blantman 5 780 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 Ostatni odcinek dla mnie za mocne Spoiler to wybijanie zwierząt Wiesz czego się spodziewać, znasz historie ale i tak boli jak się ogląda. Fenomenalny serial, świetnie zagrany i wizualnie to majstersztyk. Ta scena na dachu na jednym ujęciu Cytuj
Solderowy123 43 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 Proces czarnobylski. Powyżej - kadr z serialu Ten serial powinien rozbić bank na Złotych Globach i innych galach. 3 2 Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 No OK, przekonaliście mnie, chyba czas wziąć się za tego sztosa Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 1 godzinę temu, blantman napisał: Ostatni odcinek dla mnie za mocne Spoiler W sumie tak mi się wydawało, że skądś tego aktora kojarzę Spoiler @Solderowy123 Plus parę inny porównań Cytuj
schabek 5 346 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 A co mnie jakas wiocha na koncu swiata obchodzi. To male pieseczki byly musialem sobie mowic pod nosem ze to tylko serial xd No ale jakie to jest zloto to mnie chyba zaraz rozpyerdoli. Az zal ze juz ostatni odcinek zostal. Tak btw to serial siedzi juz na 1 miejscu na imdb i na filmwebie xD no dali do pieca Cytuj
McDrive 3 113 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 To teraz jakaś inna katastrofa np. Texas City, Oppau lub powódź w chinach z 1938. To ostatnie pasowałoby mi najbardziej. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 https://en.wikipedia.org/wiki/Kyshtym_disaster Cytuj
Bartg 5 528 Opublikowano 30 maja 2019 Opublikowano 30 maja 2019 56 minut temu, Rozi napisał: https://en.wikipedia.org/wiki/Kyshtym_disaster Raczej bez szans na rzetelne pokazanie, Czarnobyl pokazywał cały świat niemalże na żywo, tutaj przez 35 lat była to wielka tajemnica i w sumie nadal w wielu aspektach jest. Polecam książkę http://lubimyczytac.pl/ksiazka/306485/plutopia-atomowe-miasta-i-nieznane-katastrofy-nuklearne, generalnie rzeczy, które działy i dzieją się nadal w kompleksie Mayak mają dużo poważniejsze skutki niż Czarnobyl. 4 Cytuj
Masorz 13 215 Opublikowano 31 maja 2019 Opublikowano 31 maja 2019 Wcisnę się tylko, żeby powiedzieć, że po 3 odcinkach to najlepszy mini serial w tym roku. Niczego lepszego po prostu nie będzie. Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 31 maja 2019 Opublikowano 31 maja 2019 Trafiłem na bardzo ciekawą galerię - bardzo dużo zdjęć z budowy Prypeci i Czarnobyla, można prześledzić od początku jak to wyglądało: https://m.imgur.com/a/TwY6q 2 1 Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 31 maja 2019 Opublikowano 31 maja 2019 Scena z pogrzebu strażaka i strzelanie do psów Tak w ogóle to k u r e s t w o tego systemu było przeokrutne. Ja doskonale pamiętam te czasy z dzieciństwa. Płyn lugola dostaliśmy dopiero 2 maja, tydzień po awarii.Nie wiem jak w innych częściach Polski, pewnie tak samo. Oczywiście 1 maja gonili dzieci na pochód pierwszomajowy (z którego z kolega i tak uciekliśmy), 2 maja na jakąś wycieczkę pieszą, kiedy dzieciaki w RFN miały zalecane w ogóle na dwór nie wychodzić. Cytuj
Atos 392 Opublikowano 31 maja 2019 Opublikowano 31 maja 2019 @dee O ile dobrze pamiętam, to u nas (Polska południowo-wschodnia), dostaliśmy płyn Lugola odrobinę wcześniej, wydaje mi się, że przed 1 maja. Oczywiście, to i tak bez najmniejszego znaczenia w świetle wiedzy, jaką mamy dzisiaj. Pamiętam za to do dziś bardzo nieprzyjemny smak Lugoli, ledwo dałem rady to wypić. Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 31 maja 2019 Opublikowano 31 maja 2019 U nas płyn Lugola mieszano z oranżadą Cytuj
MBeniek 3 260 Opublikowano 3 czerwca 2019 Opublikowano 3 czerwca 2019 Analiza 3. odcinka: https://czarnobyl.pl/artykuly/blog/czarnobyl-odc-3-analiza-miniserialu Sorry, że czarnobyl.pl, no ale na joemonster nie znalazłem A jutro już ostatni odcineczek Cytuj
Vexilium 425 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Obejrzałem ostatni odcinek, jak można było się spodziewać dostaliśmy sceny procesu i retrospekcje z nocy katastrofy. Człowiek niby wiedział, co się wydarzy, a i tak miał nadzieję, że historia zmieni swój bieg. Sceny wybuchu reaktora - krótkie, ale bardzo dobrze zrealizowane. I przerażające. Jeśli ktoś czekał z oglądaniem na wyjście wszystkich odcinków, najwyższa pora nadrobić zaległości. Ode mnie 9,5/10, obniżam ocenę głównie za postać Uliany Chomiuk, która średnio pasowała do całości. A na koniec największy paradoks serialu. Jego twórcą jest Craig Mazin. Amerykanin. Scenarzysta serii Straszny film i Kac Vegas. Cytuj
Zeratul 415 Opublikowano 4 czerwca 2019 Autor Opublikowano 4 czerwca 2019 Scenka procesu bardzo fajnie tłumaczy wszystko. Ogólnie postać Legasowa i Szczerbiny dobrze pokazane. Tłumaczą kim była Chomiuk i mnie to odpowiada. 9/10. Będę pewnie brał w UHD do kolekcji. Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Pięknie zakończony serial Na procesie jak opowiadają wszystko i przeplatają wstawkami z wydarzeń sprzed wybuchu to siedziałem jak na szpilkach. Łopatologicznie wszystko wyłożone, ale tak, że dla każdego strawne. I ta końcówka z muzyką... Znów siedziałem do końca napisów. Wspaniała produkcja, która z szacunkiem traktuje materiał źródłowy, bohaterów, ludzi i historię. Bez umoralniania i szukania winnych. Do tego fenomenalna scenografia (wciąż się zastanawiam gdzie oni to ku.rwa kręcili wszystko) no i aktorstwo na najwyższym poziomie. Ostatnia wspólna scena Legasowa i Szczerbiny ciareczki. Niech teraz twórcy przygotują w domach miejsca na nagrody i puchary, które na pewno wpadną za tą produkcję. Cytuj
Bartg 5 528 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 OO tak wydanie uhd na blurayu biore 4. Ostatni odcinek idealnie zamyka temat, koncowka w formie wyjaśnień 12/10. Postac Chomiuk tez do mnie trafia w zupełności skad się tam wziela i po co. Najbardziej przerażajace jest to, ze obok identyczne reaktory dalej pracowały juz 3 tyg po katastrofie, caly czas przez wiele lat zanim je ulepszono po przyznaniu sie ZSRR do wad reaktora. Wiem, że nasza rodzina zaczęła pic plyn lugola kilka godzin przed oficjalnym ogłoszeniem do narodu, dziadek byl lekarzem w wojskowym szpitalu i dowiedzieli sie od kolegow z zsrr wcześniej, ale nie bardzo ktokolwiek chcial w to uwierzyć. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Scena na ławce ;_; liczyłem na silnie heteroseksualne wpadnięcie sobie w ramiona Legasowa i Szczerbiny. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Skonczylem fajny serial ktorego w zyciu juz nie powtórzę bo po co? Patrzec w slo mo na beton lejacy sie z gruchy? Widze na budowie czasami. Cytuj
Masorz 13 215 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Milan jesteś obojętny na ludzką tragedię Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 Fakt że żadne sceny z psami ani umierajacymi mną nie wstrząsneły, ale byłbym daleki odpisania że nie były mocne. Mam nadzieję że reżyser będzie drązył inne tematy, brakuje takich seriali tak dobrze zrobionych. A muzyka na koniec była taka sobie. Zbyt pompatyczna. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 4 czerwca 2019 Opublikowano 4 czerwca 2019 eh, szkoda że tak bardzo koloryzowane, chyba że nastepne bzdury https://www.polskieradio24.pl/39/156/Artykul/2318516?fbclid=IwAR0zNBTqkKjWlMdbGRheEzaMwS1u--wmPy6dhW4vqabB_44lSXN-QbWI9HI Jak poważnie grożący wybuch to była bzdura, a 3 nurków niczym nie ryzykowała, to w sumie słusznie czekam na kolejny sezon DARK teraz, bo ta sama kategoria chyba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi