Mustang 1 741 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 20 hours ago, Zajcik said: zakup nowego TV uzależniałem od przeprowadzki. Mam podobnie. W sensie TV jest zupełnie ok jeszcze, Samsung z 2017 z 4K i HDR, ale kusi spróbować jakiegoś oleda. Tylko niedobrze mi na myśl o całej logistycznej stronie przedsięwzięcia. Ale jakby tv i tak już był pakowany do zabrania, to pewnie bym sprzedał i kupił od razu nowy. Cytuj
Pure Bladestone 151 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 6 godzin temu, smallv86 napisał: Albo nie dotykałeś pada przez minute (wtedy oled sie przyciemnia troche) albo wbiegles do zaginionego miasta i Ci sie misja ze zmijoszponami zalaczyla. Wiem, że tak się dzieje kiedy obraz jest statyczny. Byłem cały czas w ruchu. Biegam tylko po polach i w kryptach na początku gry w pierwszym akcie. 6 godzin temu, bartiz napisał: Gdzieś na reddicie czytałem że wlasnie w Diablo to przyciemnienie jest bardzo nachalne. To niezłe jaja. Niby najlepszy tv do gier i takie niedoróbki. Poszukałem w sieci i ludzie na innym forum mieli ten problem w starszych modelach, LG tak to tłumaczy. "Uprzejmie informujemy, iż w taki sposób działają zabezpieczenia przed wypaleniami obrazu. W przypadku, gdy telewizor wykryje iż odpowiednio duży procent ekranu jest statyczny, przyciemnione zostanie cały ekran. Ma to więc nie tyle związek w jednolitymi barwami, ile z wykryciem nieruchomych fragmentów obrazu." Czyli to chyba ten oczojebny HUD w Diabolo wpływa na działanie telewizora. Cytuj
smallv86 857 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Mam oleda c8 i nie przypominam sobie przyciemnienia obrazu w czasie ruchu. Moze cos w ustawieniach musisz wylaczyc. Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Przecież to standard w ostatnich modelach a w Diablo 2 brakuje dynamicznego HUD-a takiego jak choćby zastosowali w Demon's Soul, który pojawia się tylko w odpowiednich momentach bo na dobrą sprawę cały ekran przysłaniają butle na dodatek w nocy świecą prosto w ryj a przy dłuższych sesjach obraz się przyciemnia....i wtedy mam w dupie nieskazitelną czerń oleda i zaczynam żałować że nie mam zwykłego leda. Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Ten sam problem zmiany jasności obrazu jest przy PC i normalnym używaniu. Otwierasz okno przeglądarki, Worda lub Excela i ściemnia się obraz. Powiększasz okno i ściemnia mocniej. Ratuje TV matrycę, bo biały najszybciej wypala. Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 ASL na żółty też ma uczulenie szczególnie na reklamy Media Expert Jakbym miał wybierać ponownie to nie kupiłbym ponownie Oled-a, za dużo wad i czekam z wytęsknieniem na microled od Sony. Cytuj
Smiti 313 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Mnie czasami tez tak ściemnia i się denerwuje, później idę do znajomego z topowym i polecanym wszędzie LCD od Sony i dziękuję Bogu, ze wybrałem oleda. Serio, nawet najlepsze LCD kiedy na codzień używasz oleda wywołują odruch wymiotny, kiedy rozświetla się łuna dookoła napisów lub jasnych elementów na czarnym tle… 1 Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 W cx nie zauważyłem problemu z diablo. Zauważyłem za to takie mini błyski jak się coś ładuje. Ma to chyba związek z odświeżaniem ekranu i skokami fps. W filmach też to czasem widzę. Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Ogólnie to nie ma opadu kopary a przecież ja się przesiadłem ze średniej półki tcl.Oczywiście sa plusy brak bloomingu oczy tak nie bolą nocą ale jak kalibrowalem hdr pod Astrobot to byłem zawiedziony bo lepiej wyglądał u szwagra na soniaczu, po prostu mocniej ładniej świecił.I tak później googlowalem i faktycznie sporo osób pisało ze kolorowe gierki jak ratchet czy astro lepiej wyglądają na dobrych led 1000nit+.Jeszcze też zobaczymy z czasem na innych grach, bo momentami fajnie to wygląda nawet w starym rdr2.Horizon 2 pewnie da czadu.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 ja ci mówiłem Schranz tylko FALD od Sony to nie... 1 Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 500-600 nitowe LCDki są o wiele jaśniejsze niż Oledy, nie trzeba mieć 1000+. Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Zależy co kto lubi. Zajeb sobie tryb obrazu Vivid i ciesz się chujowym obrazem. Po HDRze czego się spodziewałeś? Że będziesz zakładał okulary przeciwsłoneczne do seansu? Tu nie o to w tym chodzi Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Te vincentowe blade pomarańczowe warm +50 to guwno obesrane.No vivid jest spoko ciut tylko zdjałem jasności koloru i wybalansowalem czern i jest dużo lepiej w grach jak astro.Trzeba mieć kilka presetow pod gierki kolorowe/ciemne bajkowe/realistyczne.W sensie zupełnie inne pod raczeta/astro a inne pod splinter cell/re/tormented souls itd.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 4 minutes ago, Schranz1985 said: Te vincentowe blade pomarańczowe warm +50 to guwno obesrane. No vivid jest spoko ciut tylko zdjałem jasności koloru i wybalansowalem czern i jest dużo lepiej w grach jak astro. Trzeba mieć kilka presetow pod gierki kolorowe/ciemne bajkowe/realistyczne. W sensie zupełnie inne pod raczeta/astro a inne pod splinter cell/re/tormented souls itd. To nie grasz w gry w GameMode? Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 Gram poprostu grając dziś w it takes two zmieniłem preset na vivid/standard/game mode i odrazu zobaczyłem jak ujowo to wyglada na Vincentowych ustawieniach(hdr game mode)Teraz poustawialem pod siebie i jest git.Taki RL odpala się w 120 fps ale sdr.Też w takiej grze zależy mi aby obraz był czytelny ale nie męczył oczu.Z kolei astro ma cieszyć oko, jasnością kolorami itd.A na tym game mode to miałem takie blade (pipi) .No sporo tego ustawiania.Najbardziej mnie dziwi te warm+ 50 nie da się na to patrzeć w grach.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
C1REX 16 Opublikowano 17 listopada 2021 Opublikowano 17 listopada 2021 I nie razi Cię blisko 100ms laga grając poza GameMode? Cytuj
WisnieR 2 733 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 (edytowane) Kup telewizor bo 120fps w RL! Graj bez trybu gry gdzie IL to 90 ms. PROFIT Edytowane 18 listopada 2021 przez WisnieR Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 Przecież ja gram w trybie gry lol.Poprostu ustawiłem go zupełnie inaczej niż wyrocznia Vincent .A tryby vivid/ standard służyły mi jako porównanie .Zresztą pisałem że rocket league odpala się w sdr a inne gry w hdr.To też inny presset, czego nie rozumiecie?Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 A nie lepiej zamówić profesjonalną kalibrację niż bawić się w ustawienia z internetu? Cytuj
easye 3 373 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 Chłop 3 lata z telewizorem czekał by nie przepłacić 200 zł., a za kalibracje będzie płacił? 1 1 Cytuj
Schranz1985 680 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 A nie lepiej zamówić profesjonalną kalibrację niż bawić się w ustawienia z internetu?XD i jesscze gware za 1400 WARTO!A na koniec wy(pipi)isz tą kalibrację w śmietnik bo wolisz vivid pod raczeta na ps5.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
bartiz 1 615 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 No kalibracja ewidentnie nie dla Ciebie z tego co czytam xD 1 Cytuj
kislawa 548 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 (edytowane) Czasem mam wrażenie że Scharanz1985 to ten gość co umiał zarobić HDR na tv bez HDR ustawiając wszystkie suwaki na max oraz 60fps w każdej grze na ps4 włączając na maxa wszystkie upłynniacze Edytowane 18 listopada 2021 przez kislawa 2 Cytuj
PiPoLiNiO 758 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 Czasem mam wrażenie że Scharanz1985 to ten gość co umiał zarobić HDR na tv bez HDR ustawiając wszystkie suwaki na max oraz 60fps w każdej grze na ps4 włączając na maxa wszystkie upłynniacze Odnoszę podobne wrażenie... Kupić oled i zniszczyć obraz ustawieniami bo tak nam się widzi, a nie tak jak powinno być. Ogólnie kupowanie tv i robienie od razu pod siebie, mija się z celem. Do tego wystarczy stary LCD za 500 zł. Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 18 listopada 2021 Opublikowano 18 listopada 2021 U mnie raz ustawiłem w trybie gry tak jak mi pasowało dodatkowo na konsoli zrobiłem kalibracje hdr i zapomniałem o tym. Od ponad roku cx cieszy oczy. Tego przygaszania nie mam w grach jak wy ale nie grałem w diablo 2. I ja miałem samsunga ks9000 i dla mnie niebo a ziemia jakość hdr miedzy samsungiem i oledem. Nie chodzi o JASNOŚĆ bo to nie o to w tym chodzi ale o ogólne kolory oddane. Idealna czerń robi większe wrażenie niż jebitnie jasny tv. Dodatkowo ja nawet teraz ściemniam obraz w trybie gry czasem bo jest za jasno. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi