Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś w tym jest, szwagier ostatnio kupił 75" jakiegoś lcd z samsunga to fatalnie się go ogląda, proponowałem jak już lcd kup sobie XR, ale nie, chciał rozmiar więc teraz chyba trochę żałuje tego zakupu

Opublikowano

Dokładnego modelu nie znam, ale to jakiś z tańszych modeli bo niecałe 3500zł dał jakieś 2 miesiące temu więc tam bym się niczego dobrego nie spodziewał, ale uprzedzałem go, że wraz z jakością tv idzie cena, no ale nie słuchał :)

Opublikowano
W dniu 7.10.2022 o 18:27, Intotherain napisał:

Dzięki lekturze tego topicu dołączyłem dzis do klanu LG C1..:sadkek: użyłem ustawień obrazu z hdtvtest od miłego Azjaty i jestem bliski stanów euforycznych..

Można prosić linka? 
Jutro jadę odebrać swojego pierwszego OLEDA w życiu - podjarany.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Michał102 napisał:

Ja tylko od siebie jeszcze dodam, byście się na wstępie nie zrażali do temperatury bieli +50.

Na początku wydaje się, że obraz jest kremowy itp, ale jak już się opatrzycie, to nie będziecie chcieli wracać do zimniejszych odcieni. 

A ja właśnie od zawsze nienawidzę tego "kremowego" obrazu (u mnie to "mleczko" albo "mgiełka" :D) i staram się ustawiać jasność/poziom czerni tak, by nie widzieć tego efektu. Mam wrażenie że wypiera to kolory i głębię obrazu. Na poprzednim tv niestety powodowało to mocne zaciemnienie całości i przepalenie kolorów, na oledzie jest znacznie lepiej w tej kwestii, ale to też zależy od gry.

Szkoda, że chińczyk nie zrobił takiego tutoriala dla Philipsów, wczoraj oglądałem jakiś jego film o kalibracji hdr na ps5 i gość ma niezłą wiedzę

Edytowane przez number_nine
Opublikowano

Tylko warto też pamiętać, że każdy inaczej odbiera takie rzeczy jak kolory, jasność itd i nie można się sugerować do końca jedynym słusznym ustawieniem od jakiegoś znawcy tematu. Ja wiem, że lubię np mocniej podbity kontrast, kolory i jasność niż np kumple z którymi oglądam filmy i zawsze się dziwią, że mi to po gałach nie daje za mocno :D 

Opublikowano

Chińczyk i te jego spusty na HGIG. No nie, jakom ex-QLEDowy fetyszystą stawiam wyłącznie na DTM. Co do ustawień, to tak jak napisał kolega wyżej - wyłączyć bzdety AI, Eco i to by było na tyle

Opublikowano

Kule u mnie się pozmieniało lekko. Philips odpada i szkoda mi będzie tego ambilighta.

Za to w przyszłym miesiącu wpadnie albo Samsung qd oled, albo LG G2 albo coś jeszcze w granicach dyszki z hakiem

Opublikowano
5 godzin temu, k0ntra napisał:

Szkoda tego ambi. QD-OLED to naprawdę nowa jakość (side by side)

Mi tam nie szkoda. Wkurza mnie nawet mikro światełko wzmacniacza, a takie ogromne efekty to już w ogóle. Żeby nie było to testowałem ambi.

Na S95B filmy wyglądają tak że nawet relacje z żoną się poprawiły :notbad:

Inny temat. Jakąś szafkę polecicie pod tv? Tak żeby PS5 weszło na płasko i wzmacniacz 14cm wysokości.

Nie wiem czy zwykłej Besty z IKEI nie wziąć i uj. Wysokość 39cm. Pułki i już.

Albo coś takiego https://selsey.pl/p/70969/szafka-rtv-kubut Sprzęt można wrzucić za "kratki" nie wiem tylko jak z wentylacją ale jak coś to można plecki przyciąć, a fajnie zasłania z przodu.