Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam taki dylemat, Myślałem nad Portalem, ale jednak sobie go odpuszczę z jednego powodu - input lag. Pójdę raczej w monitor/tv do PS5, ale nie chcę szaleć z hajsem póki co. Szykuje mi się dłuższy wyjazd i chce mieć na czym grać, a nie mam jak zabrać ze sobą swojego klocka 65" :)

Na chwilę obecną znalazłem takie monitory:

1. Gigabyte M32U - 32", koszt ~2400zł

2, Gigabyte AORUS FV43U - 43", koszt ~3200zł

3. SAMSUNG Odyssey Neo G7 LS43CG700NUXEN - 43", koszt ~3300zł

Patrzyłem też na te TV Hisense czy TCL, bo niby w podobnych pieniądzach można mieć już 55" na MiniLedzie ze wszystkim co potrzebuje PS5. Ktoś używał tych marek i ma jakieś odniesienie jak sprawują się w praktyce? Bo na papierze wszystko wygląda bardzo ok. Czy jednak lepiej w jakiś dobry monitor? 

Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano
W dniu 29.09.2024 o 10:23, Patricko napisał(a):

Patrzyłem też na te TV Hisense czy TCL, bo niby w podobnych pieniądzach można mieć już 55" na MiniLedzie ze wszystkim co potrzebuje PS5. Ktoś używał tych marek i ma jakieś odniesienie jak sprawują się w praktyce? Bo na papierze wszystko wygląda bardzo ok. Czy jednak lepiej w jakiś dobry monitor? 

Od jakiegoś czasu mam TCL C855 i jest naprawdę bardzo dobry. Świetny kontrast, czerń niemal jak w OLEDzie, jasność w nocy wypala oczy, w dzień przy odsłoniętym oknie też wszystko widać. Wreszcie zrozumiałem na czym polega dobry tryb HDR. Przy jasnych scenach wydaje mi się, że zjada nawet OLEDy.

Input lag przy 144hz bardzo niski.

Tak naprawdę nie ma się do czego przyczepić. 

• Plusik 3
Opublikowano
19 godzin temu, Rooofie napisał(a):

Wreszcie zrozumiałem na czym polega dobry tryb HDR. Przy jasnych scenach wydaje mi się, że zjada nawet OLEDy.

Są już oledy naprawdę jasne, tak jasne jak topowe ledy, więc tutaj miniLed nie ma podjazdu z całym szacunkiem dla niego, bo faktycznie pod kątem cena/jakośc to fajny  tv. 

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, balon napisał(a):

Są już oledy naprawdę jasne, tak jasne jak topowe ledy, więc tutaj miniLed nie ma podjazdu z całym szacunkiem dla niego, bo faktycznie pod kątem cena/jakośc to fajny  tv. 

Wszystko spoko, tylko te "naprawde jasne OLEDy" w 77' to koszt ok. 15 000-18 000 PLN z czym w dodatku nadal borykasz się z ryzykiem wypalenia po kilku latach. 

W przypadku miniLEDów i takiego C855, obraz może nie jest aż tak spektakularnie dobry jednak przy cenie dwukrotnie niższej (7999 PLN) dla casualowego odbiorcy do grania jest naprawde git. 

Edytowane przez Rooofie
Opublikowano

Przerobiłem w ostatnich latach kilka uchwytów, na początku kupowałem takie ruchome, że można było obracać tv, delikatnie odchylać regulować kąt nachylenia i powiem Ci tyle... lipa. Ani raz z tego nie korzystałem i po wywaleniu sporo kasy na różne modele w końcu kupiłem coś w ten deseń https://allegro.pl/oferta/mocny-plaski-uchwyt-do-telewizora-lcd-43-cale-35kg-13093848967     płaski, prosty uchwyt, telewizor odstaje od ściany 2-3 cm i jak dla mnie najlepiej się sprawdził. Więc jeśli nie potrzebujesz bajerów typu uchył czy odsuwanie od ściany to taki się sprawdzi najlepiej. Jedyny minus to musisz sprawdzić jak masz podłączenie kabli w tv bo wszystkie muszą być w linii telewizora no i najlepiej podczas montażu najpierw powpinać wszystkie kable i złącza ,a potem powiesić.

Dopasuje tylko uchwyt do rozmiary tv i tego rozstawy VESA.

Opublikowano

Przychylam się do opinii kolegi mario, najprostszy uchwyt najlepszy, ew. z regulacją nachylenia przód/tył. U jednych moich znajomych taki ruchomy rzeczywiście się sprawdza, ale oni sobie ciągle przesuwają między kanapą i stołem.

• Plusik 1
Opublikowano

A 50" wchodzi w grę (chociaż większe też widzę są, np. +500 zł za 55")? Ostatnio rodzice sobie sprawili https://www.ceneo.pl/157793478 za 2999 zł. Nie ma co narzekać na domowe potrzeby do kablówki, Youtuba czy streamingu.

MiniLED dobrze podświetla strefy, jest bardzo jasny, recenzje zbiera dobre: https://www.rtvmaniak.pl/9656530/tcl-c805-c809-test/
Włącza się szybko, GoogleTV śmiga, bo im to konfigurowałem i bawiłem się appkami.

No i zostanie tysiaczek w kieszeni.

• Dzięki 1
Opublikowano

77 cali. 

Są dwa modele:

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled77b46la.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=inne_pla&cd=14235905207&ad=125912059179&kd=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsc24BhDPARIsAFXqAB2Q66o4TaGEsTWHp0nsJdKh0aLhlk47uew90Z3T9r74hy_KeZrsb5EaAs7tEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled77c45la.bhtml

Jeszcze jest Sony, ale 16k już nie mój budżet.

Pomiędzy tymi LG jest różnica 4,5k, pytanie czy warto dokładać, bo te 9k za 77 cali całkiem. 

Nie wiem czy wyczaję różnice pomiędzy tymi modelami w codziennym użytkowaniu. 

Opublikowano
W dniu 19.10.2024 o 10:13, iluck85 napisał(a):

Skąd taka różnica w cenie? Ten b4 jest jakiś mega ciemny? W sumie c4 z tego co pamiętam nie był demonem jasności szczególnie w gierkach (jak w tamtym roku wybierałem Oleda). 

Opublikowano

No właśnie nie wiem i dlatego pytam :)

Ja nie będę miał dwóch obok siebie do porównania, jasność i tak zmniejszam. 

9k za 77 spoko. 15k już bym nie dał. Dlatego nie wiem czy warto dopłacić czy zjechać do 65. 

Opublikowano

W życiu bym nie kupił bieda Oleda serii B, w HDR dzieli ten model przepaść jeżeli chodzi o jasność do serii C. Zawsze tak było, stąd i różnica w cenie.

No właśnie nie wiem i dlatego pytam
Ja nie będę miał dwóch obok siebie do porównania, jasność i tak zmniejszam. 
9k za 77 spoko. 15k już bym nie dał. Dlatego nie wiem czy warto dopłacić czy zjechać do 65. 

W hakim senie zmniejszasz jasność? To po co Ci HDR w tv?
Opublikowano

A ten fragment testu?

Cytat

However, the C4 is noticeably dimmer while using the Game Optimizer, whereas the B4 maintains its brightness, so they are very similar in brightness while using that mode.

Opublikowano

Wg tego testu to c4 ma wyższą jasność w małym okienku.

image.png.c53217f02ae8394b28eb772902bcabb1.png

W normalnych scenach w HDR (game) w zasadzie nie ma większej różnicy. Gwarantuję ci że jeśli głównie oglądasz w nocy/wieczór treści w HDR to jasność jest w zupełności wystarczająca aby poczuć to co ma być odczute :)

W kwestii pozostałych treści czyli SDR:

image.png.4d478de29d7aa3ab01db4ed437df44a4.png

To spokojnie masz tutaj remis.

Reszta wg testu to w zasadzie to samo. Gdybym dzisiaj stał przed wyborem tv i był w twoim położeniu to ABSOLUTNIE nie dopłacałbym tych 5-6 tysięcy do tak małych różnic. W życiu. Gdyby to był 1 tys to wówczas bym się może zastanowił. Ale nie taka różnica xd

• This 3
Opublikowano
W dniu 19.10.2024 o 10:13, iluck85 napisał(a):

77 cali. 

Są dwa modele:

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled77b46la.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=inne_pla&cd=14235905207&ad=125912059179&kd=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsc24BhDPARIsAFXqAB2Q66o4TaGEsTWHp0nsJdKh0aLhlk47uew90Z3T9r74hy_KeZrsb5EaAs7tEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-telewizor-oled77c45la.bhtml

Jeszcze jest Sony, ale 16k już nie mój budżet.

Pomiędzy tymi LG jest różnica 4,5k, pytanie czy warto dokładać, bo te 9k za 77 cali całkiem. 

Nie wiem czy wyczaję różnice pomiędzy tymi modelami w codziennym użytkowaniu. 

Zacznijmy od tego, że ten C4 ma jąkąś cenę z dupy, bo za 13-14k możesz mieć już 77 G4. A tutaj różnica w jakości między c4/b4 a g4 będzie na pewno mocno zauważalna, głównie w możliwościach HDR, ale chyba nie tylko. Może ktoś bardziej ogarnięty w temacie się wypowie.