Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zagul

Co do podanych Sony to są dosyć łatwo dostępne 

https://www.ceneo.pl/50217720?se=Aubvd6Vb-o6Fi1q34DTKB68MyUcF_Qmx&gclid=CjwKCAjw2rjcBRBuEiwAheKeL49cxGQU-rTui6qCa8DE7IuEMgTo8YKPyzB5S3hmC3HQauKTmCTYiRoCAmsQAvD_BwE

No i w modelu XE80 będzie lepszy HDR niż XE75

Choć myślę że oba mogą mieć identyczne matryce tylko w elektronice trochę pogrzebali. 

Wiem o czym piszesz z tą grafiką bo sam gram sporo w RETRO, ale jak zagrałem pierwszy raz na PS4 Pro na TV z HDR w The Last of us byłem w szoku i szczena mi opadła :) 

Opublikowano
8 minut temu, Tynio napisał:

@zagul

Co do podanych Sony to są dosyć łatwo dostępne 

https://www.ceneo.pl/50217720?se=Aubvd6Vb-o6Fi1q34DTKB68MyUcF_Qmx&gclid=CjwKCAjw2rjcBRBuEiwAheKeL49cxGQU-rTui6qCa8DE7IuEMgTo8YKPyzB5S3hmC3HQauKTmCTYiRoCAmsQAvD_BwE

No i w modelu XE80 będzie lepszy HDR niż XE75

Choć myślę że oba mogą mieć identyczne matryce tylko w elektronice trochę pogrzebali. 

Wiem o czym piszesz z tą grafiką bo sam gram sporo w RETRO, ale jak zagrałem pierwszy raz na PS4 Pro na TV z HDR w The Last of us byłem w szoku i szczena mi opadła :) 

Jeszcze pomierzę sobie w pokoju i może wezmę w euro rtv sobie ten XE75 za 3500, ale 55". Tam w sumie teraz promka na raty 0%.

Opublikowano (edytowane)

Lecą obiecane foty i krotki filmik...

Spoiler

IMG_20180904_214352.jpg

Przypadkiem sie natknąłem na taki obraz, kiedy odpalałem gierkę z plusa - to myślę, ze zrobię fote niedowiarkom. Chyba pierwszy raz zdażyło mi sie zobaczyć takie pasy. Rozmieszczone sa w równych odstępach, wiec to pewnie wada fabryczna i pewnie każdy oled takie posiada. Dalej juz na temat.

IMG_20180904_213937.jpg

IMG_20180904_213905.jpg

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano (edytowane)

Jutro puszcze sobie ten filmik na TV i zobaczymy do jakiego procentu jasnosci dojde. Przeczuwam, ze spokojnie do 20% dociagne :pechowiec:  Musze poczytac, co za tym stoi. Myslalem, ze tylko lcdeki maja bolaczki tego typu.  Dzieki @Ins

Reedycja..

Na telefonie 1+  3T  mam az do 50%. Wyglada na to ze kazdy wyswietlacz je posiada w mniejszym lub wiekszym stopniu. Dziwne ze normalnie tego nie widac. 

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano (edytowane)

3 miesiące. Ja jestem strasznie wyczulony na takie efekty. Gry to "Outlast" - zaraz na początku gry, pierwsze ciemne pomieszczenia ale tam jest duże ziarno, wiec szybko zapodałem sobie "Here They Lie" i zaraz w pociągu już było to widać. 

Nie ma co kombinować.. pość sobie ten test z YT, co @Ins wrzucił i delektuj sie obrazem. Jeżeli nic nie masz to jesteś farciarzem.  Dla dokładniejszego badania sprawdź sobie pod wieczór. Będziesz zaszokowany różnicą. Chociaż u mnie to i w dzien widać, jak wiem gdzie szukać  :cray:

Polecam ten filmik własnie od Ins'a. Wszystkie sprzęty po robocie będę nim testował. Na gwarancje, jak ulał. 

Edytowane przez MEVEK
Opublikowano (edytowane)

Pytanie do posiadaczy TV 4K i konsol poprzedniej generacji. Jak prezentują się gry z Xbox360/PS3 na TV 4K?  Planuję kupić nowy TV, mam na oku coś takiego: LED SONY KD-49XF7596. 

Edytowane przez Alastor84
Opublikowano
1 godzinę temu, Alastor84 napisał:

Pytanie do posiadaczy TV 4K i konsol poprzedniej generacji. Jak prezentują się gry z Xbox360/PS3 na TV 4K?  Planuję kupić nowy TV, mam na oku coś takiego: LED SONY KD-49XF7596. 

Nie gorzej niż na FHD.

• Plusik 1
Opublikowano

Najpierw piszesz bzdury, że LCD nie mają bandingu, a teraz to:

2 godziny temu, II KoBik II napisał:

Ale co ma do rzeczy? Nic nie skaluje. Odpala sie konsola w takim trybie rozdzialki na ile potrafi i tv na taka wskakuje. 

Owszem skaluje. Praktycznie każdy telewizor skaluje obraz do swojej natywnej rozdzielczości. To jak mu to wychodzi to już inna kwestia.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Alastor84 napisał:

Nie będę jak kukuryku i opisze swój przypadek.

Przesiadka z 32" FHD (9 letni) na 43" UHD 

Czy to PS3/czy Xbox 360 różnica jest widoczna jeżeli chodzi o kolory czy czerń co do rozdzielczości to nie masz co liczyć na wielkie różnice. (bardziej kosmetyczne sprawy i zależny jak TV skaluje)

Im większy TV tym niestety będzie uwypuklał ułomność rozdzielczości a zwłaszcza w grach  które mają 720p na PS3 

Edytowane przez Tynio
  • Plusik 1
  • Minusik 1