Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, Amer napisał(a):

Dzięki piękne!

A w dużym skrócie: podstawowa różnica między C4/G4 to? 

Jasność, jasność, jasność + G4 robi wszystko troszeczkę lepiej i jest też lepiej wykonany. 

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-c4-oled-vs-lg-g4-oled/49541/49542

Warto się śpieszyć, bo ta seria znika powoli z rynku (a LG raczej nie ma problemu z wyprzedaniem każdej sztuki w dobrej cenie).

• Lubię! 1
Opublikowano (edytowane)

W końcu nadszedł ten czas i po 10 latach użytkowania LEDa wylądował u mnie OLEDzik - LG C4. Naoglądałem się filmów o kalibracji ekranu i o ile niektóre z funkcji uniwersalnie poprawiają jakość (np. Wyłączanie oszczędzania energii), to jeśli chodzi o same kolory to już człowiek musi się zdać na siebie i swój gust. Znalazłem filmik, w którym rzekomy profesjonalista ustawia wszędzie temperaturę kolorów na max-ciepłą bo ma alergię na niebieskie tony, ale to przecież nie zawsze pasuje do oglądanej treści! Od 17:00 siedziałem dzisiaj i bawiłem się ustawieniami do gier i filmów, aż w końcu doszedłem do odpowiednich. Teraz tylko oglądać i grać. 

Edytowane przez Wojtq
  • Plusik 2
  • Lubię! 2
Opublikowano
13 godzin temu, Wojtq napisał(a):

W końcu nadszedł ten czas i po 10 latach użytkowania LEDa wylądował u mnie OLEDzik - LG C4. Naoglądałem się filmów o kalibracji ekranu i o ile niektóre z funkcji uniwersalnie poprawiają jakość (np. Wyłączanie oszczędzania energii), to jeśli chodzi o same kolory to już człowiek musi się zdać na siebie i swój gust. Znalazłem filmik, w którym rzekomy profesjonalista ustawia wszędzie temperaturę kolorów na max-ciepłą bo ma alergię na niebieskie tony, ale to przecież nie zawsze pasuje do oglądanej treści! Od 17:00 siedziałem dzisiaj i bawiłem się ustawieniami do gier i filmów, aż w końcu doszedłem do odpowiednich. Teraz tylko oglądać i grać. 

I jak ten C4 śmiga w gaming mode, coś probowałeś więcej? 

Ja kupiłem ostatecznie LG 77 C4 (w tej wielkości pójście w maksimum modelowe to już grzech finansowy) do filmów głównie + grania w salonie, LG 55 B4 do sypialni.

Został ostatni TV i tutaj chyba wezmę jednak flagowca LG 55 G4, dedyk do PC/ ew. PS5 Pro/Switch 2 w mojej jaskinii xD. Ale z tym ostatnim to się jeszcze zastanawiam, czy jednak nie QD-OLED S95D lub A95L, tylko promek brak, poluję jeszcze na delikwenta. 

Opublikowano
5 godzin temu, jimmy napisał(a):

Dlaczego LG C4 w wersji 83" to wydatek rzędu 20k, a model rywalizujący Samsung S90D 83" to już 14k? Tu i tu WOLED od LG z tego co się orientuję.

Ja kupiłem C4 77 w ME za 9999 zł, a 83 jest za 14k przecież, skąd to wziąłeś xD. 

Imo według mnie nie warto dla tych 6 cali dopłacać aż tyle, ale co kto lubi. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ja kupiłem C4 77 w ME za 9999 zł, a 83 jest za 14k przecież, skąd to wziąłeś xD. 

MM pojebało najwidoczniej. EDIT: ale już nie ma więc może jakiś błąd to był

https://mediamarkt.pl/pl/product/_telewizor-oled-evo-lg-oled83c44laaeu-83-4k-120hz-webos-oled-color-1482208.html

W euro jest C4 83" za 15k. Ale mój wybór chyba wreszcie padnie na S90D.

Opublikowano
12 godzin temu, jimmy napisał(a):

MM pojebało najwidoczniej. EDIT: ale już nie ma więc może jakiś błąd to był

https://mediamarkt.pl/pl/product/_telewizor-oled-evo-lg-oled83c44laaeu-83-4k-120hz-webos-oled-color-1482208.html

W euro jest C4 83" za 15k. Ale mój wybór chyba wreszcie padnie na S90D.

Pewnie cena z okresu przed obniżkami, C4 było jakieś 30% droższe jeszcze chwilę temu, zresztą jak wszystkie modele z 2024. 

Rozstawiłem B4 i G4 dzisiaj w tej samej przekątnej w domku i powiem wam, że różnica w obrazie na dzień dobry jest.... komicznie mała, widać ją dopiero w mocnym HDR xD. 

Ogólnie te OLEDy to jest bajka jednak, przeskok z LCD Full Array ogromny. 

• Plusik 1
Opublikowano

Rozstawiłem B4 i G4 dzisiaj w tej samej przekątnej w domku i powiem wam, że różnica w obrazie na dzień dobry jest.... komicznie mała, widać ją dopiero w mocnym HDR xD. 

Ogólnie te OLEDy to jest bajka jednak, przeskok z LCD Full Array ogromny. 

Odpal coś w Dolby Vision bo HDR10 ma ogranicznik do 1000 nitów, więc dużej różnicy nie zobaczysz na G4.

• Plusik 1
Opublikowano

Kumpel jak kupował c4 to też mówił, że liczył na większe wow z przesiadki z serii b, ale obraz faktycznie jest piękny tego nie można odmówić. Wieczorem z hdr jest sztos :) 

Opublikowano

Między B4 a C4 będzie widać różnicę w HDR10 bo C4 potrafi wykorzystać HDR10 w pełni ale to będzie podoba różnica jak w przypadku B4 a G4 przy treściach HDR10 więc testy porównawcze tylko w DV.

Krychu, jak już po używasz C4 77" to daj znaka. Sprawdź datę produkcji na tabliczce znamionowej. Jeśli dostałeś model z tego roku to nie powinieneś mieć green tint.

Najnowsza aktualizacja z końcówką .41 wróciła i można znowu aktualizować.
Wczoraj to zrobiłem i nie wiem, pewnie to placebo ale wydaje mi się, że jeszcze jaśniej świeci...

• Plusik 1
Opublikowano
13 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Między B4 a C4 będzie widać różnicę w HDR10 bo C4 potrafi wykorzystać HDR10 w pełni ale to będzie podoba różnica jak w przypadku B4 a G4 przy treściach HDR10 więc testy porównawcze tylko w DV.

Krychu, jak już po używasz C4 77" to daj znaka. Sprawdź datę produkcji na tabliczce znamionowej. Jeśli dostałeś model z tego roku to nie powinieneś mieć green tint.

Najnowsza aktualizacja z końcówką .41 wróciła i można znowu aktualizować.
Wczoraj to zrobiłem i nie wiem, pewnie to placebo ale wydaje mi się, że jeszcze jaśniej świeci...

C4 zostawiłem na sklepie, przyjdzie za kilka dni dopiero, bo nie jest gotowa ściana pod niego. Dam znać jak tam ten kolos. 

Specjalnie brałem z ME wersję 77C45 , bo liczę, że właśnie to będzie ten poprawiony model, zobaczymy. 

Podsumowując będzie setup full LG 55B4/55G4/77C4, przynajmniej sterowanie w menu będzie te same, swoją drogą bardzo spoko są te menusy od LG (i jest chromecast). 

• Lubię! 1
Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 10:59, KrYcHu_89 napisał(a):

I jak ten C4 śmiga w gaming mode, coś probowałeś więcej? 

Podbiłem jedynie kolory i ustawiłem ciemniejszą czerń, bo na ustawieniach fabrycznych było bardzo blado. Odpaliłem kilka gierek i wyglądały super.

• Plusik 1