Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no ja po wymianie w listopadzie 2016 planuję te 4 latw się przekulać (ostatni TV też jakoś 4 lata miałem).

ps Daily raport: kolejny miesiąc się zaczął i dalej obodowa się nie rozchodzi xD

Opublikowano (edytowane)

Z judupa. Cos zle?

No nie wiem, u mnie Szajsung nie wyświetla z HDRem filmików z jutuba (4K i 60fpsów tak). Ale u Ciebie jest Android, także nie wiem. A masz jakieś info, że wyświetlany jest obraz HDR?

http://demo-uhd3d.com/categorie.php?tag=hdr TUTAJ MASZ OPAD SZCZENY - pobierz te szachy Chess i usiądź lepiej.

Edytowane przez grzybiarz
  • Plusik 1
Opublikowano

Tez nie mam zamiaru zmieniac tv przynajmniej do premiery ps5, albo ps5 pro.

Bez jaj idac tokiem codename to by co roku trzeba bylo wymieniac tv. Zaraz wejdzie 8k i znowu bedzie cos nowego.

Opublikowano (edytowane)

No właśnie się zastanawiam czy nie uderzać już TERAZ w nowy TV Sony- XD8505 (raczej tylko ten wchodzi w grę). Jak wejdą modele z serii XE: http://www.hdfever.fr/2017/01/09/sony-kd-55x9005/ to zostaną wyparte zeszłoroczne modele XD, które pewnie teraz są trochę tańsze niż na premierze (szczególnie XD85, XD80) i te nowe XE będą mega drogie na bank. I jeszcze niesprawdzone pod kątem np. input lag itd. Hmmm...

EDIT: i nie piszcie mi tu o Szajsungu. Tylko Sony wchodzi w grę.

Edytowane przez _daras_
Opublikowano

No właśnie się zastanawiam czy nie uderzać już TERAZ w nowy TV Sony- XD8505 (raczej tylko ten wchodzi w grę). Jak wejdą modele z serii XE: http://www.hdfever.fr/2017/01/09/sony-kd-55x9005/ to zostaną wyparte zeszłoroczne modele XD, które pewnie teraz są trochę tańsze niż na premierze (szczególnie XD85, XD80) i te nowe XE będą mega drogie na bank. I jeszcze niesprawdzone pod kątem np. input lag itd. Hmmm...

Jak juz pisalem mam ten model ponad 3 miesiecy 55" i jestem zadowolony, choc gdyby budzet pozwolil bralbym XD93 (roznica 3 m-ce temu miedzy tymi modelami to 3 tysie). Ostatnio jak sprawdzalem w Saturnie to model XD93 spadl z 8k na 7200 wiec cena jeszcze sroga, ale jak mozesz poczekac to XD93. Jako takiego porownania na zywo nie mam miedzy tymi modelami ale z technikaliow i specyfikacji XD93 ma lepszy kontrast, odwz czerni i HDR. Z drugiej strony ja w swoim XD85 nie mam na co narzekac

Opublikowano

Ale Panowie po raz kolejny. Nie ma się spodziewać, że ceny udanych modeli typu Panas DX750, szajs ks7000 czy Sony XD93 (z dobrą relacją jakość/cena) jakoś jeszcze bardziej spadnie. Niedługo poprostu wejdą nowe modele a to poprzedni, które są udane znikną z pułek.

Opublikowano

Tez nie mam zamiaru zmieniac tv przynajmniej do premiery ps5, albo ps5 pro.

Bez jaj idac tokiem codename to by co roku trzeba bylo wymieniac tv. Zaraz wejdzie 8k i znowu bedzie cos nowego.

Akurat teraz dzieje się dużo w temacie tv . Jeśli ktoś ma odbiornik który kupił przynajmniej 2 lata temu , to czekać co się wydarzy . Oledy tanieją , HDR dopiero co wchodzi , większa rozdzielczość ... Ostatnio tak szybko się to nie odbywało

Opublikowano

Ale Panowie po raz kolejny. Nie ma się spodziewać, że ceny udanych modeli typu Panas DX750, szajs ks7000 czy Sony XD93 (z dobrą relacją jakość/cena) jakoś jeszcze bardziej spadnie. Niedługo poprostu wejdą nowe modele a to poprzedni, które są udane znikną z pułek.

No dokładnie. Nie ma przecież w sklepach telewizorów, co 10 lat temu kosztowały 20 000, a dzis warte są grosze, mimo ze to wciąż dobre flagowce full hd.

Ps pułka to nie bółka :)

Opublikowano

No właśnie się zastanawiam czy nie uderzać już TERAZ w nowy TV Sony- XD8505 (raczej tylko ten wchodzi w grę). Jak wejdą modele z serii XE: http://www.hdfever.fr/2017/01/09/sony-kd-55x9005/ to zostaną wyparte zeszłoroczne modele XD, które pewnie teraz są trochę tańsze niż na premierze (szczególnie XD85, XD80) i te nowe XE będą mega drogie na bank. I jeszcze niesprawdzone pod kątem np. input lag itd. Hmmm...

Jak juz pisalem mam ten model ponad 3 miesiecy 55" i jestem zadowolony, choc gdyby budzet pozwolil bralbym XD93 (roznica 3 m-ce temu miedzy tymi modelami to 3 tysie). Ostatnio jak sprawdzalem w Saturnie to model XD93 spadl z 8k na 7200 wiec cena jeszcze sroga, ale jak mozesz poczekac to XD93. Jako takiego porownania na zywo nie mam miedzy tymi modelami ale z technikaliow i specyfikacji XD93 ma lepszy kontrast, odwz czerni i HDR. Z drugiej strony ja w swoim XD85 nie mam na co narzekac

Ile nitów ma ten Sony XD8505? HDR daje radę czy tak sobie, jak to widzisz w porównaniu z fullHD? Jak z czernią podczas ciemnych sekwencji? Ten TV ma matrycę IPS niestety (lepsze kąty widzenia, ale gorsza czerń względem matryc VA). XD94 nie wchodzi w grę, bo celuję w 75" (siedzę ponad 3m od TV), a ten kosztuje dużo za dużo w tym rozmiarze (no i gorszy input lag od XD8 w testach).

Opublikowano (edytowane)

Ile dokładnie nitów nie pamiętam, w każdym bądź razie HDR miałem okazję dłużej doświadczyć z gierek w Uncharted 4 i chwile w Last Guardian, w obu przypadkach był efekt wow.

Co do porównania z Full HD to w przypadku gierek robi robotę, mój poprzedni tv to też Soniacz 7 letni (full HD), gierki skrócie prezentują się lepiej.

Z czernią bywa różnie, a dokładnie:

- Materiał w 4K (Netflix) oraz gry z Prosiaka: dla mnie czerń to tutaj czerń a kłopotów jeszcze ze wzrokiem nie mam. Sam obraz w 4K jak i z różnych rozdziałek z Prosiaka mi urywa po przesiadce ze swojego staruszka full HD.

- NC+ tutaj zależy już od danego kanału, jak to w cyfrze kanał hd kanałowi hd nierówny i dlatego bywa różnie, na takim Puls HD, TVP czy Polsacie dupy nie urywa i szału nie ma, za to już C+, HBO, FOX, AXN, Eurosport czy National Geographic dla mnie ok czy to pod względem właśnie odwz czerni czy samej jakości obrazu uppscalowanego do 1080 w porównaniu do starego TV.

- Blu Rey: jeszcze nie sprawdzałem

Co ważne TV posiada matryce 120hz co też robi robote. Sport, piłke, NBA, ostatnio z doskoku sporty zimowe na Eurosporcie, w trybie tv Live Football (tak też nadaje się do innych "sportów"☺) robi też spore wrażenie.

Edytowane przez elvis004
Opublikowano

Dzięki, to się nazywa wyczerpująca odp. Przy rozdziałce 4K trzeba siedzieć albo bliżej, albo większy TV (jak w moim przypadku). Nigdy jeszcze rozmiar TV nie miał takiego znaczenia, niestety przepaść w cenach między 65 a 75 jest ogromna...

Opublikowano

Balonie ale zakonczenie produkcji nie oznacza znikniecia z polek, i tak oznacza mocny spadek cen w dol przy wyjsciu nowych modeli

Nawet w salonie samochodowym masz auta ze starszych rocznikow.

Opublikowano

No dokładnie. Tylko że te udane modele bardzo szybko znikają. To że są udane wiedzą nie tylko konsumenci ale też sprzedawcy dlatego wiedząc, że tak czy siak się sprzedadzą nie dają jakiś super promocji.

Zakończenie produkcji oznacza zniknięcie z półek ale nie w trybie natychmiastowym, choć najlepsze modele poprzednich roczników mogą zniknąć raz dwa. Pamiętam, że tak było z jakimś TV bodajże serii W (z mega niskim IL) od Sony jak się okazało, że następca jest droższy, a ma gorsze parametry (np wyższe IL).

Opublikowano

No zgadza sie. Pamietam ze sony mialo z ktoryms wyzszym modelem wlasnientaki problem jak mowisz ze byl nieudany. Ale z tego co czytalem to taka jedna wpadka.

Opublikowano

Pamiętam, że tak było z jakimś TV bodajże serii W (z mega niskim IL) od Sony jak się okazało, że następca jest droższy, a ma gorsze parametry (np wyższe IL).

Potwierdzam, była taka sytacja z Sony W8 serii A z 2013r. Model z rekordowo niskim input lagiem, a w obrazie nie ustępujący dzisiejszym modelom fullHD. Kto jest szczęśliwym posiadaczem owego? :D

Opublikowano

Z moim modelem tak było . W705c input lag poniżej 20 . Następny model wd705 wykastrowany z wszystkiego niestety . Ale tu mowa o modelach budżetowych akurat .

Najlepszy moment na kupno tv to kwiecień - sierpień . Nowe modele już na półkach a i stare wciąż dostępne .

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem to nowe sony XE90 na papierze wygląda świetnie.

The XBR-900E series comes in four sizes from 49″ to 75″ and features FALD backlighting, HDR, plus WCG support. You get X-tended Dynamic Range PRO x5 that offers “five times the contrast range of a conventional LED TV.”

75″ XBR-75X900E – $6000

65″ XBR-65X900E – $3300

55″ XBR-55X900E – $2400

49″ XBR-49X900E – $1700

Podświetlenie diodami led czyli będzie local dimming, a to robi różnicę.

Nowe Samsungi seria Q7 (następca ks7000)

55″ QN55Q7F - $2500

65″ QN65Q7F - $3500

75″ QN75Q7F - $6000

Edytowane przez mattaman
Opublikowano

Czyli tak jak myślałem. Szaj nie wyda już TV z bardzo dobrymi parametrami (niektórymi jak z high endów) po mega dobrych pieniądzach. No ale teraz przynajmniej nikt za pewne nie będzie narzekał na słaby tył, no ale już widzę jak ludzie płacą ok 11 tys za 55 cali xD

Opublikowano (edytowane)

Balon jak zwykle ze swoimi fanaberiami - w maju bedzie 10 tys, w pazdzierniku 6, poza tym beda pewnie jeszcze inne modele rozniace sie standardowo literka na koncu w przedziale 5-7 tys jak zawsze...

Edytowane przez easye