Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Michał102 napisał:

Z tymi 30 klatkami na oledzie, to racja. Odkąd mam ten telewizor, to 30 klatek jest absolutnie niegrywalne. Już na poprzednim LCD mnie to mocno bolało gdy odpalałem grę 30 fps po 60 fps, ale jak mocno zwarłem poślady, to się w końcu jakoś przyzwyczaiłem. 

Na oledzie nie ma szans... obraz jakby robi pauzę co klatkę i po chwili łeb mnie od tego boli. 

Ponoć jest to spowodowane brakiem smużenia, które to w LCD maskowało to szarpanie. 

Dlatego mocno trzymam kciuki, by w nowych grach kładli duży nacisk na tryb 40 klatek jeśli 60 nie da rady (a bnkowo nie da). 

Przetestowałem jak działa Motion Plus na samsungu i powiem że to niezły gamechanger.

Nie jest to taka sama płynność i wrażenie jak w prawdziwych 60fps ale zdecydowanie jest płynniej w grach które mają 30 fps, w zasadzie doświadczenie jest o parę klas wyższe. Input lag w zasadzie nieodczuwalny, wyczytałem że na S95B jest to raptem 20ms w trybie Motion Plus, gdzie standardowo jest 10ms w 60 fps. Nie ma też żadnych widocznych artefaktów.

Nie widzę żadnych minusów Motion Plus przy graniu w tytuły 30fpsowe.

Opublikowano

Nie no artefakty są. AI to wciąż AI i nie jest w stanie przewidzieć dokładnie jak ma skleić i wstawić klatkę. Nigdy nie ustawiam na 10 ale tak 6-8 jest znośnie. 10 tylko w grach gdzie nie ma ruchów obrotowych kamery. Z ruchami w poziomie radzi sobie świetnie i tam nie artefaktów prawie w ogóle.

Opublikowano

W Q70R też ten Motion Plus w Game Mode zmienia drastycznie odczucia. Ostatnio po grach 60fps odpalam młodemu Lego City w 30fps. Normalnie aż oczy łzawiły przy obracaniu kamerą. Podbiłem Motion (dejudder & blur reduction) na 10, po czym obraz ewidentnie zaczął sunąć gładziej, bez specjalnych artefaktów (w przypadku tej gry, w innych o szybkiej akcji mogą pojawiać się jakby nakładające się obrazy na siebie wynikające z dokładania klatek sztucznie).

Żal trochę będzie zamienić to na lepszą czerń :(

Opublikowano
6 minut temu, WisnieR napisał:

Nie no artefakty są. AI to wciąż AI i nie jest w stanie przewidzieć dokładnie jak ma skleić i wstawić klatkę. Nigdy nie ustawiam na 10 ale tak 6-8 jest znośnie. 10 tylko w grach gdzie nie ma ruchów obrotowych kamery. Z ruchami w poziomie radzi sobie świetnie i tam nie artefaktów prawie w ogóle.

No ale chyba twój Tv, a Mazza to różnica z dwóch generacji oraz technologi. Pewno dużo, to poszło do przodu.

Opublikowano
W Q70R też ten Motion Plus w Game Mode zmienia drastycznie odczucia. Ostatnio po grach 60fps odpalam młodemu Lego City w 30fps. Normalnie aż oczy łzawiły przy obracaniu kamerą. Podbiłem Motion (dejudder & blur reduction) na 10, po czym obraz ewidentnie zaczął sunąć gładziej, bez specjalnych artefaktów (w przypadku tej gry, w innych o szybkiej akcji mogą pojawiać się jakby nakładające się obrazy na siebie wynikające z dokładania klatek sztucznie).

Żal trochę będzie zamienić to na lepszą czerń
Oba suwaki są dla różnych ilości FPS

"set Auto Motion Plus to 'Custom,' and adjust the Blur Reduction for 60 fps content, and the Judder Reduction slider for low frame rate content, like Blu-Ray movies"

Blur to jest do gier 60fps, a Judder do 30fps. Ogólnie blur reduction nie używam w całe bo po co upłynniać 60 fps i się narażać na większy IL i artefakty. Judder używam do Switcha bo te (pipi) chodzi w 30 klatkach zazwyczaj xD
  • Plusik 1
Opublikowano

Takie tam przemyślenia, jak przy każdym zakupie na lata:

Z ciekawości poczytałem warunki zwrotu 2k za Samsunga. Już to wymuszanie napisania opinii od razu powinno być karalne :< Przerabiałem to z innym sprzętem, ale sumienie kazało mi chociaż raz użyć i napisać zgodnie z prawdą, lecz więcej tak już nie chce, bo kwiatki wychodzą zwykle po dłuższym czasie. Jeszcze trzeba tagować swoją opinię #promocjaoled, taka odznaka bycia dziwką Samsunga xD

No i najlepsze - zwrot nie jest pewny. Wydasz 8k, napiszesz szybko jaki to zajebisty TV, wyślesz kody seryjne, a za 14 dni info, że pula wyczerpana :kekw:

Czytałem recki do nocy, niby ten SB95 to teraz topka OLEDów, a brak Dolby Vision przy 1000 nitów nie szkodzi, no i wypas do gier z tym motion plus (co mogę potwierdzić przy Q70r chociażby).

Z minusów jedynie doczytałem o nietypowym ułożeniu pikseli na matrycy przez co krawędzie obiektów czasem trącają taka aberracją (przebija np. fiolet). Przy świetle dziennym czerń wpada w szarość - w salonie zawsze mam oświetlenie, czy to dzienne czy lampka wieczorem, nie ma opcji na warunki kinowe, chyba że po północy. Dla mnie minusem jest też Tizen, a przynajmniej w moim TV za nim nie przepadam - ile się trzeba naklikac by dotrzeć do różnych opcji to głowa mała. I ten zjebany pilot bez numeryków, zatem zmiana kanału na trzycyfrowy to nawet kilkanaście kliknięć na wirtualnym keyboardzie. Częściej robiłem to komendami Bixby (niestety tylko English).

Może jakby bez lipnych keszbeków jakoś po świętach zjechał do 5500 zł to wtedy sens brac dla mnie.

LG C2 dotąd był dla mnie jedynym wyborem, a teraz mam zagadkę. Znacznie mniej światła w HDR. Brak wsparcia płynności w grach (co jednak ciekawe na YT widziałem filmy jak niby LG dodaje klatek w grach - to chyba bez trybu gier, albo nie wiem jak). Na plus pilot i webOS. Jest to już kolejna generacja matryc więc liczę, że LG nauczyło się je robić dobrze i trwałe.

No chyba że też po Mundialu zacznie się wietrzenie magazynów i pyknie poniżej 5k, to wybor dla mnie prostszy.

Co bym nie zrobił, wpierw muszę pozbyć się obecnego TV i postawić na półce tymczasowo monitor 28" xd

Opublikowano
53 minuty temu, _Red_ napisał:

Co bym nie zrobił, wpierw muszę pozbyć się obecnego TV i postawić na półce tymczasowo monitor 28" xd

Współczuje :) nie jest łatwo sprzedać TV, szczególnie stary model. Ten proces sprzedaży, te wizyty w domu w celu oglądnięcia, pakowanie.

Ja sobie odpuściłem ten „proceder” i oddaję po rodzinie. Kiedyś teściom dałem, siostrze i synowi jeden skitrałem zamiast sprzedawać. 

Opublikowano

O dziwo mam chętnego (a nawet dwóch w tej samej cenie), tylko czy faktycznie dojedzie w przyszłym tygodniu za umówiona kasę, czy zacznie się "to jeszcze stówka za paliwo? :nosacz:"

Opublikowano

Zastanawia mnie to tłumaczenie braku DV dużą jasnością HDR. Co ma piernik do wiatraka? DV to jest zupełnie inny tryb obrazu, a nie tylko podbity HDR.

Bo to, że HDTV Polska mają deal z samsungiem to jest oczywiste.

• Plusik 1
Opublikowano
57 minut temu, _Red_ napisał:

O dziwo mam chętnego (a nawet dwóch w tej samej cenie), tylko czy faktycznie dojedzie w przyszłym tygodniu za umówiona kasę, czy zacznie się "to jeszcze stówka za paliwo? :nosacz:"

O co ty masz za ty i ile za niego chcesz, że takie zainteresowanie?

13 minut temu, mattaman napisał:

Pamiętam, że przy testach Sonki HX9005 podobne testy czytałem :)  

Opublikowano
30 minut temu, mattaman napisał:

Zastanawia mnie to tłumaczenie braku DV dużą jasnością HDR. Co ma piernik do wiatraka? DV to jest zupełnie inny tryb obrazu, a nie tylko podbity HDR.

W sumie też mnie to zastanawia, bo DV nie sprawia, że coś świeci mocniej, tylko świeci inny obszar obrazu względem innych trybów. 

Ogólnie testy na HDTV Polska brałbym z mocnym przymrużeniem oka. Osobiście kupowałem 2 mocno polecane przez nich telewizory i oba nie wytrzymały u mnie jednego dnia i leciały na zwrot. 

Tylko teraz te zwroty są mocno problematyczne. Kupiony w necie oddamy bez problemu, w markecie typu MM też... problemem jest wożenie tego, wypakowywanie, ustawianie itp. Kiedyś jak kupowaliśmy telewizory do 42 cali nie było problemów, a teraz weź się szarp z 65+ bydlakiem xD

Opublikowano
58 minut temu, balon napisał:

co ty masz za ty i ile za niego chcesz, że takie zainteresowanie?

Model podawałem co stronę chyba xD Q70R 55", oferty dostaje po 2 tysie.

Trochę mi smutno będzie, nie przeszkadzał mi blooming w grach tak jak podawał Rezok kilka stron wcześniej:(

Opublikowano
12 minut temu, _Red_ napisał:

Model podawałem co stronę chyba xD Q70R 55", oferty dostaje po 2 tysie.

Wybacz nie wertowałem poprzednich stron w poszukiwaniu twojego TV.  

Z tego co widzę model wyżej/nowszy jest za 2,5 w sklepach…

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-led-ue55bu8002k-uhd-hdr-10-tv-2022?gclid=Cj0KCQiAj4ecBhD3ARIsAM4Q_jESYljx4HGbXPLwum_JE3RNevqaeAswDnkoSL9AInYZPHWJoI-SOf0aAlAfEALw_wcB

4 minuty temu, mozi napisał:

To daj go do sypialni 

Też bym dał do sypialni albo dla dzieci na kiedyś tam zostawił. No ale pewno Red chce aby nowy tv max z 3 koła go wyszedł :) 

Opublikowano

Nie o to chodzi, w pokoju dzieci w życiu nie będę wsadzal rozmiaru 55", duży TV będzie jeden w domu. W sypialni też żadnej elektroniki poza smartfonem i ładowarka, tam idę się wyłączyć, a nie oglądać :)

Ten z linka wyżej to gorsza klasa z tego co czytam na Rtings no i 50Hz. Z numeracja Samsungów idzie się pogubić bo już w 2020 wyższe niby numery modeli były gorsze niż analogiczne z 2019.

Opublikowano

Co nie zmienia faktu, że nowy, na gwarancji za 500 zł drożej. No ale sprzedawaj jak masz za taki tv dostać 2 tysia. 

W taki razie będzie ciężko ci coś wsadzić do dzieci mniejszego, bo 55 to chyba taki min standard. 
Ja synowi dałem 60 cali do pokoju, ale ma ok 4m od niego w najbliższej konfiguracji i jest gi. 

Co co sypialni to w pełni popieram takie podejście:)

Opublikowano
Teraz, mozi napisał:

Ja dzieci są małe to się ogranicza itd ale potem jest już trudno jak zaczynaja Disney Netflix bez 2 tv.

No tak, ale zawsze możesz mieć pilota u siebie. Jak chcą bajkę albo pograć na konsoli to mi nie zajmują TV. 

Opublikowano

Jak będą mieli swój sprzęt w wieku szkolnym to na 12m2 tylko laptop i monitor 30 cali max. 60" w tej klitce by im oczy wypaliło xD Pewnie wtedy już będę się rozglądał za innym lokum.

Opublikowano

Oczywiście, że nie. W ogóle TV dla pięciolatka i roczniaka, o czym my tu, on pół godziny dziennie może w salonie z nami oglądać i tyle na najbliższe lata:notlikethis:

Wróćmy do tematu czyli TV dla g r a c z a.

• Plusik 2