Mustang 1 741 Opublikowano 5 października 2020 Opublikowano 5 października 2020 1 hour ago, balon said: Może nie do końca na temat, ale kupujecie takie wypasione TV i jak sobie radzicie np z 4 portami hdmi? Mój LCD z 2017 już raczej nie zalicza się do wypasionych, ale jeśli chodzi o porty, to po prostu mam jedną konsolę i dekoder (i tak praktycznie nieużywany). Kiedyś może dojdzie jakieś PS do exów, ale na razie i tak nie mam czasu na tyle gier. Cytuj
Donatello1991 1 424 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Czy gwarancja LG OLED obejmuje także banding? Od kilku dni zauważam pasy w grach. Grając w RDR 2 jak robi się " szarówa " patrząc w górę są pasy. Myślałem, że to wina gry. Jednak grając w FM7 jeżdżąc wyścig nocą, też zauważyłem. Rzuca się w oczy, więc chyba problem jest. Jak myślicie? B8 model. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Spróbuj zrobić jakieś refreshe itp. Jak nie pomoże, to bym walczył z serwisem. Oleda kupuje się po to, by mieć możliwie jak najlepszą jakość obrazu, a nie pasy jak na rubinie z zajechanymi lampami. Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Jak sie raz zobaczy nie da się odzobaczyć Swoją drogą patrzyłem teraz samsunga q77t.(pipi)a serio on nawet nie ma lokalnego wygaszania?Co jest z tymi tv że co rok to słabsze...Straszna bieda a przecież q70r byl spoko tv.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
kislawa 548 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Donatello1991 napisał: Czy gwarancja LG OLED obejmuje także banding? Od kilku dni zauważam pasy w grach. Grając w RDR 2 jak robi się " szarówa " patrząc w górę są pasy. Myślałem, że to wina gry. Jednak grając w FM7 jeżdżąc wyścig nocą, też zauważyłem. Rzuca się w oczy, więc chyba problem jest. Jak myślicie? B8 model. Walczyłem rok z nimi i nic z tym nie zrobisz. A banding mam okrutny i do tego pasek przez cały panel. Taka technologia: ”Uprzejmie informujemy, iż zjawisko nierównomierności tła w panelu OLED nie jest objawem uszkodzenia produktu. Chciałbym wyjaśnić, iż tego typu zjawisko jest normalne i ściśle związane z technologią wykonywania paneli OLED. W każdym telewizorze, czy monitorze LCD, OLED efekt niejednorodności tła może być widoczny i nie jest wynikiem uszkodzenia produktu. Zmiana odcienia (kolorystyki) obrazu jest również w pewnym stopniu powiązana z kątem patrzenia na ekran. Opisane efekty mogą być nieznacznie widoczne na testach obrazu lub jednolitych tłach.” Edytowane 6 października 2020 przez kislawa Uzupełnienie 1 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Skąd bierzecie te plansze testowe? Nie wystarczy filmik na YT? Cytuj
kislawa 548 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał: Skąd bierzecie te plansze testowe? Nie wystarczy filmik na YT? Z filmiku na yt oled gray uniformity 1 1 Cytuj
Donatello1991 1 424 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 No telewizor kupowałem w czerwcu 2019. Walnąłem już dwa refreshe. Ciężko się skupić na graniu, bo człowiek teraz tego dogląda w każdej grze.Trochę pobawiłem się ustawieniami i trochę mniejszy, ale nadal. Dzwoniłem i powiedzieli, że nic z tym nie zrobią. Najlepsze, że ani wypalenia, ani martwego pixela. W niedziele w południe biłem się z myślami, czy nie kupić 65cx przez kaprys. Wieczorem doszedłem do wniosku, że w sumie b8 nadal super chodzi, a 55 też gites. Od poniedziałku znowu się trzeba z myślami bić, tyle że teraz jest powód nie kaprys XD Cytuj
WisnieR 2 735 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Wygląda jak OLED w moim Mate 10 pro.... Taka technologia. Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 U mnie szary wygląda podobnie, ale zauważam to tylko na ekranach ładowania. W grze (zwłaszcza z porządnym HDRem) kolory są jak życie (ale kogoś kto w nie wygrał). Sam sprawdzę dzisiaj wieczorem jak się matryca TVka trzyma po 1.5 roku od zakupu i podeślę zdjęcia @20inchDT Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Chińczyk mówi, że w 2021 będą mini ledziki u większych graczy. Na razie chyba tylko tcl ma takie podświetlenie. Nie wiem czy nie poczekać jeszcze, bo np. 30 strefy podświetlenia u sony to jakieś splunięcie w mordę, a kosztuje tyle co 55b9 ostatnio. Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Juz to kiedyś było no ale TCL mini led .Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
kislawa 548 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 21 minut temu, 20inchDT napisał: Chińczyk mówi, że w 2021 będą mini ledziki u większych graczy. Na razie chyba tylko tcl ma takie podświetlenie. Nie wiem czy nie poczekać jeszcze, bo np. 30 strefy podświetlenia u sony to jakieś splunięcie w mordę, a kosztuje tyle co 55b9 ostatnio. Na 2021 planują mini led: tlc, lg, samsung, hisense i visio. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Jakby jeszcze samsung nie był uparty i dał dolby vision w modelach 2021 to byłoby fajnie. 1 Cytuj
Donatello1991 1 424 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 To chyba mimo lekkiego bandingu nie ma sensu się rzucać z B8 na CX, skoro zaraz mico led. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Nie micro, MINI 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Te MiniLED wg. recenzji HDTV to i tak za(pipi)ista technologia która warto interesować się już dzisiaj. Cytuj
funditto 657 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Mimo wszystko jak już wymieniać OLEDy to chyba tylko na QD-OLED albo na MicroLED Cytuj
Gość lpcl Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 5 godzin temu, funditto napisał: Mimo wszystko jak już wymieniać OLEDy to chyba tylko na QD-OLED albo na MicroLED qd ciągle oled, zresztą samsung odpuścił sobie na ten rok masową produkcję w swoich tv, może w przyszłym albo od razu przejdą na qned, microled odległa pieśń przyszłości, może te miniledy, chociaż ostatnio był test monitora i tam duży blooming był. Cytuj
Donatello1991 1 424 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 Czy jest możliwe, że banding w modelu B8 sam znika? Ewentualnie zmniejsza się? Po drugim refreshu już mniejszy. Nie wiem czy zaraz trzeci nie pyknąć, to może w ogóle nie będzie? No różnica w jest dużo niż w jak był w poniedziałek ten banding. Cytuj
kislawa 548 Opublikowano 6 października 2020 Opublikowano 6 października 2020 46 minut temu, Donatello1991 napisał: Czy jest możliwe, że banding w modelu B8 sam znika? Ewentualnie zmniejsza się? Po drugim refreshu już mniejszy. Nie wiem czy zaraz trzeci nie pyknąć, to może w ogóle nie będzie? No różnica w jest dużo niż w jak był w poniedziałek ten banding. Co refresz (krótki czy długi) będzie wyglądał inaczej. Nie mam sensu wymuszać długich, z tego co pisali mądrzy ludzie powoduje to degradację matrycy. Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 7 października 2020 Opublikowano 7 października 2020 Jak zmniejszyć banding? dać na off takie opcje jak dynamiczny/perfekcyjny kontrast/kolory/HDR, opcje typu super ultra ostrość itp i samą ostrość dać na 0 bądź 2 to już zależy od własnych preferencji. 1 Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 7 października 2020 Opublikowano 7 października 2020 Wy teraz piszecie o bandingu kolorów a tam chłopaki chyba mają problem z vertical bandingiem... 1 Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 7 października 2020 Opublikowano 7 października 2020 Gwarancja tego nie obejmuje. Panowie z oledami LG, dynamiczne mapowanie tonów macie na on czy off? Cytuj
Soul 1 321 Opublikowano 7 października 2020 Opublikowano 7 października 2020 15 minut temu, brzeszczot napisał: Banding powstaje, gdy starasz się odtworzyć obraz z większą głębią kolorów, niż posiada TV. W tym wypadku jedyne co może pomóc, to dodanie szumów, które stworzą płynniejsze przejścia między kolorami. Niech sprawdzi może pomoże. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi