzenie tylko naturalna konsekwencja używania takiej technologii. Cytuj
Soban 4 057 Opublikowano 22 września 2021 Opublikowano 22 września 2021 W takim razie bliżej BF będę musiał popytać o to bezpośrednio w sklepach, bo ochrona przed rozwałką mechaniczną mnie nie interesuje i właśnie szukam jakiegoś gwarancyjnego zabezpieczenia przed wypaleniem. Z mini ledów to kusi szajsung QN91, ale cena to trochę śmiechawa z tylko 1 portem 2.1, brakiem dolby vision i tragicznym tizenem os. Niech te chujki z sony dadzą jakiś konkret o vrr to no brainer i łykam 65 cali X90J, bo ten tv ma wszystko poza tym vrr i kosztuje z 4800, a na promocji czajnikowej w neonet był nawet za 4300. No i co jak co, ale jakościowa to sonka zawsze dobrze stała, a samsung to taka loteria(owszem ich topowy sprzęt to klasa jakościowa, ale już półka średnia i niska to złom na poziomie xiaomi) Cytuj
k0ntra 409 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 Słuchaj to polecam Ci OLEDa Philips a konkretnie model 936 - on ma system anti burn z 32 400 stref, które badają statyczne fragmenty na ekranie i je delikatnie przyciemniają. Teraz jest w promocji i 55'' kosztuje tylko 9999 zł. Cytuj
p406 46 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 Taka krótka wstawka związana z oledem LG C1 (CX też z tego co czytam w necie). W 120 Hz i HDR (żródło Xbox Series X) występuje duży color banding. Nie ma innego wyjścia, jak powrót do 60Hz, żeby go zmniejszyć (a wtedy HDMI 2.1 wydaje się bezcelowe przecież). PS5 poza sporadycznymi przypadkami wysyła sygnał 60Hz, więc problem jest dużo mniej widoczny. Oczywiscie na oledzie kontrast i czerń miażdzą suty, ale dla mnie jest to wciąż spory minus. Cytuj
meave 34 Opublikowano 25 września 2021 Opublikowano 25 września 2021 (edytowane) No super, coraz bardziej skłaniam się na Sony x90jOglądałem dzisiaj oledy lg b c i g, sony i panasy, wszystkie błyszczą się jak psu jajca co jak dla mnie dyskwalifikacja, bo ten efekt mnie mega drażni. Jedynie philipsy mają jakąś powłokę. U mnie jeszcze problem, że tv bedzie stał prostopadle do okna (wschód). A kupować, żeby używać tylko w nocy to pff. Edytowane 26 września 2021 przez meave Cytuj
Kaczi 822 Opublikowano 27 września 2021 Opublikowano 27 września 2021 On 9/25/2021 at 9:34 PM, meave said: No super, coraz bardziej skłaniam się na Sony x90jOglądałem dzisiaj oledy lg b c i g, sony i panasy, wszystkie błyszczą się jak psu jajca co jak dla mnie dyskwalifikacja, bo ten efekt mnie mega drażni. Jedynie philipsy mają jakąś powłokę. U mnie jeszcze problem, że tv bedzie stał prostopadle do okna (wschód). A kupować, żeby używać tylko w nocy to pff. Kupujesz zasłonki do salonu co światła nie przepuszczają i problem z głowy. Mój C8 65” ma już ponad 2 lata i żadnych wypaleń czy badpixeli. Banding lekki jest i nie rośnie w normalnym użytkowaniu nie widoczny, dopiero na planszy testowej. Jestem zadowolony Cytuj
Paolo de Vesir 9 127 Opublikowano 27 września 2021 Opublikowano 27 września 2021 U mnie color banding w B8 występuje i czasami rzuca się to w oczy, ale sumarycznie jakość obrazu na OLEDzie jest tak nieziemska, że nie wyobrażam sobie powrotu do LCD. 2 Cytuj
Zajcik 64 Opublikowano 28 września 2021 Opublikowano 28 września 2021 Niedługo przeprowadzam się do nowego domu i rozkminiam zakup telewizora pod PS5 i filmy (telewizji nie oglądam w ogóle poza meczami reprezentacji i Euro/Mundialami). Po wnikliwej analizie jedyny sensowny wybór to (IMO) LG C1. Pytanie mam zatem następujące: czy radzicie brać takiego TV z rozszerzoną 5-letnią gwarancją? Jak to jest z awaryjnością takich telewizorów? 1 Cytuj
Dr.Czekolada 4 494 Opublikowano 28 września 2021 Opublikowano 28 września 2021 Ja nie brałem do CX. Ogólnie mają 24 miesiące gwarancję po zarejestrowaniu na stronie. Na razie mam go prawie 9 miesięcy i poza dziwnym wygięciem na górze (kompletnie niewidoczny przy użytkowaniu) wszystko działa jak powinno. Cytuj
marcin33 599 Opublikowano 29 września 2021 Opublikowano 29 września 2021 Pytanie do osób posiadających LG C1, jak spisuje się ten nowy tryb Cinematic Movement? Jedyna rzecz która denerwuje mnie w moim B8, to stutter w filmach. Niby można włączyć upłynniacz obrazu, ale nawet na najniższym ustawieniu pojawiają się artefakty graficzne Czy w C1 ten problem nadal występuje? Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 29 września 2021 Opublikowano 29 września 2021 Powoli na pepperku już jakieś promo wpadają nieśmiało.W zeszłym roku najlepsze promki były 2/3 tyg przed bf.Czyli za msc jest szansa że wjedzie oledzik.Pacz 120fps do RL juz działa także zmiana tv must have.I RDR2 obiecałem że sobie wtedy ogram.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi