Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 29.11.2024 o 08:54, _Red_ napisał(a):

Kojarze kiedyś dyskusje, ze był problem w tych OLEDach LG by screencastowac obraz z telefonu na ekran. Na wielu smartfonach nie wykrywało TV po wybraniu opcji na Androidzie "przesyłanie ekranu", włącznie z moim. Jakby jednak ktoś potrzebował, to zauważyłem, że jak się doda TV do appki LG Thinq to (poza korzyścią, ze smartfon działa jak pilot), można tam włączyć screen mirroring i sobie rzucić ekran z telefonu na TV.

Dzis poszedl update WebOS w LG C2 i jeśli dobrze rozumiem, to teraz ma wbudowany Chromecast - wiec streaming ekranu jest mozliwy bezpośrednio z telefonu bez udziału tej appki LG Thinq. Po prostu po wybraniu screencasta z opcji Androida w koncu TV jest widoczny na liście urządzeń w pobliżu. Także po latach w koncu jest jakas domyslna forma sharowania ekranu z urzadzenia zewnętrznego.

Opublikowano

No ja też po aktualizacji webosa.Póki co wszystko gra i buczy. Mam wrażenie że belka podpięta pod tv po aktualce też gra jakoś raźniej.

Opublikowano

Zmian tyle że normalnie szok ;)

U mnie po aktualizacji nie widzę kafelka "galeria" czy jak to się tam dokładnie nazywało, gdzie między innymi można było wybrać zdjęcia, które się wyświetlały jak nie było obrazu.

Dalej nie rozumie też, że nie można dać godziny i daty gdzieś ładnie w rogu na domowym ekranie.

Na plus info że C2, będzie miał przez 5 lat aktualki. WebOS 24, to drga duża aktualizacji dla tego tv?

Opublikowano

Poluj na dobrą cenę c4. Zaprezentowana już c5 nie wnosi nic nowego jeśli chodzi o różnice w tych modelach więc nie ma sensu przepłacać. 

Opublikowano

@Rash widzę, że siedzisz w temacie tv. Tak sobie przemyślałem, że oled to taki średni pomysł dla dziecka, bo zaraz wypali i martwe, czarne piksele mu wyskoczą, jak będzie miał prawie cały czas włączony tv. A jakaś alternatywa na poziomie tego tv oleda i podobną cenę jest może? Jakiś dobry led, qled czy miniled łącznie z ficzerami dla gracza?

Opublikowano

Ja też mam swojego oleda, już drugi w swoim życiu i też jest spoko, ale też wiemy, że te telewizory są „wrażliwe”. Ale ten pierwszy oled to mam 2017 (chyba C7) rok, pierwsza matryca po półtora roku zrobiła mi wypalenia w postaci napisów, wklejałem kiedyś tutaj w temacie screeny, poszła gwarancja i dostałem nową matrycę i już widać oznaki wypalania martwych, czarnych pikseli na górze, na krawędziach, używam go tylko do YouTube w piwnicy. Jak wrócę z urlopu to porobię zdjęcia i pokaże, co tv z 2017 roku zrobiło XD

Dlatego jednak lepiej by było, gdybym mógł kupić inny tv niż oled, podobny i cenowo też. 

Opublikowano (edytowane)

Hmm ja bym mimo wszystko zainwestował w oleda. Nie ma co porównywac współczesnych matryc do tych z lat 2016-2019.Technologia poszła do przodu a qled, led jeden pierun, to też fajne opcje ale dobre modele w tej kategori cenowej nie będą wcale tańsze od oleda także...

Edytowane przez Rash
  • Plusik 1
Opublikowano

To chyba w miarę odpowiedni temat do tego pytania, ale jeśli nie, to sorry. ;)

Mam TV podpięty to domowej sieci WiFi i wkurza mnie, że prędkość i stabilność połączenia jest mizerna. Zamiast 600 Mbps TV wyciąga według testerów jakieś 20 Mbps, do tego co godzine-dwie lubi się rozłączyć.

Łudzę się że pomoże tutaj repeater/wzmacniacz, od którego pociągnę do TV kabel internetowy (ciągnięcie kabla bezposrednio od routera nie wchodzi w rachubę, bo jest na drugim końcu mieszkania).

Czy ktoś może używa takiego repeatera/wzmacniacza i może polecić jakiś model, ewentualnie coś innego doradzić w temacie? :)

Opublikowano

Ktoś ma LG C4 i go sobie chwali? Nie ma problemu z tym słynnym green tintem, ledwo zmieniając kąt patrzenia na ekran?

Planuję zmienić swój stary telewizor na nowy z ekranem OLED o rozmiarze 65" i HDMI 2.1. Początkowo celowałem w LG C4, aczkolwiek wspomniany problem jakoś nie zachęca i rozglądałem się jeszcze za innymi opcjami, które rzuciły mi się w oczy i co zwróciło jeszcze moją uwagę to Samsung S90D - aczkolwiek w przypadku QD-OLED pojawiają się komentarze odnośnie większej podatności na wypalenia.

Opublikowano
25 minutes ago, Antihero_ said:

rozglądałem się jeszcze za innymi opcjami, które rzuciły mi się w oczy i co zwróciło jeszcze moją uwagę to Samsung S90D - aczkolwiek w przypadku QD-OLED pojawiają się komentarze odnośnie większej podatności na wypalenia.

@ginn ma chyba tego Samsunga i raczej jest mega zadowolony 

• Dzięki 1
Opublikowano

Potwierdzam, obraz jest żyleta, a sam tizen daje radę. Na początku miałem trochę przebojów z krzywą matrycą i dopiero trzecia sztuka była dla mnie akceptowalna. HDR robi wrażenie, zwłaszcza w grach. No i absolutnie nie miałem poczucia, że brakuje mi Dolby Vision, czy androida.

• Dzięki 1
Opublikowano
On 1/25/2025 at 3:20 PM, LeifErikson said:

To chyba w miarę odpowiedni temat do tego pytania, ale jeśli nie, to sorry. ;)

Mam TV podpięty to domowej sieci WiFi i wkurza mnie, że prędkość i stabilność połączenia jest mizerna. Zamiast 600 Mbps TV wyciąga według testerów jakieś 20 Mbps, do tego co godzine-dwie lubi się rozłączyć.

Łudzę się że pomoże tutaj repeater/wzmacniacz, od którego pociągnę do TV kabel internetowy (ciągnięcie kabla bezposrednio od routera nie wchodzi w rachubę, bo jest na drugim końcu mieszkania).

Czy ktoś może używa takiego repeatera/wzmacniacza i może polecić jakiś model, ewentualnie coś innego doradzić w temacie? :)

Ja mam TP-LINK RE305 i daje radę, aż tak źle jak Ty nie miałem z transferem, ale też nie wyciągałem 100%, tylko jakieś 75%, co przy ciągnięciu updatów do konsoli np robi różnicę. Najlepiej pomierz jakąś apką wcześniej siłę sygnału wifi ile byś musiał potem kabla ciągnąć, bo w blokach to bywa różnie, ja mam chyba w mieszkaniu jakąś ścianę poczwórnie zbrojoną azbestem i tytanem tak tłumi sygnał :dunno:

• Dzięki 1
Opublikowano

Dzięki, sprawdzę temat.

Właśnie o dziwo u mnie TV ledwo zipie (20 Mbps), ale konsola stojaca tuz obok działa jako tako (180 mbps), a smartfon czy tablet wyciągają koło 260 Mbps (wszystko mierzone w jednym miejscu, daleko od routera). Z kolei w sypialni przy routerze smartfon/tablet wyciagaja w porywach ok. 500 Mbps, więc powiedzmy że z grubsza prawie tyle za ile place. :D

I nawet nie sam transfer mnie denerwuje co te regularne rozłączenia, które zwykle wymagają wyłączenia i włączenia TV ponownie, co jak możecie sobie wyobrazić, nie wpływa za dobrze na komfort seansów serialowych na przykład. :)