krzysiek923 1 711 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Ja przy zakupie swojego w porę na to trafiłem, tylko do teraz nie rozumiem dlaczego i co ta tajemnica ma na celu, skoro w przypadku monitorów takich cyrków nie ma. Spotkałem się nawet z informacją, że nie tyle nie umieszczają informacji, co mają wręcz zabronione (na przykład na infolinii) informować o zastosowanym panelu. Cytuj
WisnieR 2 774 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Czyli jak mam rozumieć opcja ze splitterem HDMI obsługującym 2.1 to jedyne sensowne rozwiązanie?Nie ma jeszcze chyba takich urządzeń z HDMI 2.1. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 33 minuty temu, krzysiek923 napisał: Ja przy zakupie swojego w porę na to trafiłem, tylko do teraz nie rozumiem dlaczego i co ta tajemnica ma na celu, skoro w przypadku monitorów takich cyrków nie ma. Spotkałem się nawet z informacją, że nie tyle nie umieszczają informacji, co mają wręcz zabronione (na przykład na infolinii) informować o zastosowanym panelu. A jak się zorientowałeś i co kupowałeś? Na forach ludzie piszą, że można po numerach z tyłu TV poznać, ale ciężko. W UE sugerują dla pewności brać np. Modele qn91a, qn94a lub qn95a, gdzie podobno zawsze jest VA. Ciekawe jak duża jest różnica pomiędzy panelami IPS i VA w tym qn90a. Cytuj
boguss 4 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 42 minuty temu, WisnieR napisał: 55 minut temu, boguss napisał: Czyli jak mam rozumieć opcja ze splitterem HDMI obsługującym 2.1 to jedyne sensowne rozwiązanie? Nie ma jeszcze chyba takich urządzeń z HDMI 2.1. A jak wygląda sytuacja jak puszcze z TV normalnie kablami audio do hifi? Cytuj
boguss 4 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 @WisnieR Chodziło mi oczywiście o czincze lewy/prawy. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 (edytowane) Godzinę temu, C1REX napisał: A jak się zorientowałeś i co kupowałeś? Na forach ludzie piszą, że można po numerach z tyłu TV poznać, ale ciężko. W UE sugerują dla pewności brać np. Modele qn91a, qn94a lub qn95a, gdzie podobno zawsze jest VA. Oczywiście research na forach i opinie w internecie. Kupowałem LCD-ka od LG, sam wyżej wspomniałeś jak wygląda praktyka LG. Ostatecznie i tak wybrałem 55", bo tylko w takim wariancie (minimum) występował interesujący mnie model, ale rozważałem też 50 cali i tutaj bym się zdziwił, gdybym dostał VA. Cytat Ciekawe jak duża jest różnica pomiędzy panelami IPS i VA w tym qn90a. Bardzo duża w kontraście na korzyść VA zapewne, jak to w przypadku każdego IPS-a w porównaniu z VA. No i kąty widzenia, w przypadku VA następuje wyraźna degradacja obrazu oglądanego pod kątem. Edytowane 2 sierpnia 2022 przez krzysiek923 1 Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 No różnica chyba jest kolosalna. Nie znalazłem dobrych recenzji qn90a w wersji EU. Recenzje są do 95a i do qn90a w wersji US. W tej recenzji koleś mocno podkreśla, że to panel VA, nie ma co się martwić i generalnie super. Ciekawe, że to tak mocno podkreśla. Koleś chyba też nie ma recenzji wersji 90a i 85a. Jeśli Samsung by odwalił cyrk z IPS, to recenzja by pewnie wyglądała tak: Różnice w recenzjach są na poziomie „najlepszy lcd na rynku (va)” vs „nawet za darmo nie warto - rozmazane mleko i gówno (ips)”. Ale mogłem się wkopać Nawet nie wiem jaki panel bym dostał, bo to kot w worku. Niesamowite, że firma takie akcje odwala. Sporo stracili w moich oczach i następnym razem będzie pewnie inna firma. Cytuj
WisnieR 2 774 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 [mention=7968]WisnieR[/mention] Chodziło mi oczywiście o czincze lewy/prawy.A to nawet mi do głowy nie przyszło, że chcesz tego użyć. No niby powinno działać. Dlaczego nie. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Opublikowano 2 sierpnia 2022 Jeszcze trochę o tym samsungu napiszę, bo ręce opadają. No poziom jakiegoś scamu z Nigerii. Pytam się na forach jak rozpoznać z jakim panelem jest TV i ludzie piszą, że trzeba wejść do menu serwisowego TV. Można też podobno jakoś poznać po tej folii ochronnej i jakiego koloru jest naklejka na dole. Tzn. nie daje gwarancji, ale sugestię jaki to panel. Niektórzy chcieli zapytać na amazonie w dziale pytań jaka jest matryca, ale według samsunga nie potrzeba dawać takiego info, bo oba rozwiązania są tak samo niesamowicie cudowne. Któryś jednak się wygadał, że to IPS - pewnie posypią się głowy. Znaleźć dobre porównanie tego samego modelu z różnymi matrycami nie jest łatwe, ale mam tu taki filmik: Przepaść. Te ADS/IPS wyglądają jak jakieś badziewia z supermarketu co obok ziemniaków na palecie stoją. Koleś podaje też konkretne liczby z testów. Nie wiem, czy samsung nie łamie tym prawa. Przecież TV z taką matrycą mają kompletnie inne parametry. Zupełnie inny kontrast, kolory, czerń, blooming - no inny TV. Jak mogą podawać parametry TV, a człowiek dostaje losowo inne? Ale to jeszcze nie koniec i tu radzę trzymać się krzesła. Jeśli ktoś chce kupić sobie najlepszy LCD do gier na rynku, flagship samsunga, top tier, ale nie ma miejsca i decyduje się ZAPŁACIĆ WIĘCEJ za wersję 43' "OLED KILLER", to dostanie wersję 60Hz i chuja w dupę. Ja prdlę, co za firma. Niestety, ale wciąż mają najlepsze LCD i człowiek się przebija przez ten ściek. No bez kitu patologia, by losowo dostać całkiem spoko TV, albo jakiś szajs. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Doszedł jebany. QE50QN94A. Oczywiście nawet pudełek Samsung nie potrafi i na opakowaniu jest QN90. W Menu windowsa też "QN90A Series". Tylko z boku na pudełku było doklejone "QN94" i dlatego nie odesłałem kuriera. Ja prdle ile nerwów zanim jeszcze odpaliłem. Spoiler No, ale po odpaleniu elegancko. "OLED KILLER" nie zawiódł i czerń jest. Za dnia można mieć problem rozpoznać, czy to LED, czy OLED. W nocy pewnie OLED by zaorał, ale za dnia wrażenie skubaniec robi jak na LCD. Jasny też jest, że aż gałki może wypalić jak się forumek odpala. No zadowolony jestem i jako dużo za duży monitor do PC dla wariatów jest super. Sporo też tańszy od zwykłych monitorów w 4K/120fps i ma lepsze parametry. Do grania i filmów w nocy wiadomo, że OLED, ale do korzystania non stop za dnia nie ma chyba nic lepszego niezależnie od ceny. Niezły upgrade z budżetowego 1080p monitorka 27' na matrycy IPS. Zdjęcie nie oddaje jak kolosalna różnica kontrastu jest tych ekranów. Ten monitor wcale nie ma czarnego - zamiast tego robi się albo szary, albo bardzo ciemno zielony. Wady? Tylko jedno wejście HDMI 2.1. Wersja QN95A ma 4 wejścia, ale kosztuje sporo, sporo drożej, a PC i tak mam tylko jeden. Wersje B z tego roku mają już normalnie 4xHDMI 2.1. Do tego opcję 144Hz dla PC master race, ale cena blisko 2x wyższa na ten moment. 1 Cytuj
WisnieR 2 774 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 14 minut temu, C1REX napisał: Oczywiście nawet pudełek Samsung nie potrafi i na opakowaniu jest QN90. W Menu windowsa też "QN90A Series". Myślę że QN90 oznacza po prostu Serię 9 telewizorów, Neo QLED, a Q94 to konkretny model. "Just Cirex things" Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 2 minuty temu, WisnieR napisał: Myślę że QN90 oznacza po prostu Serię 9 telewizorów, Neo QLED, a Q94 to konkretny model. "Just Cirex things" Wiem co to oznacza, ale samsung takie maniany odwala, że nie ma co ich bronić. Człowiek sprawdza recenzje i widzi, że jest tylko jeden QN90A i na tej podstawie opiera wybór i zakup TV. W Europie jednak jest kilka TV z tej serii o różnych matrycach i różnych parametrach. Jeden z modeli nawet nie ma 120Hz. Firma ukrywa jakie realnie TV ma parametry i matryce i są one odmienne od QN90A z recenzji. Człowiek zamawia TV i jak ognia unika wersji QN90A, a dostaje na pudełku wielki napis QN90A. Gdyby tak nie ruchali klientów, to bym teraz się nie czepiał ich pudełek. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Według LG to jest ten sam TV, ale na jednym rynku oznaczony jest jako 923PB, a na innym 926PB, stąd generalna nazwa NANO92. Przy czym podobno (bo nie wiem na ile to prawda, sugeruję się komentarzem z internetu) do 926 pchają lepszą matrycę, a my w Polsce dostajemy gorszą. 1 Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Opublikowano 4 sierpnia 2022 Też rozważałem kupno LCD od LG, bo mają dość tanie ze świetnym input lagiem i od dawna dają więcej portów HDMI 2.1. Chciałem kupić UP8000 w wersji 86 cale, bo cenowo było naprawdę spoko. I ten model w zależności od wielkości ma różne matryce, a dwa rozmiary mają 120Hz zamiast 60Hz. Słabe, że konkretny model ma różne parametry w zależności od wielkości. Jednak LG mimo wszystko podaje te dane. Można sobie doczytać te literki i sprawdzić. Kupując QN90A samsunga nie wiesz, co dostaniesz. Nawet na forach nikt nie daje gwarancji jaka matryca będzie. W USA jest jeden QN90A i tam jest to topowy model 4K LED samsunga. Rewelacyjne recenzje. Jednak w innych krajach pod tą samą nazwą jest inny TV. W skrajnym przypadku można pod tą nazwą kupić w Europie gówniany TV na panelu IPS 60Hz. Cytuj
messer88 6 590 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Ten monitorek gamingowy sony inzone 27 cali za 5300 xd trochę ich chyba poniosło Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Mała ciekawostka. Pomimo, że mam w PC GPU z HDMI 2.0, podpięte do QN94A przez kabel HDMI 2.0 do portu HDMI 2.0, to i tak mam możliwość 4K 120 Hz z VRR. Jedyne, co mi na szaro się w tej konfiguracji zaznacza, to brak możliwości HDR, który i tak mi się średnio podoba. Cytuj
WisnieR 2 774 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 A próbowałeś coś włączyć w 4k z VRR? Bo na PS5 też pokazuje HDMI 2.0 jako obsługujące 4K i VRR, w grach też jest do wyboru ta opcja, a potem jak się faktycznie VRR załącza to ekran zanika bo jednak nie działa. VRR nie działa cały czas tylko się załącza i wyłącza jak klatki spadają. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 (edytowane) 36 minut temu, C1REX napisał: brak możliwości HDR, który i tak mi się średnio podoba. HDR to po mojemu chyba najlepsze co się przytrafiło telewizorom od czasu rozpadu związku radzieckiego. Nie wyobrażam już sobie powrotu do grania w SDR i całe szczęście, że prawie wszystkie gierki już to wspierają natywnie, albo na ratunek przychodzi opcja auto hdr w xboxie. Chociaż sam model TV i zastosowane w nim technologie też tu dużo zmieniają, bo kiedyś byłem u kumpla co miał nisko/średnio półkowego samsunga lcd i tam ten hdr był jakiś dziwny. Jasne sceny niby waliły po oczach, ale czerń i szarości też przez to jaśniały i obraz ogólnie robił się wyprany z kolorów i mdły. Edytowane 5 sierpnia 2022 przez Michał102 Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 35 minut temu, WisnieR napisał: A próbowałeś coś włączyć w 4k z VRR? Bo na PS5 też pokazuje HDMI 2.0 jako obsługujące 4K i VRR, w grach też jest do wyboru ta opcja, a potem jak się faktycznie VRR załącza to ekran zanika bo jednak nie działa. VRR nie działa cały czas tylko się załącza i wyłącza jak klatki spadają. Gra pokazuje VRR/VSync ON. Game Bar pokazuje VRR ON. Tu mam kilka ekranów informacyjnych i każdy mi podpowiada, że VRR działa w 4K120Hz. Opcja informacyjna o podpiętym sygnale do TV: Info z GameBar mówi o 120fps i VRR ON (FreeSync Premium) Opcje z gry: 4K, VSync ON, 120fps. Opcja VRR w ustawieniach PC: Jedyne co, to tracę HDR. Na 60Hz działa normalnie HDR i to jest max. Na 100Hz też już HDR mi odpada. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 4K, 120Hz, VRR, ale chroma tylko 4:2:0 Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 4 minuty temu, krzysiek923 napisał: 4K, 120Hz, VRR, ale chroma tylko 4:2:0 To prawda. W 60Hz mogę normalnie wejść w 4:4:4. Nie wiem jednak, czy bez sprzętów pomiarowych i mikroskopu jestem w stanie dostrzec różnicę, a dla 120Hz moim zdaniem warto. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Różnica jest w zakresie tonalnym, bo 4:2:0 to zakres ograniczony, a nie pełny. Ustawiłeś taki sam w TV? Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Godzinę temu, krzysiek923 napisał: Różnica jest w zakresie tonalnym, bo 4:2:0 to zakres ograniczony, a nie pełny. Ustawiłeś taki sam w TV? Nie wiem, czy u mnie w TV da się coś takiego ustawiać. Nie widzę takiej opcji. Nie będę się przy tym jednak zatrzymywał, bo niedługo zmienię GPU, a teraz i tak mam 4K120 z VRR. Samo HDR mnie aż tak nie kręci. W Elden Ring mi HDR działa, bo gra jest w zablokowanych 60Hz. W tej chwili muszę tylko wybierać pomiędzy 120fps, a HDR, bo nie mogę mieć obu na raz. Input lag przy 120Hz Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 5 sierpnia 2022 Opublikowano 5 sierpnia 2022 (edytowane) W TV to jest "poziom czerni" (przynajmniej u mnie) i ma kluczowe znaczenie dla poprawnego wyświetlania obrazu. Jeśli na PC masz zakres ograniczony, to w TV też musi taki być. Zamiast ograniczona/pełna może być niska/wysoka, nie wiem jak tam jest w Samsungu. Edytowane 5 sierpnia 2022 przez krzysiek923 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi