Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Absolem napisał:

Czas aby wymienić mojego wysłużonego Samsunga KS7000. Co polecacie w przedziale 65 cali do 8 - 10 koła? Wiadomo że pewnie OLED ale jaka marka? Do tej pory zawsze samsung ale chętnie przemyślę coś innego. Uprzejmie proszę o rekomendacje użytkowników polecanych modeli.  

Haha piękny to model był i hah nadal jest ta KSka. Jak na tamte lata to łupał on pod 1500 nitów w 10% oknach co robiło wtedy mega dobre wrażenie. Co do teraźniejszości to ja w tym przedziale cenowym jeśli chodzi o przekątna 65 cali wybierał bym pomiędzy Samsungiem s90c lub klasycznie szukałbym jeszcze LG c2. Telewizor bedzie stał czy wisiał? Bo jak ma wisieć to mega fajnym wyborem będzie rownierz LG z seri G.Ja z G2 jestem np mega zadowolony ale jeśli możesz jeszcze chwilę poczekać to poczekałbym na jakiś black friday i celowałbym w G3. Tegoroczny model, dużo jasniejszy w stosunku do zeszlorocznych modeli no i do tego jak to w seri G masz 5 letnią gwarancje na panel. 

• Plusik 3
Opublikowano
18 minut temu, Rash napisał:

65 cali wybierał bym pomiędzy Samsungiem s90c

Telewizor będzie wisiał, kilka osób polecało mi ten model, byłem w sklepie, obadałem na różnych materiałach video i stosunek jakość-cena skłania do tego tv. Dzięki za odpowiedź.

Opublikowano

Oled dalej się po chwili wyłączą, więc kupiony SAMSUNG QE65Q77B 65" QLED. Jakościowo pewnie będzie gorzej. Szkoda trochę, że samsung ma takiego ch****ego pilota, ten od lg był dla mnie idealny. Z tego co czytałem to boli brak dolby vision/atmos i słabe głośniki wbudowane w TV. Po części to wyeliminowałem, bo z TV wjechał soundbar jbl Bar 500. Jutro odbieram i po sprawdzeniu coś tam napisze.

• Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, sprite napisał:

Pany, „Dolby Vision for Gaming” macie na ON czy OFF na sexie na oledach LG?

Póki co radziłbym odpuścić sobie Dolby jeśli chodzi o gaming. Więcej bajzlu z nim niż specialnych korzyści. 

• Dzięki 1
Opublikowano (edytowane)

Że co? 

Co Wy tam widzicie gorszego w DV? 

Po mojemu jest to samo co w HDR, plus zdecydowanie lepsze przejścia tonalne. 

A jak gra obsługuje natywnie DV, jak na przykład FH5 lub ostatnie gyrosy, to po HDR nie ma co nawet zbierać 

Edytowane przez Michał102
  • Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, Rash napisał:

Póki co radziłbym odpuścić sobie Dolby jeśli chodzi o gaming. Więcej bajzlu z nim niż specialnych korzyści. 

Może to przypadek , ale po sciagnieciu AoE 4 używałem tylko dv i po tygodniu padł mój oled. Może to  zbieg okoliczność, a może coś jest na rzeczy.

8 minut temu, Michał102 napisał:

Że co? 

Co Wy tam widzicie gorszego w DV? 

Po mojemu jest to samo co w HDR, plus zdecydowanie lepsze przejścia tonalne. 

Z tego co wiem to hdr10+ to praktycznie to samo co dv.

Opublikowano
W dniu 22.09.2023 o 16:55, Absolem napisał:

Czas aby wymienić mojego wysłużonego Samsunga KS7000. Co polecacie w przedziale 65 cali do 8 - 10 koła? Wiadomo że pewnie OLED ale jaka marka? Do tej pory zawsze samsung ale chętnie przemyślę coś innego. Uprzejmie proszę o rekomendacje użytkowników polecanych modeli.  

Ja przesiadlem sie z Samsunga na Samsunga.

Tez KS zamieniony na qd-oled.

Przeeepaść w obrazie panie.

Przepaść.

• Plusik 2
Opublikowano

@Jakim dzisiaj kupiłem Samsunga s90c, myślałem jeszcze o Panasonic z1000 ale ostatecznie przywiązanie do marki i bonus w postaci cashback zwyciężyło. Mam nadzieję że godnie zastąpi wysłużonego KSa 

Opublikowano (edytowane)

Nowy telewizor i pierwszy problem. Samsung QE65Q77B nie wykrywa headsetu xsx. Pada wykrył normalnie jako urządzenie bt. Ktoś miał taki problem?

Ogarnięte, ale w porównaniu z b8 to niebo a ziemia.

Edytowane przez milupl
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Godzinę temu, jimmyyy8 napisał:

Jakie opinie o linii monitorów Odyssey od Samsunga? Gram głownie na tv, ale potrzebuję monitora i skoro już kupuję to chcę też coś pod giereczki

@PiPoLiNiO chyba się szczegółowo o tym rozpisywał, o ile nie mylę serii.

Opublikowano

Chce wymienic swojego starego c8 65 na cos nowego i sie zastanawiam miedzy 83 c2 albo 77g3 wielkoscia az tak duzo sie nie roznia a panele MLA podobno robia robote. Do tego w ostatnich updatach oprogramowania wylaczyli autoprzygaszanie. Co byście wybrali?

I kiedy mozna sie spodziewac obnizek cen? Black friday? Przed swietami? Jak by zjechali z cena g3 83' do 20k to nawet bym sie nie zastanawial.

Opublikowano
6 godzin temu, smallv86 napisał:

Chce wymienic swojego starego c8 65 na cos nowego i sie zastanawiam miedzy 83 c2 albo 77g3 wielkoscia az tak duzo sie nie roznia a panele MLA podobno robia robote. Do tego w ostatnich updatach oprogramowania wylaczyli autoprzygaszanie. Co byście wybrali?

I kiedy mozna sie spodziewac obnizek cen? Black friday? Przed swietami? Jak by zjechali z cena g3 83' do 20k to nawet bym sie nie zastanawial.

Jesli pieniądz nie gra roli to brałbym ten 77 G3 jeśli chodzi o LG. Co do obniżek cen to zwykle przełom listopada/grudnia był dobrym okresem żeby upolować coś fajnego. Ah i pamiętaj że 83 G3 to tak naprawdę G2 bo nie ma w nim technologi MLA. 

• Dzięki 1
Opublikowano

TV s90c już u mnie, cieszy oczy i tak jak wspomniało kilku z Was w obrazie jest przepaść pomiędzy KS a OLEDEM. Jest jednak pewien problem który mocno rozczarował i na który zwracam uwagę potencjalnych kupujących. Samsung w swojej dobroci wyposażył tą serię tylko w porty HDMI 2.1 które obsługuje tylko HDCP 2.3. Tak więc jeżeli masz konsolę podłączoną do ampli a ampli do tv to nic z tego nie będzie ponieważ HDMI 2.1 działa w standardzie HDCP 2.3 więc będzie czarny ekran... Szkoda że nie dali jednego portu w starszym standardzie bo nowych wartych uwagi ampli z wyjściami HDMI 2.1 jest póki co jak na lekarstwo.

• Plusik 4
Opublikowano

@Rash Dzięki, próbowałem różnych ustawień z netu ale tam forsują mocno Filmmaker Mode (który dla mnie jest za ciemny) a ja od lat najlepiej "odbieram" w standardowym z różnymi modyfikacjami. Swoją drogą to najlepszy tv jaki miałem, który po wyjęciu z pudełka generuje taki obraz że niewiele mu potrzeba do przestawienia.

• Plusik 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Absolem napisał:

@RashSwoją drogą to najlepszy tv jaki miałem, który po wyjęciu z pudełka generuje taki obraz że niewiele mu potrzeba do przestawienia.

To już chyba taki urok oledów, że fabrycznie mają dobrze te tryby poustawiane i jak trzeba jakichś korekt, to minimalnych pod własne gusta. 

Każdy inny TV jaki miałem po wyjęciu z pudła świecił jakby go ślepy kalibrował i każdy tryb był tragiczny. 

Opublikowano

Witam panowie pomóżcie trochę koledze. Zmieniam mieszkanie. Mam 5 koła na wydanie i moje pytanie. Lepiej kupić jakiś tv za 4 koła i soundbar za tysiaczka, czy lepiej wydać całe 5 koła na tv. Celuję w tv 65 cali. Tv będzie użytkowany w dzień do kablówki mały jakieš bajki i youtube. Wieczorami ja streaming netflix, hbo, disney. W weekendg dużo piłki nożnej. Raz w tygodniu granie na ps4 . Co byście doradzili? Proszę o pomoc. Czy lepiej całość przeznaczyć na tv a potem z czasem dokupić jakiś soundbar. Jak juz tak to jakis tv z dobrymi głośnikami. Czekam na to co polecicie. Będe chciał kupić tv pod koniec miesiąca. 

Opublikowano

Lepiej dobry TV na lata a soundbar sobie dokupisz później. Za 5 koła może być ciężko wyrwać OLEDa typu 65" C2 czy coś podobnego, ale nie jest to wykluczone na jakimś Black weeku. Juz bywał w bardzo dobrej cenie.