Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wystarczy spojrzeć na statystyki Steama odnośnie używanych GPU i filmy z wydajnością 2070S żeby widzieć, że się nam izi gdzieś odkleił znowu. No, ALE z DLSS i 80% rozdzielczości i grami sprzed dobrych kilku lat miał natywne 4K/60 na ultra, więc dla większości PC-towców to norma. Ku,rwa master race znów bez tabletek.

Opublikowano

No zgadzam się z Tobą w 100% myślałem że piszesz o możliwościach technicznych, bo te zapewniają płynna rozgrywkę w wysokich rozdzielczosciach od 3-4lat na PC, a to że 90% ludzi gra na monitorach Full HD i paru letnich kartach to prawda.

Tak samo jak więcej ludzi gra na ps4 pro i xbox one niż na nextgensch. 

Opublikowano

Eee tam @Paolo de Vesir - pole do interpretacji jednak jest. 

Zobacz w jakie gry grają głównie ludzie na PC. To nie są te same gry, co na konsolach. 

W połowę z tych gier da się grać w 4K/120fps na średnich PC. 

Z drugiej strony taki 3090 za ponad 12.000 - 16.000zł nie wyrabia w Dying Light 2 na maxa w 4K nawet z DLSS :yao: 

Opublikowano

No ale to akurat o niczym nie swiadczy, bo jak developer ma dalna to i tak nie zoptymalizuje gry, chocby mial 3090 w SLI! ten sam przykład z DL na nextgenach gdzie gra chodzi bez RT i jest rozmazana jak gowno w 1080p by uzyskac te 60 klatek. Pc za to ma 2 fajne rozdzielczosci, ktorych mi bardzo brakuje na konsolach - 1440p i QHD (monitory Ultra Wide 3440x1440) - ostrość obrazu jest wystarczająca, coraz wiecej monitorow na rynku ma HDR i przy takiej rozdzialce w wiekszosćic produkcji wyciągasz 100klatek+ przy najwyższych ustawieniach! Ja grałem sporo w 4k, ale odkąd mam UW z HDREM właśnei w QHD to w ogóle nie przenoszę komputera pod telewizor. 

Opublikowano

No i na PC jak szukałem to nie ma monitorów 4K praktycznie w ogóle. Sensowne kosztuje ponad 4k... A QHD można wyrwać bardzo dobry za 2k.

Trochę beka co, że PC które mogą bez problemu wycisnąć 4k i 60fps. Idą w s QHD i 60 czy tam 144 FPS, a TV, które są stworzone pod 4K i 60FPS sparowane są z konsolami, które tego nie ogarniają :)

Opublikowano
3 godziny temu, Sedrak napisał:

Trochę tak trochę nie. Fajnie, że jest wybór, ale szkoda, że on w ogóle musi być. Że konsole nie są na tyle mocne by było jedno najlepsze rozwiązanie, a nie wybieranie mniejszego zła :(

Co generacja to samo pierdololo. :) Kiedy wreszcie zrozumiecie, że jakie by konsole mocne nie były, to część, jak nie większość deweloperów będzie goniło za grafiką kosztem ilości klatek. Każdy sprzęt ma swój limit mocy, a większość ludzi szuka ładnej grafiki, a nie płynnej rozgrywki. Na szczęście teraz z reguły dają nam wybór.

Opublikowano
3 godziny temu, Paolo de Vesir napisał:

No, ale tu nie ma pola do interpretacji. Wystarczy spojrzeć na statystyki Steama żeby zobaczyć, że FHD i GPU sprzed połowy dekady to standard na komputerach. :reggie: 

No w popularności obecnie są serie GTX a zaraz za nimi RTXy. Najniższe najpopularniejsze karty z serii GTX to jest odpowiednik mocy całego PS4 pro. A większość graczy obecnie siedzi na zwykłym bonku S, PS4 oraz Switchu :) Do tego masa osób dalej siedzi na X360 czy PS3. Wystarczy przejść się do jakiegokolwiek sklepu z wymianą gierek i zobaczyć ile tego jeszcze jest w obiegu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał:

Wystarczy przejść się do jakiegokolwiek sklepu z wymianą gierek i zobaczyć ile tego jeszcze jest w obiegu. 

Chyba nie w polsce, bo tutaj, to mało takich cexów czy temu podobnych sklepów. Znaczy się ja tego trendu w takich Kielcach nie widzę, bo tam też pomieszkuję. 

Opublikowano
6 minut temu, Faka napisał:

Chyba nie w polsce, bo tutaj, to mało takich cexów czy temu podobnych sklepów. Znaczy się ja tego trendu w takich Kielcach nie widzę, bo tam też pomieszkuję. 

W całych Kielcach nie ma ani jednego sklepu z grami który prowadzi wymianę gierek? Jak nie to dobry pomysł na biznes, jak na Polskie warunki nie jest to małe miasto. 

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał:

W całych Kielcach nie ma ani jednego sklepu z grami który prowadzi wymianę gierek? Jak nie to dobry pomysł na biznes, jak na Polskie warunki nie jest to małe miasto. 

Były takie prywatne i ogólnie to prowadziły. Wysepki w galeriach w takim Echo i Korona, a teraz to tam żaden jeden zajawkowicz nie stoi. Ino tylko w Echo jest sklep Allplay i tyle. Pamiętam, że też na Sienkiewicza był sklep, co wymieniał gry, a teraz to nie wiem, czy coś tam żyje, czy nie żyje, więc za kolorowo to nie jest. 

No i mam deja vu w tym temacie :pawel:

Opublikowano

Z tiwikami jest jakaś masakra cenowa. Teraz ziomkowi polecałem też XR bo OLED dla niego za drogi, to jak zobaczyłem ceny to dramat. XR65 kupiłem za 4000zł 2 miesiące temu teraz najtańszy 5600zł :facepalm:

Opublikowano

Nie śledziłem teraz cen tak jak w czasie zakupu swojego cx'a, ale nie rozumiem tego zdziwienia obecnie. Inflacja, słaby złoty? Te 2-3 miesiące temu sytuacja nie była lepsza, a przeciętnego (55-65") OLEDa można było kupić w historycznie najniższych cenach. Więc o co chodzi?

Z moich obserwacji tak już to wygląda co roku. Najniższe ceny listopad-grudzień.

Opublikowano
3 hours ago, Aleks said:

...nie rozumiem tego zdziwienia obecnie.

Zdziwiła mnie różnica cenowa między sklepami. Ten sam produkt prawie 2k drożej? O co tu chodzi?

Opublikowano

No wiem jak to działa w marketach. Najpierw w górę, żeby za chwilę wrzucić super obniżkę x zł taniej itd. Ale takiej różnicy za to samo nie widziałem odkąd śledzę te ceny. Z drugiej strony w tych marketach dodatkowe wielorabaty, głośniki, słuchawki itp. Jest jak jest. Ktoś pamięta ile kosztował C1 55 na premierę?

Opublikowano

Nagle kurwa wszyscy zdziwieni, że telewizorki się wyjebały w górę z cenami XDDD Tak jak Figuś dobrze napisał, jebie was inflacja. Ale nie martwcie się, to dopiero początek, później będzie gorzej. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.12.2021 o 17:23, PiPoLiNiO napisał:

Ustawienia nic nie zmienią. Temat o tym na forum av ma dziesiątki stron. Tak jest i tyle. Po prostu nie trafiłeś takiej sceny albo nie skumałeś, że się ściemniło. To robi bardzo subtelnie.

Na b7 było to mega irytujące, bo były seriale że 3 razy na godzinę tak robił. W b9 było już lepiej z tym. BX podobnie. W C1 prawie tego nie ma.

Tak wrócę do tego przyciemniania i niedawno dopiero odkryłem, że jak oglądam ten sam materiał ale z urządzenia zewnętrznego ( konsola, canal plus box ) to nie ma tego efektu. Niestety oglądanie np. Dune na tym tv to nic specjalnego, bo przyciemnianie często wystepuje, w serialu See również. Odpalam z konsoli i trzyma ten sam poziom cały film. Tak więc jakieś rozwiązanie jest, ale ofc trzeba specjalnie odpalać konsolę dla niektórych materiałów.