Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mówię Ci mordo kuzyn mi mówił!
Są wątki na Reddit, różnica w cenie też się skądś bierze. W tych droższych modelach danej serii zawsze jest napis 144hz, na tych tańszych 120hz ale to może tylko opis.
Chyba na Reddit, w jakimś wątku ktoś pokazywał nawet fotkę wnętrza tv.
Oczywiście, każdy sam decyduje co kupuję.
Mówię nie będę się spierał bo nie ma sensu.
Sam kupiłem wersję C45LA czyli tą droższą, zapłaciłem 6200zl w Media Expert i jest git.
Telewizor z datą produkcji Luty 2025.
Opublikowano

Z tym  LG B/C/G i tymi cyframi, to można łatwo się naciąć, niby sprzedają Ci taniej telewizor od innego sklepu, ma taki sam tytuł. Ja prawie się naciąłem, bo już miałem brać, cena niska ale i zapaliła mi się czerwona lampka, a tutaj czytam, że odświeżanie max 120 hz miało, a drugi 144 hz. Także też jest zjebanie czytać i motać ludziom jaki to tv. 

• beka z typa 1
Opublikowano
42 minuty temu, Faka napisał(a):

Z tym  LG B/C/G i tymi cyframi, to można łatwo się naciąć, niby sprzedają Ci taniej telewizor od innego sklepu, ma taki sam tytuł. Ja prawie się naciąłem, bo już miałem brać, cena niska ale i zapaliła mi się czerwona lampka, a tutaj czytam, że odświeżanie max 120 hz miało, a drugi 144 hz. Także też jest zjebanie czytać i motać ludziom jaki to tv. 

A sprawdziłeś ten tańszy, że wiesz, no chopaki :). Nie od dzisiaj sprzęty są sprowadzane do kraju z Czech, czy Niemiec, bo taniej :D. 

5 godzin temu, Kolos28 napisał(a):

Są wątki na Reddit, różnica w cenie też się skądś bierze. W tych droższych modelach danej serii zawsze jest napis 144hz, na tych tańszych 120hz ale to może tylko opis.
Sam kupiłem wersję C45LA czyli tą droższą, zapłaciłem 6200zl w Media Expert i jest git.

Cieszę się twoim szczęściem, ale nie piernicz głupot, bo gdzieś przeczytałeś tą samą plotkę, że TV dla Czech, czy Węgier są robione w Chinach, a dla wielkiej Polski w Korei xD. 

Opublikowano

Ta, sprawdziłem, nie miał matrycy odświeżającej 144 mh. Dlatego trza dokładnie czytać czemu tak ten tv tanio kosztuje. Bo nie wszystko Ci w tytule napiszą. 

Opublikowano
30 minut temu, Faka napisał(a):

Ta, sprawdziłem, nie miał matrycy odświeżające 144 mh. Dlatego trza dokładnie czytać czemu tak ten tv tanio kosztuje. Bo nie wszystko Ci w tytule napiszą. 

No widzisz, to dziwne, bo ten co wczoraj montowałem miał. G42LW. 

5 godzin temu, Kolos28 napisał(a):

Swoją drogą w C też tak jest 

image.thumb.png.92b5397bcfa89fa422131303b90610a1.png

Skąd się bierze różnica w cenie sprzętów tego typu? Sferis/ Morele oni wszystko sprowadzają z zagranicy, nie biorą z oficjalnej polskiej dystrybucji, telefony, komputery, monitory, wszystko. Różnica jest jednak tak kolosalna na produktach, że chyba nie warto dopłacać, oczywiście nie jest to moje zalecenie, ale zwykły koleżeński hint na przyszłość, a i gwarancja działa normalnie, do tego LG daje 5 lat na matrycę, także luz, oczywiście nikt nie każe kupować z takich sklepów, zawsze można brać 2x drożej z MM ALE z rabatami :). 

Swoją drogą LG ma nawet błąd na swojej oficjalnej stronie, zamiast 144 wpisują 120 xD.

image.thumb.png.79e5abfeaf6589774277ce4673822380.png

Opublikowano

Dobra nie ważne. Ja też widziałem na necie odpowiedzi z zagranicznych oddziałów LG i twierdzili, że te tańsze modele mają gorsze komponenty.

W ramach ciekawostki to C45LA jest osobno produkowany dla Europy i UK. Na Europę jest 5LA.AUE a na UK 5LA.AEK
Rejestrując telewizor na stronie LG są właśnie tylko te dwie wersje do wyboru, więc C45LA jest na Europę w sensie UE i osobno na UK.
To samo tyczy się G4.

Opublikowano
11 godzin temu, WisnieR napisał(a):

Po dwóch dniach udało mi się podłączyć S90D w końcu i przetestować. No nie ma się co oszukiwać obraz kapitalny, przeskok z topowego starego LEDa zauważalny, ale porównując np. do MiniLEDa QN9 to już nie aż tak bardzo. Cały wieczór ustawiałem obraz, i o ile w starym ustawienia z neta się sprawdziły i wszystkie tryby filmowe były ok, tak tu przy FilmMakerMode to obraz praktycznie nie do oglądania w dzień i musiałem jednak go mocno rozjaśniać w stosunku do proponowanych ustawień. Temperatura kolorów też jakaś inna, normalnie używam Warm 1 (nie wiem kto normalny używa 2?) ale tu nawet Warm 1 sprawia, że załącza się "mexico filter" i wróciłem do standardu.

Ale ten TV broni się TYLKO ekranem. Cała reszta to taki regres w stosunku do starego modelu, że szkoda gadać. Wykonany z gównolitu. Tandetne cieniutkie plastiki rysujące się od samego patrzenia. Ten cienki ekran to nie wiem po co, zabieg stylistyczny tylko, strach było to ruszać, a sam TV buja się od najmniejszego dotknięcia. Mógłby mieć jakąś grubszą obudowę jednak, czułbym się bezpieczniej. Oczywiście też w związku z tym, że panel jest grubości tafli szkła to trafił mi się, a jakże inaczej, lekko wygięty egzemplarz. Standard w OLEDach od Samsunga... Nic dziwnego, przecież to nie ma prawa trzymać linii, będąc tak cienkim. Nie będę się bawił w wymiany, bo trafienie prostego panelu to jak szukanie przez Pipolino PS5 bez piszczących cewek. Niby się da i jest szansa ale po co się męczyć i wymieniać po 5 razy.

OS? Chodzi wolniej niż w starym TV. Tu chyba największy zawód. Spodziewałem się większej responsywności kupując najnowszy model z górnej półki, a muszę czekać kilka sekund jak chcę zmienić tryb obrazu z menu podręcznego. 7-letni NU8000 to przy nim rakieta.

No fajnie fajnie czuć przeskok w nową technologię (głównie obraz) ale drugi raz bym tego nie zrobił i poczekał po prostu aż się stary TV wysypie lub w życie wejdą pierwsze tanie RGB MiniLEDy. Gdyby nie to, że nie miałem HDMI 2.1 to jeszcze bym poczekał z wymianą.

Podsumowując to jak ze wszystkim w dzisiejszych czasach - fajny technicznie sprzęt, mega wątpliwej jakości, ale to już się chyba nie poprawi i będzie jeszcze gorzej.

To się słucha forumka i idzie po LG. 

Opublikowano (edytowane)

Przecież LG też się zakrzywione trafiają co za różnica? Różnica za to jest w jasności i był to główny powód dlaczego S90, a nie C4. Dla mnie w ciągu dnia i tak jest za ciemny. W nocy za to mocno musiałem skręcić jasność.

To jest TV głównie do grania, cała reszta to kwestie trzecioplanowe. Żona nie widzi różnicy, a dzieci tak samo się z Bluey cieszą.

A i jeszcze dodam, że Q-Symphony (Głośniki TV robią za dodatkowe głośniki w tandemie z soundbarem) nie sprawdzą się z systemem 5.1 bo nie wiem dlaczego jakiś debil zaprojektował to tak, że kanały surround też są odgrywane z TV z przodu xD No debile.

Screenshot_20250319_203717_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez WisnieR
Opublikowano

Ktoś tu nie chce zrozumieć, że LG dostało aktualizacje zwiększającą jasność w C4 i G4.
Na premierę oba modele miały słaby tryb gry i aktualizacja 23.20.40 to poprawiła.

Poniżej link do porównania 4 telewizorów w podobnej cenie.

Opublikowano

Nie wiem co tam się wydarzyło w tym temacie ostatnie newsy jakie widziałem to to, że to, ściema i dalej wszyscy lecą na FilmMakerMode z włączonym ALLM i HGIG bo w trybie gry jest wciąż ciemno. Nie widziałem żadnych nowych pomiarów po tych zmianach. Jeśli to poprawili, to C4 w kontekście TV do grania stracił swoją główną wadę, i nie ma znaczenia w sumie który wybrać - ja też czekałem, który będzie pierwszy na promocji (pomijając jakieś Sferisy i Taketronici sprzedające LG na dystrybucje Węgierską) w okolicach 5500 i gdyby to był C4 to pewnie wziąłbym C4.

Opublikowano
20 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Drobne różnice pewnie są, np. ten G42 ma srebrną ramkę, wydaje mi się, że 45

no te cyferki po głównej z numeru to chyba oznaczenia kolorystyczne są, w C kojarzę podobnie jak robiłem zakup 

Opublikowano

Chłopaki do jasnej cholery najpierw mówicie kupuj Samsunga, a teraz nagle że to gówno z gównolitu, przez Was to ja nigdy tego telewizora nie kupię!!

To co, LG?

Opublikowano
14 minut temu, messer88 napisał(a):

no te cyferki po głównej z numeru to chyba oznaczenia kolorystyczne są, w C kojarzę podobnie jak robiłem zakup 

Tak już poruszaliśmy ten temat, kolorki, dystrybucja itp. ale nie matryce. Takie rzeczy to w Samsungu S90D, gdzie są starsze generacje Woledów od LG w wersjach innych niż 65 cali (tam QD-LED Samsunga). 

Ogólnie ciężka decyzja z tymi TVkami, bo za rogiem nowa seria LG i Samsunga, ale z TV zawsze opłacało się polować własnie w okresie wyprzedaży past genów, niemniej jednak i tak większość OLEdów to dalej lekkie chybil trafił, czy nie trafi się trefny egzemplarz niezależnie od producenta. 

Sony niestety dopiero pod koniec roku ma wydać RGB Tandem OLED pewnie za 20k za 55 cali xD.

Opublikowano
Nie wiem co tam się wydarzyło w tym temacie ostatnie newsy jakie widziałem to to, że to, ściema i dalej wszyscy lecą na FilmMakerMode z włączonym ALLM i HGIG bo w trybie gry jest wciąż ciemno. Nie widziałem żadnych nowych pomiarów po tych zmianach. Jeśli to poprawili, to C4 w kontekście TV do grania stracił swoją główną wadę, i nie ma znaczenia w sumie który wybrać - ja też czekałem, który będzie pierwszy na promocji (pomijając jakieś Sferisy i Taketronici sprzedające LG na dystrybucje Węgierską) w okolicach 5500 i gdyby to był C4 to pewnie wziąłbym C4.

Tryb gry w LG C4 jest obecnie tak samo jasny jak poza tym trybem.
Dodatkowo będąc w trybie gry, nie trzeba mieć włączonego trybu obrazu i dźwięku "optymalizacja gry" by ten tryb działał.
Spokojnie można przełączyć tryb obrazu z "optymalizacja gry" na zwykły standardowy z menu TV, tak samo jest z trybem dźwięku i przełączając go z "optymalizacja gry" na np. Kino nadal możemy wymusić menu trybu gry i wszystkie VRR, ALLM, opóźnienia itp. działają.
Pozostając w trybie obrazu "optymalizacja gry" jedynie co zyskujemy to dodatkowe ustawienia obrazu w menu tego trybu takie jak (RPG, RTS, Strzelanka, Sportowe).
Prawie nikt nie używa HGIG, tylko dynamiczne mapowanie bo HGIG zawsze przyciemnia obraz niezależnie od marki TV. LG dużo zyskuje dzięki dynamicznemu mapowaniu tonów od LG.

Maciej Koper z kanału Wybierz TV w komentarzach pod jednym ze swoich filmów, potwierdził, że nie zauważył ciemniejszego obrazu w LG C4 w trybie gra.ca678b44ddc815ac771619f41393e1bd.jpg
Opublikowano
21 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Prawie nikt nie używa HGIG, tylko dynamiczne mapowanie bo HGIG zawsze przyciemnia obraz niezależnie od marki TV. LG dużo zyskuje dzięki dynamicznemu mapowaniu tonów od LG.

To czemu w pierwszej kolejności HGiG jest rekomendowane w ustawieniach LG (podpięta tabelka), wcześniej dla serii C2, a teraz C4?

Prawda to, że DTM jest jaśniejsze, ale jak sobie testowałem Horizona na C2 to obraz w HGiG wyglądał dużo lepiej.

Opublikowano
To czemu w pierwszej kolejności HGiG jest rekomendowane w ustawieniach LG (podpięta tabelka), wcześniej dla serii C2, a teraz C4?
Prawda to, że DTM jest jaśniejsze, ale jak sobie testowałem Horizona na C2 to obraz w HGiG wyglądał dużo lepiej.
Zapewne dlatego, że konfigurtor HDR w konsoli pokazuje tylko w HGIG dobre wartości. Mam na myśli te 3 plansze. Najczęściej używa się HGIG tylko do konfiguracji tych plansz, po czym wraca się na DTM. Zwróć uwagę, że HGIG jest tylko dostępne w trybie gry.
Obecnie gram właśnie w Horizona i dla mnie dużo lepiej wygląda w DTM, jedynie w opcjach HDR w grze zmieniłem delikatnie suwaki. Nie wiem czy to dla Ciebie ważne ale używając DTM, kompletnie nie ruszałem plansz HDR w opcjach konsoli. Oczywiście to już kwestia preferencji. Na pewno HGIG jest ciemniejsze i nie tylko w telewizorach LG.
Opublikowano
Nie konfigurator w konsoli ale też każda opcja kalibracji HDR w grze to właśnie ustawianie parametrów pod statyczne mapowanie.

Bo przyjmuje się, że HGIG jest najlepszy a np. konfigurtor HDR konsoli PS5 jest właśnie pod HGIG. To już kwestia preferencji, bardzo dużo osób wyłącza HGIG i nie tylko na telewizorach od LG gdyż po prostu HGIG jest ciemniejszy i nudny. C4 jak i G4 mają bardzo dobry DTM a dodatkowo nie każdy TV obsługuje przecież HGIG.

Wyczytałem też na forum AVG, że żeby HGIG dobrze wyświetlało treści, to gra musi być z nim kompatybilna.
Opublikowano

Panowie, padł mi wysłużony LCD 55 Sony, wiec konieczna będzie przesiadka. W co obecnie warto zainwestować? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. Podstawowy "parametr" w jaki celuję to żywotność sprzętu, tzn. fajnie by było żeby posłużył te kilka lat (choć pewnie to loteria obecnie). Z góry dzięki. 

Opublikowano
Dzięki piękne!

A w dużym skrócie: podstawowa różnica między C4/G4 to? 
Na pewno różnią się ceną, jasnością.
Poniżej wklejam film poglądowy z porównania wyświetlanego obrazu.

• Lubię! 1