sprite 1 783 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 czarnobyl.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
MBeniek 3 260 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Joemonster faktycznie, legitne źródło wiedzy xD Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 To ustalcie, bo najlepszym źrodłem jest psxextreme.info Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 https://www.wykop.pl/link/4285983/comment/54603389/#comment-54603389 MBieniek ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 ja poczytałem sobie te podsumowania odcinka 1 i 2 na stronie czarnobyl i no nie traktowałbym tego serialu jako coś przybliżonego do prawdy. Tutaj dużo pozmieniali i np kilka osób z obsługi scalili w jedną albo np pani naukowiec to tak naprawdę był pan Spoiler wypadek helikoptera też zdarzył się kilka miesięcy później a w tym okresie nie było żurawia w okolicy. Dymu w ogóle nie było. Nikt na pewno od dotykania ubrań strażaków się nie poparzył. I można wymieniać tak długo. Polecam po obejrzeniu odcinka sobie poczytać. Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Sam serial za(pipi)isty ale wiadomo trzeba udramatyzować aby było ciekawiej i też trzeba pewne fakty naciągnąć lub wydarzenia skrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Wiedziałem ze to musiał być chłop. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 334 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Właśnie, przecież to serial FABULARYZOWANY a nie dokument. Co do ubrań strażaków to nie byłbym taki pewien, że nic nikomu nie było od dotykania. W podziemiach szpitala do dziś leżą te ubrania i nadal są mocno napromieniowane, a ile minęło lat. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 592 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 1 minutę temu, Rudiok napisał: Właśnie, przecież to serial FABULARYZOWANY a nie dokument. chyba każdy serial jest fabularyzowany Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 3 minuty temu, Rudiok napisał: Właśnie, przecież to serial FABULARYZOWANY a nie dokument. Co do ubrań strażaków to nie byłbym taki pewien, że nic nikomu nie było od dotykania. W podziemiach szpitala do dziś leżą te ubrania i nadal są mocno napromieniowane, a ile minęło lat. Oczywiście, że ubrania strażaków przyjęły ogromne dawki promieniowania; nikt im nie powiedział, że przyjechali gasić reaktor: Cytat Przyjechaliśmy za 10 czy 15 druga w nocy... Widzieliśmy porozrzucany wokoło grafit. „Czy to jest grafit?” – zapytał Misza. Kopnąłem leżący na drodze kawałek, ale jeden ze strażaków podniósł go. „Jest gorący” – powiedział. Kawałki grafitu były różnych rozmiarów. Jedne wielkie, inne tak małe, że dało się je podnieść...O promieniowaniu nie wiedzieliśmy prawie nic. Nawet ci, co pracowali tu wcześniej, nie mieli pojęcia. W pojazdach nie było wody, więc Misza napełnił zbiorniki i wycelowaliśmy strumień w górę. Potem ci chłopcy, którzy niedługo potem umarli, poszli na dach – Waszczyk Kolia, Wołodia Prawik i inni... Wspięli się po drabinie... i nie widziałem ich więcej Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Godzinę temu, Rudiok napisał: Właśnie, przecież to serial FABULARYZOWANY a nie dokument. Co do ubrań strażaków to nie byłbym taki pewien, że nic nikomu nie było od dotykania. W podziemiach szpitala do dziś leżą te ubrania i nadal są mocno napromieniowane, a ile minęło lat. ale chodzi o to że nie było na ręce śladu od razu po dotknięciu bo to tak nie działa xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Oparzenia popromienne ujawniają się dopiero po jakimś czasie od dotknięcia napromieniowanego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 334 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 36 minut temu, blantman napisał: ale chodzi o to że nie było na ręce śladu od razu po dotknięciu bo to tak nie działa xD Jasne. Jakby to był dokument to by do tego dodali jakiś fajny render 3D pokazujący wpływ promieniowania na ciało i efekty. A przy fabule trzeba iść na pewne kompromisy i uproszczenia dla zainteresowania widza. Martwi mnie jedynie, że gdy serial zacznie być oglądany przez szerszą publiczność to Polska nie ma szans na energię jądrową przez co najmniej kilkadziesiąt lat. "pacz Grażyna jak ich od tych atomów spaliło, nigdy nie pozwolem na elektrownie u nas!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 No to się dzieje obecnie w Polsce, nie potrzeba serialów do tego xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 190 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 26 minut temu, Rudiok napisał: Martwi mnie jedynie, że gdy serial zacznie być oglądany przez szerszą publiczność to Polska nie ma szans na energię jądrową przez co najmniej kilkadziesiąt lat. "pacz Grażyna jak ich od tych atomów spaliło, nigdy nie pozwolem na elektrownie u nas!" Weź nie dołuj człowieka jeszcze bardziej xd Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 wungiel zdrowszy dla środowiska! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ragus Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Nie no, 5 odcinkowy mini serial HBO na 100% spowoduje, że przeciętny kowalski pójdzie protestować pod sejm Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 24 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2019 Polacy ogladaja klan i teleexpress a nie Czarnobyle. (pipi)lo to (pipi)lo nie ma co drazyc Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 271 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Nie na moje serduszko takie akcje z 4 odcinka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ragus Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) ZSRR ty kur,wo. Pomysł zestrzelenia grafitu wygrał wszystko xD no to pora na finał Edytowane 28 Maja 2019 przez ragus Cytuj Odnośnik do komentarza
sosnaa 1 205 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 piękny jest to serial, nie zapomnę go nigdy, szkoda, że za tydzień ostatni odcinek [*] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
milan 7 022 Opublikowano 28 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 może zrobią kontynuację Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 271 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Dokładnie tak było Czarnobyl.pl potwierdzi 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
marbel007 857 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 5 godzin temu, Pupcio napisał: Dokładnie tak było Czarnobyl.pl potwierdzi Coś się ociągają, nawet nie ma analizy 3 epa jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza
Luqat 966 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) Smutny odcinek i jak tylko obejrzę ostatni, to nigdy więcej nie wracam. Tym bardziej jakbym miał obejrzeć wszystkie naraz. Za bardzo siadają na psychę, więc trzeba dawkować. Dobrze zatem, że dają po odcinku na tydzień, chociaż z drugiej strony człowiek chce wiedzieć co było dalej. Fajnie też, że każdy epizod pokazuje inny aspekt i innych zaangażowanych w historię, oprócz głównej ekipy. No i kolejny odcinek zakończony śmiercią dla żony strażaka Edytowane 29 Maja 2019 przez Luqat Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 289 Opublikowano 29 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Ten serial + opowieść podręcznej mnie teraz trzyma przy abonamencie HBO. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi