Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, easye napisał:

No ale potwierdzasz to co napisałem. Jak padają to stosunkowo szybko (np podczas gwarancji) albo raczej wcale.

Moje wszystkie TV które padły w pierwszych 2 latach do dzisiaj działają. Dlatego warto przy zmianie TV wykupić przedłużenie gwarancji, bo za 300 -400 zł masz 5 lat spokoju.

Przy oledach niby też jest taka opcja, ale nie obejmuje jedynej rzeczy na które technologia jest podatna - wypalen, więc jest bez sensu...

Wypaleń na temat których dyskutowaliśmy tu wielokrotnie i w tym temacie których wszystko zostało już chyba powiedziane:i_am_so_happy:Co do reszty no tak to właśnie jest, kot w worku bez względu na cenę czy też rodzaj zastosowane matrycy. 

Opublikowano

Z doświadczenia w rodzinie najszybciej padały LG i to tak, że nie do odratowania. Mi Philips padl po 5latach, ale udało się go naprawic i działa do teraz u siostrzeńca. Tv rocznik 2013. Mój obecny ma 5 lat i nic na szczęście się nie stało jeszcze. Siostra miała thompsona i też coś tam się zesrało, ale w trakcie gwary. Brat miał Panasonica i Samsunga nic się nie działo, ale pewnie i tak to ruletka. 

Opublikowano

Też dorzucę swoje 3 grosze co do  bezawaryjności LCD. Z tym, że wszystkie to #teamsamsung. Obecny, mielony od 6 lat. Poprzedni już z 10 lat na chodzie gdzie ostatnie 4 po 12 godzin dziennie jest włączony i przewijają się zdjęcia na nim. Hitem jest z kolei 18to latek, modelu nie pamiętam, z początków ery HD Ready. Podłączam do niego czasem PSXa bo ma wejście scart. Oprócz wypłowiałych kolorów wszystko działa. 

Opublikowano

I chooi po raz drugi 

Ta linia przez środek i wypalony piksel to nie największy problem, bo teraz gdy włączę jakąś grę i załączy się tryb dolby vision lub hdr telewizor się wyłącza. Przy oglądaniu You tube i tv telewizor działa normalnie. Ktoś może tak miał?

Opublikowano

Przez te wasze paski prawie zawału dostałem jak odpaliłem TV, a tu po automatycznym odpaleniu dekodera Netii:

image.png.38b5182b0d258b49957a3b3887bf0af3.png

Przerzucam na kolejny kanał:

image.png.b332e1c0eae38678727fd3f3ff1b6587.png

Na szczęście to dekoder dostał odpału, bo menu TV było w porządku i po wyłączeniu kablówki z prądu było już OK. Ale ciśnienie podeszło trochę xd

• Haha 6
Opublikowano

Póki TV na gwarancji to bajka, po wymianie matrycy dostajesz nowe dwa lata gwarancji. Tylko się modlić żeby się coś zjebało w ostatnich miesiącach, albo brać lupę i szukać pixeli.

Opublikowano

Jeszcze ponad rok na gwarancji, to tak też zrobię bliżej jej końca. Póki co cycuś ten C2 - biel biała, czerń czarna, smug nie ma, nie widzę w naturalnym odbiorze żadnych wypaleń czy dead pixeli, ale z lupą od dawna nie podchodziłem. Nie cackam się też jakoś z TV - kablówka z logosami stacji leci, w grach czasem zostawiam pauzę i nie wariuję od razu by wyłączać TV itp.

Opublikowano

No to nie jest przecie czysta biała plansza testowa, tylko kanał SD z kablówki + foto cyknięte z chińskiego Redmi 9 przy jednej lampie w pokoju, to niemiarodajne. Czysto jest. A przynajmniej było jak robiłem początkowe badania po zakupie xD

To Ty brałeś swojego w sferisie, czy kto inny? Działa dobrze nadal?

Opublikowano
7 godzin temu, Plugawy napisał:

Z doświadczenia w rodzinie najszybciej padały LG i to tak, że nie do odratowania.

W moim poprzednim 4-5 letnim LG padło podświetlenie i cały obraz ma niebieską poświatę. Coś jak w poniższym, tylko ciut mniej jeśli chodzi o natężenie koloru. Można się bawić w rozbieranie i wymianę pasków LED, ale nie chciałoby mi się nawet.

Teraz mam LG NanoCell i chyba też spróbuję po nim czegoś od Samsunga. Póki co nie mam z nim problemów, ale mam go może rok.

Opublikowano
34 minuty temu, _Red_ napisał:

No to nie jest przecie czysta biała plansza testowa, tylko kanał SD z kablówki + foto cyknięte z chińskiego Redmi 9 przy jednej lampie w pokoju, to niemiarodajne. Czysto jest. A przynajmniej było jak robiłem początkowe badania po zakupie xD

To Ty brałeś swojego w sferisie, czy kto inny? Działa dobrze nadal?

A no może tak wyszło na zdjęciu. Nie ma w sferisie nic nie brałem, mam B9.

Opublikowano

Polecicie jakiś dobry kabel HDMI do 4K 120Hz, dostępny w Polsce? Wyczytałem że niby Zeskit jest ok ale nie mogę go znaleźć w odpowiedniej wersji.

( na obecnych kablach S95B szaleje w trybie 120Hz przy podłączeniu do PC, raz jest ok, raz miga co chwilę )

Opublikowano
Godzinę temu, mushabelly napisał:

( na obecnych kablach S95B szaleje w trybie 120Hz przy podłączeniu do PC, raz jest ok, raz miga co chwilę )

Miewałem podobne problemy na różnych kablach, z roznymi kartami ze swoim Soniakiem. Niestety nie zawsze jest to wina kabla, przynajmniej kiedyś się dokopalem do posta gościa na Reditcie, który technicznie tłumaczył dlaczego sterowniki Nvidi i oprogramowanie telewizora (w tym przypadku Sony) może prowadzić do takich problemów.

Swoja droga terqz mam np. 15m kabel HDMI, z którym rzadko miewam problemy, działa 4k/120 z HDRem za 200 zł z promocji, jak go kupowałem to wszyscy mi mówili że nie ma prawa działać xD

• Dzięki 1
Opublikowano

tak randomowo wrzucę od siebie że posiadam OLEDa od LG wersje 2018 (C8 bodaj) zakupionego w 2019 i używam bardzo dużo YT, filmy, konsole a od miesiąca nawet PC. Nie mam żadnych wypaleń lub innych deformacji obrazu. Jedynie lekki spadek jasności obrazu   

Opublikowano

Kiedyś czytałem różne opinie, że kabel HDMI z racji tego, że przesyła sygnał cyfrowy to albo działa, albo nie działa. Że nie ma tutaj szumów czy różnic w jakości, w porównaniu np. do VGA/SCART czy jak tam te chinche się nazywały na PS2.

No tylko właśnie na jakimś guwnokablu za 5 zł obraz ma mrugające różnokolorowe piksele (cyfrowe śnieżenie jakby) gdy podpinam laptopa do monitora. 

Opublikowano
29 minut temu, easye napisał:

Swoja droga terqz mam np. 15m kabel HDMI, z którym rzadko miewam problemy, działa 4k/120 z HDRem za 200 zł z promocji, jak go kupowałem to wszyscy mi mówili że nie ma prawa działać xD

To masz do rzutnika podpięte że taki długi kabel potrzebny?

Opublikowano
31 minutes ago, _Red_ said:

Kiedyś czytałem różne opinie, że kabel HDMI z racji tego, że przesyła sygnał cyfrowy to albo działa, albo nie działa. Że nie ma tutaj szumów czy różnic w jakości, w porównaniu np. do VGA/SCART czy jak tam te chinche się nazywały na PS2.

No tylko właśnie na jakimś guwnokablu za 5 zł obraz ma mrugające różnokolorowe piksele (cyfrowe śnieżenie jakby) gdy podpinam laptopa do monitora. 

Tak dokładnie to tak działa (W teorii) - albo sygnał jest, albo nie ma, nie zakłóci go telefon czy mikrofalówka. I tu wchodzi cała na biało jakość wykonania, jak kabel skręcały mongolskie dzieci z trzciny i błota to będzie się działo tak jak wyżej. Zwłaszcza w przypadku dłuższych kabli >5m mniej więcej jakość wykonania ma większe znaczenie, czy nie pękną gdzieś na zagięciu itd. Ja całe życie jadę na kablach za max 50zł i chyba żaden mi nie padł, oledzika borzego też mam podłączonego do konsoli jakimś kablem 4K ULTRA SPEED 120 21.37 za 49zł i działa jak marzenie.

Opublikowano
W dniu 16.09.2023 o 18:41, Schranz1985 napisał:

No raczej jest widoczna linia przez cały tv na samym środku.
I widać też zafarb/banding.
Ten tv swoję już przeżył i tyle.

Taki zafarb to nie zafarb -  jak to mówi producent ,to cecha nie wada xD
On nie pojawia się z czasem , masz go od początku do końca żywota tv.

Opublikowano

Wiem że raczej rozmawia się tu o porządnych OLEDach, ale może ktoś doradziłby w wyborze do 4tys.

Zastanawiam się nad Samsungiem qe65q77b a LG 65qned813qa.

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/telewizory/telewizor-samsung-led-qe65q77b-qled-uhd-120hz-hdr10-tv-2022

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/lg-65qned813qa-tv-qned-uhd-4k.bhtml

Z TCL chyba się wyleczyłem ;)