mushabelly 384 Opublikowano 25 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2022 1 godzinę temu, proceder9008 napisał: Witam obecnie gram na tv sony 55x90j, myślę nad zakupem monitora do ps5 do 4tys. Pytanie moje brzmi jak wypada takie porównanie tego tv do monitora do4tys czy warto ? Jak monitor to nie lepiej nagiąć budżet i wziąć 42 calowy OLED albo 48, są tańsze. Będziesz to do pc jeszcze podłączał że chcesz monitor? Co do mojej sytuacji z uwalonym portem HDMI to się zastanawiam ( bo pewnie te przejściówki będą ułomne ) czy nie kupić zamiast karty graficznej np Xboxa. Gram na pc tylko i wyłącznie w Fortnite. Ale muszę na myszy i klawiaturze, z tego co widziałem to niby można na konsoli też grać myszką. Tylko ciekawe jak z input lagiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
proceder9008 0 Opublikowano 25 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2022 Używam tylko ps5 I nie orientuje się zbytnio, ani w TV ani w monitorach chodzi mi o to gdzie uzyskam najlepsza jakość? Cytuj Odnośnik do komentarza
Jakim 1 791 Opublikowano 25 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2022 No to na Oledziku kochanym. W zasadzie obojętnie jakim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 Ostatnio grając w W3 mam nagminnie to ściemnianie obrazu w C1. Wystarczy wleźć do jakiejś jaskini i pobiegać tam z minutę, a obraz przygasa o połowę albo i lepiej. Wszelkiego rodzaju scenki gdzie ogólnie jest półmrok to samo... mimo, że ujęcia kamery ciągle się zmieniają, to obraz przygasa. Wystarczy tylko by sceny ogólnie były ciemne. Chyba wejdę w to menu serwisowe i wyłączę to w cholere, bo strasznie to wkurwia i grać tak się nie da. Zamiast podziwiać jakość obrazu w ciemnych scenach, to podświetlenie spada w piździec i gówno widać a nie jakość. Podobnie miałem też w kilku serialach na netflixie gdy przez dłuższą chwilę były ciemne sceny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
messer88 6 450 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 W dniu 25.12.2022 o 20:46, proceder9008 napisał: Witam obecnie gram na tv sony 55x90j, myślę nad zakupem monitora do ps5 do 4tys. Pytanie moje brzmi jak wypada takie porównanie tego tv do monitora do4tys czy warto ? 2-3 stówki więcej i masz lg c2 42. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 W dniu 18.12.2022 o 22:33, Rash napisał: https://www.patreon.com/posts/68768852 Dzięki Kolego, sposób z podanego przez Ciebie linka zadziałał Powiem tak - teraz to można grać i delektować się ciemnymi scenami. Jeszcze raz przeszedłem sobie tą nową misję dodaną do Wiedźmina 3. Tam są długie scenki gdzie ogólnie jest półmrok i oświetlenie pochodniami, no i teraz absolutnie nic się nie ściemnia. Wreszcie pięknie widać efekty typu odblask światła na rękojeści miecza, jakieś iskierki w powietrzu itp Cytuj Odnośnik do komentarza
mushabelly 384 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 Godzinę temu, messer88 napisał: 2-3 stówki więcej i masz lg c2 42. https://allegro.pl/oferta/telewizor-lg-oled48c21la-48-4k-oled-czarny-12242623340?f=0&utm_source=tdb&utm_medium=afiliacja&utm_content=http%3A%2F%2Fpepper.pl+(PL)&tduid=30acf2d7518bf7473ceed0d871334aa0 tu nawet 48 cali. Tylko sklepu nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 12 009 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 Spoko sklep, brałem u nich te parę lat temu Q70R. Dowiezione bez defektu, sprzęt z oficjalnej dystrybucji (nie było problemu z serwisem Samsunga), faktura itp. Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 356 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 2 godziny temu, Michał102 napisał: Ostatnio grając w W3 mam nagminnie to ściemnianie obrazu w C1. Wystarczy wleźć do jakiejś jaskini i pobiegać tam z minutę, a obraz przygasa o połowę albo i lepiej. Wszelkiego rodzaju scenki gdzie ogólnie jest półmrok to samo... mimo, że ujęcia kamery ciągle się zmieniają, to obraz przygasa. Wystarczy tylko by sceny ogólnie były ciemne. Chyba wejdę w to menu serwisowe i wyłączę to w cholere, bo strasznie to wkurwia i grać tak się nie da. Zamiast podziwiać jakość obrazu w ciemnych scenach, to podświetlenie spada w piździec i gówno widać a nie jakość. Podobnie miałem też w kilku serialach na netflixie gdy przez dłuższą chwilę były ciemne sceny. I tak jest w każdym nowym oledzie? Nie da się tego uniknąć wyłączając oszczędzanie energii itp? Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 17 minut temu, easye napisał: I tak jest w każdym nowym oledzie? Nie da się tego uniknąć wyłączając oszczędzanie energii itp? Nie wiem jak w innych markach, ale w LG tak jest. To jakiś z dupy algorytm, bo nie wiem po kiego grzyba ściemniać już ciemne sceny? Co tam niby się ma wypalić? Cytuj Odnośnik do komentarza
easye 3 356 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 Miałem B6, ale w pierwszych modelach tego chyba nie było, bo tam przy materiałach HDR od razu na stałe było włączone oszczędzanie energii, którego nie dało się wyłączyć przez co w ciemnych miejscach zawsze było jak w dupie... Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 614 Opublikowano 28 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 grudnia 2022 47 minut temu, Michał102 napisał: Nie wiem jak w innych markach, ale w LG tak jest. To jakiś z dupy algorytm, bo nie wiem po kiego grzyba ściemniać już ciemne sceny? Co tam niby się ma wypalić? Algorytm wyłapuje mega ciemne sceny jako statyczny obraz który się przyciemnia, mnie to jedynie wkurwialo przy smRodzie Smoka na HBO bo tam były całe odcinki które działy się w ciemnych scenach, jedyna opcja to wyłączyć to całkiem tym pilotem z shopeee za 20zl albo raz na rok jak się przyciemni to kliknąć menu opcji na pilocie żeby włączyło się menu i obraz wraca do jasności. Cytuj Odnośnik do komentarza
mario10 515 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Powinno się dać w oledzie takie rzeczy wyłączać bez problemu w końcu te ciemne sceny to wizytówka oledów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Oldboy 984 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 (edytowane) He he oled to przecież ósmy cud świata A z tym przyciemnianiem to nie jest czasem wina hud-a ? Wraz z update do W3 pojawił się dynamiczny ale jak to działa to nie wiem a próbowałeś mniej ryzykować i przejść na tryb pc ? Mam wrażenie że nie mam już z tym problemu no chyba że po drodze jakaś aktualizacja to zniwelowała. W Diablo 2 już nie przygasa i przy okazji obraz jest bardziej wyrazisty dzięki chroma 4:4:4 Edytowane 29 grudnia 2022 przez Oldboy Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 (edytowane) Mam tryb PC (ogólnie ustawienia chińczyka) i wszystkie oszczędzacze energii na off. Hud też nie miał tu nic do tego, bo obraz się wygaszał nawet na samych scenkach (nawet napisów nie było bo wyłączyłem). Po wyłączeniu TPC w menu serwisowym jak ręką odjął. Nic się nie ściemnia. Uważać jedynie trzeba by nie zostawiać gier czy filmów na zapauzowanym statycznym ekranie, bo ta funkcja miała za zadanie wtedy przyciemnić obraz by zapobiec wypaleniu. Ogólnie oglądając filmy zdarzało się to rzadko i temat można było olać, ale teraz grając w wiedźmina miałem to nagminnie i wkurwiało strasznie. Edytowane 29 grudnia 2022 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 247 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Jednak bał bym się utraty gwarancji. W grach tego w sumie nie widzę, w filmach czasem jest, ale zauważyłem, że jak odpalam film z xboxa, czy innego urządzenia, to też nie ma tego efektu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mattaman 294 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Widać jeszcze nie trafiłeś na taki film, bo jest to mega irytujące.Jak się zrobi pauzę to u tak odpala się wygaszacz więc to nie jest problem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 247 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Ale ja robiłem z tym już sporo testów i nie wiem dlaczego tak właśnie się dzieje, że na xboxie mi nie przyciemnia takiego samego materiału. Zrobiłem takie same ustawienia obrazu i jak odpaliłem np. Dune z apki tv to nie było nic widać jak były sceny na pustyni wieczorem, a na xboxie nic, dalej jasno. Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Tak czy inaczej jest to ryzykowane bo jak padnie tv i przyjedzie serwis to raczej nie będą na luzie podchodzić do zmienionych opcji w menu serwisowym. Cytuj Odnośnik do komentarza
KOŁD 1 084 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Nope - pierwsza rzecz która u mnie robili przed wymianą matrycy to obsługa pilocika serwisowego i check ustawień :F Cytuj Odnośnik do komentarza
Oldboy 984 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Ja nawet tego nie tykam chce dożyć na CX do microleda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 @_Red_ a jak tam u ciebie z tym auto przyciemnianem? Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 12 009 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 Tyle co zdążyłem przed świętami obadac to nie zwróciłem uwagi na przyciemnianie scen. Cytuj Odnośnik do komentarza
REZOK 1 019 Opublikowano 29 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 grudnia 2022 U mnie w c1 po raz pierwszy zobaczyłem ten efekt podczas oglądania mundialu na tvp1 4k. Obraz piękny jak na telewizję ito w hdr, ale właśnie ten obraz się sciamnial samoczynnie co jakiś czas. Mocno to może nie było irytujące, ale zauważalne. Wcześniej nie zauważyłem tego efektu przez kilka miesięcy używania. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 12 009 Opublikowano 30 grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 grudnia 2022 BTW zaczyna się chyba oficjalne sprzątanie magazynów z C2 bo już Mediaexperty czy Neonety po 5400 wystawiają 55". Chyba dobry moment jak ktoś polował (wyskoczyły mi reklamy google, nie szukam już xd). Z Euro RTV bałbym się brać, bo tam mam pecha do zwracania drogich sprzętów xd Dobrze, że Sferisowa wersja jest bez wad i mam spokój na parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi