balon 5 397 Opublikowano 8 marca Opublikowano 8 marca Nie wiem ja widziałem taką tabelę. + porównywałem go do serii LG G to był jaśniejszy. Reszty oled nie brałem pod uwagę (były za drogie albo za ciemne), bo za TV na 3-4 lata nie chcę płacić więcej jak 10 tys . Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano 8 marca Opublikowano 8 marca Ta tabela jest w porządku. Pokazuje możliwości wyświetlacza. Tu Korea dała dobrze do pieca. Tylko to co pisałem, to jeśli masz treść (niestety dzisiaj większość) w hdr10 to ten format daje możliwość wyświetlania w max 1000 nitach. Więc nie osiągniesz 1200 plus. Następnie jest hdr10+ i tu już jest wyżej bo do 4000 podniesiono max i tylko trzeba czekać na więcej treści w tym formacie. Później już tylko dolby vision z ograniczeniem na poziomie 10000 nitów. Inna sprawa że już te 4000 w HDR 10+ mocno na wyrost bo długo nic nie będzie w stanie tyle wyświetlić i pewnie już też aż taka jasność w HDR nie potrzebna imo Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano 8 marca Opublikowano 8 marca Z tego co czytałem to Dolby Vision jest dużo częściej używane. HDR10+ występuje bardzo rzadko. Cytuj
Square 9 010 Opublikowano środa o 22:28 Opublikowano środa o 22:28 Jeżeli ktoś miał problem z VRR w niektórych grach na tv LG C2/G2/inne to FW 23.20.62 go naprawia i wszystko działa poprawnie. 1 Cytuj
WisnieR 2 804 Opublikowano czwartek o 07:39 Opublikowano czwartek o 07:39 Pojechałem wczoraj odebrać zamówiony S90C do Neonetu, a ci mi chcieli wcisnąć TV z ekspozycji (tzn. nie pracownicy tego sklepu, tylko taki dostali z magazynu, bo zamówiłem z odbiorem w sklepie), mimo że zapewniali mnie, że to nówka sztuka... A szkoda bo był za 4990. w 65 calach co było świetną ceną. Wróciłem wkurwiony do domu i zamówiłem w Samsung Store S90D. Po rabacie 5% w aplikacji, oddaniu starego jakiegoś Samsunga 32 cale co mi zalega za 250zł i wyciągnięciu od konsultanta kodu na 150zł, wyszło mnie finalnie 5790zł z dostawą i wniesieniem. Może lekko powyżej granicy 5500zł za C4/S90, którą sobie postawiłem jakiś czas temu, ale tak już wczoraj byłem wkurwiony, że stwierdziłem że musze kupić jakiś TV... Czekam na te słynne "urwanie dupy" po przesiadce z LCD. 1 Cytuj
MYSZa7 9 043 Opublikowano czwartek o 08:59 Opublikowano czwartek o 08:59 Już myślałem, że Ci na wymiar ten telewizor robili, bo tyle czekałeś. 5 Cytuj
mario10 605 Opublikowano czwartek o 09:37 Opublikowano czwartek o 09:37 1 godzinę temu, WisnieR napisał(a): Pojechałem wczoraj odebrać zamówiony S90C do Neonetu, a ci mi chcieli wcisnąć TV z ekspozycji (tzn. nie pracownicy tego sklepu, tylko taki dostali z magazynu, bo zamówiłem z odbiorem w sklepie), mimo że zapewniali mnie, że to nówka sztuka... A szkoda bo był za 4990. w 65 calach co było świetną ceną. Wróciłem wkurwiony do domu i zamówiłem w Samsung Store S90D. Po rabacie 5% w aplikacji, oddaniu starego jakiegoś Samsunga 32 cale co mi zalega za 250zł i wyciągnięciu od konsultanta kodu na 150zł, wyszło mnie finalnie 5790zł z dostawą i wniesieniem. Może lekko powyżej granicy 5500zł za C4/S90, którą sobie postawiłem jakiś czas temu, ale tak już wczoraj byłem wkurwiony, że stwierdziłem że musze kupić jakiś TV... Czekam na te słynne "urwanie dupy" po przesiadce z LCD. Neonet tak lubi zrobić. Sam od nich kupowałem parę lat temu sonówkę i też mnie chcieli wyciulać. Kupiłem z odbiorem w sklepie, a goście mi go pakują do kartonu. Powiedziałem, że tv ma być nowy oryginalnie zapakowany i załatwili mi z innego sklepu bo tak jak w Twoim przypadku cena była kozacka. Załatwili, ale jednak niesmak pozostał. Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano czwartek o 12:32 Opublikowano czwartek o 12:32 4 godziny temu, WisnieR napisał(a): Pojechałem wczoraj odebrać zamówiony S90C do Neonetu, a ci mi chcieli wcisnąć TV z ekspozycji (tzn. nie pracownicy tego sklepu, tylko taki dostali z magazynu, bo zamówiłem z odbiorem w sklepie), mimo że zapewniali mnie, że to nówka sztuka... A szkoda bo był za 4990. w 65 calach co było świetną ceną. Wróciłem wkurwiony do domu i zamówiłem w Samsung Store S90D. Po rabacie 5% w aplikacji, oddaniu starego jakiegoś Samsunga 32 cale co mi zalega za 250zł i wyciągnięciu od konsultanta kodu na 150zł, wyszło mnie finalnie 5790zł z dostawą i wniesieniem. Może lekko powyżej granicy 5500zł za C4/S90, którą sobie postawiłem jakiś czas temu, ale tak już wczoraj byłem wkurwiony, że stwierdziłem że musze kupić jakiś TV... Czekam na te słynne "urwanie dupy" po przesiadce z LCD. Ale wziąłeś 65cali? Bo w 55 cali raz dają matryce QD a raz WD, jakaś loteria podobno. Ten D jaśniejszy trochę nic C więc myślę że i tak lepszy zakup niż ten pierwszy Cytuj
Antihero_ 44 Opublikowano czwartek o 12:40 Opublikowano czwartek o 12:40 (edytowane) 8 minut temu, LiŚciu napisał(a): Ale wziąłeś 65cali? Bo w 55 cali raz dają matryce QD a raz WD, jakaś loteria podobno. Ten D jaśniejszy trochę nic C więc myślę że i tak lepszy zakup niż ten pierwszy W Europie 65 cali bankowo ma QD-OLED, reszta WOLED. Wiem tylko, że poza tym to w Stanach jeszcze warianty w 55 i 77 calach mają QD-OLED (chociaż tego ostatniego nie próbowałbym w ogóle rozpatrywać, masa zgłoszeń o wadliwych power boardach, niezależnie od typu panelu - przynajmniej jak sam przeglądałem opinie odnośnie różnych TV). Edytowane czwartek o 12:41 przez Antihero_ Cytuj
WisnieR 2 804 Opublikowano czwartek o 12:46 Opublikowano czwartek o 12:46 13 minut temu, LiŚciu napisał(a): Ale wziąłeś 65cali? Bo w 55 cali raz dają matryce QD a raz WD, jakaś loteria podobno. Ten D jaśniejszy trochę nic C więc myślę że i tak lepszy zakup niż ten pierwszy 55? To chyba do piwnicy taki rozmiar. Cytuj
messer88 6 925 Opublikowano czwartek o 12:49 Opublikowano czwartek o 12:49 5 godzin temu, WisnieR napisał(a): Czekam na te słynne "urwanie dupy" po przesiadce z LCD. teraz musisz jeszcze wymienić switcha na oled i poczekać na portala oled. Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano czwartek o 13:14 Opublikowano czwartek o 13:14 A ile jest w tym prawdy, że w OLEDach od Samsunga schodzi powłoka anty refleksyjna?Sporo wpisów na necie a poniżej przykładowe zdjęcie z neta. Cytuj
WisnieR 2 804 Opublikowano czwartek o 13:33 Opublikowano czwartek o 13:33 No nie można jej umyć po prostu cleanem, a po zdjęciu jezuska na ścianie wnioskuje, że ten użytkownik mógł nie być o tym poinformowany xD Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano czwartek o 17:05 Opublikowano czwartek o 17:05 3 godziny temu, Kolos28 napisał(a): A ile jest w tym prawdy, że w OLEDach od Samsunga schodzi powłoka anty refleksyjna? Sporo wpisów na necie a poniżej przykładowe zdjęcie z neta. Tak to jest problem. Nawet w Sony w tych modelach co mają matrycę Samsunga. Sam sobie w jednym miejscu tak zrobiłem. Co prawda widać tylko jak się położę na podłodze i w tym miejscu jest w tle okno w dzień. Więc dla mnie nie ma problemu bo nie leżę na podłodze. Matryce od LG nie mają tej powłoki więc problemu tam nie ma. Natomiast nie ma innej opcji jak czyścić jak się coś ujebie. U mnie w tym miejscu pierwotnie była naklejka od producenta, został po niej klej i chciałem usunąć. Albo masz powłokę i ujebany TV albo na odwrót. Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano czwartek o 17:16 Opublikowano czwartek o 17:16 Masz na myśli matową powłokę?Anty refleksyjne powłoki też są w LG ale widocznie inne bo nie schodzą od czyszczenia. Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano czwartek o 17:58 Opublikowano czwartek o 17:58 Pewnie tak. Ale jak masz włączony tv to nic nie zmienia w obrazie. Widać to tylko na wyłączonym tv Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano piątek o 09:35 Opublikowano piątek o 09:35 A używacie opcji "przesunięcie pikseli" w Waszych telewizorach?Ostanio zauważyłem że czasem raz z lewej strony , raz prawej strony ekranu (na całej długości) robi mi się szersza ramka.Już myślałem, że coś się złego dzieje ale na necie takie coś znalazłem. Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano piątek o 12:47 Opublikowano piątek o 12:47 U mnie w Sony jest taka funkcja włączona automatycznie. Przesuwa piksele żeby ograniczyć retencję ekranu. Można ją wyłączyć ale jasne że nie wyłączam. Jest też funkcja, robi się ją raz na rok, odświeżania ekranu. Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano piątek o 12:53 Opublikowano piątek o 12:53 U mnie w Sony jest taka funkcja włączona automatycznie. Przesuwa piksele żeby ograniczyć retencję ekranu. Można ją wyłączyć ale jasne że nie wyłączam. Jest też funkcja, robi się ją raz na rok, odświeżania ekranu. To tak samo w LG ale te przesuwane piksele są irytująca bo choć nie widać samego efektu przesuwania , to "ramka" jest raz z lewej strony a raz z prawej większa a raz równa A proporcje ekranu masz na 16:9 czy na oryginal? Cytuj
Square 9 010 Opublikowano piątek o 13:25 Opublikowano piątek o 13:25 No to sobie wyłącz, obecne OLEDy już chyba ciężko wypalić. 40 minut temu, LiŚciu napisał(a): Jest też funkcja, robi się ją raz na rok, odświeżania ekranu. Rok? Kiedyś było info aby nie robić za często. Ja u siebie nie odpalałem jeszcze, w czerwcu będzie dwa lata. Cytuj
LiŚciu 1 283 Opublikowano piątek o 13:36 Opublikowano piątek o 13:36 9 minut temu, Square napisał(a): Rok? Kiedyś było info aby nie robić za często. Ja u siebie nie odpalałem jeszcze, w czerwcu będzie dwa lata. W setach TV jest napisane wprost o tym że nie częściej niż na rok. Pewnie można dłużej ale info rozumiem tak że nie częściej niż rok. 1 Cytuj
Boomcio 4 320 Opublikowano piątek o 13:38 Opublikowano piątek o 13:38 U mnie 2 razy w miesiącu LG ma odświeżany, chyba że zapomnę to raz. Cytuj
Kolos28 282 Opublikowano piątek o 14:12 Opublikowano piątek o 14:12 No to sobie wyłącz, obecne OLEDy już chyba ciężko wypalić. Wolę nie ryzykować, muszę po prostu przestać patrzeć na ramki.Niby podczas profesjonalnej kalibracji często to wyłączają bo niby wpływa na jakość obrazu ale lepiej dmuchać na zimne. Cytuj
Square 9 010 Opublikowano piątek o 14:24 Opublikowano piątek o 14:24 8 minut temu, Kolos28 napisał(a): Niby podczas profesjonalnej kalibracji często to wyłączają bo niby wpływa na jakość obrazu ale lepiej dmuchać na zimne. Ta funkcja chyba nie większego znaczenia czy włączona, albo ma jakieś ukryte działanie, bo przy graniu np. HUD i tak będzie ciągle w tym samym miejscu. Nie wiem jak takie przesunięcie może pomóc. Cytuj
vip77 256 Opublikowano piątek o 14:27 Opublikowano piątek o 14:27 Mialem to oczwisci włączone w starym LG, mam to włączone w obecmym, ale żebym widział jakieś przesuniecia, to ni chuja. No nic może ślepy jestem, albo nie zwracałem na to uwagi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi