Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma rat 0%. 
Markety mają lepsze oferty.
Ja mam miejsce na 77 i lepiej. Teraz mam 55 i będę brał 77 min. O ile 9k jest spoko, tak te 13,14,15 już średnio. Nie jestem kinomaniakiem, ani gmeru z hdtv Polska. Dlatego się zastanawiam czy spiąć dupe i dokładać czy olać. Ja się nie znam, ja podejrzewam że nie mając dwóch obok siebie różnicy nie wyczaję.  

Opublikowano
14 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Nie jestem kinomaniakiem, ani gmeru z hdtv Polska.

+ do tego kilka tys. w kieszeni przy może nietopowym, ale dalej dobrym TV. Wniosek chyba jeden się z tego nasuwa :)

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie wiem że tutaj większość poleca jako najlepsze tv oledy itp, ale zaryzykuję pytaniem o chińszczyznę. Chcę sobię kupić coś w okolicach 100 cali. Użytkowanie to około 70 procent Netflix itp, 30 granie. Czy takie coś ma sens?

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-hisense-100e7nq-pro-100-qled-4k-144hz-vidaa-full-array-dolby-atmos-dolby-vision

Nie jestem jakimś telewizyjnym purystą, ale jeżeli to szajs to też bym mnie chciał. Opiniami się nie sugeruję bo to z jakiś promocji.

Ewentualnie może ktoś ma inne propozycje w podobnej wielkości do 15tyś?

Edytowane przez prymek
Opublikowano (edytowane)

Kurde, już się mocno nakręciłem na tego Samsunga s95 ale po kilku testach w których dają do zrozumienia że ta matowa - antyrefleksyjna powłoka zmatowia na tyle ekran że czarny już jest mniej czarny niż w innych OLEDach, mocno opadło. Szkoda bo w wielu miejscach ten Samsung ma wiele przewag ale jeśli ja sporo filmów na nim oglądam to jednak chce bezkonkurencyjnie czarny a nie jakieś półśrodki. Zwłaszcza że dzisiejszy OLED bez tej powłoki działa dobrze i oglądanie w dzień nie męczy. 

W takim razie chyba jednak LG. Nie chce lecieć przez wszystkie posty więc może ktoś napisać różnic pomiędzy seria C i G? Głównie aspekty jasności, płynności i czerni. 

Edytowane przez LiŚciu
Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 09:46, LiŚciu napisał(a):

Kurde, już się mocno nakręciłem na tego Samsunga s95 ale po kilku testach w których dają do zrozumienia że ta matowa - antyrefleksyjna powłoka zmatowia na tyle ekran że czarny już jest mniej czarny niż w innych OLEDach, mocno opadło. Szkoda bo w wielu miejscach ten Samsung ma wiele przewag ale jeśli ja sporo filmów na nim oglądam to jednak chce bezkonkurencyjnie czarny a nie jakieś półśrodki. Zwłaszcza że dzisiejszy OLED bez tej powłoki działa dobrze i oglądanie w dzień nie męczy. 

W takim razie chyba jednak LG. Nie chce lecieć przez wszystkie posty więc może ktoś napisać różnic pomiędzy seria C i G? Głównie aspekty jasności, płynności i czerni. 

Nie wiem, nie robię testów ale mam s95 i  czerń jest czarna (półśrodek to bardziej jest mini ledach itp.), nic się nie rozjaśnia przy napisach, a jasność jak w najmocniejszych ledach. Dla nie nie licząc tego że nie ma appki NBA League Pass, to tv idealny. 

Jak szukasz odpowiednika pod kątem jasności itp do S95 to musisz zestawiać z najwyższą serią od LG. Niecały rok temu mocno to przerabiałem.

Opublikowano

Jak samsung ogarnie obsługę Dolby Vision na swoich telewizorkach, to chyba sobie kupię QD-Oleda. Mój starusieńki C7 już w kilku miejscach wypalony i czerwony kolor już niemal umarł (żółte wygląda jak zielone), no wkurza mnie to na tyle, że w Dredge przy tych pastelowych kolorach grać się nie dało.

Opublikowano

Ten DV to taka różnica względem HDR 10? Na drugim TV (LED) mam DV i jakoś nie widzę różnicy względem HDR na nim, no ale może na OLED jest większa różnica?

Opublikowano
7 godzin temu, balon napisał(a):

Nie wiem, nie robię testów ale mam s95 i  czerń jest czarna (półśrodek to bardziej jest mini ledach itp.), nic się nie rozjaśnia przy napisach, a jasność jak w najmocniejszych ledach. Dla nie nie licząc tego że nie ma appki NBA League Pass, to tv idealny. 

Jak szukasz odpowiednika pod kątem jasności itp do S95 to musisz zestawiać z najwyższą serią od LG. Niecały rok temu mocno to przerabiałem.

Wypowiadam się tylko na podstawie tego co na YT pokazują testerzy. Np. ten Koper z hdtv. Oczywiście może być tak że jak już bym go postawił w chacie to bym nic widział że jednak troche odstaje ta czerń od innych matryc. Mówią głównie że to kwestia tej powłoki a nie sposobu wyświetlania przez qd-oled czy z innego powodu. Inna sprawa że z kolei kolory i jasności to coś trudno osiągalnego przez inne OLEDY. W sklepie też pewnie tego jakoś nie porównam. 

No nic będe się zastanawiał pomiędzy tą S95 a seria G od LG. 

Opublikowano

Jak się postawi obok siebie S95 i C4, gdy są wyłączone w jasnym pomieszczeniu to widać różnicę na korzyść LG, jak się włączy telewizor w ciemnym pomieszczeniu to samsung wygrywa lepszymi kolorami i jasnością, poza tym w LG coś zjebali w serii na 2024 i jest zielona poświata jak się patrzy pod kątem na telewizor.

• Dzięki 1
Opublikowano

Chyba G4, a nie C4. C4 to jest odpowiednik 90c. 
95 do c4 to”przepaść” w jasności (jak na standardy tv oled) szczególnie w trybie gry. 

Opublikowano
10 godzin temu, Shankor napisał(a):

Jak się postawi obok siebie S95 i C4, gdy są wyłączone w jasnym pomieszczeniu to widać różnicę na korzyść LG, jak się włączy telewizor w ciemnym pomieszczeniu to samsung wygrywa lepszymi kolorami i jasnością, poza tym w LG coś zjebali w serii na 2024 i jest zielona poświata jak się patrzy pod kątem na telewizor.

A jak się ogląda w ciemnym pomieszczeniu to jest duża różnica w czerni? Bo to że jasność i kolory w Samsungu lepsze to wiem. Chodzi mi o to czy wieczorem nie ma wielkich roznic między tymi OLED pod kątem wyświetlania koloru czarnego. Bo jeśli jest tak że w dzień lepsza czerń na LG a wieczorem i tu i tu tak samo to jednak lepiej rozważyć Samsunga 

Opublikowano
W dniu 28.10.2024 o 09:46, LiŚciu napisał(a):

Wszystko to kwestia w jakich warunkach użytkowany będzie TV. Ta nowa powłoka matowa w S95D jest specyficzna, ale ma też swoje zalety. Problem pojawia się jedynie w przypadku gdy naprzeciw TV masz jakieś oświetlenie czy to lampa czy ledy, bo wtedy powłoka w pewien sposób rozmyje światło i będzie widoczna plama, gdzie w innych modelach będzie to naturalne odbite światło. Natomiast w sytuacji takiej jak np u mnie, gdzie TV jest umiejscowiony obok drzwi balkonowych skąd wpada dzienne światło różnica będzie ogromna - będzie widać sam obraz, a nie odbicie rzeczy zza okna czy nas samych siedzących na kanapie. 
Inna kwestia to samo to, że wyłączona matryca qd-oled wydaje się bardziej szara niż czarna tak woled od LG. To fakt, ale nie wpływa to zupełnie na odbierany obraz, a czerń podczas użytkowania jest świetna. 
Sam przesiadłem się rok temu z LG CX na Samsunga S95C i było warto :) 

Co do wyboru S95D i G4 ciężka sprawa. Warto obejrzeć trochę materiałów porównawczych, choć różnice będą marginalne. Na plus Samsunga wyższe pokrycie barw co może być czasem widoczne przy oddawaniu kolorów. Natomiast LG lepszy procesor, więc płynniejszy, czystszy obraz co będzie widoczne przy streamingu, ale też przy oglądaniu nawet kablówki. Tryb gry w obu modelach bardzo zbliżony. 
Trudna decyzja. Warto zwrócić uwagę, że G4 w polskiej dystrybucji otrzymujesz z opcją montażu na ścianie, więc ewentualnie uchwyt trzeba dokupić. 
Tak czy siak zadowolenie z zakupu gwarantowane. Nie ma co się obawiać czerni lub braku DV, a kwestia matowej powłoki ma znaczenie w zależności od warunków. Polecam przejrzeć sobie wątek S95D na avsforum, gdzie dużo użytkowników wrzuca zdjęcia jak sprawuje się ten model w różnych warunkach oświetleniowych. 

• Dzięki 1
Opublikowano
13 minut temu, LiŚciu napisał(a):

S95D i S95C to inne klasy tv?

Oba są to matryce qd-oled odpowiednio generacji 2 i 3. S95D jest jaśniejszy, ma trochę lepszy procesor i przede wszystkim matową powłokę. Jeśli chodzi o konstrukcję i wygląd są to identyczne urządzenia. S95C to dalej świetny wybór i na pewno oszczędność pieniędzy, ale S95D jest jednak lepszy na kilku polach, czyli jasność HDR i SDR i jakość przetwarzania obrazu. 

• Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, kacperdd napisał(a):

Oba są to matryce qd-oled odpowiednio generacji 2 i 3. S95D jest jaśniejszy, ma trochę lepszy procesor i przede wszystkim matową powłokę. Jeśli chodzi o konstrukcję i wygląd są to identyczne urządzenia. S95C to dalej świetny wybór i na pewno oszczędność pieniędzy, ale S95D jest jednak lepszy na kilku polach, czyli jasność HDR i SDR i jakość przetwarzania obrazu. 

Aaaa czyli nie s95c nie ma matowej powłoki? Kurde to ten D jak jasny ma HDR bo już w tym C to jest przesada. 

Opublikowano
15 godzin temu, balon napisał(a):

Aaaa czyli nie s95c nie ma matowej powłoki? Kurde to ten D jak jasny ma HDR bo już w tym C to jest przesada. 

S95C ma świetną powłokę antyrefleksyjną, dzięki czemu reguluje odbicia lepiej niż większość dostępnych sprzętów. Natomiast sama matryca określana jest jako typowa „glossy”, a S95D to już matowa powłoka. 
Co do HDR już powyżej 1000 nitów ten dodatkowy skok w S95D nie jest już aż tak odczuwalny jak przejście z 500 na 1000, natomiast dalej w konkretnych scenach będzie robił większe wrażenie. 
Wiadomo telewizory mini led oferują wyższą jasność, ale kosztem kontrastu przez co ogólny odbiór obrazu często jest znacznie gorszy. 
Sam jestem aż zdziwiony jakością tego Samsunga po ich wcześniejszych przebojach, ale jak widać czegoś się nauczyli :D 

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano

Przepiękne szkiełko. Ciągle numero uno jeśli idzie o jakość obrazu. Pytanie tylko czy dopłata do niego ma swoje uzasadnienie jeśli chodzi o stosunek jakość/cena. Ja tam fanem LG jestem jeśli chodzi o oledy także mimo wszystko szukałbym czegoś w promocji z seri G3/G4. Pytanie jeszcze jak będziesz użytkował ten tv, tzn więcej filmów czy gier? Bo jeśli filmów, streamingu itp to może rzeczywiście warto doplacic do Pana Sonego bo na nim masz najlepszy upscaling,DV, itd. 

• Dzięki 1