Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ta funkcja chyba nie większego znaczenia czy włączona, albo ma jakieś ukryte działanie, bo przy graniu np. HUD i tak będzie ciągle w tym samym miejscu.
Nie wiem jak takie przesunięcie może pomóc.
Poczytaj o tym, ja w sumie nie zagłębiem się w temat ale niektórzy ustawiają np. kursor myszki i po pewnym czasie obraz im ucina kursor do połowy ale ogólna zasada przesunięcia obrazu polega na jego całkowitym przesunięciu w jedną i w drugą stronę. Gdzieś na Reddit przeczytałem, że telewizory mają rezerwę w matrycy by móc przesuwać pixele i nic nie powinno ucinać a tylko obramowanie się zwiększa i zmniejsza w zależności od kierunku przesunięcia.

Tutaj na tym filmiku, koleś też poleca wyłącznie przesunięcia pixeli.

Opublikowano

Po dwóch dniach udało mi się podłączyć S90D w końcu i przetestować. No nie ma się co oszukiwać obraz kapitalny, przeskok z topowego starego LEDa zauważalny, ale porównując np. do MiniLEDa QN9 to już nie aż tak bardzo. Cały wieczór ustawiałem obraz, i o ile w starym ustawienia z neta się sprawdziły i wszystkie tryby filmowe były ok, tak tu przy FilmMakerMode to obraz praktycznie nie do oglądania w dzień i musiałem jednak go mocno rozjaśniać w stosunku do proponowanych ustawień. Temperatura kolorów też jakaś inna, normalnie używam Warm 1 (nie wiem kto normalny używa 2?) ale tu nawet Warm 1 sprawia, że załącza się "mexico filter" i wróciłem do standardu.

Ale ten TV broni się TYLKO ekranem. Cała reszta to taki regres w stosunku do starego modelu, że szkoda gadać. Wykonany z gównolitu. Tandetne cieniutkie plastiki rysujące się od samego patrzenia. Ten cienki ekran to nie wiem po co, zabieg stylistyczny tylko, strach było to ruszać, a sam TV buja się od najmniejszego dotknięcia. Mógłby mieć jakąś grubszą obudowę jednak, czułbym się bezpieczniej. Oczywiście też w związku z tym, że panel jest grubości tafli szkła to trafił mi się, a jakże inaczej, lekko wygięty egzemplarz. Standard w OLEDach od Samsunga... Nic dziwnego, przecież to nie ma prawa trzymać linii, będąc tak cienkim. Nie będę się bawił w wymiany, bo trafienie prostego panelu to jak szukanie przez Pipolino PS5 bez piszczących cewek. Niby się da i jest szansa ale po co się męczyć i wymieniać po 5 razy.

OS? Chodzi wolniej niż w starym TV. Tu chyba największy zawód. Spodziewałem się większej responsywności kupując najnowszy model z górnej półki, a muszę czekać kilka sekund jak chcę zmienić tryb obrazu z menu podręcznego. 7-letni NU8000 to przy nim rakieta.

No fajnie fajnie czuć przeskok w nową technologię (głównie obraz) ale drugi raz bym tego nie zrobił i poczekał po prostu aż się stary TV wysypie lub w życie wejdą pierwsze tanie RGB MiniLEDy. Gdyby nie to, że nie miałem HDMI 2.1 to jeszcze bym poczekał z wymianą.

Podsumowując to jak ze wszystkim w dzisiejszych czasach - fajny technicznie sprzęt, mega wątpliwej jakości, ale to już się chyba nie poprawi i będzie jeszcze gorzej.

• Plusik 3
Opublikowano

Nie ma różnicy, C4 nawet w sklepie był wygięty jak oglądałem. Zrobili jakieś super slim telewizory, bo ładnie to wygląda, a za 5 lat znów będą grubsze i się będą chwalić, że to innowacja w celu poprawy jakości i trwałości produktu xD

Mam nadzieję, że chociaż 4 lata będzie działać... bo będzie prawda? :bella:

Opublikowano

A oczywiście, że tak, jak ktoś ma chęć o czas się bawić w wymiany to w końcu dostanie prosty, ale mi się nie chce bo w sumie nie ma to żadnego wpływu na obraz.

Kiedyś do zakrzywionego KS9500 się nawet dopłacało! xD

Opublikowano

Ciekawa opinia. A jaki miałeś poprzedni TV?  

Mnie właśnie nie chce się zmieniać niesprawiającego problemów TV z 2017 - może jeśli się posypie, albo przy przeprowadzce, albo przy kolejnej generacji konsol. 

Opublikowano (edytowane)

Samsunga NU8000, a wcześniej Philipsa 5500, a jeszcze wcześniej Samsunga A którejś serii. Wszystkie działają do dziś, a jak patrzę na tego to mam wątpliwości xD

Edytowane przez WisnieR
Opublikowano

Nie no, idzie trafić za pierwszym razem prosty tv. Kupiłem swojego C4 65" i dostałem prościutki, dodatkowo pozbawiony całkowicie green tint, na planszach testowych też zdał egzamin. Telewizory od LG są na pewno dużo lepiej wykonane od Samsunga ale tak jak piszesz, nie ma co się bawić w wymiany jeśli mankamenty są znajdowane na siłę.

Opublikowano

Szkoda tylko, że w telewizorze premium trzeba iść na takie ustępstwa bądź się szarpać i wymieniać tv kilka razy aż w końcu się trafi ma prosty egzemplarz. W złą stronę idą te tv. Jeśli chodzi o oledy to chyba jednak LG trzyma najlepszy poziom.

Opublikowano
36 minutes ago, WisnieR said:

Samsunga NU8000, a wcześniej Philipsa 5500, a jeszcze wcześniej Samsunga A którejś serii. Wszystkie działają do dziś, a jak patrzę na tego to mam wątpliwości xD

A to podobnie, ja mam MU9000.

Abstrahując od obrazu, to imo kwestia designu TV praktycznie stoi w miejscu. Wcześniej zmieniało się gruby TV na płaski, a później płaski z grubą ramką na nowy jeszcze bardziej płaski z cienką ramką. TV nawet wyłączony, przenosił wnętrze domu w nową dekadę. Teraz mam wrażenie, że od 10 lat jest kompletny zastój. 

Opublikowano
7 minut temu, mario10 napisał(a):

Szkoda tylko, że w telewizorze premium trzeba iść na takie ustępstwa bądź się szarpać i wymieniać tv kilka razy aż w końcu się trafi ma prosty egzemplarz. W złą stronę idą te tv. Jeśli chodzi o oledy to chyba jednak LG trzyma najlepszy poziom.

Wykonanie tak, ale green tint to... Ogólnie jak wybierasz markę to jak wybór mniejszego zła. Patrzysz na czym ci zależy najbardziej i wybierasz konkretny model. Wziąłem Samsunga, bo w sumie tylko gram na TV, jakieś tam oglądanie filmów to dla mnie egzotyka, więc ten brak DV i DTS mnie nie rusza, a jednak Samsung jest jaśniejszy w trybie gry od konkurencji.

Jakbym miał kasę i chciał ją sobie przewalać na prawo i lewo to wleciałby od razu  Sony A95L bez kompromisów... A nie ten ma tylko dwa wejścia HDMI 2.1 ... xD

• Plusik 1
Opublikowano

Wykonanie tak, ale green tint to... Ogólnie jak wybierasz markę to jak wybór mniejszego zła. Patrzysz na czym ci zależy najbardziej i wybierasz konkretny model. Wziąłem Samsunga, bo w sumie tylko gram na TV, jakieś tam oglądanie filmów to dla mnie egzotyka, więc ten brak DV i DTS mnie nie rusza, a jednak Samsung jest jaśniejszy w trybie gry od konkurencji.

Jakbym miał kasę i chciał ją sobie przewalać na prawo i lewo to wleciałby od razu  Sony A95L bez kompromisów... A nie ten ma tylko dwa wejścia HDMI 2.1 ... xD
Green tint, to była raczej przypadłość pierwszych wypustow LG C4, zapewne aktualizacja systemu to naprawiła bądź nowe panele.
Co do jasności, to wyszła również aktualizacja, która zwiększyła porządnie jasność HDR w C4 i G4.
Na zagranicznych portalach można wyczytać, że LG C4 w szczytowych momentach osiąga blisko 1150 nitów a to jest wystarczająco.

P.S.
Nie w szczytowych momentach, tylko że w testach osiągnął blisko 1150 nitów. HDTV Polska podaje niższą wartość ale możliwe że robili testy przed aktualizacją bądź prawda leży po środku

Oczywiście Twój Samsung to fajny wybór i ciesz się jakością OLED!
Opublikowano

No racja ale tutaj jednak sufit jest bo jak bardzo lubię grać i doceniam jakość obrazu tak 14k nie dam za tv 65" od Sony. Ale tak jak piszesz trzeba iść na pewne ustępstwa i dobrać model pod siebie i czasem też mieć szczęście, że się trafi na dobry egzemplarz :)

Opublikowano
1 godzinę temu, WisnieR napisał(a):

A oczywiście, że tak, jak ktoś ma chęć o czas się bawić w wymiany to w końcu dostanie prosty, ale mi się nie chce bo w sumie nie ma to żadnego wpływu na obraz.

Kiedyś do zakrzywionego KS9500 się nawet dopłacało! xD

KS9500 to inna liga wykonania, niż współczesne TV, smutna prawda. 

2 godziny temu, messer88 napisał(a):

trzeba było kupić LG zamiast szajsunga 

Potwierdzam, wczoraj montowałem G4, nie tylko był prosty, ale i OS działa zajebiście, nawet w stosunku do topowych Soniaczy. Samsung nie ma Chromecasta i Dolby Vision w 2025, nie trzeba nic dodawać. 

32 minuty temu, mario10 napisał(a):

No racja ale tutaj jednak sufit jest bo jak bardzo lubię grać i doceniam jakość obrazu tak 14k nie dam za tv 65" od Sony. Ale tak jak piszesz trzeba iść na pewne ustępstwa i dobrać model pod siebie i czasem też mieć szczęście, że się trafi na dobry egzemplarz :)

G4 ma fajne promki teraz, a flaga to flaga, zawsze ciut lepiej wykonanie i mniejsze ratio spierdolonych egzemplarzy. 

https://www.sferis.pl/telewizor-lg-oled65g42lw-oled-65-4k-ultra-hd-120hz-webos-dolby-vision-szary-i458904?srsltid=AfmBOopCkeSZFEYvnbl5kcoVT1AX3_A7PorazoRwcwq9hZceJmMOfruI

Opublikowano

Tylko to jest G42LW a nie G45LW.
Tak samo jak w C4 nie chodzi tylko o to, że to tv na inny rynek. Różnice między C45LA a C41LA, to panele, głośniki i coś tam jeszcze.

Opublikowano
29 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Tak samo jak w C4 nie chodzi tylko o to, że to tv na inny rynek. Różnice między C45LA a C41LA, to panele, głośniki i coś tam jeszcze.

Między G42 i G45 różnicą jest, że jedna jest na rynek polski, a inna na rynek "EU". U Sferisa tak zawsze. 

Zależy, czy chcesz mieć telewizor 30% tańszy, czy płacić 10k w MM za "Polską" edycję. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Różnice między ostatnimi cyferkami to tylko i wyłącznie kod regionu dystrybucji, też mnie zaciekawił temat różnic pomiędzy tymi regionami swego czasu.
Prędzej Samsungowe TV mają warianty jak np. S90D to "baza", ale S94D ma mocniejsze głośniki itd., nie wiem, jak to wyglądało w serii C.

51 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

KS9500 to inna liga wykonania, niż współczesne TV, smutna prawda. 

Potwierdzam, wczoraj montowałem G4, nie tylko był prosty, ale i OS działa zajebiście, nawet w stosunku do topowych Soniaczy. Samsung nie ma Chromecasta i Dolby Vision w 2025, nie trzeba nic dodawać. 

G4 ma fajne promki teraz, a flaga to flaga, zawsze ciut lepiej wykonanie i mniejsze ratio spierdolonych egzemplarzy. 

https://www.sferis.pl/telewizor-lg-oled65g42lw-oled-65-4k-ultra-hd-120hz-webos-dolby-vision-szary-i458904?srsltid=AfmBOopCkeSZFEYvnbl5kcoVT1AX3_A7PorazoRwcwq9hZceJmMOfruI

Brałeś tą G4 ze Sferisa? Póki co nie brałem żadnego TV i myślałem, żeby wziąć S90D z QD-OLED - brak Dolby Vision mi powiewia tbh, panel robi robotę, ale samsungowe quality control jest jakie jest i doniesienia odnośnie rozwalających się power boardów trochę martwią. Z G4 to problem z jasnością miałbym z głowy (w porównaniu do C4).

Edytowane przez Antihero_
Opublikowano
4 minuty temu, Antihero_ napisał(a):

Różnice między ostatnimi cyferkami to tylko i wyłącznie kod regionu dystrybucji, też mnie zaciekawił temat różnic pomiędzy tymi regionami swego czasu.
Prędzej Samsungowe TV mają warianty jak np. S90D to "baza", ale S94D ma mocniejsze głośniki itd., nie wiem, jak to wyglądało w serii C.

Brałeś tą G4 ze Sferisa? Póki co nie brałem żadnego TV i myślałem, żeby wziąć S90D z QD-OLED - brak Dolby Vision mi powiewia tbh, panel robi robotę, ale samsungowe quality control jest jakie jest i doniesienia odnośnie rozwalających się power boardów trochę martwią. Z G4 to problem z jasnością miałbym z głowy.

Nie ja, ale z rodziny, wygląda ok, ale profesjonalistą nie jestem :). Na pewno w stosunku do C4 to niebo, a ziemia, szczególnie HDR i jasność w gaming mode, warto dorzucić, tym bardziej, że to końcówka serii, zaraz zejdzie G4 z magazynów i G5 2x droższy na start. 

@Antihero_ na pewno G4 to pewniejsza opcja, mimo, że WOLED to jest chyba jaśniejszy w testach i pewniejsza matryca od LG z MLA. W dzień też ładnie daje radę. 

Jak coś to ewentualnie S95D z matem możesz jeszcze obadać, to jest konkurent G4, a nie S90D, które jednak jest zwyczajnym, ale dobrym midem i szczególnie widać to w jakości wykonania. 

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie ja, ale z rodziny, wygląda ok, ale profesjonalistą nie jestem :). Na pewno w stosunku do C4 to niebo, a ziemia, szczególnie HDR i jasność w gaming mode, warto dorzucić, tym bardziej, że to końcówka serii, zaraz zejdzie G4 z magazynów i G5 2x droższy na start. 

@Antihero_ na pewno G4 to pewniejsza opcja, mimo, że WOLED to jest chyba jaśniejszy w testach i pewniejsza matryca od LG z MLA. W dzień też ładnie daje radę. 

Jak coś to ewentualnie S95D z matem możesz jeszcze obadać, to jest konkurent G4, a nie S90D, które jednak jest zwyczajnym, ale dobrym midem i szczególnie widać to w jakości wykonania. 

Żadnego zamglenia czy czegoś w ten deseń nie widzieliście na G4? Tak czytałem w jednej recenzji, że MLA taki efekt wywołuje, ale to widać tylko, jak się jest bardzo blisko telewizora.

Co do S95D - widziałem w akcji, całkiem fajne, ale one connect box za bardzo mnie nie przekonuje. Ofc jest jeszcze soniacz A95L, ale nie wiem, czy aż tak bardzo chcę wydawać powyżej 10k.

Edytowane przez Antihero_
Opublikowano

Nie do końca, na Reddit jest sporo wątków poświęconym tym różnicom w modelach. Panele w tych tańszych wersjach modeli, są z innej partii i regionu niż te z tych droższych.

Nie będę teraz szukał tego wszystkiego ale to nie tylko różnicą regionu.

Opublikowano
11 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Nie do końca, na Reddit jest sporo wątków poświęconym tym różnicom w modelach. Panele w tych tańszych wersjach modeli, są z innej partii i regionu niż te z tych droższych.

Nie będę teraz szukał tego wszystkiego ale to nie tylko różnicą regionu.

Drobne różnice pewnie są, np. ten G42 ma srebrną ramkę, wydaje mi się, że 45 nie ma srebrnej tylko czarną, ale nie dam sobie ręki uciąć, może być jeszcze różnica w aktualizacjach softu, ale matryca podobno nie - w G4 była jedna. 

Cytat

LW = NO STAND in Box | LS = has a Stand in the box

Ex. LG OLED55G4xLW or LG OLED55G4xLS where x = regional variant/identifier.

Any number after the 4 on OLED models represents a regional model that the only difference may include: Speaker Wattage, Color of Bezel/Back, or Single vs Twin Tuner."

Na pewno jest też wersja LS, co ma standa, zamiast wieszaka w zestawie. 

12 minut temu, Antihero_ napisał(a):

Żadnego zamglenia czy czegoś w ten deseń nie widzieliście na G4? Tak czytałem w jednej recenzji, że MLA taki efekt wywołuje, ale to widać tylko, jak się jest bardzo blisko telewizora.

Co do S95D w akcji, całkiem fajne, ale one connect box za bardzo mnie nie przekonuje. Ofc jest jeszcze soniacz A95L, ale nie wiem, czy aż tak bardzo chcę wydawać powyżej 10k.

Nie widziałem mgły, a testowaliśmy srogo PS5, PC i różne VOD z Dolby Vision. W drugim pokoju było mniejsze C4 i różnica jest, spora na korzyść G4, oczywiście normalnie pewnie tego nikt nie zauważy i nie ma sensu dopłacać dużo, ale teraz G4 jest stosunkowo tani z zagranicznej dystrybucji "Sferisowej". 

No ja czekam jeszcze na deale A95L, ale coraz bardziej się skłaniam za combo G4+G4+G4 do każdego pokoju xD, bo tak jak wspominałem to końcówka serii i taniej już nie będzie. A Sony dalej nie zrobił następcy A95L, który obniży znacznie jego zupełnie niesensowną cenę. 

S95D nie wiem, widziałem w Samsung Centre i rzeczywiście do salonu super sprawa będzie ten matowy ekran. Ale soft w Samsungu to lekka masakra, a mój KS9500 co się wysypuje na VOD po latach to jego (gdzie 100 letni Sony z pierwszą wersją Android TV dalej śmiga). 

One connect miałem w KS9500 i też jakoś nie jestem fanem, szczególnie jak i tak trzeba wszystko do amplitunera podpiąć, to tylko dodatkowy "man in the middle", ale problemów nie miałem w samym działaniu. 

• Dzięki 1