Schranz1985 680 Opublikowano 5 stycznia 2023 Opublikowano 5 stycznia 2023 Pogoń za mitycznymi hercami i nitami.Fajnie jest się w pracy wśród kolegów pochwalić że ja to mam dłuższego tzn jaśniejszego.W dzień w salonach może ok, ale wieczorem to te 700 nitów już trzeba skręcać.Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 6 stycznia 2023 Opublikowano 6 stycznia 2023 (edytowane) @mushabellynowe modele od LG wchodzą zazwyczaj koło maja i nie tylko jasność pojawi się w nowych modelach, ciekawie zapowiada sie zastosowanie technologii Meta w nowych Oledach od LG, która podobno ma zniwelować wspomniany wcześniej pojawiający się problem zabezpieczeń przed wypalaniem w obecnych modelach czyli ABL i widać różnicę gołym okiem. Edytowane 6 stycznia 2023 przez Oldboy 1 Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 6 stycznia 2023 Opublikowano 6 stycznia 2023 Po co ja kupiłem ten przestarzały C2 Evo skoro zaraz wyjdzie Meta z milionem nituf i dostanie 9.0 na Rtings Spoiler Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakim 1 791 Opublikowano 10 stycznia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 10 stycznia 2023 Po trzech tygodniach użytkowania (w zasadzie 2 bo tydzień na świętach w Holandii) mogę śmiało powiedzieć że kupno qd-oleda z Samsunga to był strzał w 10. Jest to mój pierwszy Oled. Wcześniej oglądałem to tylko na półkach sklepowych w marketach. Tam wiadomo- tryb sklepowy, wszystko napierdala na pełnej mocy więc i nawet zwykłe tv potrafią zaskoczyć. Tak czy owak, po rozpakowaniu i uruchomieniu i postawieniu zaraz obok starego KS8000 (którego obraz mi tak naprawdę nie przeszkadzał) miałem w końcu realne porównanie czy taka przesiadka miała w ogóle większy sens, czy to tylko marketingowy bełkot. Miała. Jak już wcześniej chyba pisałem nawet moja rodzinka, która wpadła zobaczyć oleda myślała, że w lcdku pozmieniałem obraz na taki aby wyglądał przy oledzie jak najgorzej. Przepaść. Kolory, kontrast, w końcu widoczny sensowny HDR który chyba dopiero teraz wygląda jak ma wyglądać. No bajka. Nie puszczałem im nic z żadnych demowek z Youtube tylko to, co się normalne ogląda. Kilka filmów z Disneya czy netflixa wystarczyło aby zasiać nutkę zwątpienia w aktualnie posiadany sprzęt mojej rodzinki. Sama tv w SDR już tak nie błyszczy bo nie ma czym tak naprawdę. Robotę robią streamingi i gry. Gry, no właśnie. Odpaliłem, dopiero jak już wszyscy poszli aby na spokojnie sobie to pooglądać. Na pierwszy ogień poszedł GoT DC, którego aktualnie ogrywałem. Kurła. Wystarczyło xd To trzeba zobaczyć u siebie w domu przy zgaszonym świetle. To jest jeden z tych momentów kiedy dorosły chłop cieszy się jak dziecko z nowej zabawki. Czysta radość. Potem poszedł nowy NFS. Niesamowite jest to jak te gry dostają kopa wizualnie. Szczególnie pod wieczór. Na nowo chce mi się grać i włączać wszystko jak leci aby to oglądać. No piękny czas. Sam system w TV jest jak dla mnie okej. Ani wybitnie ciulowy ani ultra fantastyczny. Ot póki co działa płynnie, apki ładują się w moment a że moje wymagania co do systemu są bardzo niskie- nie sprawia mi nic bólu takiego abym płakał i narzekał. Jest dobrze. Dźwięk - nie wiem, podłączyłem od razu soundbar pod e-arc i hula aż miło. Może i trochę ten tv kosztował. Przyjemność oglądania filmów i grania na ps5 rekompensuje jednak wydane pieniądze w stu procentach. Pewnie z czasem wyjdą jakies bolączki czy niedoróbki jak to w każdym tv. Narazie - cieszę się za każdym razem jak uruchamiam tv. Ament 6 4 Cytuj
kiseki 749 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 @Jakimno i narobiłeś smaku. Też mam ks8000 i wydawało mi się, że obraz jest na prawdę dobry i nie ma sensu wymieniać. Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 Póki nie postawisz obok oleda - będzie dobrze i wytrzymasz:) Ale gwarantuje ci że warto zmieniać bo jest przeskok. Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 Wystarczy chociażby zestawić OLEDowy nieograniczony kontrast vs local dimming w gównianych modelach LED. Takiego nanocella mi wciskali w Media Markt jakis czas temu, bo ma "super strefy" xdd Cytuj
Ukukuki 6 928 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 Ile to ma, 4 strefy? 1 Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 I to jeszcze od krawędzi do krawędzi xD Cytuj
easye 3 356 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 w wielu recenzjach wtedy - "najlepszy telewizor dla kinomaniaków" xD ale było jeszcze lepiej - bo w 55 calach montowali matryce IPS i też były 4 strefy wygaszania. Wyglądało to tak: Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 38 minut temu, _Red_ napisał: Wystarczy chociażby zestawić OLEDowy nieograniczony kontrast vs local dimming w gównianych modelach LED. Takiego nanocella mi wciskali w Media Markt jakis czas temu, bo ma "super strefy" xdd O ciup... nie spodziewałem się, że to może wyglądać aż tak źle Cytuj
balon 5 333 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 Ja pierdole jakbym tak miał w sowim TV to od razu bym leciał to providenta po oled. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 10 stycznia 2023 Opublikowano 10 stycznia 2023 Czy tryb sklepowy w zasadzie nowym LCD jakoś znacząco poprawia kolor ale rażąco wpłynie to na jego żywotność. Opyla to się załączyć na co dzień czy do gierek? Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 Tak z ciekawości ponowne kilka drobnych testów po miesiącu posiadania C2 (a używaniu intensywnym typu 6h dziennie może przez 3 tyg, z pominięciem okresu świątecznego, gdy stał wyłączony). Chyba faktycznie trzeba go dotrzeć niczym silnik auta, gdyż zarówno grey uniformity na 5% jak i biały na 100% są nieco lepsze niż po rozpakowaniu: Szary 5%. Banding praktycznie niewidoczny dla oczu, jedynie aparat coś wychwytuje śladowego. Nie do zauważenia w żadnym materiale video poza planszą. Przyznam, że fotka na telefonie miała mniej szumu niż teraz widzę na laptopie, ale trudno. Spoiler Biel - czysta, jednolita, bez różu i przybrudzeń niezależnie od kąta Spoiler Kontrast - no tu nie ma już powrotu do FALD, ani tym bardziej do nanocelli z jedną pionowa strefa wygaszania jak na filmiku co dałem wyżej xd Spoiler Jak się wieczorem ogląda to w ogóle nie widać gdzie są krawędzie TV, gdyż ekran zlewa się z otoczeniem, nic nie rozjaśnia i nie zaciemnia w trakcie, zero bloomu. Chyba nadal nie zauważyłem tego stopniowego ABLa służącego ochronie matrycy. Długotrwałe jasne sceny nie wygaszają się, a ciemne zostają tak samo ciemne (chociaż jak pisałem w temacie Prime, filmy VOD mają tendencję do bycia zbyt ciemnymi). W grach nie ma absolutnie laga, wyświetlane są aktualne Hz & VRR (także od razu widzimy, czy leci tryb 120Hz/4K). Nie widzę ubytku jakości w trybie Game, jasność wg pomiarów na Rtings jest na zbliżonym poziomie co inne tryby filmowe. Q70R potrafił mocno zredukować ilość stref podświetlenia i miał tendencję do przesycania ciemności kolorem granatowym (szczególnie gdy chodziło o czarne akcenty na jasnych obiektach - tutaj jak np. zbroja postaci ma czarne nici, paski i jakieś ozdobniki, to są czarne i koniec, nic nie pulsuje na niebiesko). Na razie podtrzymuje zdanie, że to była świetna wymiana sprzętu na dwie klasy lepszy, także będę tylko od czasu do czasu monitorował czy nie dostaje wysypki bad pikseli, aby w razie czego przed upływem dwóch lat wymienić matryce (nie, nie z lupą w ręku co wieczór, ale z raz na pół roku przystawię nos do ekranu xd). A tak używam go normalnie, lecą zarówno gry z HUDem jak i kablówka z logosami stacji, zobaczymy za rok/dwa czy ta generacja nadal się wypala. Nawet jak go zostawiam włączonego bo idę do klopa, to albo włącza się wygaszacz ekranu (czarny z fajerwerkami odpalanymi w różnych miejscach), albo mówię mu komendę "Hi LG, wyłącz ekran" co zostawia go na chodzie, ale wyłącza matrycę. Kolejny TV? Myślę, że za min. 5 lat jak będzie jakiś nowy game changer typu HDMI 3.0 8K i PS6, albo jakieś mikro ledy o mniejszym zużyciu prądu, lepszej wytrzymałości i jasności. Ewentualnie kolejne generacje QD-OLED Samsunga z fajnym game motion (boost gier 30fps). No i może wtedy też szarpnę się na 65", ale pod kątem komfortu ten mi wystarcza, bo siedzę w fotelu dość blisko. 3 1 Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 (edytowane) Może ktoś się tutaj orientuje. Taka sytuacja. Mam przejściówkę DisplayPort na HDMI. Ładnie przez nią idzie 4K i 120Hz z karty graficznej na LG 42 C2. Dopóki nie włączę gry to jest ok. Jednak przy próbie odpalenia gry w 4K i 120Hz jest czarny ekran. Przy 4K i 60Hz uruchamia się ale co kilkanaście sekund na moment miga czarny ekran. Teraz pytanie. Czy kabel HDMI światłowodowy coś tutaj by zmienił? ( Przez HDMI z karty nie puszczę bo uwaliłem złącze ) Mam w planach nowe GPU 4070Ti, 4080 lub 4090 tylko musiałbym jeszcze CPU chyba wymienić, a to i płyta i reszta, czyli w sumie z karty robi się cały nowy pc. Cena robi się taka jak za 83 cale OLEDa muszę się zastanowić czy Xboxa nie kupić, myszki i klawy nie podłączyć i jako taki pc by działa - bo w sumie tylko w Fortnite i strzelanki gram i do tego duży TV. Chociaż input lagi na myszce pewnie będą, to nie to samo co na pc. No ale to już moje "egzystencjonalne" problemy 1 świata :P. Edit: W sumie to przeczytałem to co sam napisałem i po prostu zamówiłem kabel, nie zmarnuje się, a jak zadziała to problem na trochę się rozwiąże :P. Edytowane 11 stycznia 2023 przez mushabelly Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 Bez kitu nawet nie wiedziałem, że są kable HDMI światłowodowe:o Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 22 godziny temu, mitra napisał: Czy tryb sklepowy w zasadzie nowym LCD jakoś znacząco poprawia kolor ale rażąco wpłynie to na jego żywotność. Opyla to się załączyć na co dzień czy do gierek? Dobra, ale czy ktoś potrafi sensownie odpowiedzieć? Cytuj
Jakim 1 791 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 Zakładam, że nikt tego pewnie nie sprawdził. W oledzie logika podpowiada że ekran po prostu szybciej padnie. Przy LCD? Kij wie. Cytuj
_Red_ 12 009 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 Nie znalazłem porównania w liczbach, najwyżej jakieś opinie użytkowników odpalajacych TV w trybie sklepowym https://hardforum.com/threads/is-using-retail-mode-on-my-tv-safe.1703534/ Myślę że porównaj jakość obu trybów i zostaw taki jaki bardziej Ci pasuje. Przecież to chyba aż tak nie wypala ekranu żeby w sklepowym trybie padł w rok, gdy domowy przewidziano np. na 10 lat. 1 Cytuj
Rash 234 Opublikowano 11 stycznia 2023 Opublikowano 11 stycznia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, mitra napisał: Dobra, ale czy ktoś potrafi sensownie odpowiedzieć? Sensem jest zadac pytanie po kij wlaczac taki tryb?!? Jesli moge z ciekawości zapytac co to za lcdek ze korci Cie wlaczenie trybu sklepowego. Jesli juz to pusc sobie vivid mode i tam zwykle masz takie kolorki ze hoho.Nie wiem przelacz gamut kolorow na native/szeroki czy cos.Jesli chodzi o lcdki to moj leciwy juz q80r od samsunga ktory stoi w salonie w trybie film wali takim kolorem ze glowa mala i nie wyobrazam sobie bardziej kolorowego obrazu. 1 minutę temu, Rash napisał: Edytowane 11 stycznia 2023 przez Rash 1 Cytuj
PiPoLiNiO 760 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 Pilot dotarł. Ściemnianie ciemnych scen wyłączone. Mam nadzieję, że gwarancja nie pójdzie się dymać bo jeszcze niecały rok został 1 1 Cytuj
eX4cT_PL 1 642 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 (edytowane) Drogi forumku, jest jakiś odtwarzacz na eLdżika C1 do odtwarzania multimediów z pena czy dysku? Wbudowany odtwarzacz nie pozwala wybrać ścieżki audio i napisów. Edytowane 12 stycznia 2023 przez eX4cT_PL Cytuj
PiPoLiNiO 760 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 Drogi forumku, jest jakiś odtwarzacz na eLdżika C1 do odtwarzania multimediów z pena czy dysku? Wbudowany odtwarzacz nie pozwala wybrać ścieżki audio i napisów.Pozwala. I napisy i ścieżkę. Cytuj
eX4cT_PL 1 642 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał: 21 minut temu, eX4cT_PL napisał: Drogi forumku, jest jakiś odtwarzacz na eLdżika C1 do odtwarzania multimediów z pena czy dysku? Wbudowany odtwarzacz nie pozwala wybrać ścieżki audio i napisów. Pozwala. I napisy i ścieżkę. No to mi nie pozwala, pokazuje ścieżka niedostępna i odpala z dubbingiem. Cytuj
PiPoLiNiO 760 Opublikowano 12 stycznia 2023 Opublikowano 12 stycznia 2023 No to mi nie pozwala, pokazuje ścieżka niedostępna i odpala z dubbingiem.A czasami ta niedostępna nie jest z DTS? Bo od modelu 10 LG nie obsługuje DTS. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi