Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano

Powiem Tobie tak, że zasadniczo jest wszystko chyba okey. Wydaje mi się, że menu trochę szybciej działa, głośnik w tv jakby delikatnie lepiej działają ale niestety możliwe, że popsuli tryb SDR głównie na domyślnym trybie standard. W moim odczuciu na wersji 23.20.41 ten tryb standard był jaśniejszy i żywszy ale może to moje oczy szaleją bo na necie nie znalazłem złych opinii.
HDR świeci super. Zrobiłem pewne korekcje w trybie kino i jest bajka.
A na jakiej jesteś wersji?

Co do tego, ze nie widzi Tobie obecnie tej wersji to podobnie miałem z wcześniejszą wersją tzn. była dostępna, potem zniknęła i za dwa dni znowu się pojawiła. W momencie pojawienia się wersji 23.20.42 na stronie LG zniknęła wersja wcześniejsza z końcówką .41

P.S.
Na stronie LG jest dostępna wersja najnowsza z końcówką .42

https://www.lg.com/pl/wsparcie/informacje-o-gwarancji/cs-OLED65C45LA.AEU/

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

Wydaje mi się, że menu trochę szybciej działa

Dokładnie takie samo odniosłem wrażenie na moim LG C4

Opublikowano
Godzinę temu, Kolos28 napisał(a):

A na jakiej jesteś wersji?

Na tej co naprawiała VRR, więc jedna w tył.

Opublikowano
Na tej co naprawiała VRR, więc jedna w tył.
No to zostań na tej 23.20.41
Teraz strach pobierać aktualizacje bo mogą celowo pogorszać walory zeszłorocznych telewizorów by czymś przekonać do kupna serii 2025.
Opublikowano

Może dla bezpieczeństwa sobie wyłączę powiadomienia, bo można przypadkiem kliknąć.

Opublikowano
Może dla bezpieczeństwa sobie wyłączę powiadomienia, bo można przypadkiem kliknąć.
Aktualizacja chyba zawsze będzie wyskakiwać w powiadomieniach.

Wiesz całkiem możliwe, że ta aktualizacja o końcówce .42 jest spoko ale jeśli masz obiekcje to nie ma sensu aktualizować.
Opublikowano

Ja tam w trybie gry to zauważyłem, że opcje są jakby zamulone.

Opublikowano

A to nie zauważyłem by opcje w trybie gry jakoś specjalnie muliły, raczej działają tak jak zawsze.

Opublikowano
W dniu 21.03.2025 o 09:56, Amer napisał(a):

Panowie, padł mi wysłużony LCD 55 Sony, wiec konieczna będzie przesiadka. W co obecnie warto zainwestować? Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź. Podstawowy "parametr" w jaki celuję to żywotność sprzętu, tzn. fajnie by było żeby posłużył te kilka lat (choć pewnie to loteria obecnie). Z góry dzięki. 

Sony z wyższych serii psclassic

Opublikowano

Kupował ktoś tutaj C4 z oficjalnego sklepu LG? Podobno po kodach rabatowych wychodzi bardzo dobra cena (poniżej 4k), ale u mnie to nie za bardzo działa. Ktoś coś?

Opublikowano

Nie wiem jak sony w tych topowych modelach ale ja mam XR LCD sprzed 2-3 lat i nie polecam to już nie to sony co kiedyś. Znajomy też ma i też żałuje choć on ma większe kwiatki niż ja.

Opublikowano

Kupowanie sony i to nawet droższych od LG, gdzie oni są topową marką w robieniu Oledowych matryc, to trza mieć gwoździa w mózgu.

Opublikowano

Z tych osób, które znam i mają oleda to jednak większość kupuje LG. Jeden ma z sony ale tam już gruby hajs poszedł za ten tv :)

Opublikowano

Sony się odkleiło cenowo robiąc z siebie jedyną markę premium na rynku, ale wcale nie oferując znacznie więcej, nie ma też dużych plusów w stosunku do topowych LG, chyba, że ktoś ogląda na TV zwykłą telewizję, a takich ludzi raczej nie ma xD, gdyż mają najlepszy post processing SDR.

Ja mam B4/C4/G4 i jestem mega zadowolony z każdego po pierwszych kilku dniach użytkowania.

Opublikowano

[mention= rel=]KrYcHu_89[/mention]
Z racji że masz 3x C4, powiedz mi w jakim kolorze masz odbicia matrycy przy zgaszonych telewizorach. Pytam z ciekawości bo są matryce co odbijają na fioletowo, a są też takie co na szaro jak w LCD.

W moim C4 65" na zgaszonym TV odbicia są właśnie w fiolecie a np. u mojego teścia jego 55" ma szare odbicia na matrycy.
Ogólnie fioletowe są lepsze bo odbicia mebli itp. są mniej widoczne.

Opublikowano
16 godzin temu, Kolos28 napisał(a):

[mention= rel=]KrYcHu_89[/mention]
Z racji że masz 3x C4, powiedz mi w jakim kolorze masz odbicia matrycy przy zgaszonych telewizorach. Pytam z ciekawości bo są matryce co odbijają na fioletowo, a są też takie co na szaro jak w LCD.

W moim C4 65" na zgaszonym TV odbicia są właśnie w fiolecie a np. u mojego teścia jego 55" ma szare odbicia na matrycy.
Ogólnie fioletowe są lepsze bo odbicia mebli itp. są mniej widoczne.

Bardziej fioletowe, ale w sumie muszę dokładnie zerknąć, bo jeszcze tam nie mieszkam i na razie kalibrowałem sobie TVki z excelem i patrzyłem tylko, czy nie ma bad pikseli, chwile testów z konsolami itp. etc.

Głupie może, ale sprawdź, czy zdjąłeś folie, bo ja miałem taką cienką, że nie zwróciłem na nią uwagi xD.

Mam 55 B4 z PL, 77 C4 z PL, a 55 G4 mam tą wersję EU ze Sferisa.

Ogólnie polecam wrzucić te modele G42LW jakby ktoś się zastanawiał versus C4 z Media Expertów, bo cenowo to jest podobnie, a płaci się haracz za nie wiadomo w sumie co xD już takie 2 montowałem, 55 i 65 i wszystko śmiga świetnie, a 5 lat gwary na matrycę w modelach G normalnie wpada, trochę żałuję, że nie wziąłem 77 G4, bo był w promo za 12k jakoś z EU dystro. Niemniej jednak naprawdę wszystkie te 3 tvki to jest topka, zobaczymy jak z żywotnością każdego z nich po latach.

Opublikowano

Tak miałem folie, w prawym dolnym rogu był taki czerwony element, który wystawał poza matryce. Chodzi mi o uchwyt w formie trójkątnej naklejki.

Opublikowano
28 minut temu, Kolos28 napisał(a):

Tak miałem folie, w prawym dolnym rogu był taki czerwony element, który wystawał poza matryce. Chodzi mi o uchwyt w formie trójkątnej naklejki.

No właśnie u mnie on się jakoś dziwnie odkleił (sama naklejka) i początkowo nie zwróciłem uwagi.

Jakby ktoś pytał i miał jeszcze wątpliwości, czy gwarancja LG na panele wchodzi z dystro EU image.png image.png

Opublikowano

Nie dziwi fakt, że Twój G42LW podlega gwarancji 5 letniej gdyż wszystkie TV które mają końcówkę .AEU są na rynek europejski. G45LW, który jest sprzedawany w Polsce również ma końcówkę .AEU.

Opublikowano
4 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

Nie dziwi fakt, że Twój G42LW podlega gwarancji 5 letniej gdyż wszystkie TV które mają końcówkę .AEU są na rynek europejski. G45LW, który jest sprzedawany w Polsce również ma końcówkę .AEU.

Tak, ale krążyły na forach różne plotki co do tej gwarancji.

No to teraz czekam na pojawienie się https://www.lg.com/us/monitors/lg-45gx950a-b-gaming-monitor :). Niestety w PL dopiero w maju.