Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gud dżob:thumbsup:

A wracając do tematu VRR i "pojedyńczych gier"....pojedyńcze gry to maja betonowy framerate.

Powiedzialbym że te które mają niestabilne fps a w konsekwencji rozwywanie obrazu stanowią większość ;-)

Opublikowano
9 hours ago, number_nine said:

706 zamówiony :banderas:promka trochę mniejsza niż ostatnio, ale wjechało mi FOMO więc nie chciałem dłużej zwlekać. We wtorek ma być odbiór, ciekawe ile mi zejdzie na konfiguracji i czy w ogóle coś odpale w tygodniu :D 

Hehehe no czesc. Jaram sie strasznie, to mój pierwszy intymny kontakt z Oledem i ryje mozg. FH5 jak wygląda :sadkek: Ambilight tez poki co mega robi wrażenie w trakcie gry, nocka będzie zarwana w opór. 

IMG_20220930_185335.jpg

• Plusik 8
Opublikowano
W dniu 30.09.2022 o 22:43, Bartg napisał:

Hehehe no czesc. Jaram sie strasznie, to mój pierwszy intymny kontakt z Oledem i ryje mozg. FH5 jak wygląda :sadkek: Ambilight tez poki co mega robi wrażenie w trakcie gry, nocka będzie zarwana w opór. 

IMG_20220930_185335.jpg

ja jutro odbieram, do weekendu może zdążę wszystko poustawiać, a przyszłym tygodniu urlop więc będą intensywne testy :D 

Opublikowano
9 minutes ago, number_nine said:

ja jutro odbieram, do weekendu może zdążę wszystko poustawiać, a przyszłym tygodniu urlop więc będą intensywne testy :D 

Ustawiania trochę jest, największa wada telewizora jak dla mnie do tej pory to zdecydowanie przekombinowane i nieintuicyjne menu. Ustawień jest mnóstwo, ale część jest zdecydowanie za bardzo schowana w 17tym podmenu.

Opublikowano
2 minuty temu, Bartg napisał:

Ustawiania trochę jest, największa wada telewizora jak dla mnie do tej pory to zdecydowanie przekombinowane i nieintuicyjne menu.

No właśnie widziałem sporo takich opinii, więc jestem na to przygotowany :D byle udało się ustawić raz i zapomnieć, bo w obecnym tv praktycznie przy każdej grze muszę osobno zmieniać ustawienia obrazu. Sprawdzałeś dźwięk z głośników tego tv? Ludzie piszą, że jest zaskakująco dobry jak na wbudowane głośniki, więc jestem mega ciekawy jak to faktycznie wygląda 

Opublikowano
2 minutes ago, number_nine said:

No właśnie widziałem sporo takich opinii, więc jestem na to przygotowany :D byle udało się ustawić raz i zapomnieć, bo w obecnym tv praktycznie przy każdej grze muszę osobno zmieniać ustawienia obrazu. Sprawdzałeś dźwięk z głośników tego tv? Ludzie piszą, że jest zaskakująco dobry jak na wbudowane głośniki, więc jestem mega ciekawy jak to faktycznie wygląda 

Ustawiłem sobie presety pod filmy, YT i gierki i póki co tylko przy sprawdzaniu RDR2 musiałem zmieniać ustawienia, ale to przez zwalony HDR, który trzeba było wyłączyć. Do tego ambilight w trybie gra i jest legancko tego ;)

Tak faktycznie dźwięk jest zaskakująco dobry, niby mały głośniczek niskotonowy, a gra minimalnie lepiej w sumie niż budżetowy soundbar Sony jak dla mnie (więcej basu).

Opublikowano
13 minut temu, Bartg napisał:

Tak faktycznie dźwięk jest zaskakująco dobry, niby mały głośniczek niskotonowy, a gra minimalnie lepiej w sumie niż budżetowy soundbar Sony jak dla mnie (więcej basu).

Czytałem, że da się używać jednocześnie wbudowanych głośników i zewnętrznych podpiętych pod jacka, ja wciąż używam starego 2.1 od logitecha, mają chyba z 15 lat :D więc będę musiał obczaić wszystkie opcje. Do filmów do w sumie średnio zależy mi na jakimś wypasionym dźwięku, jak oglądam coś sam, to i tak ze słuchawkami, gry to tylko tak :) 

Opublikowano

Orientuje się ktoś o co chodzi z szarością w Samsungu QE65S95B? Że niby wyłączony a te kropi i tak się wzbudzają. Chciałem go kupić i wstawić do bardzo, bardzo jasnego salonu. Czasem słońce będzie padać bezpośrednio na ekran. Jakoś się nie zepsuje tv w takich warunkach?

Opublikowano (edytowane)

Ale ja Wam przecież mówiłem - co Philips to Philips :banderas: (Ambilight!:drakeyeah:)

edit: Oczywiście chodzi o OLEDzika bo przecież chyba nikt o zdrowych zmysłach a tymbardziej Gracz nie kupuje w  22'' roku pańskim LCD

Edytowane przez k0ntra
Opublikowano
13 minut temu, creatinfreak napisał:

Nie zepsuje, ale czerni nie będzie. Po prostu gdy pada na niego słońce to odbija się od kropek kwantowych i wygląda jakbyś oglądał na ips. W ciemnym będzie idealna czerń.

A w "zwykły" OLEDzie to w takich warunkach będą po prostu refleksy?

Opublikowano
39 minut temu, creatinfreak napisał:

Tak, a czerń będzie czarna. Ale i tak jeżeli w większości oglądasz w nasłonecznionym pomieszczeniu to lepiej będzie jasnego LCD niż pójscie w OLED.

Dzięki. Wezmę to pod uwagę.

Myślałem że upiekę 2 pieczenie na 1 ogniu. W nocy i czasem wcześnie rano ( 5- max do 7 ) coś jest oglądane i w tym czasie to by mi zależało na jakości obrazu. W ciągu dnia to dzieciaki bajki oglądają, ewentualnie jakieś krajobrazy włączamy ale wtedy każdy jest zajęty swoimi sprawami i tak tylko się zerka, a ostatnio nawet nie włączamy w ogóle, ewentualnie jakaś muzyka. 

Opublikowano
1 minute ago, mushabelly said:

No właśnie też tak myślę. Teraz jest LCD i odbija się jak szatan :P. Rolety mam ale nie będę w środku dnia jaskini robił.

Też tak myślałem, po czym cały weekend siedziałem w grobowcu jarając się czernią oleda :kaz:

• Haha 2
Opublikowano

hehe dokładnie, ja na co dzień wolę pograć po zachodzie słońca, no ale jak jest urlop albo STARA WYJEDZIE to jaskinia mode on. Jeszcze nie dorobiliśmy się rolet przy aneksie kuchennym, który odbija się w tv przy słonecznym dniu, więc ostatnio zrobiłem tam patent z prześcieradłem XD

• Plusik 1
Opublikowano

Zastanawiam się czy takiego QD OLEDA to sobie do pokoju nie wziąć. Plebs w postaci rodziny to i tak nie doceni, a pewnie zostawią ekran wyboru profilu w Netflixie na pół dnia i po tv. Im wstawię jakąś mantę 75 cali i będzie dobrze.

Poza tym to jebane słońce. Cały dzień pochmurny. Ale refleksy na tv i tak są. To mówię. Zagram sobie chwilkę na PC. No i chuj. Jak dojebało to prosto w ryj i monitor. Zamuruje te okna w pizdu. Ściany jebnę na czarno.