Sedrak 771 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Ja miałem kiedyś 43W805C i byłem zadowolony. Cytuj
easye 3 377 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Dopisałby do tego 34 całe, bo wysokość jest właśnie na poziomie 27, 28, a szeroki kąt robi niesamowita robotę. Z całą resztą się zgadzam! Cytuj
medzik1992 2 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 Witam. Na dzień dzisiejszy posiadam w salonie telewizor LG OLED kupiony w 2018 roku LG OLED55B7V. Przed końcem gwarancji miał wymienioną matrycę na nową z powodu 8-9 bad pixeli. Wczoraj z czystej ciekawości sprawdziłem ile jest bad pixeli i się trochę przeraziłem... 30 na pewno i to w pewnych skupiskach. Głównie góra i dół matrycy. Dodatkowym problemem, który mnie trochę denerwuje to jak aplikacje (HBO, Disney) zamulają i korzystanie z nich jest bardzo uciążliwe. Jedynie YouTube i Netflix nie ma problemów z płynnością. W drugim pokoju na górze (gamingowym ) posiadam drugiego LG OLED55CX3LA. Ostatnio żona zaproponowała to może w takim razie zanieś tego do salonu, a do pokoju kupisz sobie nowego oleda. Cały czas myślałem nad 65' tv do salonu lecz cena no trochę się różni od 55 nie ma co się oszukiwać. W salonie oglądamy tv w odległości 2,5m. Czy 65' ma sens w tym przypadku ? Czy jednak 55' wystarczy w zupełności ? Jaki na dzień dzisiejszy polecicie oled LG 55 cali ? Zastosowanie to tv satelitarna, filmy, seriale, aplikacje i oczywiście gry. Dobry ogólnie pomysł ? CX3LA nie ma żadnych problemów z płynnością. Za jaką kwotę mógłbym sprzedaż 55B7V ? Doradźcie . Dziękuję bardzo. Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 A po co zakładasz nowy temat jak masz już dedykowany noob kupuję tv.I co to za rozkmina jak jesteś zdecydowany na LG 55", ile jest modeli 15? 20?Wyboru nie ma praktycznie żadnego bierzesz ten na który cię stać, droższe są trochę jaśniejsze.Trafić kupca na 6 letniego oleda to już nawet nie chcę strzelać ile to warte.On były dość ciemne(a po tylu latach zużycia matrycy jeszcze bardziej)nie mają hdmi 2.1 i vrr które jest standardem dziś.Obstawiam że ktoś może z 1k da dla dziecka do oglądania bajek czy coś.Tak z ciekawości jak ten TV po 6 latach?Jakieś wypalenia? Banding? Inne wady? 1 Cytuj
medzik1992 2 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 9 minut temu, Schranz1985 napisał: A po co zakładasz nowy temat jak masz już dedykowany noob kupuję tv. I co to za rozkmina jak jesteś zdecydowany na LG 55", ile jest modeli 15? 20? Wyboru nie ma praktycznie żadnego bierzesz ten na który cię stać, droższe są trochę jaśniejsze. Trafić kupca na 6 letniego oleda to już nawet nie chcę strzelać ile to warte. On były dość ciemne(a po tylu latach zużycia matrycy jeszcze bardziej)nie mają hdmi 2.1 i vrr które jest standardem dziś. Obstawiam że ktoś może z 1k da dla dziecka do oglądania bajek czy coś. Tak z ciekawości jak ten TV po 6 latach? Jakieś wypalenia? Banding? Inne wady? No właśnie trochę jest tych modeli LG i nie bardzo wiem czym się kierować... A co do 6-letniego TV: brak wypaleń, bandingu. Jedynie trochę martwych pikseli na krawędziach. Cytuj
medzik1992 2 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 5 minut temu, sprite napisał: Poluj na C2. To jest ten model ? https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-oled55c21la-tv-oled-uhd-4k.bhtml Czym się różni od C3, który jest droższy ? Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 Z 2,5m to lepiej idz w 65".Bo nie odczujesz skoku jakości a dodatkowe" zawszę robią.Nie piszesz ile masz kasy na taki tv bo jak 5k to xD i wyboru nie masz żadnego.C to seria najniższa(ok są jeszcze jakieś wynalazki 60hz) i tak na prawdę c1/c2/c3 to jeden uj akcyza od nowości.Jak cię stać poluj na G3. Cytuj
oFi 2 468 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 Ktos ma tego Philipsa? Bo w rankingach zjada całą resztę na śniadanie: https://www.ceneo.pl/137848759 1 Cytuj
kotlet_schabowy 2 694 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 (edytowane) Nie no najniższa seria z 2022 to A (dla "niedzielnych" użytkowników raczej wystarczająca), wyżej B, która w sumie ma prawie wszystko co najważniejsze, następnie najpopularniejsza wśród graczy ze względu na stosunek cena/jakość i oferowanie chyba wszystkich obecnie potrzebnych technologii seria C, później G i Z (to już kosmos). Pierwsza cyfra w numerze modelu odpowiada rocznikowi, więc C1 to 2021, C2 2022 i w końcu najnowsze C3 z obecnego roku (premiery są na wiosnę). Generalnie najbardziej opłaca się kupić model zeszłoroczny w momencie dużych obniżek cen/promocji na początku nowego roku, a później już okazyjnie (w tym roku cashbacki były chyba w marcu i w czerwcu). Może się też coś trafić na BF, sam obserwuję, ale jeśli się komuś nie spieszy, to zdecydowanie lepiej poczekać. Egzemplarze z serii C2 są już raczej słabo dostępne (w dużych sieciach niemal w ogóle), a jak już się trafi, to jest trochę podejrzany (leżak, powystawowy, zwrot etc.), a paradoksalnie wcale nie widzę, żeby były w jakichś korzystnych cenach. No także szacujesz swój budżet, swoje potrzeby w kontekście różnic między modelami i kupujesz. Najsensowniej będzie po prostu polować na jakiegoś C3. Są sporo droższe i technologicznie ponoć nie ma wielkich różnic w stosunku do poprzednika (wróciła obsługa DTS, jest chyba jaśniejszy i coś tam jeszcze), no ale mimo wszystko to zawsze nowszy model i jak wspomniałem, C2 to teraz trochę loteria (przynajmniej wśród tych rozmiarów, za którymi się rozglądam). Edytowane 19 listopada 2023 przez kotlet_schabowy Cytuj
_Red_ 12 023 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 Zanim się dyskusja rozwinie może lepiej by moderator przeniósł to do tematu o TV, bo po co kilka otwartych wątków o tym samym. Cytuj
Rash 240 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 2 godziny temu, oFi napisał: Ktos ma tego Philipsa? Bo w rankingach zjada całą resztę na śniadanie: https://www.ceneo.pl/137848759 Tzn w jakich rankingach? Peaki jasności na poziomie 600 nitów. Poza ambi nic specialnego. Cenowo rownierz na normalnym poziomie jeśli chodzi o oled. Osobiście wolałbym cokolwiek innego no chyba że ma ktoś parcie na ambi. Cytuj
medzik1992 2 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 4 godziny temu, kotlet_schabowy napisał: Nie no najniższa seria z 2022 to A (dla "niedzielnych" użytkowników raczej wystarczająca), wyżej B, która w sumie ma prawie wszystko co najważniejsze, następnie najpopularniejsza wśród graczy ze względu na stosunek cena/jakość i oferowanie chyba wszystkich obecnie potrzebnych technologii seria C, później G i Z (to już kosmos). Pierwsza cyfra w numerze modelu odpowiada rocznikowi, więc C1 to 2021, C2 2022 i w końcu najnowsze C3 z obecnego roku (premiery są na wiosnę). Generalnie najbardziej opłaca się kupić model zeszłoroczny w momencie dużych obniżek cen/promocji na początku nowego roku, a później już okazyjnie (w tym roku cashbacki były chyba w marcu i w czerwcu). Może się też coś trafić na BF, sam obserwuję, ale jeśli się komuś nie spieszy, to zdecydowanie lepiej poczekać. Egzemplarze z serii C2 są już raczej słabo dostępne (w dużych sieciach niemal w ogóle), a jak już się trafi, to jest trochę podejrzany (leżak, powystawowy, zwrot etc.), a paradoksalnie wcale nie widzę, żeby były w jakichś korzystnych cenach. No także szacujesz swój budżet, swoje potrzeby w kontekście różnic między modelami i kupujesz. Najsensowniej będzie po prostu polować na jakiegoś C3. Są sporo droższe i technologicznie ponoć nie ma wielkich różnic w stosunku do poprzednika (wróciła obsługa DTS, jest chyba jaśniejszy i coś tam jeszcze), no ale mimo wszystko to zawsze nowszy model i jak wspomniałem, C2 to teraz trochę loteria (przynajmniej wśród tych rozmiarów, za którymi się rozglądam). Dziękuję za świetne wytłumaczenie. Zastanawia mnie czemu w specyfikacjach C3 ma 100Hz, a C2 ma 120Hz... ? Cytuj
oFi 2 468 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 4 godziny temu, Rash napisał: Tzn w jakich rankingach? Peaki jasności na poziomie 600 nitów. Poza ambi nic specialnego. Cenowo rownierz na normalnym poziomie jeśli chodzi o oled. Osobiście wolałbym cokolwiek innego no chyba że ma ktoś parcie na ambi. To ambilight robi robote ale jesli coś bez ambi bys polecił fajnego w takim przedziale cenowym to bym się nie pogniewal. 600 nitow to w sumie slabo, czytalem ze prawdziwy hdr zaczyna sie od tysiąca. 1 Cytuj
Rash 240 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 19 minut temu, oFi napisał: To ambilight robi robote ale jesli coś bez ambi bys polecił fajnego w takim przedziale cenowym to bym się nie pogniewal. 600 nitow to w sumie slabo, czytalem ze prawdziwy hdr zaczyna sie od tysiąca. Jak szukasz czegos w kategorii 55 cali to w tych cenach polowałbym na coś z WRGB Oled czyli najpewniej LG albo możesz spróbować coś od Samsunga z qd-oled.Poczytaj sobie o różnicach w tych technologiach.Ten philips na pewno odpadałby dla mnie bo nie ma do zaoferowania nic ciekawego poza ambi. Cytuj
oFi 2 468 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 43 minuty temu, Rash napisał: Jak szukasz czegos w kategorii 55 cali to w tych cenach polowałbym na coś z WRGB Oled czyli najpewniej LG albo możesz spróbować coś od Samsunga z qd-oled.Poczytaj sobie o różnicach w tych technologiach.Ten philips na pewno odpadałby dla mnie bo nie ma do zaoferowania nic ciekawego poza ambi. C3 to chyba mocny zawodnik? https://www.lg.com/pl/telewizory/lg-oled55c32la?SPO=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=7c0eb585-2c69-6e1b-f44c-f7be41b93305 Cytuj
kotlet_schabowy 2 694 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 (edytowane) Coś się ruszyło z cenami C3, 48 cali za 4k, 55 cali za 4,4k, zainteresowanych odsyłam na pepperka po szczegóły. @Dahaka wołam bo szukałeś, ale schodzą po trochę i do rana może nie być. Edytowane 20 listopada 2023 przez kotlet_schabowy 1 Cytuj
Rash 240 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 Zaczynają się ostre listopadowe promocje także nic tylko polować. https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-oled-lg-oled55c31-55-4k-uhd-czarny-750565 Cytuj
Dahaka 1 861 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 Dzięki za cynk, wczoraj niestety już spałem, dzisiaj rano wchodzę i widzę, że wyprzedane... ale na szczęście ja chcę 65, więc nic straconego Wchodzę w tryb podwyższonej gotowości 1 Cytuj
marcin33 599 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 (edytowane) Ja miałem brać C3, ale finalnie dopłaciłem do G3 dla panelu MLA. Musiałem kupić tylko osobno podstawkę, bo w zestawie jedynie montaż na ścianę. Była akurat promocja z 9499zł na 7999zł + 2 raty gratis w Euro. Edytowane 20 listopada 2023 przez marcin33 1 Cytuj
Rash 240 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 52 minuty temu, marcin33 napisał: Ja miałem brać C3, ale finalnie dopłaciłem do G3 dla panelu MLA. Musiałem kupić tylko osobno podstawkę, bo w zestawie jedynie montaż na ścianę. Była akurat promocja z 9499zł na 7999zł + 2 raty gratis w Euro. 55 cali? Napisz przy czasie jak wrażenia. Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 https://www.pepper.pl/promocje/telewizor-oled-samsung-qe55s92catxxh-55-4k-144hz-tizen-dolby-atmos-2023-at-media-markt-747732 Jakiś wariant Samsungowego Oleda z oznaczeniem S92. Cytuj
smallv86 857 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 Ja poluje na lg g3 77” badz “od biedy” c2/c3 83” Mam nadzieje, ze tak szybko bogacze nie wykupia jak wjedzie promka bo te 65/55 cale to schodza jak pojebane Cytuj
Chmielinski 212 Opublikowano 20 listopada 2023 Opublikowano 20 listopada 2023 (edytowane) 7 godzin temu, smallv86 napisał: Ja poluje na lg g3 77” badz “od biedy” c2/c3 83” Mam nadzieje, ze tak szybko bogacze nie wykupia jak wjedzie promka bo te 65/55 cale to schodza jak pojebane Kojarzysz jak w zeszłym roku wyglądały oferty na telewizory z tej półki? Też rozglądam się za G3 77, ale póki co absolutnie nic nie ma poza podpięciem pod ogólne promki w elektromarketach Edytowane 20 listopada 2023 przez Chmielinski Cytuj
smallv86 857 Opublikowano 21 listopada 2023 Opublikowano 21 listopada 2023 Od 4 lat nie zmieniałem tv więc nie śledziłem rynku. Licze na promke jak nie na bf to na okres przedświąteczny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi