mozi 1 977 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał: Only 97 Obstawiałem koło 40 tys, ale myślałem, że będzie C. A skoro to G, to może być 50-60... Pewnie za rok wejdzie do C, a za 3 lata będzie za 25k. G2 będzie 55 do 97 cali Cytuj
Paolo de Vesir 9 086 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 Gdzie Wy mieścicie te ekrany to ja nie wiem. Cytuj
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 2 godziny temu, mozi napisał: Ten lg ma sporo wad jak czytam recenzje (nie wiem czy można im ufać :>) https://geex.x-kom.pl/recenzje/konserwatysta-test-i-recenzja-telewizora-lg-55nano863pa/ I wydaje się że zarówno sony jak i samsung będzie lepszym wyborem ze wskazaniem na Samsunga (niższy input lag i lepszy troszkę hdr) https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-i-recenzja-telewizora-samsung-55q77a/ https://geex.x-kom.pl/recenzje/test-i-recenzja-telewizora-sony-50x85j/ A już najlepiej zrobisz jak dołożysz do: https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-lg-oled-55a13la-tv-4k-50hz-a7-gen4-dolby-vision-dolby-atmos Z lg jest jeszcze model niby wyższy 883 w tej samej cenie tylko o recenzję ciężko. Ten sony i samsung niby nie mają pełnego hdmi 2.1. Samsung też nie ma wsparcia Dolby vision/atmos. Nie no gdzie oleda za 4 koła żeby mi się wypalił co ty A z Philipsa coś jest w okolicach 3k z matrycą 120hz? Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 18 minut temu, D.B. Cooper napisał: Z lg jest jeszcze model niby wyższy 883 w tej samej cenie tylko o recenzję ciężko. Ten sony i samsung niby nie mają pełnego hdmi 2.1. Samsung też nie ma wsparcia Dolby vision/atmos. Nie no gdzie oleda za 4 koła żeby mi się wypalił co ty A z Philipsa coś jest w okolicach 3k z matrycą 120hz? To już jak sobie stryjenka życzy. Philipsa nie kupię nic wiec nie wypowiadam się a co do pełnego 2.1 czy atmosa no to już zależy czy masz sprzęt do tego. Cytuj
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 3 minuty temu, mozi napisał: a co do pełnego 2.1 czy atmosa no to już zależy czy masz sprzęt do tego. Dziś nie mam, jutro mogę mieć. Waham się do do Xboxa x czy s. Jakiś soundbar też pewnie wleci za jakiś czas. Remont mieszkania znacznie przewyższył planowany budżet i są potrzebne cięcia rozumiesz. Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 No to już trochę nie da się mieć ciastko i zjeść ciastko wiec jak chcesz przyszłościowo (w sumie w tych czasach to ciężko) no to idziesz pod korek ale trza bulić. Cytuj
p406 46 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 (edytowane) W końcu jakiś skok jakościowy w oledach... https://www.youtube.com/watch?v=Piteu5gyKq0 No i ten materiał dobrze pokazuje, że współczesne LCD z wyższej półki mają jeszcze jedną zaletę nad dotychczasowymi oledami WRGB. Lepsze nasycenie jasnych, intensywnych barw, co zostanie wyrównane dopiero właśnie w QD-Oledach. Edytowane 4 stycznia 2022 przez p406 1 Cytuj
Ins 5 744 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 No to ten topowy OLED od Sony na ten rok z panelem Samsunga może nieźle namieszać. Nie mogę się doczekać pierwszych testów. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 Póki co mamy bełkot marketingowy i totalnie nic więcej. Trzeba czekać na testy sensowne. Póki co wszyscy opierają się na materiałach reklamowych. A filmik o samsung sponsoruje samsung... Niby są 2 obok siebie, ale coś zbyt duża jest ta różnica widoczna. Co rok ma być progres XX% jasności i tak dalej, a od dobrych 3 lat różnic prawie nie czuć. No to ten topowy OLED od Sony na ten rok z panelem Samsunga może nieźle namieszać. Nie mogę się doczekać pierwszych testów.Gdzie widziałeś info o panelu od Samsung? Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 59 minut temu, Ins napisał: No to ten topowy OLED od Sony na ten rok z panelem Samsunga może nieźle namieszać. Nie mogę się doczekać pierwszych testów. Nie śledziłem ale dobrze rozumiem że Sony zrezygnowała z paaneli OLED od LG i wzieło panel OLED od Samsunga? Tego Samsunga który mówil że nie idzie w OLED? Cytuj
p406 46 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 14 minutes ago, PiPoLiNiO said: Póki co mamy bełkot marketingowy i totalnie nic więcej. Trzeba czekać na testy sensowne. Póki co wszyscy opierają się na materiałach reklamowych. A filmik o samsung sponsoruje samsung... Niby są 2 obok siebie, ale coś zbyt duża jest ta różnica widoczna. Co rok ma być progres XX% jasności i tak dalej, a od dobrych 3 lat różnic prawie nie czuć. Gdzie widziałeś info o panelu od Samsung? u chińczyka samsunga QD-Oled jest RGB, bez białego subpiksela jak dotychczasowe oledy WRGB od LG. Cytuj
PiPoLiNiO 759 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 Nie śledziłem ale dobrze rozumiem że Sony zrezygnowała z paaneli OLED od LG i wzieło panel OLED od Samsunga? Tego Samsunga który mówil że nie idzie w OLED?To, że samsung idzie w oled było wiadomo już kilka miechów temu. W tym roku mają wypuścić matryce. Cytuj
p406 46 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 1 minute ago, LiŚciu said: Nie śledziłem ale dobrze rozumiem że Sony zrezygnowała z paaneli OLED od LG i wzieło panel OLED od Samsunga? Tego Samsunga który mówil że nie idzie w OLED? ale chyba tylko w topowym modelu Cytuj
LiŚciu 1 328 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 20 minut temu, PiPoLiNiO napisał: 21 minut temu, LiŚciu napisał: Nie śledziłem ale dobrze rozumiem że Sony zrezygnowała z paaneli OLED od LG i wzieło panel OLED od Samsunga? Tego Samsunga który mówil że nie idzie w OLED? To, że samsung idzie w oled było wiadomo już kilka miechów temu. W tym roku mają wypuścić matryce. Ciekaw jestem jak im wyjdzie bo przyznam szczerze że z tych dwóch koreańców bardziej ufam Samsungowi. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 Czy ktoś z Was porównywał bezpośrednio LG B1 i C1 pod kątem gry na XSX? Duże są między nimi różnice? Bo w cenie dość znaczne. Cytuj
Figuś 21 169 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 B1 to przede wszystkim brak wsparcia HDMI 2.1 i 60hz. Dopiero tegoroczne B2 będą wspierać 120hz Cytuj
Ins 5 744 Opublikowano 4 stycznia 2022 Opublikowano 4 stycznia 2022 No nie bardzo. LG B1 obsługuje 4K/ 120HZ i i ma 2xHDMI 2.1. Pomyliło Ci się chyba z A1, który ma 60Hz matryce i tylko HDMI 2.0 1 Cytuj
kudlaty88 488 Opublikowano 5 stycznia 2022 Opublikowano 5 stycznia 2022 (edytowane) Tak się wpierdziele z pytaniem o monitor kupiłem na szybko Msi optix g241 144hz bo poprzedni LG stwierdził ze pierdzieli nie robi wiecej https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-msi-optix-g241 Ale widze że jest promka na Asus TuF gaming z 4k ale tylko 60hz https://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/asus-monitor-asus-28-vg289q1a.bhtml?from=ceneo&p=1349.00&cr=0&t=20220104-2340&ceneo_spo=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral#opis I tak się zastanawiam czy zwrócić tego msi i pokusić się na Asusa z 4k bo niby ten msi jest bardzo spoko ale 4k to 4k i 10bit paleta barw a z drugiej strony 4k przy 28 calach to raczej dużej różnicy nie zrobi zeby uzerac sie ze zwracaniem msi. Edytowane 5 stycznia 2022 przez kudlaty88 Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 5 stycznia 2022 Opublikowano 5 stycznia 2022 to ja tez zapytam, czy ktos moze ma do polecenia 32-34 calowy monitor VA 144hz z dobrym HDRem? Nie wiedziałem, że aż taka nisza jest na rynku PC z takimi monitorami... 11 godzin temu, Michał102 napisał: Czy ktoś z Was porównywał bezpośrednio LG B1 i C1 pod kątem gry na XSX? Duże są między nimi różnice? Bo w cenie dość znaczne. Pewnie większych różnic nie ma, z B1 będziesz naprawdę mega zadowolony. EDIT: Jedyny fajny monitor, jaki znalazłem z HDR to Samsung Odyssey G7 LC32G75T - ale 3ki za 32 cale. Jeszcze jest Odyssey G5 Gaming Monitor za 1400, ale nie wiem jak tam świeci HDR. Cytuj
mario10 515 Opublikowano 5 stycznia 2022 Opublikowano 5 stycznia 2022 Panowie z racji, że XR to mój pierwszy tv obsługujący 4K, 120Hz itd to potrzebuje od Was odpowiedzi bo wiedzy u mnie w tym temacie brak. Wczoraj odpalając Borderlands 3 wyskoczyła mi informacja, że sprzęt nie obsługuje 2160p z HDR więc gdy wybrałem opcję obrazu z hdr z automatu obniżył rozdziałkę do 1080i. Teraz pytanie mam takie: w konsoli da się zmienić w opcjach obrazu rozdziałkę na 2160p, ale z automatu wyłącza całkowicie HDR. Rozumiem, że jak zmieniam w opcjach na 2160p to obraz na konsoli jest wyświetlany w 4K, ale bez hdr. Natomiast jak chcę grać z hdr to muszę się liczyć z tym, że obraz będzie w fhd +hdr? Dobrze rozumiem? W takim razie lepiej ustawić obraz 2160p(4K) bez HDR czy jednak 1080i z HDR, w którym wypadku teoretycznie obraz powinien być ładniejszy? Rozumiem, że jeśli gra obsługuje HDR to konsola z automatu z tym hdr grę odpali zamiast w 4K, pod warunkiem, że hdr w konsoli jest włączony tak? ( Mam w opcjach PS5 zaznaczoną opcję żeby HDR działał gdy jest wspierane) Przepraszam za może banalne pytania, ale jestem laikiem w tej kwestii, a jednak warto z tych technikaliów w tv/PS5 korzystać prawidłowo Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 5 stycznia 2022 Opublikowano 5 stycznia 2022 Telewizor obsługuje 4k 120hz z HDRem, widocznie masz źle HDMI ustawiony. HDMI 2.1 jest chyba w porcie 3 i 4 i do tych portów najlepiej podłączyć konsole (jeżeli chcesz grać w 120hz). Borderlandsy zas chodza w 60hz, wiec sygnał powinien pójśc na 1 i na 2 - wejdz w ustawienia / źródła HDMI i zobacz czy nie masz czasami wybranego HDMI Standard. 1 Cytuj
mozi 1 977 Opublikowano 5 stycznia 2022 Opublikowano 5 stycznia 2022 Ale 4K z HDR to działa już na hdmi 2.0 więc trochę dziwi od razu zmiana na 1080i. Wklej screena z zakładki ekran z ps5 tam powinny być informacje jakie są możliwe opcje (rozdziałki i odświeżanie) I mam jeszcze pytanie - czy do grania na ps5/xbox używacie trybu wejścia PC na oledach? Widzę u chińczyka że sugeruje włączyć ale nigdy tego nie używałem bo IL był wysoki przy tym ustawieniu. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi