Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) No i się doczekaliśmy. Jednak OLED'y i FALD'y nie mają sensu. Jedynym rozwiązaniem jest XE9305, najlepszy telewizor wrzechświata. Dawaj więcej tych specjalistów, bo jeden koleś + 3 amatorów w tym temacie to trochę śmiech. Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale to o czym pisze koleś jest już dawno naprawione w OLED'ach. 3 minuty temu, aphromo napisał: Swietnie, tak trzymaj Wulfen ! xD Edytowane 17 stycznia 2018 przez Ins Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) 9 minut temu, Ins napisał: Dawaj więcej tych specjalistów, bo jeden koleś + 3 amatorów w tym temacie to trochę śmiech. Dodatkowo nie wiem czy wiesz, ale to o czym pisze koleś jest już dawno naprawione w OLED'ach. Może jak recenzje ekspertów cię nie przekonują to chociaż liczby? Kontrast w filmach: średni: 46 000:1 max: 103 000:1 Przy takim kontraście minimalne świecenie czerni możesz zobaczyć tylko w absolutnej ciemności. Edytowane 17 stycznia 2018 przez wulfen Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 1 minutę temu, wulfen napisał: Kontrast w filmach: Możemy raz na zawsze ustalić, że ponieważ PSX Extreme jest gazetą dla graczy, forum jest forum dyskusyjnym dla graczy a ten temat nazywa się "Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS4/XONE", to filmy nikogo tutaj nie obchodzą? Kiedy mi odpowiesz wreszcie na pytania? Widziałeś OLED-a dłużej niż 3 minuty w sklepie? Widziałeś kiedykolwiek freesync/gsync w działaniu? Cytuj
Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) Ja tam tylko testowałem oba telewizory, no ale spoko. Wklejaj dalej Za chwilę będzie testował również Kyo, a wy zamiast dać mu super duper ustawienia by zobaczył to o czym piszecie, to toczycie wojenkę. Edytowane 17 stycznia 2018 przez Ins Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) 5 minut temu, raven_raven napisał: Możemy raz na zawsze ustalić, że ponieważ PSX Extreme jest gazetą dla graczy, forum jest forum dyskusyjnym dla graczy a ten temat nazywa się "Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS4/XONE", to filmy nikogo tutaj nie obchodzą? Przecież nie ma znaczenia czy pomiar kontrastu odbywał się w grze czy w filmie, czy na zdjęciach. Po prostu były testowane pewne klatki z filmów i taki kontrast wyszedł. W grach przy podobnych scenach wyszedłby podobny kontrast. Edytowane 17 stycznia 2018 przez wulfen Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Ach, no tak, wulfen tak napisał to tak musi być. A to wszystko w życiu nawet nie widząc OLED-a na oczy . Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) 2 minuty temu, raven_raven napisał: Ach, no tak, wulfen tak napisał to tak musi być. A to wszystko w życiu nawet nie widząc OLED-a na oczy . Czyli ani liczby, ani testy ekspertów cię nie przekonają. Edytowane 17 stycznia 2018 przez wulfen Cytuj
Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Liczby liczbami, a rzeczywistość wygląda tak. To jest nadal krawędziowiec. Taką oledową czerń ma nawet KS7000, oczywiście pod takim samym warunkiem, czyli nic bardzo jasnego w okół nie ma, bo inaczej robi się problem. Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) Cytat Taką oledową czerń ma nawet KS7000 W ks7000 powstają pionowe pasy przez cały ekran i bardzo duże strefy podświetlania, w xe93 wygaszanie działa znacznie lepiej. Nie jest to poziom ZD9 ale przewyższa wszystkie inne TV krawędziowe. Edytowane 17 stycznia 2018 przez wulfen Cytuj
Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 No większe są rozjaśnienia, wiadomo, przecież ma mniej stref. No ale na "oledowym" XE9305 też nie jest za dobrze: Cytuj
Gość Orzeszek Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 51 minut temu, wulfen napisał: W ks7000 powstają pionowe pasy przez cały ekran i bardzo duże strefy podświetlania, w xe93 wygaszanie działa znacznie lepiej. Nie jest to poziom ZD9 ale przewyższa wszystkie inne TV krawędziowe. XD to już na moim projektorze jest ładniejsza czerń Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Jakiś chyba wadliwy egzemplarz. Nigdy nie widziałem na żadnym ze swoich dwóch KSów takich akcji, a oglądam 90% w nocy i dużo materiałów z HDR. Nie jest idealnie ale bez przesady. ps Orzech zobacz kto zamieścił ten post 1 Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 (edytowane) 44 minuty temu, balon napisał: Jakiś chyba wadliwy egzemplarz. Nigdy nie widziałem na żadnym ze swoich dwóch KSów takich akcji, a oglądam 90% w nocy i dużo materiałów z HDR. Nie jest idealnie ale bez przesady. Nie wadliwy egzemplarz tylko kwestia ekspozycji/czułości aparatu, który na długim czasie lub wysokiej czułości uwydatnia na zdjęciu takie rzeczy, przez co świecenie czerni widać mocniej niż w rzeczywistości. Aparat foto czyli największy KŁAMCA przy testach wyświetlaczy: telewizorów, monitorów czy projektorówhttps://hdtvpolska.com/aparat-foto-czyli-najwiekszy-klamca-przy-testac/ Edytowane 17 stycznia 2018 przez wulfen Cytuj
Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Sam wrzuciłeś zdjęcie pod kątem w odpowiedzi na filmik nagrany na wprost xD SDR ? OLED HDR ? Na pewno nie krawędziowiec, bo mimo tego, że XE9305 ma najlepszy system i ilość stref w edge-lit tv to i tak przez rozjaśnianie ekranu efekt nie jest już tak dobry, a jakość obrazu w okół rozjaśnionych stref już nie jest taka jak powinna. @Kyo Jeżeli będziesz mieć możliwość odpalenia Infamousa nocną porą gdzie w mieście jest sporo neonów, lub pogrania w Gearsy 4 po sieci to zobaczysz o czym mówię od razu. PS. Te mapki z multi do Gearsów to chyba najlepszy dla mnie pokaz HDR'u na konsolach. Takie Canals i Clocktower rozwalają na łopatki. Cytuj
wulfen 5 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Cytat Sam wrzuciłeś zdjęcie pod kątem w odpowiedzi na filmik nagrany na wprost xD filmik i zdjęcia mogą pokazać tylko jak duże są strefy podświetlania, nie pokaże jak wygląda czerń w rzeczywistości. Wstawiłem zdjęcie by pokazać że ks7000 podświetla większe strefy w porównaniu do xe93. Tylko o to chodziło. Cytat HDR ? Na pewno nie krawędziowiec, bo mimo tego, że XE9305 ma najlepszy system i ilość stref w edge-lit tv to i tak przez rozjaśnianie ekranu efekt nie jest już tak dobry, a jakość obrazu w okół rozjaśnionych stref już nie jest taka jak powinna. W HDR tak, "wycieki" światła są niestety widoczne i mówiłem to kilka razy. Cytuj
raven_raven 12 013 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 No proszę, mamy święta chyba i pierwszy raz zgodzę się z wulfenem. Aparat wyostrza problem zdecydowanie,. Jeśli zrobię zdjęcie backlight bleeda ze swojego monitora to będzie to wyglądać jakby pół monitora było białe, gdzie w rzeczywistości tylko w jednym najbardziej intensywnym miejscu to widać. Tylko, no właśnie, to wyostrza problem. Co znaczy, że rzeczywiście on tam jest, tylko mniej intensywny. Trzeba brać na to poprawkę jak się ogląda takie zdjęcia. Cytuj
Ins 5 750 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 27 minut temu, wulfen napisał: Wstawiłem zdjęcie by pokazać że ks7000 podświetla większe strefy w porównaniu do xe93. Tylko o to chodziło. W HDR tak, "wycieki" światła są niestety widoczne i mówiłem to kilka razy. No a mi chodziło o tą oledową czerń, czyli wszędzie perfekcyjnie, a nie tylko w SDR na wprost ekranu, przy zapalonym świetle i w miejscach gdzie nie ma zbyt jasnych elementów. Jako, że jedyną przewagą XE9305 jest jasność w HDR to chyba nie na miejscu jest polecanie go zamiast OLED'a skoro występuje light bleed i jakość obrazu na tym cierpi. Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 17 stycznia 2018 Opublikowano 17 stycznia 2018 Można poczekać jeszcze chwile na więcej info o XF90. Być może ten tv okaże się lepszy. Cytuj
PIOTR8642 30 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 Cytat tryby z jakimiś motionflow pod granie jest po prostu okrutnym pier.doleniem i nie rozumiem jak komuś może być wygodnie grać z takim lagiem i sądze, że takie osobniki są po prostu trollami i powinni mieć zablokowany dostęp do działu. Bo takie idiotyzmy gadają ludzie którzy włączali upłynniacz w tv FullHD i nie miał on aż takiego wpływu na laga (sam testowałem kilka takich tv). Teraz w tv 4K, włączenie upłynnienia ruchu powoduje takiego laga że nie da się grać. Cytuj
PIOTR8642 30 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 (edytowane) 15 godzin temu, Kyokushinman napisał: Moje są zbyt cenne i walące po oczach dla Was. Wulfen ma bardziej odpowiednie. Jak pojawi się na forum to możecie zapytać i go o to poprosić. Aby jednak nie było to niech chociaż takie coś sobie ustawi. To poniżej też jeszcze ujdzie. Masz na myśli "profesjonalne" ustawienia wulfena wykonane metodą "na oko", które są inne dla każdej gry? Niezły żart A te ustawienia które teraz wrzuciłeś z YT, to na jakiej podstawie oceniłeś że są dobre? Też metodą na oko, oglądając efekt tych ustawień na ekranie monitorka? W takiej sytuacji nawet nie pytam jak to (ocena obrazu widziana na monitorze i to na podstawie obrazu z YT) się ma choćby do takich mądrości... Cytat Aparat foto czyli największy KŁAMCA przy testach wyświetlaczy: telewizorów, monitorów czy projektorów https://hdtvpolska.com/aparat-foto-czyli-najwiekszy-klamca-przy-testac/ Edytowane 18 stycznia 2018 przez PIOTR8642 Cytuj
balon 5 336 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 Panowie trochę z innej beczki. Macie jakąś dobrą stronkę, na bieżąco aktualizowaną ze spisem gierek, która jest w "4k" , gdzie jest HDR? Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 Na reseterze jest thread dotyczący Xbox One X https://www.resetera.com/threads/xbox-one-x-enhanced-games-full-list-of-titles-and-details.672/ Widziałem też odnośnie PS4Pro jak znajdę linka to wrzucę O masz https://www.resetera.com/threads/all-games-with-ps4-pro-enhancements.3101/ Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 (edytowane) 5 godzin temu, PIOTR8642 napisał: Masz na myśli "profesjonalne" ustawienia wulfena wykonane metodą "na oko", które są inne dla każdej gry? Niezły żart A te ustawienia które teraz wrzuciłeś z YT, to na jakiej podstawie oceniłeś że są dobre? Też metodą na oko, oglądając efekt tych ustawień na ekranie monitorka? W takiej sytuacji nawet nie pytam jak to (ocena obrazu widziana na monitorze i to na podstawie obrazu z YT) się ma choćby do takich mądrości... O naczelny blacharz nawet tutaj zawitał. Wpierw wróć się kilka stron wcześniej i doinformuj na jakiej podstawie. GO też możesz odwiedzić tam więcej jest o mnie. Edytowane 18 stycznia 2018 przez Kyokushinman 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 109 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 Czy LG B7A jest dalej najlepszym TV-kiem dla graczy? Cytuj
_daras_ 725 Opublikowano 18 stycznia 2018 Opublikowano 18 stycznia 2018 Ja dodam od siebie, że póki OLEDy będą miały słabą max jasność obrazu, zawsze będą przegrywały z FALDami pod kątem grania w HDR. Jeśli chodzi o filmy w SDR to wiadomo OLEDy masakrują. A jeśli chodzi o filmy w HDR to powiedzmy remis OLED=FALD. Tak więc na dziś dzień najlepszy TV do grania to FALD, najlepszy do filmów OLED :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi