balon 5 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 O ile ten tryb nie ma defektów/bardzo dużej różnicy w grafice jak np w Horizon FW (przez kilka pierwszych miesięcy od premiery). Wtedy wg mnie takie 4k/40 jest spoko kompromisem. Cytuj
Qbon 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 No ale jeśli ja np nie korzystam z amplitunera, który idzie przez HDMI to mi wystarczą te 2 wejścia pod PS5 i XsX aby korzystać ze 120hz/VRR. W innym wypadku można też użyć rozdzielacza HDMI. Jednak sam fakt, że Sony nie daje wszystkich portów w 2.1 jest niezrozumiałe. Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 To nie tylko sony. Philipsy i Panasonici tez żydzą na tych portach. Cytuj
Bartg 5 476 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 Niestety, w Philipsie mam też 2 z 2.1 z czego jeden z eARC. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 No dla mnie wszystkie porty hdmi 2.1 to mus jak będę kupował nowy TV. Cytuj
Psyko 177 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 Balon, to zmieniasz TV w końcu, czy się wstrzymujesz? Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 1 godzinę temu, Qbon napisał: No ale jeśli ja np nie korzystam z amplitunera, który idzie przez HDMI to mi wystarczą te 2 wejścia pod PS5 i XsX aby korzystać ze 120hz/VRR. W innym wypadku można też użyć rozdzielacza HDMI. Jednak sam fakt, że Sony nie daje wszystkich portów w 2.1 jest niezrozumiałe. No nie, bo eARC czyli wejście Amplitunera z reguły jest wraz z hdmi 2.1. Jak podłączysz gdzie indziej to nie będziesz mógł sterować dźwiękiem 1 pilotem itp. Możesz sobie podlaczyc przez kabel optyczny dzwiek, ale po co mieć 2 piloty jak można mieć 1. Dlatego jeżeli ktoś używa dodatkowo audio, to ma 1 wejście HDMI 2.1 wolne. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 Godzinę temu, Psyko napisał: Balon, to zmieniasz TV w końcu, czy się wstrzymujesz? No wstrzymuje jednak, bo: - Nie chcę zejść z calami - tam trochę „pożyć” tym samsungom. Już raz pamiętam jak wydali model tańszy i przy tym lepszy od konkurencji (słynna swego czasu KS), który jednak miał dużo defektów pod kątem wykończenia i dziwnych wad - w sumie to nie narzekam na swój obecny TV, a 75 cali robi robotę Myślę, że zmienię w okolicach początku 24r / ew. na premierę jakiegoś Sony Xbox pro. Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 5 godzin temu, Psyko napisał: ponoc S95B wygina się pod wpływem ciepła jak napierdala na maksymalnej jasności i przez jakieś 10 godzin w sklepie to nic dziwnego, stąd pewnie to obniżenie jasności w ostatniej aktualizacji Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 3 minuty temu, MYSZa7 napisał: jak napierdala na maksymalnej jasności i przez jakieś 10 godzin w sklepie to nic dziwnego, stąd pewnie to obniżenie jasności w ostatniej aktualizacji No ale mogli dać jakiś tryb sklepowy lub coś w tym stylu, a nie ciąć jasność. Wiadomo ile obcięli nitów? Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 Tyson Fury nie wie, że jeszcze kilka lat temu za te wygięcie się dopłacało? Teraz ma to w gratisie i jeszcze niezadowolony. 3 Cytuj
mattaman 294 Opublikowano 26 października 2022 Opublikowano 26 października 2022 2 porty hdmi 2.0 i 2 x 2.1. Dla mnie np jest to problem. Taki urok Sony, ale obrazem koszą wszystko na rynku. 1 Cytuj
Psyko 177 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 Jakoś od przedwczoraj nie działają mi komendy głosowe w OLEDziku od LG, ale mikro w pilocie działa np w apce YT przy wyszukiwaniu. Coś po stronie serwerów Koreańczyków? Cytuj
jar3czek 487 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 17 godzin temu, easye napisał: No nie, bo eARC czyli wejście Amplitunera z reguły jest wraz z hdmi 2.1. Jak podłączysz gdzie indziej to nie będziesz mógł sterować dźwiękiem 1 pilotem itp. Możesz sobie podlaczyc przez kabel optyczny dzwiek, ale po co mieć 2 piloty jak można mieć 1. Dlatego jeżeli ktoś używa dodatkowo audio, to ma 1 wejście HDMI 2.1 wolne. eARC nie wymaga HDMI 2.1 tylko 2.0 i kabla HDMI high-speed z kanałem ethernet (bo to właśnie ethernet jest używany w implementacji eARC, żadne nowe fizyczne ficzery z 2.1, FYI nie każdy kabel ma ten dodatkowy kanał). Jeśli producent w danym TV port do ARC dał w standardzie 2.0 to będzie to bez problemu działać. W przypadku gdy ktoś używa tego portu tylko na potrzeby eARC można się nawet pokusić o stwierdzenie, że 2.1 nie jest w tym jednym porcie do niczego potrzebne. 1 Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 3 minuty temu, jar3czek napisał: eARC nie wymaga HDMI 2.1 tylko 2.0 i kabla HDMI high-speed z kanałem ethernet (bo to właśnie ethernet jest używany w implementacji eARC, żadne nowe fizyczne ficzery z 2.1, FYI nie każdy kabel ma ten dodatkowy kanał). Jeśli producent w danym TV port do ARC dał w standardzie 2.0 to będzie to bez problemu działać. W przypadku gdy ktoś używa tego portu tylko na potrzeby eARC można się nawet pokusić o stwierdzenie, że 2.1 nie jest w tym jednym porcie do niczego potrzebne. Niestety Sony daje port eARC w jednym z dwóch portów 2.1 1 Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 3 godziny temu, Psyko napisał: Jakoś od przedwczoraj nie działają mi komendy głosowe w OLEDziku od LG, ale mikro w pilocie działa np w apce YT przy wyszukiwaniu. Coś po stronie serwerów Koreańczyków? Częsty przypadek jak masz region ustawiony na PL. Mnie już zalał wkurw i wyprowadziłem telewizor do rzeszy niemieckiej 1 Cytuj
Bartg 5 476 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 40 minutes ago, balon said: Niestety Sony daje port eARC w jednym z dwóch portów 2.1 Philips też Cytuj
WisnieR 2 738 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 (edytowane) Godzinę temu, jar3czek napisał: eARC nie wymaga HDMI 2.1 tylko 2.0 i kabla HDMI high-speed z kanałem ethernet (bo to właśnie ethernet jest używany w implementacji eARC, żadne nowe fizyczne ficzery z 2.1, FYI nie każdy kabel ma ten dodatkowy kanał). Jeśli producent w danym TV port do ARC dał w standardzie 2.0 to będzie to bez problemu działać. W przypadku gdy ktoś używa tego portu tylko na potrzeby eARC można się nawet pokusić o stwierdzenie, że 2.1 nie jest w tym jednym porcie do niczego potrzebne. A ARC po HDMI 2.0 nie jest ograniczony maksymalnie do DTSa? Atmos chyba tylko po 2.1 przejdzie. A dobra już pamiętam, 2.0 osbługuje ATMOSa ale skompresowanego (większość streamingów takiego używa), eARC obsługuje nieskompresowanego ATMOSa + Dolby True HD. Ale co z tego jak i tak ARC jest właśnie w jednym z tych dwóch portów 2.1 zawsze. Edytowane 27 października 2022 przez WisnieR Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 no w tym problem, że producenci dają jedno wejście ARC, jeżeli ma być w nowszym standardzie z Atmosem to wypierzają to po prostu pod HDMI 2.1 - wszyscy, którzy dają 2.1 tylko 2 to w zasadzie masz 1 wolny. Cytuj
jar3czek 487 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 24 minuty temu, WisnieR napisał: A ARC po HDMI 2.0 nie jest ograniczony maksymalnie do DTSa? Atmos chyba tylko po 2.1 przejdzie. A dobra już pamiętam, 2.0 osbługuje ATMOSa ale skompresowanego (większość streamingów takiego używa), eARC obsługuje nieskompresowanego ATMOSa + Dolby True HD. Ale co z tego jak i tak ARC jest właśnie w jednym z tych dwóch portów 2.1 zawsze. To już jest kwestia ARC vs eARC, tak jak napisałeś. Samo eARC może działać po HDMI 2.0 (tak samo nie wymaga kabla HDMI 2.1), to już leży w gestii producenta danego TV. Tym bardziej bez sensu wydaje się decyzja o wrzucaniu portu eARC do jednego z dwóch dostępnych 2.1 w przypadku gdy nie wszystkie porty wspierają 2.1. Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 No ale tak jest. W zasadzie każdy producent wrzuca eARC w port 2.1. Osły Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 no ale tak robią wszyscy producenci. Cytuj
balon 5 343 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 2 minuty temu, Jakim napisał: No ale tak jest. W zasadzie każdy producent wrzuca eARC w port 2.1. Osły No tak, tylko że cześć producentów wrzuca 4 porty 2.1 i wtedy eARC już tak tam nie wadzi. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 27 października 2022 Opublikowano 27 października 2022 no ale kto? bo ja kojarzę 4 porty tylko w Oledach od LG. Cała reszta LCD - nie ważne czy topki Sony, Samsung, Panasonic i inne z reguły 2 porty, w tym 1 zajmuje audi xD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi