Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.08.2018 o 11:48, schabek napisał:

To są typowe low endy, w zasadzie nie dostaniesz nic poza 4k.

Ja bym polecił ci 55 cali tcl 7026

4k wide color gamut pełny hdr10 (10bit matryca nie oszukana) 400nitów i wbudowany soundbar JBL.

Do tego ładny, wizualnie wyróżnia sie z tłumu,aluminiowa ramka (szczotkowana!)

Android.(dla mnie to by był minus/kolega wniebowzięty)

Kolega niedawno go kupił i muszę powiedzieć że bdb tv.

Niby 60hz ale oglądam u niego regularnie meczy na nc+ i jest wypas.

Te 400nitów też jak na tą półkę to bdb wynik i sprawdzałem na prosiaku, ładnie to świeci w uncharted czy horizon, widać różnicę gołym okiem między włączonym a wyłączonym hdr.

Jedyny problem jaki miał to z wifi ale zaktualizował andka z pena i wsio extra hula.

No i w ME dostał dodatkowego pilota do tego tv za zł :)

A jak nie to dozbieraj na OLEDA albo XF9005

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, poszukuje niekoniecznie dużego telewizora 43-49 cali do seriali i pogrania czasem na prosiaczku, więc fajnie by było gdyby  wyposażony był w hdr. Cena budżetowa, gdzieś do 2k. Coś godnego uwagi się znajdzie? Obczajam sobie te dwa modele. "Wideofilem" nie jestem, ale dobrze by było widzieć jakąś różnicę między nowym telewizorem, a monitorem 22''  lub mantą hdr, którą dostałem od teścia i z przymusu ją posiadałem ;) 

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-49uj634v.bhtml

https://www.mediaexpert.pl/telewizory/telewizor-samsung-led-ue43mu6172,id-848784 

Jeden 49'' drugi 43''

Totalnie się na telewizorach nie znam. Są tu jakieś poważne różnice między np. tymi dwoma poza przekątną? 

Edytowane przez Kosmos
Opublikowano
7 minut temu, Schranz1985 napisał:

To prowokacja? Z tych 2 to manta hdr najlepszy.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

No przeciez napisał, że się nie zna. 

A ty byś mógl kurczę juz nauczyć się wyłączać ten podpis z tapa

Opublikowano

Ale ja nie mowie o p605/607 tylko o c7026.
Ten tv wygral Eisa award w 2017 na najlepszy budrzetowy tv.
Tcl jako firma walczaca o rynek daje ciut wiecej.
W sensie troche mocniej swieci jest 10bit(hdr10) matryca, wide color gamut i soundbar.
Input lag do grania wysmienity.
Wiadomo ze za 2k to nie sa duze roznice nie dostaniesz hdr z efektem wow ale wide color gamut juz robi.
Mialem okazje ogladac/grac na nim i moge powiedzieć ze jak ktos nie patrzy na ramke/nóżkę/ i prestiż wśród somsiadow to byl by moj 1 wybor wśród tanich tv.

Opublikowano
18 minut temu, Plugawy napisał:

Telewizor 4k, z hdr i z 120Hz matrycą za 1950zł. W 55calach. Jestem naprawdę ciekaw jak to wygląda w rzeczywistości.

Jedna strona pisze że to 60 Hz, jakby tak sprowadzali TCL 55R617 to bym brał z zamkniętymi oczami

Opublikowano
2 minuty temu, SG1-ZIELU napisał:

Jedna strona pisze że to 60 Hz, jakby tak sprowadzali TCL 55R617 to bym brał z zamkniętymi oczami

https://www.tclusa.com/products/home-theater/4-series/tcl-49-class-4-series-4k-uhd-led-roku-smart-tv-49s405

https://www.walmart.com/ip/TCL-49-Class-4K-2160P-Roku-Smart-LED-TV-49S405/692591895

Tam piszą, że 120Hz, na allegro od Sferis też widziałem, że 120Hz.

A i serio bez złośliwości, jestem ciekaw jak ten telewizor daje radę w porównaniu z innymi do 2k.

Opublikowano

Ten r617 nie trafi do eu nigdy, pisalem w tej sprawie do tcl nawet, czy jest szansa .
A szkoda bo wyperdolil by z kapci praktycznie cala konkurencje do 4k za połowę tej kwoty

Z tym ze on tez ma swoje problemy niestety i trzeba trafic dobrą sztukę.

Opublikowano

Ja nie wiem, czlowiek chcialby telewizor kupic a czytajac opinie to sie tylko wku rwi xD Teraz sie zastanawiam miedzy tym samsungiem 58 cali a tym Tcl 55 co podal @Schranz1985. Czytalem jakies forum hdtv i ludzie tam wypisuja ze android niestabilny, trzeba zrobic kalibracje ekranu (juz widze siebie jak to robie xd) ale z drugiej strony multum apek jak np Kodi gdzie w Samsungu jest bieda i podobno nie ma playera czy ipli ktore czasami by sie pewnie przydaly.

@Schranz1985 twoj znajomy poza aktualizacja cos tam jeszcze grzebal? Polowa osob na tamtym forum jest zachwycona, a reszta narzeka ze tv wariuje, sam sie wlacza/wylacza. Za to prawie wszyscy uwazaja ze jakosc obrazu lepsza niz u konkurencji. Musze sie przejsc do sklepu i zobaczyc je na zywo ale czas decyzji sie zbliza bo tylko do 31 w me daja pilot smart za 1zl xd

Opublikowano
2 godziny temu, schabek napisał:

Ja nie wiem, czlowiek chcialby telewizor kupic a czytajac opinie to sie tylko wku rwi xD Teraz sie zastanawiam miedzy tym samsungiem 58 cali a tym Tcl 55 co podal @Schranz1985. Czytalem jakies forum hdtv i ludzie tam wypisuja ze android niestabilny, trzeba zrobic kalibracje ekranu (juz widze siebie jak to robie xd) ale z drugiej strony multum apek jak np Kodi gdzie w Samsungu jest bieda i podobno nie ma playera czy ipli ktore czasami by sie pewnie przydaly.

@Schranz1985 twoj znajomy poza aktualizacja cos tam jeszcze grzebal? Polowa osob na tamtym forum jest zachwycona, a reszta narzeka ze tv wariuje, sam sie wlacza/wylacza. Za to prawie wszyscy uwazaja ze jakosc obrazu lepsza niz u konkurencji. Musze sie przejsc do sklepu i zobaczyc je na zywo ale czas decyzji sie zbliza bo tylko do 31 w me daja pilot smart za 1zl xd

na hdtv.com.pl rządzi kiki i blackninja którzy naganiają klientów na swoje telewizory, polecając przede wszystkim telewizory TCL i Philips. Czesto jak się weźmie od nich telewizor to masz taniej i kalibracje masz gratis, trzeba być tylko w tym klubie hdtv.com.pl. Oprócz tego ich domeną są soundbary JBL, które też polecają w pierwszej kolejności. Na pierwszy rzut oka to wszystko śmierdzi, ale są zadowolone osoby, a w razie problemów z TV zawsze pomogą. Rzeczywiście zastanowić by się można było nad tym TCL skoro jest sprowadzany.

Może jeszcze Philips 49pus7502, jeden z tańszych TV z matrycą 120Hz, ale wiadomo to Philips i trzeba by było go zobaczyć na zywo.

• Dzięki 1
Opublikowano

Rok temu kupilem sony sd8505 55cali, w tamtym  tygodniu po przeczytaniu recenzji  na rtings  kupilem sony xf83 60 cali glownie z ciekawosci jak sprawuje sie direct led. Roznica w czerni pomiedzy tymi modelami mocno zauwazalna. Natomiast  sam tv w koncu  nie zamula ,w przeciwieństwie do sd85. Panowie w sklepie  usilnie starali sie wcisnac mi Samsung  65 cali nu8072t .Moze i lepszy ale od lat wybieram  sony . 

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 18.08.2018 o 08:50, schabek napisał:

Musze sie przejsc do sklepu i zobaczyc je na zywo

TCL z tego co słyszałem muszą być importowane z USA bo te europejskie wersje są gorsze

Opublikowano

No juz sie troche naczytalem i odpuszcam jednak tego tcl.

w nastepbym tygodniu robie wycieczke po sklepach i zobacze na zywo te co mnie interesuja. Teraz tez zastanawiam sie czy dolozyc 1k i wziac 65cali samsunga. I tak przesiadka z mojego blaupunkta to bedzie pewnie inny level, z reszta nie mam takiego oka zeby wylapac wszystkie wady jakie te samsungi maja, a jak czytam tych ekspertow internetowych to na dobry tv dycha by nie wystarczyla wedlug nich, yebac. No ale musze zobaczyc czy ta wielkosc w ogole mi jest potrzebna.

Opublikowano
8 godzin temu, schabek napisał:

nie mam takiego oka zeby wylapac wszystkie wady jakie te samsungi maja

Podstawowa wada - psują się, myślę, że nawet niewprawione oko zauważy niewłączający się telewizor, poczytaj na hdtv tematy o telewizorach samsunga, temu nie działa pilot, ten ma jakieś paski, temu się nie włącza telewizor, temu się wiesza.

Opublikowano

na forumku jest z 5 samsungów i oprócz rozje.bania klockiem to wszystkie bodaj smigają 

Opublikowano
7 minut temu, szejdj napisał:

no to rzeczywiście wielki sukces firmy samsung, że żaden z aż 5 telewizorów się jeszcze nie zepsuł(poza tym z powyginaną obudową od nowości)

wiadomo wszystkie inne niż te 5 sie zepsuły 

Opublikowano

Juz bez przesady, mialem juz kiedys samsunga, moi starzy tez mieli kilka, znajomi tez i nikt nie narzekal. Tym anonimowym typom z hdtv niedlugo zacznie przeszkadzac ze telewizory nie maja funkcji robienia lachy. 

Jeszcze taki mi wpadl dzisiaj w oko

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/philips-65pus6262-12.bhtml

Na stronach roznych sklepow opinie ma niezle ale na oficjalnej philipsa ludzie go doslownie zjedli xD no i podobno nie ma hbo go, a to by sie akurat przydalo.