Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Planuję na dniach zakup nowego TVka. Chciałbym wydać nie więcej niż 5k, a i tak się szczypię i szukam tańszych opcji.

Obecnie rozważam dwie opcje: 

1. QLEDa Samsunga Q74D:

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-qe55q74d-55-qled-4k-120hz-tizen-tv-dolby-atmos-hdmi-2-1

2. OLEDa LG C4:

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55c45la

Ponieważ obecny telewizor mam już 10 lat, to tutaj również zależy mi na żywotności, a słyszałem, że QLEDy wciąż wypadają lepiej pod tym względem.

Pokój w którym stoi TV jest dosyć jasny, choć jest na stronę południowo-wschodnią, więc popołudniami i tak słońce nie wali w ekran.

Przed zakupem LG C4 trochę mnie wzbrania to, że TV wytrzyma kilka lat i się wypali, ale z drugiej strony telewizor użytkuję średnio z 10 godzin tygodniowo, więc wypalanie nie powinno być problemem.

Co myślicie? Nie szczypać się i brać OLEDa?

Edytowane przez Wojtq
Opublikowano

Tylko oled. Daj sobie spokój z qledem. Co do żywotności to się nie martw, to na pewno nie są egzemplarze jak z początku bywało. 

• Plusik 1
  • This 1
Opublikowano
9 minutes ago, gtfan said:

wejdzie, ale od kanapy do tv mam jakieś 220-240cm więc nie wiem czy to nie będzie za dużo, teraz mam 42 cale i wydaje się to bardzo optymalne więc myślałem żeby max te kilka cali dodać.

To zdecydowanie 55 cali

image.png.2bd054ffa913d6556c29f4456efaf4b7.png

Opublikowano

Ponad dwa lata z C2 i codziennie konsola, statyczne HUDy z gier itp. i póki co bez wypaleń (a przynajmniej bez łażenia z lupą xd). Jak będę bogaty to następny z pewnością wezmę juz 55->65".

Za to OLED w smartfonie zdążył po roku mieć jasniejsze slady w miejscu traya z ikonkami baterii, zasięgu itp.

Opublikowano (edytowane)

Pany a ktoś się z b8 przerzucał? Na np. To co  @Faka podrzucał w innym temacie

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55c45la

Brać 65? Na jakie ceny czekać i liczyć?

Plus jak mi trzyma ten tv na ścianie montaż to trzeba będzie coś zmienić?

Edytowane przez Basior
Nie te ekolega
Opublikowano
Godzinę temu, Basior napisał(a):

Brać 65", a cena to jak będzie za 5-6k to się nie zastanawiać.

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Basior napisał(a):

Pany a ktoś się z b8 przerzucał? Na np. To co  @Faka podrzucał w innym temacie

Plus jak mi trzyma ten tv na ścianie montaż to trzeba będzie coś zmienić?

Okolice 5500 to dobra promocja.

• Dzięki 1
Opublikowano
19 godzin temu, gtfan napisał(a):

czyli w sumie nie mam co się bać 55'', to chyba łatwiej będzie coś znaleźć 

Szczerze mówiąc, jeśli tylko puszcza Cię miejsce i budżet, to brałbym nawet 65". Mam taką samą odległość między ekranem a kanapą i nawet żona stwierdziła przy 55", że przydałby się większy.

Opublikowano

@gtfan przy takich odległościach nawet nie masz się nad czym zastanawiać - 55". Mam LG C1 i chętnie bym sobie takie ustawienie na 120 cm zostawił, tylko że za każdym razem musiałbym fotel przed kanapą ustawiać. Żona się przyzwyczai, a dzieciak będzie miał jak w kinie ;) 

• Dzięki 1
Opublikowano

Ja bym też sugerował 55. Ale wiem, że różnie bywa, rodzice przeszli z 40 z grubymi ramkami na 50 i ta 50 to jest max co mama akceptowała, bo koniecznie chciała zatrzymać mebel pod telewizor i żeby TV nie wystawał. Więc poza kwestią odległości, sprawdź ile masz miejsca na stoliku. 

Opublikowano

Ja mam do telewizora jakieś 2.5m, wziąłem 77 cali i gdyby nie to, że większy był już mega drogi to bym wziął większy. Nie istnieje coś takiego jak za duży telewizor. Po prostu nie istnieje. Przyzwyczajasz się w 3 minuty, a po 5 kolejnych myślisz, że mógłby być większy