number_nine 1 328 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 15 godzin temu, czapa napisał: Niestety Filipek co był wyżej ma szeroko nóżki i mi nie wejdzie na stoliku whaaat, przecież one są naprawdę wąskie, jakieś 25cm max. od biedy mogą nawet po centymetrze z obu stron wystawać. A ja wczoraj pierwszy raz odpaliłem mojego 706. Ktoś tam powyżej wrzucał taki filmik demo od LG i muszę przyznać, że byłem rozjebany poziomem szczegółów i kontrastem jaki pokazał ten tv. Niektóre sceny wyglądały jak naklejka, a przy kadrach z detalami typu bąbelki, kropelki itd to szczęka opada. Ambilight na początku przytłacza i ma się wrażenie, że odwraca uwagę od tego co się dzieje na ekranie, ale wystarczy 5 minut w skupieniu coś oglądać czy grać i to uczucie znika. Odpaliłem Cyberpunka do testów i tam sprawdza się to idealnie. Podchodząc do automatu na ciemnej ulicy nagle cała ściana rozświetla się barwami tegoż automatu, jadąc szybko w ciemnym tunelu światła aut z naprzeciwka na sekundę odpalają ambi, co robi meeeega klimat. Takich przykładów po godzinie mógłbym wymienić wiele, więc ten bajer naprawdę robi robotę. Nie miałem tylko "efektu wow" zaraz po odpaleniu gry, ale to ze względu na ustawienia. Nie dość, że w tv trzeba poklikać pod swoje preferencje, to jeszcze ustawienia hdr w grze trochę mieszają i mam wrażenie, że są tam zbędne. 1 Cytuj
Bartg 5 470 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 31 minutes ago, number_nine said: whaaat, przecież one są naprawdę wąskie, jakieś 25cm max. od biedy mogą nawet po centymetrze z obu stron wystawać. Koledze raczej chodzi o to, że nóżki są blisko lewej i prawej strony telewizora? A w Samsungu z linka masz podstawkę na środku. 32 minutes ago, number_nine said: A ja wczoraj pierwszy raz odpaliłem mojego 706. Ktoś tam powyżej wrzucał taki filmik demo od LG i muszę przyznać, że byłem rozjebany poziomem szczegółów i kontrastem jaki pokazał ten tv. Niektóre sceny wyglądały jak naklejka, a przy kadrach z detalami typu bąbelki, kropelki itd to szczęka opada. Ambilight na początku przytłacza i ma się wrażenie, że odwraca uwagę od tego co się dzieje na ekranie, ale wystarczy 5 minut w skupieniu coś oglądać czy grać i to uczucie znika. Odpaliłem Cyberpunka do testów i tam sprawdza się to idealnie. Podchodząc do automatu na ciemnej ulicy nagle cała ściana rozświetla się barwami tegoż automatu, jadąc szybko w ciemnym tunelu światła aut z naprzeciwka na sekundę odpalają ambi, co robi meeeega klimat. Takich przykładów po godzinie mógłbym wymienić wiele, więc ten bajer naprawdę robi robotę. Nie miałem tylko "efektu wow" zaraz po odpaleniu gry, ale to ze względu na ustawienia. Nie dość, że w tv trzeba poklikać pod swoje preferencje, to jeszcze ustawienia hdr w grze trochę mieszają i mam wrażenie, że są tam zbędne. Ja po 5 dniach już nie gapie się tak często z automatu na ambilight, tylko mózg sobie przyswoił jako fajny dodatek i delikatne "poszerzenie" pola widzenia. Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 5 minut temu, Bartg napisał: tylko mózg sobie przyswoił jako fajny dodatek i delikatne "poszerzenie" pola widzenia. Ja tak miałem po godzinie grania chociaż zdarzało mi się podchodzić do oświetlonych miejsc w grze i sprawdzać jak zachowa się ambi Ogólnie na defaultowych ustawieniach daje aż za mocno, musiałem dość mocno przyciemnić, ale to dobrze, że jest taki szeroki zakres Cytuj
czapa 671 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 Dokładnie tak, w tym Filipku nóżki są bardzo oddalone od siebie, a w Samsungu jest centralna noga. Niestety, ale wolałbym nie zmieniać stolika... Także ponawiam pytanie czy ten samsung QN91 jest coś warty czy lepiej odpuścić temat. Cytuj
Santi 29 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 Można sobie dokupić inna nóżkę, taką centralną i problem rozwiązany Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Santi 29 Opublikowano 5 października 2022 Opublikowano 5 października 2022 Coś takiego np.:https://www.amazon.pl/dp/B077P3SZGT/ref=cm_sw_r_cp_api_i_TV4RV9GJ56HW1ZKNA522?_encoding=UTF8&psc=1Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 6 października 2022 Opublikowano 6 października 2022 (edytowane) Wczoraj odpaliłem Władcę Pierścieni na amazonie i omg, jak to wygląda na tym Philipsie 706 w ogóle pierwszy szok, to poziom jakości ze streama, nie byłem świadomy, że to może tak dobrze wyglądać i że nie zmuli mi neta przy okazji Przy ciemnych scenach osrałem zbroje, bo wcześniej zawsze widziałem jakieś artefakty, piksele na przejściach ciemnych kolorów itd, a tutaj nic, czyściutki obraz nawet jak jest ciemno jak w d i tylko jakiś mały fragment podświetla ekran. No jaram się w opór tym oledem, jakbym miał porównać to do konsol, to czuje się jakbym przeskoczył dwie generacje Edytowane 6 października 2022 przez number_nine 2 Cytuj
mario10 519 Opublikowano 6 października 2022 Opublikowano 6 października 2022 Najważniejsze, że jesteś zadowolony 1 Cytuj
k0ntra 409 Opublikowano 6 października 2022 Opublikowano 6 października 2022 @number_nine to kodek AV1 w połączeni z rodzajem matrycy robi TO wrażenie Cytuj
number_nine 1 328 Opublikowano 6 października 2022 Opublikowano 6 października 2022 2 minuty temu, k0ntra napisał: @number_nine to kodek AV1 w połączeni z rodzajem matrycy robi TO wrażenie brakuje mi takiej opcji, żeby tv pokazał info o aktualnie wyświetlanym obrazie, jakie kodeki, rozdzielczość itd, takie "statystyki dla nerdów" jak to na netflixie chyba było kiedyś. A może gdzies to jest ale jeszcze nie znalazlem I tak spoko, że tv automatycznie wyświetla info jak dostaje sygnał hdr, dolby itd Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 6 października 2022 Opublikowano 6 października 2022 1 godzinę temu, number_nine napisał: No jaram się w opór tym oledem, jakbym miał porównać to do konsol, to czuje się jakbym przeskoczył dwie generacje Dla mnie przeskok na oleda zrobił większe wow niż przeskok na nową generację konsol. Choć to w sumie nic dziwnego, bo jak do tej pory nie powstała żadna nowo generacyjna gra Problemem są jedynie starsze gry z XO, które nie dostały żadnych paczy choćby pod XOX i chodzą w rozdziałce poniżej 1080p... obraz wygląda wtedy strasznie, no ale to już nie jest wina samego oleda, bo na każdym większym ekranie 4K będzie takie gówno. 1 Cytuj
Intotherain 20 Opublikowano 7 października 2022 Opublikowano 7 października 2022 Dzięki lekturze tego topicu dołączyłem dzis do klanu LG C1.. użyłem ustawień obrazu z hdtvtest od miłego Azjaty i jestem bliski stanów euforycznych.. 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 7 października 2022 Opublikowano 7 października 2022 Też jadę na ustawieniach chińczyka, tylko profil w game optimizer zmieniłem na RPG Cytuj
Intotherain 20 Opublikowano 7 października 2022 Opublikowano 7 października 2022 (edytowane) 2 minutes ago, Michał102 said: Też jadę na ustawieniach chińczyka, tylko profil w game optimizer zmieniłem na RPG Dużo zmienia? btw gdyby jakaś dobra dusza miała jakiś fajny cfg pod philipsa 706 dla xsx xss to byłbym wdzięczny za podeslanie Edytowane 7 października 2022 przez Intotherain Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 8 października 2022 Opublikowano 8 października 2022 (edytowane) 15 godzin temu, Intotherain napisał: Dużo zmienia? Obraz jest trochę ciemniejszy (w sensie szarości są bardziej czarne, hdry i inne nity nie przygasają) niż na Std. Ogólnie kwestia gustu co kto lubi i warto to sobie posprawdzać. Do tego nie w każdej grze dany preset sprawdzi się idealnie, bo w jednej lepiej mieć jaśniej, a w innej ciemniej. Edytowane 8 października 2022 przez Michał102 1 Cytuj
Bartg 5 470 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 On 10/7/2022 at 7:36 PM, Intotherain said: btw gdyby jakaś dobra dusza miała jakiś fajny cfg pod philipsa 706 dla xsx xss to byłbym wdzięczny za podeslanie Ja na razie mam tak, aczkolwiek to się zmienia co chwila Styl obrazu AI - Gra Hdr (VRR) Kolor - 60 Kontrast Oled - 100 Ostrość - 5 Poziom czerni - 55 Ultra resolution - wyłącz Wzmocnienie kolorów - wyłącz Temperatura barwowa - normalna Zwiększenie jasności - średnie Kontrast obrazu - 100 Ruch - wyłączone z automatu przy Gra Hdr (VRR) Plus konfiguracja hdr w menu xboxa. Teraz próbuje przebrnąć przez temat https://www.avforums.com/threads/philips-2021-oled-tv-owners-thread-706-806-856-956.2374491/ żeby znaleźć jeszcze jakieś mądre porady. 1 Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 ooo, akurat taka dyskusja a ja się nad tym zastanawiałem Chciałbym kupić TV, tak 70 cali. Celowałem coś Sony, ale uwielbiam światełka i kusi Filipek z Ambilajt. No teraz mam dylemat, bo widzę te philipsy chwalone dość mocno Cytuj
Bartg 5 470 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 25 minutes ago, gekon said: ooo, akurat taka dyskusja a ja się nad tym zastanawiałem Chciałbym kupić TV, tak 70 cali. Celowałem coś Sony, ale uwielbiam światełka i kusi Filipek z Ambilajt. No teraz mam dylemat, bo widzę te philipsy chwalone dość mocno No chyba jedyne w tej cenie oledy dostępne od ręki, nie chciało mi się polować na ostatnie niewystawowe sztuki LG B1/C1, zastrzeżeń nie mam poza naprawdę wyjątkowo nieintuicyjnym menu, trzeba było pewnie wiele spotkań i calli, żeby wymyślić coś tak upierdliwego. No ale ustawisz raz i raczej się tam za często później nie zagląda to do przeżycia. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 (edytowane) LG to też kibel jeśli chodzi o poruszanie się po menu. Mnie najbardziej wkurwia zmiana wyjścia dźwięku. Nie zawsze mam potrzebę załączania amplitunera i jak chcę dźwięk na samym TV, to muszę się przekopywać przez opcje. No i ogólnie strasznie toto zamulone. Edytowane 10 października 2022 przez Michał102 2 Cytuj
messer88 6 479 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 No ten webos taki średni jest. Za to fajnie że jest to menu w trybie gierkowym z fps i resztą info. Cytuj
gekon 1 787 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 eeee, ok, już miałem klikać kup teraz, wesoło wchodzę sobie na sklep media markt Oled z ambilightem powyżej 70 cali... 18 k? Nie robią już dużych telewizorów dla przedstawicieli klasy średniej? Cytuj
mozi 1 978 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 No oled to raczej tv premium. Raczej. Cytuj
Bartg 5 470 Opublikowano 10 października 2022 Opublikowano 10 października 2022 5 hours ago, gekon said: eeee, ok, już miałem klikać kup teraz, wesoło wchodzę sobie na sklep media markt Oled z ambilightem powyżej 70 cali... 18 k? Nie robią już dużych telewizorów dla przedstawicieli klasy średniej? Od zera do klasy średniej, i to w kilka lat 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 11 października 2022 Opublikowano 11 października 2022 Te większe rozmiary, to raczej zawsze drogie były.... z lcd jest podobnie. Tanie to chyba są tylko jakieś podstawowe modele na które nie idzie patrzeć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi