Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, paxx napisał:

Masz ps5? Nie da ci nic dolby vision w grach. Masz Xboxa może da ci coś w przyszłości. Na razie to wróżenie z fusów. Wiadomo tylko że xbox będzie miał takie wsparcie. 

Opublikowano
5 godzin temu, paxx napisał:

Bierz sonke ale ten model Sony KD-55XH9096. Tzw mesjasz gejmingu. Broń Boże oleda nie bierz.

• Haha 3
Opublikowano
7 godzin temu, paxx napisał:

Netflix ma dużo contentu w DV.

Opublikowano

Jak uwielbiam Samsunga, tak zeszły rok mieli bardzo słaby, a ten model to też bida na maksa. Jeśli chodzi o stosunek cena/jakość, to Sony XH90 jest najlepszym tv zeszłego roku. Jeśli nie rozważasz wyższego budżetu, to nic lepszego nie znajdziesz.

Opublikowano

Żarty żartami ale CRT to była świetna technologia tylko średnio nadaje się do dużych przekątnych.

Dla mnie największym rozczarowaniem po zmianie monitora i TV CRT była natywna rozdzielczość LCD. Obraz działający w innej rozdzielczości niż natywna ekranu wygląda tak sobie. Wtedy mówiło się ,że technologia wymaga dopracowania. Mineło 15 lat a my dalej jesteśmy uwiązani natywną rozdzielczością ekranów xD A najbardziej właśnie cierpią na tym konsole które mało kiedy są w stanie uzyskać natywną rozdzielczość. 

Ekran CRT miał jedynie wartość maksymalną której nie mógł przekroczyć i był w stanie wyświetlić natywnie każdą rozdzielczość w dół do pewnej granicy. Dla obecnych ekranów jest to nieosiągalna technologia. 

Co prawda mamy wbudowane skalery w telewizory ale działają one bardzo kiepsko. A zewnętrzne urządzenia są drogie i nikt tego nie używa chyba ,że fanatycy retro. Na CRT nie występuje też screen tearing i smużenie. Czas reakcji jest też o wiele lepszy. 

Polecam materiał od DF w tym temacie. 

• Plusik 4
Opublikowano

Ta szara czerń to dla mnie taki sam shitstorm jak to że Xbox nie ma gier, platststion ma same samograje, czy to że w Smoleńsku był zamach. 

Nie wiem, może jestem upośledzony ale w moim tv led, czarny jest czarny, a szary jest szary. To są całkiem dwa inne kolory. Na początku myślałem, że to taki tekst na potrzeby TV Wars, ale faktycznie niektórzy tak myślą.

• Plusik 3
Opublikowano
23 minuty temu, mozi napisał:

Niestety jest tak że dokąd się nie postawi oleda koło lcd to nie widać aż tak różnicy. 

No ja widziałem kilka oledów i tak całkiem bez trollowania i napinki określonym  tą czerń do XH90 w taki sposób:

Na led jest czarny 

Na oled jest bardzo czarny i lepszy ale nie jest to dla mnie w życiu czarny vs szary. 

TV nie postawię raczej koło siebie nigdy. W sklepie było bardzo porównywalnie, ale wiadomo że obraz oled sprawdzamy tylko w domu, przy zasłoniętych roletach i o 22.

Co do KS to jest trochę racji. Jak przesiadłem się z niego na XH90 to różnica w czerni najbardziej uderzyła po oczach.

Opublikowano
Teraz, balon napisał:

No ja widziałem kilka oledów i tak całkiem bez trollowania i napinki porównałbym tą czerń do XH90.

Na led jest czarny 

Na oled jest bardzo czarny i lepszy ale nie jest to dla mnie w życiu czarny vs szary. 

TV nie postawię raczej koło siebie nigdy. W sklepie było bardzo porównywalnie, ale wiadomo że obraz oled sprawdzamy tylko w domu, przy zasłoniętych roletach i o 22.

Co do KS to jest trochę racji. Jak przesiadłem się z niego na XH90 to różnica w czerni najbardziej uderzyła po oczach.

Może balon ma zaćmę i wszystko już czarne widzi? :D

Opublikowano
1 minutę temu, lpcl napisał:

Może balon ma zaćmę i wszystko już czarne widzi? :D

Myślę, że to dlatego, że balon jest już dużym chłopcem i nie ma tendencji do podkręcania.

Różnica na korzyść oled w czerni jest, tak jak na XH90 jest dobra czerń, a jak na led b.dobra co piszą w każdym (ofc kupionym) teście.