Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Antares

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, kamil88pl napisał:

Mówimy tu o modelu 65pus8818/12 tak? A filmy w dolby vision z netflixa albk hbo nie ma takiej akcji jak czytałem na forach, że rozjaśnia co jakiś czas i strasznie to denerwuje? I jak dźwięk? Daje radę czy od razu trzeba soundbara dokupić? Już sam nie wiem co czy ten philips 65pus8818/12 czy tcl65c845. Jakbyście mieli dziś kupić to który byście wybrali. Tcl o 500 zł droższy. 

Nie, bart ma ten tv co ja, 55 oled. Jak masz budżet 5-5,5k to nie kupuj lcd, oled to aktualnie najlepsza jakość obrazu i kupowanie starej technologii troche mija się z celem. No ale jak tam chcesz :) 

Opublikowano
7 minutes ago, kamil88pl said:

Mówimy tu o modelu 65pus8818/12 tak? A filmy w dolby vision z netflixa albk hbo nie ma takiej akcji jak czytałem na forach, że rozjaśnia co jakiś czas i strasznie to denerwuje? I jak dźwięk? Daje radę czy od razu trzeba soundbara dokupić? Już sam nie wiem co czy ten philips 65pus8818/12 czy tcl65c845. Jakbyście mieli dziś kupić to który byście wybrali. Tcl o 500 zł droższy. 

Ja mam starszy model 806, więc zakładam, że ten tym bardziej da radę ;) Ambilight robi robotę i dźwięk też.

Opublikowano
11 minut temu, number_nine napisał:

Nie, bart ma ten tv co ja, 55 oled. Jak masz budżet 5-5,5k to nie kupuj lcd, oled to aktualnie najlepsza jakość obrazu i kupowanie starej technologii troche mija się z celem. No ale jak tam chcesz :) 

Oled odpada bo tv będzie w 80% czasu wykorzystywany do kablówki, młody jakieś bajki. I to większość w dzień w jasnym słonecznym salonie. Wieczorami tylko jakiś netflix. Więc zostaje albo ten philips 65pus8818/12  albo tcl65c845. Co byście wybrali? Tcl podobno lepsza jakość i kolory bo to już miniled. Podpowiedzcie koledze :)

Opublikowano
12 minut temu, kamil88pl napisał:

Oled odpada bo tv będzie w 80% czasu wykorzystywany do kablówki, młody jakieś bajki. I to większość w dzień w jasnym słonecznym salonie. Wieczorami tylko jakiś netflix. Więc zostaje albo ten philips 65pus8818/12  albo tcl65c845. Co byście wybrali? Tcl podobno lepsza jakość i kolory bo to już miniled. Podpowiedzcie koledze :)

no to tu masz prosty wybór, albo bajer w postaci ambi, albo lepsza jakość obrazu. Biorąc pod uwagę z jakiego tv się przesiadasz, to tak czy siak będziesz zadowolony :D

Opublikowano

Ambilight robi mega robotę ALE głównie wieczorem lub w nocy. Za dnia tego nie widać. Ale potwierdzam - robi to wrażenie i fajny bajer, który dodatkowo poprawia jakość obrazu WIECZOREM na telewizorze LCD. Podświetlenie powoduje że czerń widziana jest jako ciemniejsza (poprawia się jakoby kontrast)

• Plusik 1
Opublikowano
4 godziny temu, qvstra napisał:

aktualizowales?

Jeszcze nie.

A ten filmik z miodkiem na czarnym tle to też polecam do testowania ekranu, idealnie jak wyłączy się światło w pokoju i wtedy widać ten kontrast. 

Opublikowano
5 godzin temu, number_nine napisał:

(...)

Btw, jeśli to Twój pierwszy oled, to polecam na dzień dobry odpalić ten filmik (koniecznie w ciemnym pomieszczeniu). Urwanie dupy gwarantowane 

@Square
ten. Jak odpisywałem to przybyło trochę postów :f

• Dzięki 1
Opublikowano

Ale wjechała promka na tcl65c935:bunny: na xkom za 5099. Grzech nie brać. W media ten model za 6999 zł. Brał ktos kiedyś z xkom? Obawiam się zakupu tv przez kuriera bo jak będzie wadliwy to potem bujać się z reklamacją. Jakie macie doświadczenia z tv zamawianymi i przywożonymi przez kuriera? 

Opublikowano (edytowane)

Zależy od sklepu, dwa razy zwracałem TV i w obu przypadkach to były sieciówki, które przyjmowały zwrot na miejscu (niektóre sklepy, w tym właśnie chyba xkom, uznają tylko wysyłkę kurierem, a przy dużym TV to już może być spokojnie ok. 50 zł) i nie było problemu, no ale ja nie robiłem reklamacji tylko korzystałem z prawa zwrotu zakupu internetowego do 14 dni.

Natomiast same TV docierały w dobrym stanie, ale zawsze warto się przygotować i chociażby porobić fotki przy odbiorze (jakieś dziury/pogięcia w pudle, które mogłyby robić problem przy ewentualnym zwrocie), niektórzy nawet nagrywają cały proces odpakowywania i w sumie nie jest to zły pomysł.

Edytowane przez kotlet_schabowy
Opublikowano

Ja mam pytanko. Pod S95B mam podłączone PS5 i Polsat BOX. Może głupie pytanie, ale dlaczego nie mogę ustawić "poziomu czerni hdmi" przy dekoderze polsatu? Mam wyciemnioną tą opcję. Czy to może od kabla zależy? Na PS5 znacząco poprawia się obraz gdy jest na niskim.

Opublikowano

Dzień dobry, jestem noobem i szukam telewizora. Wiadomo OLED za 25 k + bawienie się w wypalanie najlepszy

Ale nie tym razem, bo szukam TV do jasnego pomieszczenia. Nie mniej niż 70 cali i najlepiej do 5-6 k goldów

Android TV

W co mogę celować i na co zwracać uwagę? Czy cokolwiek kupię to i tak nieważnie, bo nie oled?

Opublikowano
1 godzinę temu, gekon napisał:

Dzień dobry, jestem noobem i szukam telewizora. Wiadomo OLED za 25 k + bawienie się w wypalanie najlepszy

Ale nie tym razem, bo szukam TV do jasnego pomieszczenia. Nie mniej niż 70 cali i najlepiej do 5-6 k goldów

Android TV

W co mogę celować i na co zwracać uwagę? Czy cokolwiek kupię to i tak nieważnie, bo nie oled?

Jeśli miałbym się na coś decydować to szukałbym okazji na 75 calowy Hisense U8K. Mega jasnosc,mega kontrast jak na tv w tym przedziale cenowym. https://www.rtings.com/tv/reviews/hisense/u8-u8k

• Plusik 1
Opublikowano

nie miałem tasmy led tej firmy, z reguly kupowałem znacznie taabnsze i każda miała miejsca gdzie można było ją skrócić - nawet takieza 80 zł, ale skoro tak mówiśz, że inni przylepiają 2 paski by się zmieściło, to widocznie ta za 300 nie ma. Dziwnie.

Jeże