Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w co chcesz grać?

W nowe produkcje nie ma szans, choćbyś włożył w trupa mnóstwo Zików. Jedyne wyjście to kupno nowego. To comasz to się teraz nazywa " komputer do internetu" ;)

Potrzebuje kupić nowy procek, płytę główną, grafikę oraz ram + zasliacz tak do 750 zł. Wymagań wielkich nie mam, nie interesuje mnie oc, oraz granie w najnowsze gry na high detalach, od tego mam konsolke, jedynie ważne aby starsze gry pokroju wiedzmina / lineage 2 działały płynnie w medium na mass pvp ;) Sugestie mile widzane :)

E2160 - 190 zł

MSI P45 Neo-F - 199 zł

A-Data Extreme Edition 2x 1GB 800Mhz - 135 zł

Palit 2600XT Sonic 256MB DDR3 - 140 zł

. z PClaba. Do tego po prostu możesz dobrać lepszą grafę i po OC proca pójdzie Ci wszystko.

Co masz w budzie? Tracer'a ?

Nowe grafy mają dekodery HD które odciążają praktycznie proca w tych zadaniach.

Poleć jakąś jakbyś mógł, ale w rozsądnym przedziale cenowym, bo zasadniczo komp tylko do filmów jest, od gier mam konsole.

Jeśli pod PCI-E, to chyba najtaniej będzie Radeon HD3450. Wydasz na niego okolo 60-70zł, a będzie do tego pasywny, wiec cisza :)

Sprawdziłem,

Możesz kupić nawet Radki HD2400 / HD 2600 , mają pełne wsparcie dekodowania x264

Opublikowano

Stona:

głownie chodzi o to żebym mógł w miarę bezstresowo poszarpać, w taką dziwna grę jak World of Warcraft (tzn teraz też mogę ale... niestety FPS jest daleki od ideału, teoretycznie mógłbym się o to zapytać na forum poświęconym wow'owi z tym, że z tego co tutaj <i tam> wyczytałem- ludki na forum PE maja _znacznie_ większą wiedzę w temacie.

oraz poodpalać gry z PS2gdy znajomi wpadną z płytami =)

Opublikowano
Jeśli myslisz o emulacji PS2 to zapomnij, choćbyś mial rakietę :) Ten temat ciężko nawet raczkującym nazwać

Oj, widzę że zakończyłeś swą edukację na etapie wczesnego emu? Bo gry z PS2 działają ładnie.

Polecam się zapoznać PCSX2

Stona:

głownie chodzi o to żebym mógł w miarę bezstresowo poszarpać, w taką dziwna grę jak World of Warcraft (tzn teraz też mogę ale... niestety FPS jest daleki od ideału, teoretycznie mógłbym się o to zapytać na forum poświęconym wow'owi z tym, że z tego co tutaj <i tam> wyczytałem- ludki na forum PE maja _znacznie_ większą wiedzę w temacie.

Emu PS2 potrzebuje dobrego proca przede wszystkim.

Sprzedaj swój sprzęt i kup sobie to co proponowałem z PClaba. Do WoWa spokojnie starczy.

Opublikowano (edytowane)

CPU

mobo+GPU

RAM

HDD

Po odliczeniu przesyłek zostaje Ci ok 50pln na obudowę a za tyle kupisz jakiegoś Mustanga; jeśli masz budę to za zaoszczędzony grosz kupujesz AC 64 pod AM2. Taki zestaw bezproblemowo przebije Della stony a do tego ma w sobie pewien potencjał i z 3800+ jednym ruchem zrobisz przynajmniej 4200+

btw

lubię składać takie zestawy - przynajmniej są jakimś wyzwaniem a nie ciągłe e2120+4850+2x1A-Data+ip35-e

Edytowane przez greah
Opublikowano
Sprzedaj swój sprzęt i kup sobie to co proponowałem z PClaba. Do WoWa spokojnie starczy.

ciężko bo... jestem na etapie nauki (a to dobre ;p) w liceum i dorwać 600 PLN "z powietrza" jest dość trudno, natomiast tak 200 z hakiem- miesięcznie jestem w stanie przeznaczyć na pieca

rozumiem, że jeżeli jako 1 wymienię płytę główną to stare podzespoły będą działać bez większych problemów i będę mógł co miesiąc dokupywać coś nowego (tak ?)

Acha, wszystko przez allegro o ile się nie mylę (tja ?)

PS: pisząc tego posta przypaliłem sobie barszcz ukraiński :<

Opublikowano

kupując nowe mobo odcinasz się od tego co masz teraz. Bo teraz masz socket A [bez szans na rozbudowe [sensownych szans]].

grah. haha, szczerze, wrzuciłem tego della tak se, bo mi się rzucił w oczy stary komp z pracy XD

Twój zestawik go zjada :) Przyznam że mi się nie chciało szukać i składać.

Opublikowano
CPU

mobo+GPU

RAM

HDD

Po odliczeniu przesyłek zostaje Ci ok 50pln na obudowę a za tyle kupisz jakiegoś Mustanga; jeśli masz budę to za zaoszczędzony grosz kupujesz AC 64 pod AM2. Taki zestaw bezproblemowo przebije Della stony a do tego ma w sobie pewien potencjał i z 3800+ jednym ruchem zrobisz przynajmniej 4200+

btw

lubię składać takie zestawy - przynajmniej są jakimś wyzwaniem a nie ciągłe e2120+4850+2x1A-Data+ip35-e

O kurde nie wiedziałem, że za taką kasę można złoyć takiego potwora. Dzięki, bo pewnie kupiłbym pentiuma trzy ;)

Opublikowano

Tylko pamiętaj, że to wszystko to NIE SĄ komputery do GIER. Żeby nie było później nieporozumień :)

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje kompa na którym bez żadnych problemów będę w stanie odpalic filmy w HD (raczej 720p max.). Jak narazie poskładałem cosik takiego:

MOBO

CPU

RAM

HDD

GRAFA

Sprzęt ma być wykorzystywany do oglądania filmów, netu, słuchania mp3. Podoła tym zadaniom taki przykładowy zestaw powyżej ?

Nie mam pojęcia jaką kartę graficzną do tego dobrać, a że chcę kompa podpiąć do tv lcd więc dobrze by było żeby karta miała albo hdmi albo 2xdvi.

Da się ewentualnie poskładać zestaw sprostający takim wymaganiom w niższej cenie ?

Edytowane przez Lucass
Opublikowano

Lucass, ten komp pociągnie Ci bez problemu 1080p. Nie wiem jaki tam proc chcesz wstawic, bo pokazuje mi link do ramu, ale ta grafika niemal w pełni odciąży procek. Do filmów złożysz kompa już znacznie taniej. Osobiscie, jeśli nie masz zamiaru grac, to chyba kupiłbym MOBO na 780G i do tego Athlona X2 4850e 45Watt. Komp byłby cochszy bez jakiejś zabawy, bo cooler tylko na procku i zasilaczu w zasadzie, a zużywałby pewnie niecałe 100Watt. Na płycie masz zintegrowany GPU (wyjścia HDMI, DVI, D-Sub) i audio z wyjsciem optycznym. Do HTPC imo lepiej. Z 1080p spokojnie podoła. Osobiscie na wiosnę bedę se takiego budował w obudowie od NESa :P

Jeśli myslisz o emulacji PS2 to zapomnij, choćbyś mial rakietę :) Ten temat ciężko nawet raczkującym nazwać

Oj, widzę że zakończyłeś swą edukację na etapie wczesnego emu? Bo gry z PS2 działają ładnie.

Polecam się zapoznać PCSX2

Stona:

Emu PS2 potrzebuje dobrego proca przede wszystkim.

No już dosć dawno jak nie wnikałem w emulację. Jak widzę kilka gier jest grywalnych. Zwracam honor, chociaż i tak imo taka emulacja nie ma sensu przy obecnej cenie PS2 :P.

Opublikowano

Sugerujesz mu że, zintegorwana karta na MOBO bez problemu pociągnie filmy w 1080p ?

Opublikowano
Osobiscie, jeśli nie masz zamiaru grac, to chyba kupiłbym MOBO na 780G i do tego Athlona X2 4850e 45Watt. Komp byłby cochszy bez jakiejś zabawy, bo cooler tylko na procku i zasilaczu w zasadzie, a zużywałby pewnie niecałe 100Watt. Na płycie masz zintegrowany GPU (wyjścia HDMI, DVI, D-Sub) i audio z wyjsciem optycznym. Do HTPC imo lepiej. Z 1080p spokojnie podoła.

Odnoszę się do tego posta.

Opublikowano

Potrzebuje rady/pomocy ^_^

Moj aktualny komp odmawia wspolpracy i czas go zmienic na cos innego.Chce kupic nowa plyte+proc,ram,grafe i zasilacz i moge wydac na to do 1700zl.Bedzie ktos tak mily i zlozy mi cos za ten $? :P aaaa i tak...czasem cos bedzie granie na kompie wiec prosze o konfig raczej pod gry.

Z gory thx z pomoc ;)

Opublikowano

Co do cpu który miałby tam wylądować, to chodzi mi o ten który zasugerował greah na poprzedniej stronie (poprawiony link w moim poprzednim poście). Co do zintegrowanego GPU, szczerze mówiąc jakoś nie jestem przekonany. Komp w żadnym wypadku nie byłby wykorzystywany do grania (do tego mam inne zabawki :P).

Opublikowano

Kup sobie jakiegoś Radka HD2XXX , tanie są, mają pełne wsparcie dla HD [ wersje 24xx i 26xx , 29xx nie!] i pasywne chłodzenie.

Opublikowano

Jestem ciut sceptycznie nastawiony do zintegrowanej grafy, ale chyba mimo wszystko zaryzykuję w MOBO podane przez Yacka, wtedy z resztą gratów powinienem się zmieścić w 600 zika. Nic tylko czekać na wypłatę :P

Opublikowano

MOBO na chipsecie 780G o którym pisałem ma zintegrowanego Radeona HD3200. Jest to coś w rodzaju okrojonego trochę HD3450. Po podkręceniu tej integry osiąga wydajność podobną do HD3450. Ma sprzętowe dekodowanie takie jak w HD3450. Jest to w obecnej chwili chyba najlepsza płyta pod HTPC. Jest nawet wersja w formacie mini ITX (17x17cm i taką chcę wstawic z czasem do obudowy od NESa). Chipset w spoczynku ciągnie niecały 1Watt jesli dobrze pamiętam, a pod obciążeniem cos koło 12 Wattów. Z Athlonem X2 4850e (2x2.5GHz, 45Watt TDP), 2GB ram, HDD Sata ciagnie niecale 100 Watt w stresie. Imo świetna płyta, szczególnie pod HTPC. GPU się kręci bardzo łatwo, z małm fanem na chipsecie GPU w testach wyciągał nawet cos pod 1GHz (standardowo 600MHz). Wersja mini ITX ma nawet na plycie zintegrowane 128MB dla GPU, zeby nie ciagnęło z ramu, w zwykłych nie ma tego, pamięć dla GPU jest przydzielana z RAMu. Plyta jest świetnie wyposażona. Do tego format microATX i jedna miniITX.

http://allegro.pl/item437155806_foxconn_a7...an_sata_ra.html

http://cgi.ebay.com/J-W-Minix-780G-SP128MB...1QQcmdZViewItem

Test:

http://pclab.pl/art32241.html