Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na moim LG B8 zaczęły się pojawiać czarne pasy. Jakby było wypalenie. Pewnie nie można nic z tym zrobić...

Zaczynam rozglądać się za nowym tv. Co polecacie? LG najnowsze? Samsung? Mam 55, ale zaczynam myśleć o większym

Opublikowano
20 minut temu, Donatello1991 napisał(a):

No ja też miałem B8 ( martwe piksele ponad 60) i przeszedłem na C3. Więc tylko to jestem w stanie polecić. 

I jak różnica? Wiadomo, że nowy itd, ale zauważę jakieś duże różnice w obrazie?

Opublikowano
7 minut temu, Basior napisał(a):

I jak różnica? Wiadomo, że nowy itd, ale zauważę jakieś duże różnice w obrazie?

Wiesz, obraz jest już na tyle dobry, że chyba przeskoku nie bedzie prędko i bardzo zauważalny jeśli chodzi o obraz. Za to jest hdmi 2.1 i można grać powyżej fhd w 120fps jak gra ma opcje takie. Ostatnie też testowałem Starfield na b8 i c3 po ostatnim patchu i na b8 zamula, a c3 chodzi płynnie jak zloto.  Różnice zauważyłem za to w filmach dzięki trybowi filmmaker. Ja jestem mega zadowolony. Trzeba tylko umiec dostrzec szczegóły, które z modelu na model są wprowadzane. 

Ja kupiłem też no bo piksele, tak to bym dalej siedział na b8 pewnie i był zadowolony, bo to nie rewolucja tyli już ewolucja z przydatnymi opcjami.

• Dzięki 1
Opublikowano

Witam.
Może ktoś polecić dobry monitor 1440p/120Hz z HDMI2.1, 27'', najlepiej żeby wspierał VRR w PS5.

Monitor głównie pod strzelanki, budżet do 2k, ale im mnie tym lepiej :P

Opublikowano
5 godzin temu, Mustang napisał(a):

To fajne te B8, takie nie za trwałe. TV powinien służyć bezproblemowo przez więcej niż 5-6 lat.

Powinny. W moim po 4 latach z dnia na dzień pojawiła się pozioma linia na środku. Po 2 próbach "odświeżania pikseli" tv wyłączą się po kilku sekundach. Co prawda kilka tys godzin miał nabite, ale od tv za 7 tys oczekiwałem więcej. W drugim pokoju śmiga sony w756. Nabite z 3 razy tyle godzin co b8, ale działa bez zastrzeżeń.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Miał ktoś problemy z c+ online na telewizorach samsunga? Wczoraj zainstalowałem apke i jak na lg wszystko ładnie śmiga tak na samiku za cholere nie idzie odpalić aplikacji. Wyprdala jakiś error i kupa. Zgłosiłem problem na infolini c+ ale te łosie  na pewno nie są w stanie nic z tym zrobić. 

Opublikowano

Ehh pierwszy raz Oledzik od LG zaczał sie psuć w czym innym niż matryca :reggie:

Randomowe wyłączenia nawet na mniej niż sekunde + czasami nie chce się właczyć :D

LG C3 - czy ktoś już to miał po najnowszym updejcie?

Opublikowano
Godzinę temu, KOŁD napisał(a):

Ehh pierwszy raz Oledzik od LG zaczał sie psuć w czym innym niż matryca :reggie:

Randomowe wyłączenia nawet na mniej niż sekunde + czasami nie chce się właczyć :D

LG C3 - czy ktoś już to miał po najnowszym updejcie?

U mnie wszystko oki. 

Opublikowano

Mam pytanie: używam stareńkiego LGka sprzed 10 lat i myślę nad zakupem nowego. Widziałem jednak tu i ówdzie u znajomych, że ruch w filmach na nowych telewizorach jest przyspieszony i wygląda to tragicznie (tak jakby film działał w większej liczbie fpsów). Wiem, że nowe LGki miały takie coś jak tryb Real Cinema, ale jak to wygląda w innych firmach?

Myślę nad jakimś Samsungiem (np. takim), ale boję się wpakować w sprzęt, który nie wie jak mają ruszać się filmy.

Dajcie znać proszę.

Opublikowano
4 minuty temu, Wojtq napisał(a):

Mam pytanie: używam stareńkiego LGka sprzed 10 lat i myślę nad zakupem nowego. Widziałem jednak tu i ówdzie u znajomych, że ruch w filmach na nowych telewizorach jest przyspieszony i wygląda to tragicznie (tak jakby film działał w większej liczbie fpsów). Wiem, że nowe LGki miały takie coś jak tryb Real Cinema, ale jak to wygląda w innych firmach?

Myślę nad jakimś Samsungiem (np. takim), ale boję się wpakować w sprzęt, który nie wie jak mają ruszać się filmy.

Dajcie znać proszę.

Chyba  w każdym nowym tv masz funcke on/off upłynniacza .

Bierz SONY i bądz spokojny.

• Plusik 1
Opublikowano

Wstępnie, po ,,technologiczno-cenowej" burzy mózgów, którą sobie niedawno zrobiłem w kwestii doboru idealnego dla mnie 85-calowego TV do pokoju, zdecydowałem się na kontr-technologię w stosunku do OLEDów, na dwa modeli TV. I teraz muszę wybrać, który to będzie konkretnie. Gdybym dysponował większą kwotą być może kupiłbym OLED TV 85/86 cali, jednakże na rynku TV tej kategorii monopol mają prawie że tylko LG (a ta marka mnie obecnie nie interesuje; LG nie do końca spełniło moje oczekiwania jako OLED 65calowy, który posiadam), SONY bardzo, bardzo rzadko się pojawia, najczęściej w 55 cali i 75, no ale to dla mnie temat zbędny. Mam w budżecie 15000zł na TV 85 cali właśnie, łącznie z kalibracją i montażem. Który byście z tej dwójki wybrali? Co polecacie?

Mini LED QLED Sony Bravia 7 85 Cali K-85Xr70

https://www.ceneo.pl/169100496

Model na obecny sezon, praktycznie świeżynka technologiczna, ale mało się różniąca na swoją korzyść w stosunku do poniższego modelu. Jak się kupi wcześniej to i rzekomo zwrot będzie 1500zł z tego modelu (zależy gdzie się sprzęt kupi) to i na kalibrację w HDTV starczy. XD

Telewizor Mini LED Samsung QE85QN95C 85 cali 4K UHD

https://www.ceneo.pl/149773848

Samsung to najlepsza na świecie wśród producentów TV w technologii LCD, Mini-LED i QLED marka. Niejeden specjalista z tej branży mi o tym mówił. Coś chyba w tym jest. Nikt nie robi od Samsunga Mini-LEDów i QLEDów właśnie. 

Ogólnie telewizor przeznaczony na powiedzmy to: 80% czasu spędzanego z wysokiej jakości treścią filmowo-serialową, czy to ściąganą (pliki np. po 80 GB), czy to z płyt 4K, czy Streamingu w najwyższych jakościach. 20% to czas spędzany na takim sprzęcie z grami video, YT etc.

Opublikowano
2 godziny temu, JaskinieTerrigenoweMarvela napisał(a):

Wstępnie, po ,,technologiczno-cenowej" burzy mózgów, którą sobie niedawno zrobiłem w kwestii doboru idealnego dla mnie 85-calowego TV do pokoju, zdecydowałem się na kontr-technologię w stosunku do OLEDów, na dwa modeli TV. I teraz muszę wybrać, który to będzie konkretnie. Gdybym dysponował większą kwotą być może kupiłbym OLED TV 85/86 cali, jednakże na rynku TV tej kategorii monopol mają prawie że tylko LG (a ta marka mnie obecnie nie interesuje; LG nie do końca spełniło moje oczekiwania jako OLED 65calowy, który posiadam), SONY bardzo, bardzo rzadko się pojawia, najczęściej w 55 cali i 75, no ale to dla mnie temat zbędny. Mam w budżecie 15000zł na TV 85 cali właśnie, łącznie z kalibracją i montażem. Który byście z tej dwójki wybrali? Co polecacie?

Mini LED QLED Sony Bravia 7 85 Cali K-85Xr70

https://www.ceneo.pl/169100496

Model na obecny sezon, praktycznie świeżynka technologiczna, ale mało się różniąca na swoją korzyść w stosunku do poniższego modelu. Jak się kupi wcześniej to i rzekomo zwrot będzie 1500zł z tego modelu (zależy gdzie się sprzęt kupi) to i na kalibrację w HDTV starczy. XD

Telewizor Mini LED Samsung QE85QN95C 85 cali 4K UHD

https://www.ceneo.pl/149773848

Samsung to najlepsza na świecie wśród producentów TV w technologii LCD, Mini-LED i QLED marka. Niejeden specjalista z tej branży mi o tym mówił. Coś chyba w tym jest. Nikt nie robi od Samsunga Mini-LEDów i QLEDów właśnie. 

Ogólnie telewizor przeznaczony na powiedzmy to: 80% czasu spędzanego z wysokiej jakości treścią filmowo-serialową, czy to ściąganą (pliki np. po 80 GB), czy to z płyt 4K, czy Streamingu w najwyższych jakościach. 20% to czas spędzany na takim sprzęcie z grami video, YT etc.

Poszukaj Sony mini leda z 2023 ale z wyższej serii niż 7.

Opublikowano (edytowane)

No i w końcu wielki skurczysyn zajął swoje honorowe miejsce :obama:

IMG20240705085419.jpg

Świeżo po przeprowadzce, wszystko na kartonach, ale ścianka RTV miała absolutny priorytet w aranżacji :gigachad:

I jedna rzecz. Zakup soundbara z subem to był świetny pomysł - w połączeniu z telewizorem w trybie Q-symphony przepaść w jakości dźwięku względem samych pierdów z telewizora nie do opisania. Myślę jeszcze nad dwoma dodatkowymi głośnikami za kanapą, ale kwota 999 zł trochę mnie odstrasza. 

Edytowane przez ginn
  • Plusik 3
  • Lubię! 2
Opublikowano

Podziwiam jak ktoś może korzystać z wbudowanych głośników. Ile to cali, 77?

Btw. Odpalał ktoś już update na LG? Prawie 1,5GB waży.

Opublikowano
54 minutes ago, ginn said:

No i w końcu wielki skurczysyn zajął swoje honorowe miejsce :obama:

Świeżo po przeprowadzce, wszystko na kartonach, ale ścianka RTV miała absolutny priorytet w aranżacji :gigachad:

I jedna rzecz. Zakup soundbara z subem to był świetny pomysł - w połączeniu z telewizorem w trybie Q-symphony przepaść w jakości dźwięku względem samych pierdów z telewizora nie do opisania. Myślę jeszcze nad dwoma dodatkowymi głośnikami za kanapą, ale kwota 999 zł trochę mnie odstrasza. 

Jak mówisz o samsungach tylnych z atmosem to polecam w opór mimo ceny, robia świetna scene i do tego wbrew temu co piszą w necie bo dobrym ustawieniu poziomów potrafia zagrac naprawdę głośno 

Opublikowano
1 hour ago, Square said:

Podziwiam jak ktoś może korzystać z wbudowanych głośników. Ile to cali, 77?

Ja korzystam, do słuchania dialogów mi wystarczy, nie jestem fanem kina akcji. Do tego sąsiedzi pewnie też to doceniają. 

A do poważnego grania zawsze mogę założyć słuchawki. 

Opublikowano

Mam podobnie to filmów czy seriali dźwiek z tv wystarcza, do grania tylko słuchawki na głowie :)

Ziomek w domu ma soundbar i do tego kilka głośników dołożonych gra to zacnie, ale żeby z tego skorzystać w bloku to sąsiedzi muszą być wyrozumiali.

Opublikowano

Wiadomo, subwoofer skręcony mocno być musi w bloku. Ale przestrzenny dźwięk i całkiem spoko atmos jednak robi różnicę nawet przy normalnym słuchaniu. Jeszcze jakby wydarzenia sportowe częściej nadawali chociaż w 5.1, a nie stereo to też by było spoko.

• This 1