Wredny 9 552 Opublikowano 4 kwietnia 2019 Opublikowano 4 kwietnia 2019 Premiera (26.03.2019) przeszła jakoś bez echa, choć zapowiedzi kiedyś mnie interesowały. Avalanche spłodziło kolejny (po theHunter Call of the Wild, choć tu było głównie wydawcą) niszowy tytuł raczej z półki AA - open world survival shooter w klimatach lekko post-apo. Lata 80-te, Szwecja, randomowy bohater (gracz), lub ich grupka (można grać w co-op) wraca do kraju, by odkryć, że ludzi praktycznie nie ma, a wszędzie grasują mordercze maszyny. Kombinowanie, skradanie, strzelanie w czułe punkty, zdobywanie lepszych giver, levelowanie i czyszczenie kolejnych miejscówek. Graficznie wygląda prześlicznie (od razu widać, że użyto tego samego silnika co we wspomnianym theHunter), klimatu odmówić nie można, dźwiękowo też super, a strzelanie podobno soczyste. To co kuleje to brak jakiejś motywacji i monotonia - całość polega na wypełnianiu generycznych wytycznych i czyszczeniu kolejnych miejscówek - brak jakiejś wyraźnej historii czy ciekawych misji jest głównym czynnikiem, który motywuje raczej niską średnią ocen... Obejrzałem parę gameplayów i mimo wszystko rozważam zakup, choćby ze względu na podobieństwa do wspomnianego parę razy "symulatora myśliwego", który mimo swej niszowości i nudnego gameplayu, wciągnął mnie niesamowicie na dziesiątki godzin. Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 9 kwietnia 2019 Opublikowano 9 kwietnia 2019 Dzisiaj trafiłem na reckę w CDA i kurdę, pograłbym, ale to bym musiał sobie zrobić przerwę od battleroyali ;( 1 Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 10 kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 kwietnia 2019 No ja sobie robię przerwę, od paru tygodni zlewając zaproszenia znajomych do PUBGa. Co prawda teraz był kolejny patch, dodający kilka nowości, ale trzeba umieć powiedzieć sobie "dość". A Generation Zero dziś chyba wleci do kolekcji Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 8 czerwca 2021 Opublikowano 8 czerwca 2021 Pany gierka nie nowa. Grał ktoś? Ja lubię takie partyzanckie klimaty, Szwecjowe miejscówki też do mnie trafiają,ładne widoczki, ładna grafika,trochę survival, poziom trudności zmuszający do kombinowania. Gram w pojedynkę i bardzo zacieszam. Jestem świadom copy paste i ogólnej pustki świata,ale mi to robi klimat właśnie. Solidny średniak moim zdaniem. 1 Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 8 czerwca 2021 Opublikowano 8 czerwca 2021 Mam, kupiłem za Kazimierza na jakieś promocji kilka miesięcy temu. @Wrednymnie zachęcił, więc się nakręciłem i na pewno zagram, ale na razie cała masa porozpoczynanych gierek czeka, więc jeszcze nie zaczynam. Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 8 czerwca 2021 Opublikowano 8 czerwca 2021 Coś kojarzę,że @Wredny nie bardzo pocieszony z tej gry był. Ja mimo wszystko czerpie z niej radoche,choć jak każdy zainteresowany wie, jest ona bardzo powtarzalna. Ale nie zrażam się,syce oczy graficzka i wczuwam się w skradanie po gąszczach i bażołach. Dziś nawet ubilem jakiegoś dużego skurczybyka koło kościoła Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 9 czerwca 2021 Autor Opublikowano 9 czerwca 2021 Miałem momenty zwątpienia, zwłaszcza gdy obok tego kościoła właśnie, musiałem walczyć z dwoma bydlakami i prawie wystrzelałem się ze wszystkich zapasów ammo. Ale ogólnie grę lubię, bo lubię taką eksplorację i lootowanie - świat jest piękny, strzelanie miodne, maszyny groźne... Muszę wrócić, bo ostatnio znowu był jakiś update i jestem ciekaw, co znowu zmienili/dodali. 2 Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 9 czerwca 2021 Opublikowano 9 czerwca 2021 Gra jest wyzwaniem. Niby ammo i apteczek jest sporo,ale kilka potyczek wyzerowalo mi apteczki,a ammo po ok 150 pestek zostało do używanych broni. I tak śmigałem sobie z 17 HP. Zajrzałem do ekwipunku i spostrzegłem,że mam wytrychy,a pamiętałem kilka domków z zamkniętymi drzwiami. Więc wróciłem do odwiedzonych rejonów pograbic nie zgrabione. Ku mojemu zdziwieniu zapasy w odwiedzonych miejscówkach się regenerują z czasem. Nazbierałem 24 małe apteczki i trochę ammo i innego badziewia. Oczywiście roboty też się respią. Zauważam też,że warto używać tych akumulatorów/butli z gazem itp do walki. Pozwala taka taktyka zaoszczędzić ammo. Ostatnia walka kosztowała mnie ponad 40 apteczek i tony ammo,więc zacząłem kombinować. I tak rzucona butla z gazem lub dwie a potem dorzucenie do nich radia piękne daje efekty. Radio zwabia roboty,reszty się domyślacie już pewnie . Włóczę się póki co w początkowym rejonie, ubilem już dwóch bydlaków oznaczonych na czerwono(jakby jacyś szefowie danego regionu),a już mi się 3 następne pojawiły,ba i one z czasem rosną w siłę podnosząc swój poziom. Odniose się jeszcze do grafiki,bo ta naprawdę robi dobre wrażenie,jest plastyczna,bronie wyglądają świetnie, udźwiękowione są wybornie. Taki wystrzał z shot guna pięknie jest wyeksponowany na moim tanim soundbarze. Póki co nie żałuję ani grosika z kwoty 80,15 jaka wydałem na podstawkę i dodatek Alpine Unrest czy jakoś takos 1 1 Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 10 czerwca 2021 Opublikowano 10 czerwca 2021 Łoo panie, dziś pograłem co opa z 3 randomami. Co tam się wyprawiało, roboty były biedne. Fakt,że ekipa do której dołączyłem była dość wykoksowana,a ja przy nich jak jakiś znajduch wyglądałem. Ale co expa nazbierałem to moje no i znalazłem shot guna złotego z 5 koronkami (?). Kilka modłów do broni lepszych niż te co miałem. Toteż ogólnie jest git,aaa i wiadra ammo uzbierałem . Niestety w co opie znika element zaszczucia, robociki nawet te największe nie miały szans. Za to samemu grając jest pięknie,bo trzeba się kitrac po krzakach,otwarta walka to śmierć na miejscu i trzeba kombinować Cytuj
II KoBik II 2 635 Opublikowano 4 grudnia 2021 Opublikowano 4 grudnia 2021 Cicho o gierce która zajebista jak na średniaka. Plus ta muzyka. Ja ebie. Taki troche Terminator. Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 4 grudnia 2021 Autor Opublikowano 4 grudnia 2021 Pewnie, że cisza, bo w takie gierki na tym forum to gram tylko ja, @Boomcio i @Szajka. Faktem jest, że na premierę to była straszna bieda no i błąd na błędzie (loot nie do podniesienia, który utkwił w ścianie, brak detekcji kolizji, nie zaliczanie questów, utrata progresu, czyszczenie inventory), ale z biegiem czasu wszystko było poprawiane, głównie dzięki bardzo fajnemu forum, na którym można było popisać bezpośrednio z developerami. Czuć, że ten mały projekt, niewielkiego odłamu Avalanche to takie ich dziecko, zrobione z miłości, ale widać również było mały nakład finansowy i że to coś, nad czym dłubią w czasie wolnym od innych Just Cause'ów czy tego tam, co teraz dla XBOXa klecą. Szkoda, że wciąż nie ma żadnego fps-boosta, bo często klatki lecą tu na pysk. 1 Cytuj
Boomcio 4 054 Opublikowano 4 grudnia 2021 Opublikowano 4 grudnia 2021 Grywało się w to, nie powiem. Klimat jest. Ale jakoś tak... Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 4 grudnia 2021 Opublikowano 4 grudnia 2021 3 godziny temu, Wredny napisał: Pewnie, że cisza, bo w takie gierki na tym forum to gram tylko ja, @Boomcio i @Szajka. A co łączy nas, trzy persony ? Spoiler Stare chopy my są Bądź co bądź,ostatnio myślę żeby na Ps5 odpalić bo jeszcze nie testowałem,a miło już z PS4 wspominam. W Vigorze mnie jadą,nie jak szmatę,ale jadą, moje stare paluchy już nie są takie sprawne w celowaniu,stąd myślenie nad Generation hłe hłe. Co do Generation Zero polecam mocno- SOLIDNY SREDNIAK Cytuj
szurubur 120 Opublikowano 4 grudnia 2021 Opublikowano 4 grudnia 2021 tą gre da sie przejsc? ogrywam sobie wlasnie dzieki gp i musze przyznać, że spoko gra. swoja drogą w bunkrach to jest faktycznie ciemno Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 31 marca 2022 Opublikowano 31 marca 2022 Też zacząłem. Na razie bardzo pozytywne wrażenie. Klimat zaszczucia podsycany świetnymi miejscówkami i bardzo klimatyczną muzyką (mocne nawiązanie do Terminatora) sprawia, że chce się brnąć przez ten świat. Na razie jestem leszcz na strzała, ale powoli poznaję zasady panujące w tym świecie. Granie samemu zmusza do kombinowania i trzeba planować każdybatak, bo o zgon nie trudno. Tak jak pisał @Szajka granie w coopie ma swoje plusy, ale cały klimat leci wtedy na łeb na szyję. 1 Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Autor Opublikowano 1 kwietnia 2022 Ale jakbyś chciał jakieś trofki co-opowe ogarnąć to Mam nadzieję, że neta już nie czerpiesz ze studni 1 Cytuj
Boomcio 4 054 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Opublikowano 1 kwietnia 2022 Zapomniałem o tej grze, a to dyamend ukryty wśród masy niszowych tytułów. Zapodam se chyba w weekend, gdzieś tam w jakichś górskich osadach ostatni raz grałem. W dniu 4.12.2021 o 17:50, Szajka napisał: Stare chopy my są Eeeeeee tam. Stare chopy nie grayo w gry! My młodzi cyfrowo-gniewni. 1 Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Opublikowano 2 kwietnia 2022 @Wredny Właśnie miałem o to pytać, ale się wstrzymałem, bo chciałem trochę postać dopakować. Powoli kończę pierwszy tutorialowy rejon i za chwilę będę wchodził na "główny ląd", więc na pewno się odezwę w sprawie pucharku za coopa. Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 2 kwietnia 2022 Autor Opublikowano 2 kwietnia 2022 Aż mi smaka narobiłeś i chyba sobie zaraz odpalę na chwilkę 1 Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 28 sierpnia 2022 Autor Opublikowano 28 sierpnia 2022 Dziękuję @Square za ogarnięcie śmietnika Cytuj
Szajka 408 Opublikowano wczoraj o 13:11 Opublikowano wczoraj o 13:11 Ponoć na PS5 gra śmiga w 60 fps. Aż zaraz sprawdzę z ciekawości Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano wczoraj o 16:49 Autor Opublikowano wczoraj o 16:49 O! To fajnie, jeszcze jakby tak theHunter: Call of the Wild upgrade'owali - ten silnik to jakaś tragedia i spadki do 15fps to była norma zarówno w jednej, jak i drugiej grze. Cytuj
LukeSpidey 929 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Może wrócę. Fajnie się pykało te 30 godzin plus. Cytuj
Szajka 408 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Ja na ps4 ok 60 h natłukłem. Teraz stworzyłem nowy świat oraz nową postać i bawię się świetnie. Nie wiem czy to zasługa jakiejś łatki,czy dodatku jednego który kiedyś tam kupiłem lub mej sklerozy, ale wydaje mi się że wcześniej nie było npc dających zlecenia. Choć może byli a ja mam sklerozę, pamiętam, że ten świat bardzo pusty był. A tu proszę pierwsza misja w kościele, a tam kobitka której uratowałem okaleczoną nogę,potem ta kobitka się przeniosła do innej miejscówki i nadaje mi misję przez radio. Fajno fajno Edytowane 7 godzin temu przez Szajka Cytuj
Wredny 9 552 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, Szajka napisał(a): Ja na ps4 ok 60 h natłukłem O! To tak jak ja Widzę temat się rozruszał i tak się zastanawiam, czy to nie przez Stalkera, do którego GZ jest trochę podobne (choć dużo bardziej ubogie i schematyczne niestety). Chciałbym kiedyś wrócić i dobić trofea, żeby platynką ozdobić ten fajny tytuł. A co do tych questów to już jakiś czas temu dorzucali "fabułę" i eNPeCów, bo tak jak piszesz - na początku były pustkowia, notatki i nagrania, które napędzały nasze działania. Ogólnie mam do tej gierki sporo sympatii, mimo stanu, w jakim debiutowała, bo wiedziałem, że to projekt garstki zapaleńców z Avalanche i że będą to rozwijać latami. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi