Opublikowano 10 kwietnia 20214 l To że wchodzą w technologie nie oznacza że w tym samym roku zrezygnują z innej, która przynosi im największe dochody.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l No to napisałem, że będą dalej sprzedawać lcd, ale nie będą już ładować w rozwój technologii której się nie da rozwinąć.Oled jest tańszy w produkcji. Ceny lcd wzrosły dwukrotnie według tamtego newsa. Nie ma tu większej filozofii.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 14 minut temu, PiPoLiNiO napisał: Hmmm, a co chcesz od ich lcd? Te wersje najwyższe w rozmiarach 86 cali są bardzo spoko. Ogólnie skoro nagle Samsung chce wejść w oled, to znaczy, że wie że reszta technologi jest do pipy. Przecież to oni się opierali i twierdzili, że ich będzie lepsze i oled to szajs. Więc jak to się okaże prawdą, to sorry ale raczej przestaną rozwijać lcd. Będą coś tam rób i jak LG i tyle. To dziwne bo samsung miał sam produkować panele oled i to nawet bardziej wydajne niż lg. https://www.google.com/amp/s/hdtvpolska.com/samsung-trwaja-prace-nad-nastepca-technologii-quantum-dot-czym-jest-qned/amp/ Edytowane 10 kwietnia 20214 l przez lpcl
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 1 minutę temu, lpcl napisał: To dziwne bo samsung miał sam produkować panele oled i to nawet bardziej wydajne niż lg. Czytałeś w ogóle ten news? Czemu Samsung miałby zwracać się po pomoc akurat do konkurencji, skoro sam – pod postacią Samsung Display – para się produkcją paneli OLED? Problem w tym, że są to panele o mniejszych rozmiarach, dedykowane głównie laptopom. Trwają już wprawdzie zaawansowane prace nad panelami QD-OLED i poświęconą im linią produkcyjną, jednak do osiągnięcia statusu masowej produkcji jeszcze bardzo daleko.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 3 minuty temu, Figuś napisał: Czytałeś w ogóle ten news? Czemu Samsung miałby zwracać się po pomoc akurat do konkurencji, skoro sam – pod postacią Samsung Display – para się produkcją paneli OLED? Problem w tym, że są to panele o mniejszych rozmiarach, dedykowane głównie laptopom. Trwają już wprawdzie zaawansowane prace nad panelami QD-OLED i poświęconą im linią produkcyjną, jednak do osiągnięcia statusu masowej produkcji jeszcze bardzo daleko. No właśnie potem wrzuciłem art. z którego wynikało, że ta produkcja miała ruszyć w tym roku. Więc naprawdę musi być daleko skoro chcą zrobić deal z lg.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Największy sprzedawca telewizorów właśnie po to chce wejść w rynek OLEDów by nadal tym największym pozostać. Tam nie ma myślenia - ale te nasze telewizory LED takie wspaniałe, OLEDy to nawet startu nie mają, więc po co się pchać. Oni muszą inwestować w różne technologie by mieć jak najszerszą ofertę. A tak długi czas prowadzili merytorykę, że nasze QLEDy to najlepsza technologia, bo nie chcieli dać zarobić LG, chcieli wejść ze swoimi OLEDami. Ale jednak średnio się to im udaje, a czas leci, zaś rynek OLEDów rośnie. Ostatecznie wykalkulowali, że to ostatnia chwila i lepiej dać zarobić konkurentowi niż przespać moment. Moim zdaniem oni błąd popełnili tak z 12 lat temu jak był czas by wtedy zacząć badania nad OLEDami. Wtedy faktycznie mogli mieć myślenie - a za drogie to, za mało trwałe, nigdy się nie będzie opłacało. LG jednak pokazało, że da się to ogarnąć, a Samsung musiał robić dobrą minę do złej gry, bo są lata w plecy. Też żałuję, że ostatecznie Sony z Panasonic, pomimo spekulacji w 2013 roku, nie uruchomili wspólnego programu tworzenia paneli OLED. Dobrze by było aby OLEDy nie powstawały tylko w Korei. Wtedy tak na prawdę tylko LG wierzyło w opłacalność tworzenia OLEDów.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Ktoś w Samsungu przypomniał sobie o Nokii, która również była liderem sprzedaży telefonów komórkowych i szła swoją drogą aż obudzili się z ręką w nocniku. Nic nie trwa wiecznie i chcąc nie chcąc, trzeba dostosować się do warunków panujących na rynku.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Czyli panele samsunga qd-oled zbyt ciemne i drogie. Edytowane 10 kwietnia 20214 l przez lpcl
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Cyferki dla C1: Early brightness testing.HDR Game Mode830nits peak 740nits sustained 10% window - 155nits 100% windowHDR Filmmaker Mode780nits peak 735nits sustained 10% window - 145nits 100% window https://www.avsforum.com/threads/2021-lg-oled-c1-owners-thread-faq-no-price-talk.3190432/
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l C1 vs x900c z powyższego tematu. Idealne zdjęcie obrazujące dlaczego only oled. Tak, powtarzam się. I co z tego [emoji23][emoji23][emoji23]
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał: C1 vs x900c z powyższego tematu. Idealne zdjęcie obrazujące dlaczego only oled. Tak, powtarzam się. I co z tego Ale który jest który?
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 8 minut temu, PiPoLiNiO napisał: C1 vs x900c z powyższego tematu. Idealne zdjęcie obrazujące dlaczego only oled. Tak, powtarzam się. I co z tego masakra...
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Przecież X900C to telewizor z 2015r. Co następne? Porównanie modeli z przed 10 lat do najnowszych Oledów? Wtedy nawet stref wygaszania w lcd nie było - coraz większa dałniada w temacie...
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Ty znowu swoje. W 2015 też były oledy. Więc zdjęcie wyglądałoby tak samo.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Ale nie było Faldów, porównujesz znowu jeden z gorszych modeli SONY, który w każdej recenzji miał opinie "poor blacks" z 2015 do Oleda z 2021 r.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l O Jezu skończcie już z tymi wojnami LCD vs oled macie temat do tego pod cw. Przeglądam recki C1 i porównania z cx. Już nie tęsknię za nowym os. Czy tam serio jest w chuj reklam w nowym web os? XD widać że znacznie usprawnili materiały sdr ale przy hdr prawie nie ma różnicy. Aby była różnica trzeba kupić G1. A i głośniki nadal pierdzą więc od razu warto kupić soundbar jak ktoś nie ma. A co do dyskusji z ostatnich stron to nie chce komentować wojenki ale niezmiernie mnie bawi wypalenie znaku netflixa na oledach. Jak długo osoba musi szukać czegoś do oglądania na Netflix aby im się logo w prawym dolnym ekranie wypaliło. Jak nie używasz oleda ekran sam się wygasza po ok 2 min. Jak szukasz jakiegoś serialu/filmu na Netflix i wchodzisz na niego to logo Netflix znika. Czyli ktoś musi na Netflix jak nasi ojcowie zwykła tv. Bardzo długo bez sensu klikać góra i dół na pilocie szukając czekogolwiek xD zawsze mnie to niezmiernie bawi jak wpadam do rodziców i widzę mojego ojca skaczącego po kanałach. Potrafi tak 30 min szukać
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l No trudno nie skomentować typa, który wstawia porównanie 1 telewizora z 2015 do Oleda z 2021. Dla porównania porównanie zeszłorocznych modeli Oleda vs LCD : No ja dla tej czerni tych 12 tys raczej bym nie dopłacał.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l pipolinio prowokuje nie wiem po jaką cholerę ... No ale skoro easye już pierwszy do obrony Częstochowy to się dołączę do zabawy. Po pierwsze FALDy były, a po drugie masz tutaj to o czym pisałem wcześniej czyli C7 (2017) vs QN90 (700 stref, FALD 2021): A teraz uwaga. Zdjęcia nie oddają tego co się widzi naprawdę i działa to w obie strony. No ale dalej walczcie na foteczki geniusze. Edytowane 10 kwietnia 20214 l przez Ins
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l No sami robicie z tematu śmietnik, a później płacz, ze nie można przeczytać newsow o nowych telewizorach. No jak widać nie wystarczy wjebac 1000 stref do lcd trzeba jeszcze zrobić dobry algorytm wygaszania - jak Sony to robi z 34 strefami - czapki z głów.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Hahaha, ale mam bekę w tym temacie. Spójrzcie lepiej na jakim ja gram TV, a nie mi tu o jakiś faldach czy Oledach. Zdjęcie trochę przekłamuje, bo jest mocno rozświetlone, ale jak wczoraj włączyłem Observation i tam zobaczyłem co to się u mnie dzieje to smiechłem. Sony 43W80C chyba z 2015 roku i mam go od premiery. Edytowane 10 kwietnia 20214 l przez Sedrak
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l 49 minut temu, blantman napisał: Przeglądam recki C1 i porównania z cx. Już nie tęsknię za nowym os. Czy tam serio jest w chuj reklam w nowym web os? XD widać że znacznie usprawnili materiały sdr ale przy hdr prawie nie ma różnicy. Aby była różnica trzeba kupić G1. A i głośniki nadal pierdzą więc od razu warto kupić soundbar jak ktoś nie ma. No ten nowy OS i reklamy powodują lekki zgrzyt. Natomiast co do G1 to trzeba poczekać na konkretne testy i porównania. Na AVSForum podejrzewają, że w C1 siedzi ta sama matryca co w G1 patrząc na pomiar zużywanej energii. Pytanie tylko (o ile to prawda) czy LG zablokowało w sofcie troszkę wyższa jasność czy różnica będzie polegała głównie na post processingu.
Opublikowano 10 kwietnia 20214 l Więcej luzu Panowie. Więcej luzu. Każdy ogląda na czym chce, ale zawsze miło powk urwiać się na forumku trochę. Kiedyś się grało na kineskopach i też było super. Obyśmy wszyscy kiedyś mieli własne prywatne sale kinowe z wielkim ekranem i wypasionym dźwiękiem [emoji41][emoji41][emoji41]Ogólnie to wielki kutafong w dziób dla LG za kompletny brak dostępności serii C. U mnie minęło 30 dni od daty zamówienia i dziś najpóźniej miałem mieć sprzęt. Niby jestem aktualnie już 3 w kolejce z informacji na infolinii, ale na forum av czytałem, że dostępność może być i na początek maja dopiero.