Opublikowano 5 marca 20232 l 20 godzin temu, Faka napisał: Tak z innej beczki ludzie, to ja potrzebuję kupić na cito nowy tv lg 55 calowy, jaki jest dobry z 2022 roku? Bo z 2023 to nie liczę, bo chyba nie wyszły. Nie jestem na czasie z telewizornią, więc dlatego pytam. Podaj budżet i warunki oglądania, to prędzej Ci coś doradzą
Opublikowano 5 marca 20232 l Na swój użytek (czyli porządny, do gier i filmów) czy jakiś do biura dla pracowników? Skoro zakładasz z góry, że szukasz konkretnie marki LG to z 2022 raczej tylko OLED C2 lub G2 (jaśniejszy, wieszany na ścianę, podstawka osobno). Zakładam, że budżet jest sprawą drugorzędną u Faki Jak byle co, co ma tam grać w służbowej kanciapie to... byle co w sumie do 2500 zł xd
Opublikowano 5 marca 20232 l No ja tam mogę i dać 10k za tv, ale tak napisałem, chce tylko 55 calowy.
Opublikowano 5 marca 20232 l No to jak LG to obadaj 55" C2 (taki dokładnie mam) lub model wyżej 55" G2, który ma wyższą jasność i jest skierowany pod wieszanie na ścianie (cienka ramka). A jak inne marki, to obecnie tańsza (po cashbacku 2000 zł dla osób fizycznych) konkurencja od Samsunga, tj. OLED S95b 55" Jeszcze z droższych opcji mogą być OLEDy bodajże od Sony (tutaj chyba @Qbon opisywał użytkowanie).
Opublikowano 5 marca 20232 l A w czym są lepsze oledy Sony poza wyższa ceną i brakiem hdmi 2.1 na wszyskich złączach? No dobra trochę są jaśniejsze.
Opublikowano 5 marca 20232 l Nie, do sony nie mam zaufania. Wziąłem ten lg c2, styka telewizor, bo na już potrzebuję.
Opublikowano 5 marca 20232 l Teraz, Faka napisał: Nie, do sony nie mam zaufania. Wziąłem ten lg c2, styka telewizor, bo na już potrzebuję. Mam podejrzenia że poprzedni skończył żywot lotem przez okno w trakcie orędzia prezydenta
Opublikowano 5 marca 20232 l 45 minut temu, Faka napisał: Nie, do sony nie mam zaufania. Wziąłem ten lg c2, styka telewizor, bo na już potrzebuję. Czuję się ojcem tego sukcesu. Gratuluję.
Opublikowano 6 marca 20232 l 20 godzin temu, mozi napisał: A w czym są lepsze oledy Sony poza wyższa ceną i brakiem hdmi 2.1 na wszyskich złączach? No dobra trochę są jaśniejsze. Od Samsunga są lepsze jakością wykonania i mają chłodnicę matrycy, więc gdyby mi nie zależało na piniundzu, to wybrałbym Sony. No chyba, że to dalej nie ogarnia VRR i tych wszystkich bajerów dla zagrajmerów, no to wtedy to nie Samsung też coś ponoć w kulki leci i co update softu, to downgorad obrazu
Opublikowano 8 marca 20232 l Z tymi Philipsami jest coś nie tak że ludzie wolą brać LG i doklejać jakieś taśmy z pepco żeby mieć podróbę ambilight zamiast wbudowane rozwiązanie?
Opublikowano 8 marca 20232 l Jak 2 lata temu brałem TV to Phillips z Ambilight był w podobnej cenie, co Samsung, albo LG ze znacznie lepszymi parametrami wyświetlania. Dostawki ledowej jeszcze chyba nie było. W Weekend sobie zamontowałem do Samsunga 55" i sprawdza się całkiem fajnie, na plus możliwość ustawień barw, kontrastów, trybów innych bajerów z poziomu appki w telefonie.
Opublikowano 9 marca 20232 l Ja wziąłem Phillipsa Oleda bo był ciut tańszy niż LG i dostępny od ręki nie powystawowy, a akurat była mega posucha w kraju na jakiekolwiek Oledy LG nie ze zwrotów czy powystawowe.
Opublikowano 12 marca 20232 l Powiem szczerze że zazwyczaj te wszystkie bajery to lipa ale vrr to jednak na tej generacji must have.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 13 marca 20232 l Mam to wyłączone na konsoli . Gdy widzę recenzję o grze która kuleje w 60 fpsach po prostu jej nie kupuję lub czekam aż to naprawią . Jedyne must have obecnej generacji to według mnie hdr i to że w końcu coraz częściej wydają gierki w 60 klatkach jak na mocarnym swichu . Rozdzielczość - automatycznie VRR - wył Odtwarzanie z częstotliwością 120 klatek - wył HDR - włączone gdy jest obsługiwane
Opublikowano 13 marca 20232 l Jaki jest sens wyłączać coś, co może tylko pomóc, a w niczym nie przeszkadza? A 120Hz/4K dla osiągnięcia trybu 40 fps w high quality to znakomita opcja w grach dla płynności i jakości grafiki.
Opublikowano 13 marca 20232 l Ja nawet nie wiem jak dokładnie działa to VRR, po prostu nie chciało mi się zagłębiać i obecnie mam to wrzucone do worka z innymi "polepszaczami"/"upłynniaczami", do wyłączenia na starcie. Tak w skrócie, to jest coś takiego, że jak animacja spadnie z 60 klatek do 35, to TV przełącza się momentalnie w tryb 35Hz? Bo jak tak, to nic specjalnego i też tego nie potrzebuję. 30Hz w VRR może jest spoko, jeśli chodzi o korygowanie rwania obrazu przy zachowaniu v-sync, ale jak to się ma do zmęczenia oczu? Wiem, że to się dynamicznie, dość szybko zmienia, no ale jednak jak w przez chwilę TV utrzymuje 30 do 40Hz podczas większej akcji (bo tyle klatek generuje konsola)... Edytowane 13 marca 20232 l przez krzysiek923
Opublikowano 13 marca 20232 l HDR też bym wyłączył, i ALLM i w ogóle zawsze od razu wyłączam na starcie rozszerzone HDMI.Chryste xD
Opublikowano 13 marca 20232 l No ale może odnieś się jakoś do tego zmęczenia oczu chociaż, bo twoje hiperbolizowanie nie wniosło nic. Herce oznaczają częstotliwość migania pikseli, a to nic nowego, że im niższe odświeżanie, tym bardziej ekran męczy oczy. Edytowane 13 marca 20232 l przez krzysiek923
Opublikowano 13 marca 20232 l Mamy 2023 rok, powszechny dostęp do internetu, informacje na wyciągnięcie ręki, a potem wchodzisz na forum i czytasz "panie ja to te całe VieReR to wyłączam, na co to komu, to pewnie tylko psuje obraz, jak te wszystkie ulepszacze. Jak chcesz to sobie poczytasz, a jak nie to nie, to twój telewizor. Mi się nie chce tłumaczyć czegoś, co jest na wyciągnięcie ręki.
Opublikowano 14 marca 20232 l No ale czego oczekujesz ze ktoś będzie Ci tłumaczył jak działa vrr jak można to wygooglac w 2 min? To co napisałeś wyżej to bzdury i jeśli piszesz tak: 12 godzin temu, krzysiek923 napisał: Ja nawet nie wiem jak dokładnie działa to VRR, po prostu nie chciało mi się zagłębiać i obecnie mam to wrzucone do worka z innymi "polepszaczami"/"upłynniaczami", do wyłączenia na starcie. To jak chcesz dyskutować?
Opublikowano 14 marca 20232 l No byłem w tym temacie ignorantem, bo nie widziałem potrzeby korzystania z tego, skoro wszystko było OK? A teraz z ciekawości zapytałem i tyle. No mogę wpisać "jak działa VRR", ale zadałem konkretne pytanie i oczywiście nie możecie w jednym/dwóch zdaniach napisać dlaczego to bzdura, ale macie czas i chęci pisać posty, w których odsyłacie mnie do Google xd Krótka notka ze strony Sony. Gdzie tutaj jest zaprzeczenie tego, co napisałem? Edytowane 14 marca 20232 l przez krzysiek923
Opublikowano 14 marca 20232 l 17 godzin temu, krzysiek923 napisał: Ja nawet nie wiem jak dokładnie działa to VRR, po prostu nie chciało mi się zagłębiać i obecnie mam to wrzucone do worka z innymi "polepszaczami"/"upłynniaczami", do wyłączenia na starcie. Ja nawet nie wiem jak dokładnie działa silnik w Ferrari, po prostu nie chciało mi się zagłębiać i obecnie mam to wrzucone do worka z innymi "pożeraczami paliwa", do zezłomowania na starcie, lepsze Tico 800ccm. A tak poważnie, to ja pierdole Jeden z najlepszych ficzerów pozwalający komfortowo pograć i ratujący niejeden fatalnie zoptymalizowany tytuł, a Ty to wrzucasz do jednego worka z jakimiś upłynniaczami wypierdalającymi input laga w kosmos