Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do tego sprzętu 500W? -_-'

No chyba, że masz na myśli to, że kupi teraz i na kilka lat ma spokój. Bo to co on ma w kompie, spokojnie pociągnie firmowa 350W

Opublikowano

Ostatnio jak patrzyłem to różnica między zasilaczem 400W a 500W to było jakieś 30zł więc psie pieniądze, a z takim zasilaczem i o O.C. można pomyśleć i ma się pewność że stabilnie będzie nam wszystko działać, a poza tym nie lubię jak mój zestaw mieści się na styk i co rusz cierpi skutki przeciążenia zasilacza!

Ostatnio jestem optymistą co nie? :D

Opublikowano (edytowane)

Poczekam na MW2 - jak bedzie sie cial to pierw postawie system od nowa (nie z "ghosta") i zobaczymy jak multi bedzie dzialal na czystym systemie. Bo teraz gdy gram w 4 co jakis mam takie nagle drop animacji na 1/2s. Nie przez lacze lecz jakbym mial wrazenie ze gpu/cpu sie dusi przez chwilke czy cos z dyskiem (np. sprawdzanie aktualizacji czegos tam czy moze wina to ze folder z gra ma b. duzo plikow (modtools)) a gram na 1,8, zas gdy dalem 2.0 dostalem troche fpsow ale nadal jest "lag"

Jak zasilacz firmowy to jaki? Czif czy moze Mustang ;):P

Edytowane przez Scorp1on
Opublikowano

Kiedys dalem spis mojego zlomu w kompie i mi powiedzieliscie ,ze wszystko jest do wymiany. Jako ,ze mam troche kasy, moge zmienic co nieco. To macie znowu liste najwazniejszego:

Typ procesora Intel Celeron D 320, 2400 MHz (18 x 133)

Nazwa płyty głównej ASRock P4V88 (5 PCI, 1 AGP, 4 DDR DIMM, Audio, LAN)

Mikroukład płyty głównej VIA Apollo PT880

DIMM1: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)

DIMM3: Kingston K 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)

Karta wideo RADEON 9550 Secondary (128 MB)

Karta dźwiękowa C-Media CMI9739A/9761 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller

Narazie pomijam karte dzwiekowa i ram. To od czego zaczac? Karta graficzna, procesor czy plyta glowna? Komp do internetu, filmow i jakies mmorpg raz na jakis czas. Nie wiem jak patrzec plyty glowne, to narazie karta graf. i procesor. Chyba moge wsadzic byle jakie tak, czy tez musze jakies konkretne patrzec?

Procesor: http://www.lider24.media.pl/p/pl/prointcel0075/celeron+dual-core+e1400+2-0ghz512c800+lga775+box.html

Czy cos innego? Ten sklep akurat mam w moich okolicach to na plus, ale ja sie nie znam ;] Ogolnie jakbyscie mogli to cos do 250zl powiedzmy, nic drozszego mi raczej nie potrzebne.

Opublikowano

Nie włożysz tego procesora do tej płyty.

Ja na twoim miejscu bym nic nie zmieniał tylko zbierał kasę na nową płytę, co się wiąże z wymianą praktycznie wszystkich podzespołów które wymieniłeś.

Opublikowano

No nie ma leTko. Jak chcesz coś zmienić to musisz od razu wywalić grafę/proca/mobo/ram. Bo na tym trupie nie da się wymienić pojedynczych podzespołów.

Opublikowano

AMD - smarter choice ;) (taniej w sensie)

jakaś płyta na AM2 ~200zł

proc Athlon 64 X2 AM2 ~200zł

Radeon HD 46xx ~200zł

Pamięć od biedy sobie przełożysz na początek, dyski, napędy, k. dźwiękową też (chociaż i tak będzie zintegrowana).

Całkiem spoko maszynka na jakiś czas, nawet nowe gierki ładnie pójdą (jak ram lepszy kupisz) ;)

Opublikowano

Grac nie mam zamiaru w nic poza MMORPG, a i tam moge jechac na najnizszych detalach ;) Jakbys mogl i podal jakis taki zestaw na Allegro z 'Kup Teraz' to bylbym wdzieczny :)

Opublikowano

Zapomniałem o zasilaczu, ale może ten stary da rade jak jest dobry.

Nie jestem pewien czy stary ram będzie działał na nowej płycie, nie robiłem tak nigdy.

Stona, co mówisz?

Ew. linki później, jak się inni jeszcze wypowiedzą.

Opublikowano

Wszystko zależy tylko od tego czy to DDR1 czy DDR2. O ile pamiętam AM2 ma DDR1 czyli te ze starej płyty powinny chodzić [DDR1 400 widzę].

Opublikowano

Co myślicie o takim zestawie?

Sklep agito.pl

Seagate Barracuda ST3500418AS (500GB, 16MB, SATA/300, NCQ) ? Opis 175,00

Asus TA-8G1 czarno-srebrna ? Opis 78,00

Intel Core i5 750 2.66 GHz BOX ? Opis 718,00

Gigabyte GA-P55-UD3 ? Opis 422,00

Gigabyte Radeon HD 4850 512MB DDR3 PCI-E BOX ? Opis 381,00

Goodram DDR3 2048MB 1333MHz CL9.0 BOX ? Opis 129,00

OCZ PCPower&Cooling Silencer 420W ? Opis 215,00

Wartość produktów: 2247,00 zł

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to ma być komputerek, który do gier będzie służył "czasem", a głównie do pracy - to w podobnym przedziale cenowym mółbym cosik takiego zaproponować:

AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition, Socket AM3, BOX

Gigabyte MA770T-UD3P, AMD 770, DualDDR3-1333, SATA2, RAID, GBLAN, ATX

Patriot VIPER DDR3 2x2GB 1333mhz CL9-9-9-24 Dual Kit

Dysk WD Caviar GreenPower, 3.5", 1TB, SATA/300, 32MB cache

Lite-On Super AllWrite DVD+/-R 24x, SATA, bulk, k. czarny

Zasilacz be quiet! Pure Power L7-430W 80plus, activePFC, 2x12Vrails, 1xPCI-E

Powercolor Radeon HD 4850 512MB GDDR3 (256bit), PCI-E, HDMI/DVI/DP

Koszt takiego cuda to 2450zł, plus obudowa. W razie co służę uprzejmie :)

Ps. Hmmmm... Można ewentualnie zamienić zasilacz na mocniejszy, choć i ten powinien uradzić...

Edytowane przez bypa
Opublikowano

Jeśli to ma być komputerek, który do gier będzie służył "czasem", a głównie do pracy - to w podobnym przedziale cenowym mółbym cosik takiego zaproponować:

AMD Phenom II X4 Quad Core 955 Black Edition, Socket AM3, BOX

Gigabyte MA770T-UD3P, AMD 770, DualDDR3-1333, SATA2, RAID, GBLAN, ATX

Patriot VIPER DDR3 2x2GB 1333mhz CL9-9-9-24 Dual Kit

Dysk WD Caviar GreenPower, 3.5", 1TB, SATA/300, 32MB cache

Lite-On Super AllWrite DVD+/-R 24x, SATA, bulk, k. czarny

Zasilacz be quiet! Pure Power L7-430W 80plus, activePFC, 2x12Vrails, 1xPCI-E

Powercolor Radeon HD 4850 512MB GDDR3 (256bit), PCI-E, HDMI/DVI/DP

Koszt takiego cuda to 2450zł, plus obudowa. W razie co służę uprzejmie :)

Ps. Hmmmm... Można ewentualnie zamienić zasilacz na mocniejszy, choć i ten powinien uradzić...

Moja wersja będzie wydajniejsza i tańsza, na tej płycie spokojnie wykręcę na boxie 3,6 z jednego jajka.

Opublikowano

Od dluzszego czasu przygladam sie i zlozylem sobie taki komputer.

Co powiecie na :

Thermaltake Armor Plus+ VH6000BWS 2

OCZ 2.5" SSD Vertex 60 GB (Serial ATA) - na system

2 x WD Caviar GP-16 1TB WD10EADS 32 MB ! Green Power - w raid0

EVGA X58 SLI LE - tu wlasnie nie wiem co brac moze : Foxcona Bloodrage ?

Intel Core i7 920 4x2,66 GHz 8MB BOX 4,8GT/sec D0

OCZ 6GB DDR3 1600 Reaper CL7-7-7-24 Triple Channel (3 x 2GB)

Be Quiet Dark Power 850W

Ati 4850 - bedzie zmiana jak sie pojawia nowe karty od ATI 5XXX....

Scythe Mugen II (SCMG-2000)

Co o tym sadzicie ? Cos zmienic ?

Cena do max 7.500zl

Opublikowano

W sumie to nawet nie bede bral teraz grafiki... tzn. wstrzymam sie z zakupem na nowe karty od ATI seri 5xxx...

Interesuje mnie tez moze takie chlodzenie : Zalman RESERATOR 1 V2 ale nigdy z takim czyms nie mialem do czynienia i nie wiem czy poradzilbym sobie z chlodzeniem wodnym....

Opublikowano

Od dluzszego czasu przygladam sie i zlozylem sobie taki komputer.

Co powiecie na :

Thermaltake Armor Plus+ VH6000BWS 2

OCZ 2.5" SSD Vertex 60 GB (Serial ATA) - na system

2 x WD Caviar GP-16 1TB WD10EADS 32 MB ! Green Power - w raid0

EVGA X58 SLI LE - tu wlasnie nie wiem co brac moze : Foxcona Bloodrage ?

Intel Core i7 920 4x2,66 GHz 8MB BOX 4,8GT/sec D0

OCZ 6GB DDR3 1600 Reaper CL7-7-7-24 Triple Channel (3 x 2GB)

Be Quiet Dark Power 850W

Ati 4850 - bedzie zmiana jak sie pojawia nowe karty od ATI 5XXX....

Scythe Mugen II (SCMG-2000)

Co o tym sadzicie ? Cos zmienic ?

Cena do max 7.500zl

• Dawanie dysku z ograniczoną ilością zapisów jako partycję systemową nie jest dobrym rozwiązaniem.
  • OCZ na G.Skill Trident - i7 to nie Phenom, on nie patrzy na CL tylko na taktowanie
  • EADS w R0 nie ma sensu - seria Green to eco a nie performance. Jeśli chcesz R0 to weź lepiej FALS
  • Mugena zmień na Megahalems+P12 (jeśli będzie @)
  • mobo jest ok - EVGA to obecnie najlepsza obok ARF płyta; przyszłość foxconnowych biosów jest niejasna
  • case wg. uznania ale jeśli chcesz dobić do ww kwoty to polecam V2010 albo TJ07

Interesuje mnie tez moze takie chlodzenie : Zalman RESERATOR 1 V2 ale nigdy z takim czyms nie mialem do czynienia i nie wiem czy poradzilbym sobie z chlodzeniem wodnym....
Jeśli na starcie piszesz o Reseratorze to nie sądzę.

Moja wersja będzie wydajniejsza i tańsza, na tej płycie spokojnie wykręcę na boxie 3,6 z jednego jajka.
Z jednego jajka? Toż to 14.8GHz skomasowanej mocy obliczeniowej :blink: