Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar zakupić nowy monitor pod swoją ps5 i myślałem o samsungu odyssey g7 27" tyle że on ma rozdzielczość 1440 a z tego co kojażę to ps5 nie obsługuje tego formatu i tu moje pytanie czy jest sens zakupu tego monitora . A może ktoś ma taki monitor podpięty do swojej ps5 ?

Opublikowano
40 minut temu, Mario82 napisał:

Witam mam zamiar zakupić nowy monitor pod swoją ps5 i myślałem o samsungu odyssey g7 27" tyle że on ma rozdzielczość 1440 a z tego co kojażę to ps5 nie obsługuje tego formatu i tu moje pytanie czy jest sens zakupu tego monitora . A może ktoś ma taki monitor podpięty do swojej ps5 ?

Ja bym brał minimum HD jeśli nie zależy Ci na 4k

Opublikowano
55 minut temu, Mario82 napisał:

Monitory 1440p są mocno odradzane do ps5, bo gry będą renderowane w 1080p, co wygląda bardzo słabo na monitorach 1440p. 

To już lepiej kupić możliwie mały TV 4K lub za grosze kupić 1080p, ale to szkoda trochę takiej konsoli na takim monitorku :sapek:

Opublikowano
26 minut temu, C1REX napisał:

Monitory 1440p są mocno odradzane do ps5, bo gry będą renderowane w 1080p, co wygląda bardzo słabo na monitorach 1440p. 

To już lepiej kupić możliwie mały TV 4K lub za grosze kupić 1080p, ale to szkoda trochę takiej konsoli na takim monitorku :sapek:

Nie chce tv bo zależy mi na niskim opuźnieniu a wiadomo jak to jest w TV,  obecnie gram na monitorze msi 27" g27c4 ale myślałem na czymś lepszym i z tąd moje pytanie . Słyszałem że monitory 1440 są naprawde ciekawe a ten odyssey g7 ma świetne opinie , szkoda że ps5 nie obsługuje tej rozdzielczości a inne konsole tak , a wy na czym gracie?

Opublikowano

@Mario82 - kolega zaraz po moim poście dodał ważne info o tym, że niektóre monitory skalują z 4K w dół. 

Oto lista takich monitorów, która znalazłem w sieci:

LG 34WL750
~~LG 32GK650F~~ (apparently only does 1440p 100hz over HDMI)
LG 27GL850
LG 27GL83A
Samsung G7
Samsung G5
Samsung CHG70
Gigabyte AD27QD
Gigabyte FI27Q-P
Gigabyte FI27Q
Gigabyte CV27Q
Gigabyte G27QC
Gigabyte M27Q (added thru User recommendation)
Asus VG27AQ
Asus VG27WQ
Asus VG32VQ
Asus XG279Q
MSI MAG272QR
MSI MPG343CQR
MSI PS321QR
MSI MPG341CQR
MSI MAG274QRF-QD
MSI MPG341CQRV
MSI MAG274QRF
MSI MAG342CQR
MSI AG321CQR
BenQ EX2780Q
BenQ EX3203R
Lenovo Y27Q
Acer VG271UP
Dell S3220DGF
Razer Raptor 27
Opublikowano
37 minut temu, łom napisał:

Są monitory 1440p które 'oszukują' konsolę że są 4k i wtedy jest downsampling z 4k do 1440p.

Czyli ten samsung g7 będzie działał z ps5 w 1440p a konsola będzie go widzieć jako 4k ? 

Tylko ciekawe co z resztą parametrów jak opuźnienie i Hz?

Opublikowano
25 minut temu, Mario82 napisał:

Czyli ten samsung g7 będzie działał z ps5 w 1440p a konsola będzie go widzieć jako 4k ? 

Opublikowano
39 minut temu, Mario82 napisał:

144Hz, ale input lag podobny do telewizorów LG i Samsunga. 

Przy 60Hz, to input lag ma nawet gorszy od telewizorów. Jak uwzględnisz jeszcze response time, to LG OLED zjada taki screen na śniadanie. 

Opublikowano
7 minut temu, mattaman napisał:

No jak to jest z tv? Proszę wytłumacz emoji12.png

Kilka razy grałem na swoim tv LG55" 4k i jest tam spore opóźnienie w porównaniu do mojego monitora szczególnie w grach typu call of duty warzone lub multi 

Opublikowano

Czyli nie warto brać tego samsunga 1440p bo pomimo że ma 240 Hz i czas reakcji 1ms to na ps5 będą gorsze wartości . Szkoda że sony jak zwykle robi wszystko po swojemu . Dzięki za info i chyba zostaje przy swoim msi 

Opublikowano
Kilka razy grałem na swoim tv LG55" 4k i jest tam spore opóźnienie w porównaniu do mojego monitora szczególnie w grach typu call of duty warzone lub multi 
Nie wiem co za tv masz, ale obecne telewizory mają jedno cyfrowy lag i nie sądzę abyś odczuł jakąś różnice.
Opublikowano
1 godzinę temu, Mario82 napisał:

Wg internetu - tak

1 godzinę temu, Mario82 napisał:

Tylko ciekawe co z resztą parametrów jak opóźnienie i Hz?

I tak 95% gier działa w 60 fps a te co mają tryb 120 to najczęściej mocno obniżają jakość obrazu (nie licząc wyjątku w postaci Ratcheta w trybie 40 fps) więc nie wiem po co do konsoli więcej niż 120. Nie wiem jaki jest lag, rzadko kiedy na to zwracam uwagę bo większe znaczenie ma lag w samej grze niż w monitorach czy tv które mają poniżej 20 ms.

Opublikowano
Godzinę temu, Mario82 napisał:

Czyli nie warto brać tego samsunga 1440p bo pomimo że ma 240 Hz i czas reakcji 1ms to na ps5 będą gorsze wartości . Szkoda że sony jak zwykle robi wszystko po swojemu . Dzięki za info i chyba zostaje przy swoim msi 

1. Większość gier na ps5 nie ma 120Hz. Zero gier na konsole ma 144fps i tym bardziej 240fps.

2. 1ms input lag i response time (dwie różne rzeczy), to bujda na resorach i producenci po swojemu to liczą. Po realne liczby trzeba sięgać do testów dobrych recenzentów. Samsung i LG robią TV z input lagiem jak w dobrych monitorach. LG OLED ma super response time bijąc większość monitorów LCD na głowę. 

Z drugiej strony ten G7 240Hz też ma dobry input lag przy 240Hz, których konsole nie obsługują. 

Chcesz mieć najlepszy response time i input lag i żadnych kompromisów? - PC Master Race. 

• Plusik 1
Opublikowano

Co do mojego tv to nie jest to świeżynka i ma już kilka lat więc szału nie ma , a co do gier w 120 fps to grałem chyba  tylko w call of duty bo większości to 60 fps nawet  nowych gry to w większości max 60 , ciekawe czy sony nie może odblokować rozdzielczości 1440p 

Opublikowano (edytowane)

W dniu 6.04.2022 o 20:28, Mario82 napisał:

Na konsolach to bez znaczenia bo jest supersampling

Edytowane przez GearsUp
Opublikowano
2 godziny temu, C1REX napisał:

Recenzja monitora QD-OLED od spoko ludzi.

Lol, w życiu bym się nie spodziewałem że ten monitor bedzie potrzebował chłodzenia, które swoją droga nie jest najcichsze...

2 największy minus to powłoką antyrefleksyjna, która przez odbicia całkowicie psuje czern.:facepalm:

Opublikowano

Swoją drogą, czy na rynku PC-towym są monitory które jakością (a konkretnie czernami i HDRem) nie odbiegają od topowych FALDów? Zawsze jak czytam te specyfikacje wyświetlaczy z kontrastem 1:1000 albo HDRem na poziomie 350cd zaczynam się zastanawiać czy aby na pewno nie jest to prank.

Pytam, bo będę planuję wymianę monitora. :lapka: 

Opublikowano
53 minuty temu, easye napisał:

Lol, w życiu bym się nie spodziewałem że ten monitor bedzie potrzebował chłodzenia, które swoją droga nie jest najcichsze...

2 największy minus to powłoką antyrefleksyjna, która przez odbicia całkowicie psuje czern.:facepalm:

Szum wentylatorów na karcie graficznej i procku jest ok, ale ten w monitorze juz nie :dynia:

Opublikowano

No jak np. pracuje to nie chodzi mi żaden wentylator.

Chłodzenie monitorów? No dla mnie idiotyzm, to powinny być urządzenia bezgłośne. 

Chciałbyś by Ci telewizor szumiał cały czas, w sumie czemu nie w końcu jak włączasz konsole to szumi tak? No Dynia.

• Plusik 1
Opublikowano
33 minuty temu, C1REX napisał:

@Paolo de Vesir- większość monitorów PC ma panel IPS i brak local dimming. Do tego często brak 4K i HDMI 2.1. 

Monitory Samsunga mają dobre oceny i panel VA. 

Tutaj lista monitorów z najlepiej ocenionym kontrastem.

https://www.rtings.com/monitor/tests/picture-quality/contrast-ratio

Rtings ma dalna ostatnio. W 1 artykule jadą np. G7 za HDR tylko na papierze by w kolejnym pisać że to jeden z najlepszych monitorów HDR na rynku.

Opublikowano
26 minut temu, easye napisał:

Rtings ma dalna ostatnio. W 1 artykule jadą np. G7 za HDR tylko na papierze by w kolejnym pisać że to jeden z najlepszych monitorów HDR na rynku.

A to nie jest tak, że HDR w monitorach to żart i nawet ten z G7 to jeden z lepszych na rynku?